Postupný úhyn ryb
Nooo, právě že dost dobře nerozumím.
To by muselo jít o denitrifikační filtr, ale o tom tu určitě řeč není...
Takže: aby nitrifikační bakterie stihly zpracovat amoniak a nitrity?
Mno prostě aby nitrifikační bakterie co nejvíce zlikvidovaly nitráty
Vím, že mi rozumíte
0 30.10.2009 21:48 amatérka – Re: Farrael
Díky za názor
No jak tak čtu seznam rybiček byl nákup ve stylu, když přijde maminka do akvaristiky s dítětem a to na co ukáže to se koupí. Zajímalo by mne co tam bylo ještě krom toho co zbylo. No každopádně bych asi udělal následující věc. 60L není velký objem. A tedy je to tak na hejnečko menších ryb a pancéřníky na dně a případně pár malých cichlidek. - Čichavci vyrostou velcí - deset cm no problém. Sice to jde taky chovat - já sám jsem choval poměrně velké ryby na malý objem a byly spokojené, ale to už chce vědět co k čemu dát, aby si to nevadilo a větší filtr než je potřeba, aby to stihlo požrat dusičnany. Dovedu si představit hezké akvarium s hejnem Tetřiček apamanských či třeba věštím hejnkem mikrorazbor. Na dně pancéřníčky menší hejno, krunýřovcem či dvěma a nebo místo nic s cichlidkama třeba ramirézkama ty nevyrostou velké. Ale ty až se nádrž zaběhne. Rybky co máte bych podaroval. Protože mít v akvariu je poskládané takhle není zrovna vhodné, už jen protože je spousta z nich nejradši v hejnu. Hlavně ty dánia a jedno tam bude opravdu trpět.
0 30.10.2009 18:34 vcielka – Re: amatérka
No ale vyrastie
oni dosahuju nad 10 cm. aspon tie moje ked som mala mali vyse 8-az vyse 10 cm. Vsak dokup. Casom sama uvidis ci im u teba je dobre, ci ho nemas prerybnene. Mozno sa ti i osazenstvo rybiek zatial pomeni aj ked u zivorodiek si to nemyslim. Tie ti budu bezpecne udrziavat akvarko naplnene svojim druhom
Potom bud si ich nechas a bude im dobre alebo im nebude dobre a ty ich zanesies do akvarka otcovi. Kedze ma 500 l a nechava ho zit vlastnym zivotom tak im tam mozno bude dobre.
0 30.10.2009 18:28 amatérka – Re: vcielka
On má asi 3,5 cm,není to žádnej obr..Tak bych mu samičku přikoupila..
0 30.10.2009 18:23 vcielka – Re: amatérka
No ak si ho nechas bude mu smutno. Teda ja som taka ze mam radsej ked nie je v akvariu svojho druhu jediny
inak vobec netusim co bude mat za pocity ak zostane sam. Ale podla mna ich nie je dobre chovat po jednom. Predsa len je to ryba co ma rada spolocnost. Ako ak sa rozhodnes nechat si tuto a este prikupis tak urcite nie 2 samcov. bud 2 samicky alebo parik. ja som za parik. ale ja by som si guramu kupila az do 100litrovky najmenej.
0 30.10.2009 18:09 amatérka – Re: vcielka
Já jsem ty mečovky měla v převaze samičky,ale..
Takže k čichavci nic neshánět?
0 30.10.2009 17:57 vcielka – Re: amatérka
U dania to spoznas podla plutiev ale zavisi aj od toho ktory druh mas. Pravidlo hovori ze samce maju u vacsiny rybiek s pohlavnym dimorfizmom vyraznejsie plutvy a su farebnejsie (kvoli tomu ze samocka si vybera a musia sa jej pacit
ale nie je tam viac faktorov ;) )
Btw maš 60 litrove akvarko. Ja by som GUramu perletovu uz neprikupovala kedze tam mas mecunov. Nabuduce k mecunom zvol na 1 samceka 2-3 samicky.nie naopak
Pre moly plati to same. Vlastne aj pre ostatne tvoje zivorodky
co sa tyka tetier, tak tych mas malo. Su to hufove rybky tak tych by som zvolila viac lenze tie potrebuju ako hufik tiez priestor a kedze este ktomu tento druh nepatri medzi najmensie tetry tak si ten hufik nemozes dovolit az taky
a Cichavca (guramu) by som vratila tam odkial som ju vzala. Ako mavala som guramu perletovu a ta si podla mna vyzaduje ovela vacsi priestor pokial tam mas uz tieto rybky. Aspon ja sa riadim heslom: radsej menej ako viac
Aj tak mas zivorodky. O chvilu sa ti tam zacnu mnozit
0 30.10.2009 16:47 amatérka – Re: JuraS
Žádné hodnoty vody jsem nezjišťovala.
Z rybek 2x black molly,3x mečovka(jen jedna samička,ráda bych jednu přikoupila),5x plata,3x tetra paraguayská,1x čichavec perleťový(chtěla bych pro něj samičku)a 1x danio(neumím určit pohlaví).Nevím,jak s tím pořizováním nových rybek-abych opět nepřerybnila?
0 30.10.2009 16:43 amatérka – Re: JuraS
Juras,mám tam Cryptocory,parožnatku obecnou(tu jsem hledala podle fotky,tak snad je to fakt ona),pak "travičku",ale ta nestojí za zmíňku,je jí fakt poskrovnu a cosi,co mi táta dal jako "jávský mech",ale ten jsem taky dle fotky nenašla.
0 30.10.2009 15:52 JuraS – Re: amatérka
Záleží na tom jaké kytky to jsou, jakou máš vodu, jaké ryby atd....
0 30.10.2009 15:11 amatérka – Re: JuraS
Máš pravdu,omlouvám se.Pořádně se tady v té diskuzi ještě nevyznám.
Add táta-má opravdu větší akvárko,tuším kolem pěti set litrů.Přes kytky u něj na rybky není skoro vidět.
Já jsem právě zasázela kytky,tvoří teď dobrou třetinu obsahu akvária.Snad jsem to nepřehnala.
0 30.10.2009 13:57 JuraS – Re: amatérka
Moje narážka na věk nebyla na tebe - amatérko..podívej se pořádně na příspěvek komu jsem odpovídal..
Musím souhlasit s klukama. Ono to totiž možné je, že to tvůj tatík tak opravdu provozuje. A i úspěšně. Ale má to určité zásady. Jednou z nich je zřejmě i to, že má velkou nádrž v řádu stovek litrů. Kde opravdu pokud je nádrž opravdu zaběhlá, tak se takzvaně jen dolévá voda. Maminka mé kamarádky to také tak dělá. Ale to nádrž opravdu velkou (jinak filtr má biologický venkovní také). Jinak to o výměně vody za týden-čtrnáct dní platí. Ono totiž jde o to, že když tu řeknete, že akvárko má svůj život tak to sice je pravda, ale nejde to srovnat s "životem" v přírodě. Tam je totiž to množství vody daleko, ale daleko větší. A upřimně co si budeme nalhávat, i v tom rybníku se voda mění. Přichází nová z potoka například a stará odtéká výpustí na hrázi dál do potůčku. Kde se voda zase provzdušní atd. v tom protékajícícm potůčku a takhle de dál a dál. Něco se vypaří, něco spadne s deštěm. V akvarijních podmínkách takovýto koloběh zaručit nelze. Už jen protože sice ano proud je z filtru, ale voda stále stejná. A když ten filtr teprve neběží tak to juj a auvajs.
Dále si nedovedu představit, že by tvůj táta měl akvarium, které by bylo tak soběstačné v normálním osazení rybami a rostlinkami bez filtrace byť jen bilogické - tzn voda ven do vnějšího skleněného filtru s bioakvacitem a dalšími vrstvami pro kolonie nitrifikačních bakterií. To by to musel být asi opravdu obří objem, aby to šlo.
A nebo by to muselo být akvarium, s velkým množstvím prosperujících rostlin a pár rybičkami. Které neprodukují tolik detritu a tedy nitráty bezpečně spotřebují rostliny a bakterie ve vodě a dně. O pohybu vody - který bez filtru není - pokud se to nehoní aspoň bublifukem ani nemluvě.
A jestli tam má dost prosperujících rostlinek a je to zkužený akvarista tak nepředpokládám, že používá bublifuk, aby si vyhnal CO2 z vody. Protože pak rostlinky moc nerostou, chybí jim CO2 pro fotosyntésu.
Tak a vzhledem k tomu, že tohle případ Vašeho akvária není - viz žádné rostlinky a přemíra rybek - aneb dostali jsme se k jádru pudla, tak se nesmíte divit, že Vám tu budou lidé brblat a zpochybňovat tatínkovu práci.
Snad jste to z toho pochopila. Není to psáno jako kritika, ale jako holé fakty proč to tu lidé zpochybňují.
Kdyby někoho ještě napadlo proč ne ať to dopíše za mne. Já musim do práce
0 30.10.2009 09:23 amatérka – Re: Horác
Horáci,můj otec,zkušený akvarista,je právě z těch,co filtraci i vzduchování pouští jednou za uherský rok.A o tak časté výměně vody,jaká se tu prezentuje,u něj nemůže být ani řeč.Když jsem šla pro rady k němu,řekl mi,že to nesmím tak prožívat a nechat akva žít vlastním životem bez zásahů.Což se mi nedaří a zasahovat musím.
0 30.10.2009 09:20 amatérka – Re: ustavprochore
Dnes se chystám akva osázet,myslím,že po víkendu bych mohla založit registraci a vložit pár fotografií.Určitě je lepší ho vidět.Tak prosím o pár dní strpení.
0 29.10.2009 22:26 vcielka – Re: Dahak
Preto som jej radila nech si tam tie rastlinky da spat. Najlepsie tie co sa rychlo ujmu. Co sa tyka toho filtru to si sama musi odskusat. Zjavne ten problem bol ten filter a mozno i prerybnenost. Jak posla polka rybiek tak sa to zrejme stabilizovalo, kedze amaterke sa uz vraj v akvarku zacina darit
Ja som sprvu tiez fingovala na filtri, az neskor bez filtra dlho dlho, teraz uz opat s filtrom. Ked sa tomu bude vazne dlhodobo venovat a experimentovat, zisti co jej akvariu vyhovuje a co nie
rozhodne jej ale drzim palce
0 29.10.2009 20:31 RAP – Re: Horác
Třeba proto, že vlastní zkušenosti mají větší váhu.
A upřímně řečeno to není případ ani valné většiny běžných akvaristů.
Je to tak.Akvárium vyvážené nepřerybněné a dobře osázené rostlinami může bez filtru fungovat, ale to není a nebyl případ amaterky.
Amatérko, nechcete zkusit sebrat další pořádný kus odvahy, zaregistrovat se a přidat sem prezentaci (se zakázaným hodnocením)? Nejlepší by bylo akviško vidět naživo, ale i fotky jsou dobrá věc a třeba tady my "vševědi - teoretici" dostaneme i nějaký konkrétní nápad, jak by se to akviško dalo vylepšit a rybkám v něm bylo fajn. O to přece jde.
0 29.10.2009 15:52 vcielka – Re: amatérka
ono je dost mozne to vzduchovanie. rybky totiz potrebuju ten kyslik aspon dostat umelo ked uz tam nemas tie rastlinky jak si pisala ze si ich vyhodila, lebo rastlinkam chvilu trva kym sa ujmu a zacnu produkovat kyslik. Ja to v takychto pripadoch riesim plavajucimi rastlinkami, ktore sa z mojej skusenosti u mna ujmu zo vsetkych najrychlejsie. Co sa tyka zakorenovacich rastlin tam zavisi od substratu a osvetlenia ako rychlo a ci sa ti ujmu, to si nepisala ake mas. Ale tie rastlinky ti pri tych zivorodkach ktore tam mas doporucujem. BTW zapach moze estepochadzat z bakterii ktore sa ti tam mohli dostat s vodou z chovproduktu alebo na nejakej rybe ci rastline chovatela ktory ich do toho chovproduktu predal.Tie bakterie potom mozu produkovat veci ktore tvoje rybycky nemusia a z toho zapacha aj voda, lebo aby ti po 2 dnoch zacala zapachat voda je doooost divne. A povedz mi smrdelo to ako cpavok?
Ja vodu casto nemenim v akvarku. Tak isto ako tvoj otec sa snazim im to tam velmi nenarusat.a tiez mi to tam krasne funguje. Moj brat mal ale podobny problem ako ty. Ale on sa nato vybodol. takze ti neviem poradit ako on to riesil. si tam radsej hodil nakoniec riecne ryby ako vasnivy rybar. chov guram ho myslim ze nadobro presiel
0 29.10.2009 15:38 vcielka – Re: holenda
suhlas. ja tak isto som bola aspon 10 rokov bez filtra. hned potom ako mi prestal stacit motorcek. Penazi v tej dobe som na novy nemala. Bola som dieta a rodicia nechceli investovat. Tak 10 rokov akvarko fungovalo na plavajucich rastlinkach s rozlicnymi zivorodkami a sumcekoidmi a to aj s malym mnozstvom rastlin. A v pohode prezivalo. Ba som mala dojem ze sa im dari lepsie. Teraz sice uz filter mam ale i tak nesuhlasim so vsetkym co tu kto popisal.
0 29.10.2009 13:55 amatérka Ale musím uznat,že od té doby,co jsme znovu vše vyčistili,založili nanovo a nechali FILTR JET NONSTOP,nepošla už žádná rybka.A předtím fakt jedna denně
,takže zrovna v našem případě byl nejspíš problém v tom filtru a vzduchování.
0 29.10.2009 13:53 amatérka – Re: holenda
Holendo,mě to právě taky překvapilo.Můj tatík je zkušený akvarista a filtr nepouští téměř vůbec,vodu taky nečistí tak často,jak se doporučuje.V podstatě si akvárka a ryb téměř nevšímá,krom krmení.A daří se mu skvěle.Rybky se množí,jsou zdravé,v AQ mají svůj vlastní svět,do kterého jim nikdo zbytečně a často nezasahuje.
0 28.10.2009 16:47 Moušičky – Re: amatérka
Když jsem začínala před rokem(ve 14letch) měla jsme malé 30litrové akvárium a v něm značně přerybněno. Velice mi pomohla četba a taky rady lidí z internetu a dopracovala jsem se myslím velice pěkně za ten rok. Pokuď tě akvaristika oslovila tak se toho jen tak nevzdávej je to krásný koníček a jsem ráda, že jsme stím nepřestala
. Pokuď budeš chtít napsat budu jenom ráda
0 28.10.2009 07:59 kreten – Re: holenda
filtr není nutnost v podmínkách o nichž hovoříte a ani vám neudělá paseku, když ho čas od času pustíte, protože ten binec co z něj půjde, ryby zkousnou a budou se těšit až ho zase vypnete. Ovšem pak je to opravdu zbytečnost, která se nemusí vyplatit...
To je sice pěkné a nikdo ti tvou zkušenost nebere. Je však třeba se uklidnit a popřemýšlet kdo a proč se ptá. Většinou jsou to začátečníci a těm doporučovat začínat bez filtru, či šetřit jeho vypínáním není to pravé ořechové. Takže filtr sice není v některých případech nutný, ale dobře zvolený je opravdu velmi dobrým pomocníkem.
1 27.10.2009 18:41 Bambi mela jsi zacit z vetsi nadrzi cim mensi nadrz mas tim horsi jsou dopady pri jakemkoli zanedbani a neznalostech
1 27.10.2009 18:34 Bambi dle meho nazoru to akva nebilo zabehle je treba ho nechat zaject aspon 14 dni lepe 3 tydny pri zapnute filtraci potom tepriv nasedit par ryb ne vsechny najednou tim ze akva vycistite a date odstatou vodu to neviresite ,prestante krmit ryby vydrzi klidne 14 dni a kazdej den menit cast vody a cekat co pomre pomre
0 27.10.2009 13:38 amatérka – ..
Myslela jsem,že od toho tady to fórum je.Aby se člověk mohl v případě nezdarů poradit.Já už ani nemám chuť mít stejný koníček,jako vy.Protože většina z vás jste zatrpklí a netolerantní.Vzpomeňte si na SVOJE začátky.Jistě,vám se vše hned dařilo od samého začátku,vy POLOBOZI.
Pardon, malo to byť pre "amaterku", ale veď ona si odpoveď nájde. S tým plne súhlasím, že ľudia narýchlo všetko nahádžu do akvarka a potom sa čudujú, že to nefunguje a rýchlo hľadajú pomoc. Dnes sa nikomu nechce veľmi čítať. Ten Murphyho zákon sa mi páčil.
geminika napsala: ... prípadne preliečiť nejakým liečivom ...
Nesouhlas! Patří k častým chybám (nejen) začátečníků léčit "něco něčím". A lék na lidskou blbost bohužel ještě nikdo nevynalezl.
A našla bych v tom vašem textu více věcí, se kterými tak úplně nesouhlasím - frekvence údržby, čistění filtru,... - je to vždy individuální.
Ja sa venujem akvaristike už takých 20 rokov, ak nie viac. Nedávno som zakladala nové akvárium a všetko prebehlo hladko, bez uhýnu jedinej rybky.Môžeš si ho vyhľadať pod názvom "Pracovné relaxátko". Doma mám tiež jedno akvarko, ktoré je tu v galérii pod názvom "Trojuholník". To len aby ste videli, že netrepem a trošku sa vyznám..Ten trojuholník mám už asi 10 rokov.
No, prečítala som si všetko, čo ti tu kto poradil. Dovolím si to tu všetko zhrnúť, aby to bolo jednoduché pochopiť. Základ je, neunáhliť sa. Ja viem, že keď sa človek na to dá, tak to chce mať rýchlo zariadené a kochať sa. Ale v akvaristike to tak nefunguje, o čom si sa aj sám presvedčil. Takže rybky vybrať a izolovať, prípadne preliečiť nejakým liečivom. Potom vybrať všetko z akvarka, všetko dôkladne poumývať, poukladať znovu do akvária a napustiť vodu z vodovodu. Zapnúť filter a nechať ho nepretržite takto aspoň 2 týždne. Ja filter nevypínam ani keď čistím vodu. Hadičku nechám vo vode s kamienkom a filter vyčistím. Rastlinky môžeš posadiť tak na 2-3 deň. Po tých 2 týždňoch môžeš vpustiť 2-3 rybky (mečunky, gubky alebo iné odolné). Za pár dní (5-6) pridať zase zopár rybiek (2-3 ks). Takto pridávať rybky, až kým sa akvarko nezabehne bez úhynu. Počítaj také 3-4 litre na 1 rybku. Keď sa ti to podarí, tak potom neprekrmovať, filter vyčistiť tak raz za 2 týžne a 1/3 vody raz za 3-4 týždne podľa veľkosti akvária. Dúfam, že som poradila a tebe sa podarí založiť jedno pekné a zdravé akvárium, z ktorého budete mať doma radosť. Držím palce.
Nevzdávej to
0 26.10.2009 19:18 XY – Re: amatérka
I ty dvě hodiny stačí,aby pomřela část užitečných bakterií.Jak psali,musí jet nonstop.
a proč se vypíná byť na 2 hodiny, stejně je to jedno, ta vypnutá filtrace není jen jeden problém, jak jsem psal, zanedbáno bylo snad všechno
Filtr vypínejte, jen když ho čistíte, popřípadě snižujete vody při její výměně.
0 26.10.2009 19:17 amatérka – Re: Honz
Honz,asi jo.Jdu to vylít do hajzlíku a koupím dva křečky.Plyšové.Díky všem trpělivým za snahu pomoct,přeju hezký večer.
0 26.10.2009 19:16 XY – Re: Honz
To by přeci nemělo žádný smysl
0 26.10.2009 19:15 amatérka – Re: Miras
Miras psala jsem,že filtrace běží převážnou většinu dne-rozuměj,že vypínáme třba na 2 hodiny denně.To zdaleka není půlka.
no moc jste toho asi nenačetla, 2x do měsíce měnit vodu při napůl zapnuté filtraci, to pak není čemu se divit
dle mého byly porušeny naprosto všechny základní pravidla
Přidat reakci
1 ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26769x