Postupný úhyn ryb
Co je tam za filtr? Byl od založení akvária čištěn, popřípadě kolikrát?
Kompletní údržba akvária byla v pondělí, výměna 15litrů vody, odkalení. Předtím výměna 10litrů naposledy ve čtvrtek. Po druhém úmrtí, tzn včera, výměna 1/4 vody + NO2=0mg/l..
aktualní stav vody NO2 = 0mg/l, NO3 = 10mg/l, pH = 7,6-8. Dnes třetí smrt.
Krmení: vloček nikdy nedostanou víc, než by postupně sežraly ze dna do druhýho dne (opravdu trošku, kdyby to normálně žraly, sežerou to skoro hned). Kostku patentek vždy promyju pod tekoucí vodou do čista, rozdělím na menší dávky a zamrazím. Rybky dostanou jednu dávku, která neni moc, aby zbytky nezůstávaly dlouho u dna.
Pokud jim moc nejedou vločky a na dně je nikdo nekonzumuje, tak je docela dobře možný, že se Ti tam z těch postupně se rozkládajících vloček utvořilo více dusitanů, než je akvárko schopný spracovat a ty rybky umírají skutečně na otravu. Bylo by dobrý zapátrat v paměti kdy byla naposledy měněna voda a odkalovaný dno. Ještě k těm patentkám a k řasám. Pokud tam Ty patentky dáváš rovnou nerozmrazený i s tím bordýlkem co v nich je, tak je docela dobře možný, že to bude spolu s těma řasama souviset. Jak už psal Bob66, vyměň vodu a sleduj reakci ryb.
Hladem určitě neumřely
To že ostatní jsou schované za kořenem nebude ze stresu z úmrtí ostatních, ale bude to způsobeno tím na co hynou
Vyměnil bych část vody a znovu změřil NO2 a NO3
0 29.04.2011 19:01 HonzaH – úhyn teter královských
Zdravím vás všechny a zároveň prosím o radu.
Mám 65l akva, staré 2měsíce od založení. NO2 po měsíci od založení až do teď neměřitelné, pH 7,6-8. Rybí osádka byla 7 Teter královských. Víc info viz nádrž.
Problém je, že za poslední 3dny uhynuly 3 tetry, každý den jedna. Žádné příznaky nemoci, voda dle testů v pořádku, žádné příznaky otravy nebo dušení u hladiny. Rybka plave s ostatníma v hejnu a do hodiny plave mezi kytkama na hladině
Ostatní rybky jsou z těch smrtí očividně ve stresu, protože už neplavou v akvárku, ale drží se pohromadě schovaný za kořenem.. Rychlost úmrtí by ukazovala na nějakou otravu, ale za posledních pár týdnů se chemie ani náznakem u akvárka neukázala. Žádná dezinfekce, jar nebo ja nevim co všechno..
Mám jediné dva poznatky. Řasy rostou jako divý a rybkám nechutná TetraMin, zatímco o patentky se skoro perou. Patentky ale dostávají jenom 1-2x týdně, zbytek dní TetraMin (1x denně trošku). Vločky postupně vždycky sežerou, ale připadá mi, že jim prostě nechutná.
Teď otázka. Mohl by úhyn způsobit hlad? Že by jim patentky nestačily 2x týdně a vločky by třeba vůbec nežraly? Mě to přijde jako snad jediná možnost.
Nebo někoho napadá jinej důvod? Hrozně bych byl rád, kdyby mi neumíraly :(
Děkuji všem za případné rady, připomínky.
Starší reakce
Já měním v 230 litrech, cca 70 litrů v podstatě přímo z vodovodu. Jenom ji při větších teplotních rozdílech nechávám pár hodin vytemperovat s okolím. Klidně to tam pouštím i přímo z vodovodu a rozhodně nejsem sám.
Není problém. Já leju vodu do nádrží přímo (30%) naprosto bez potíží. Dnes se chloruje už minimálně a za hodinu odstátí se uvolní i přebytečné plyny uvolněné změnou tlaku.
0 04.12.2010 21:00 Hanka – Živorodky
Děkuju moc za radu začnu čistit častěji v měnším množství a koupím ten test. Ještě jsem se chtěla zeptat většinou nechám při čistění vodu odstát přes noc ale dočetla jsem se že hodina nebo dvě stačí, nemůže hodinu odstátá voda rybám škodit. Díky.
Ten filtr stačí tzv. čistit až když se viditelně snižuje jeho výkon(průtok vody). Odkalovat je dobré jednou za týden až 14 dní(přikláním se pro týden) a s tím spojit výměnu vody 20-30% objemu akva. Určitě bych udělal test na NO2, protože si myslím, že v tom akvárku nedostatečně funguje biologická rovnováha. To tzv. celkový čištění bych rozhodně nedoporučoval. Nejlepší postup je pravidelnou údržbou akvárko udržovat ve správný kondici. Ta rybí osádka je v převážné míře složena s živorodek, jejichž výkaly dost značně zatěžují vodu a když není v akva dostatek nitrifikačních bakterií, které napomáhají k likvidaci těch škodlivin, tak je problém na světě.
0 04.12.2010 20:35 Hanka – Živorodky
Akvarium má 100 litrů, vodu měním cca co 3 týdny ne víc jak polovinu. Mám ho založené asi 4 měsíce a jednou jsem čistila celé akvarium. Čistím pomocí zvonu. Je tam 9 rostlinek, skalka, kokosový ořech (dobře vyvařený) keramický tunel a kámen, také filtr a kameny na bublinky. Filtr je čistím asi co 2 týdny. 50
Jak je to akvárko velký a jak probíhá údržba. Jak často a kolik vody je měněno? Jsou tam rostliny a filtrace? Jak je o filtr pečováno? Prostě to chce více informací.
0 04.12.2010 20:00 Hanka – Živorodky
Prosím o pomoc jsem už zoufalá. Mám 100 litrů akvarium a v něm paví okčka, měčovky a ancistruse. Už delší dobu mi ve velkém umírají např. tento týden jich umřelo 5. Pořád se otírají o štěrk a rostliny. Někdy má nějaká krupičku tak jí dám do samostatného akva a léčím ji multi-medikalem asi po dvou dnech krupička zmizí tak jí dám zpátky do společného akva. Vždy asi den nebo dva před tím než umřou mají slepený ocas. V jiném akva jsem měla malé paví očka co se mi narodily asi před dvěma měsíci a ty se o dno neotíraly ale před týdnem jsem je přelovila do spoelčného akva a začaly se taky otírat o dno a dnes jsem si u některých všimla krupičy. Zkoušela jsem multi-medikal i ve velkém akvariu ale ryby umírají pořád. Prosím poradte co by to mohlo být za nemoc a čím bych to měla léčit. Děkuji.
Starší reakce
Sůl pak vysadit a nastavit standardní teplotu. Ale pozor! Ne Exit nebo 2000. Na krupičku je primárně eSHa Exit a eSHa 2000 je podpůrný lék proti druhotným infekcím. Důležité je sehnat Exit. Pokud neseženeš 2000 není to žádné neštěstí.
Do většího města pojedu až ve středu, snad to tam budou mít. Zatím budu léčit solí a teplotou, a to potom, mám sůl vysadit, a normálně přidat tu eshu 2000 nebo exit, že? Díky
Já bych se radši podíval po té chemii, léčba solí trvá dlouho, a proč rybičky trápit zvýšenou teplotou, když to není nutné.
A doporučuji ten Exit a 2000 sehnat, protože si myslím, že do měsíce budeš léčit znovu....
ještě jeden dotaz, můžu tu teplotu teda zvýšit hned z 25 stupňů na 31 v rámci jednoho dne, že?
Děkuji, filtr nechám, chemii prozatím nepoužiji. A soli mám tedy každý den trošku přidat, jak odeberu 10% vody?
Filtru nevadí vyšší teplota, ale použití léků s antibakteriálními účinky. Takže pokud se aplikuje jen vyšší teplota a sůl filtr může zůstat. Zrovna tak při aplikaci přípravků eSHa a podobně. Pokud to není vysloveně v návodu k použití filtr bych nechal na místě.
Pokud nepoužijete ten Bioicht, tak není důvod filtr vyndavat
.
OK, ale stále nevím, jestli ho mám vyndat...? (když budu zvyšovat teplotu)
Pokud budeš vyndavat filtr, tak bych doporučil ho nechat běžet v kýblu s odstátou vodou (nejlépe z akvária) pro zachování nitrifikačních bakterií.
Díky, a mám odstavit filtr na celou tu dobu? Zatím jsem ho dala na nejmenší výkon.. (ještě se mi akva nenahřálo). Topení asi celou dobu nevypínat, že? A mám tedy každý den přidat trochu soli?( třetinu nebo desetinu po výměně vody?)
je to na tak dlouho, než zmizí poslední tečka z poslední ploutve, plus pár dní navíc (ideálně týden)
návod je obecný, teplotu je třeba zvýšit maximálně k dannému druhu. Nebudu dávat 32°C u kardinálek nebo závojnatek,ale tahle osádka to zvládne
Tak jsem se rozhodla, že taky zkusím bez chemie. (Eshu tady neprodávají) Jen teplotu a sůl. To je potom za 10 dní?A každý den měnit 10% vody a přidat opět sůl? Díky
tak já se zkusím v obchodě podívat, jestli mají Eshu, stejně tam pojedu ještě pro nový filtr. Kdyžby měli Eshu, mám přidat i tu sůl?
Tak ohledně krupičky mám osobní zkušenost pouze u léčby teplotou a solí, bez léků.
Než Bioicht, to bych, dle spokojených ohlasů, volil raději přípravky Esha exit a Esha 2000, už z toho důvodu, že se u nich neprovádí žádné manévry s filrem.
Když už Bioicht máte, držte se tedy návodu výrobce i když se mi to vypínání filtru vůbec nezamlouvá.
Pokud léčíte krupičku, tak žádné ryby nikam nestěhujte, musí se přeléčit celá nádrž.
JJ, myslel jsem tím založení akva s novými rybami...
A mám přidat i sůl, když budu aplikovat bioicht? A co s pancéřníčkama, mám je raději z vody odlovit a přendat do "kýblu" s filtrem?
to mi taky řekli v akvaristice.. že mám postupně o dva stupně zvýšit teplotu vody (mám teď 25, takže na 27 by mi to vyšlo
Ze středy na čtvrtek mi umřelo 5 rybek, asi zhoršení vody nitěnkami, vyměnila jsem včera půlku vody. Dnes se na některých zbylých rybách objevila krupička. Koupila jsem Bioicht, a tam se píše, že když ho naliju do vody, mám vypnout na noc filtr.
Mimochodem, vidím tu radu zvýšit teplotu na 32stupňů, ovšem v návodu k BIOICHTu
www.dajanapet.cz/… se jasně píše
Zvýšíme teplotu o 2-3˚C proti normálu ale ne více než 28˚C. ok, a filtr vytáhnout jen na noc, jo?
Já tu teď hledám co vlastně léčíte.
Pokud by se filtr musel opravdu vypnout, tak to udělejte jak napsal Moucha, jinak si můžete celou situaci ještě zhoršit.
filtr dej do kyblu s vodou a zapni ho, aby ti nepochcipala biologicka filtrace
můžu tedy vyměnit třetinu vody, dát kuchyňskou sůl, a na večer nát bioicht a vypnout na noc filtr? (je to tak napsáno na Bioichtu)
Tudy napsal: radikální řešení je dezinfekce a znovu založit akvárium.
Tak takové řešení bych v případě oslabených ryb , radši nedělal, leda bych je chtěl dorazit, v čerstvém akváriu.
jo a kolik soli na 54l, prosím? 1 lžička? (mám jen kuchyňskou) (A mám tam dnes přidat i ten další filtr a rostliny, když mi propukla nemoc? Asi ne, že?
mám topítko, takže mám z 25 stupňů hned přejít na 32? Právě že přes noc se jedna tak osypala, že má skoro po celém těle tečky, černá míň, a další má taky pár teček. V akvaristice mi dali Bioicht.
vyměň opět vodu, jestli máš kompresor, zvedni teplotu na 32°C, osol. Pokud nemáš kompresor, tak teplotu nemůžeš u přidušených ryb riskovat. Musí to být rychle, než se ti to rozjede, to bys pak musela jít do chemie. Pozor krupice jede rychle, každou hodinu přibývá!
fotky se mi nedaří načíst:(
Rybky přežily noc, ale pro změnu se asi na 3 objevily bílé tečky. Je to krupička? Četla jsem v knihách, že bílé tečky (nebo asi spíš povlaky) mohou být i něco jiného, např. plíseň..Díky
Kup si testy - stačí pH, NO2, NO3, uhličitanovou a celkovou tvrdost. Pokud bude vše OK, stačí měnit vodu 1x týdně, cca 1/3 objemu. Máš živorodky, takže odkaluj také 1x týdně spolu s výměnou vody.
rybky začaly plavat i jinde než pod hladinou a nešly ke dnu, takže to vypadá, že situace se zlepšila. Dvě se momentálně drží víc u filtru, ale to občas dělaly i předtím. Zářivku jsem nenašla jaký to je typ, ale myslím, že asi 15W. Díky za ostatní rady, budu se jimi řídit.
jak vypadaj ryby po výměně vody?
Jestli máš nitěnky, jako takové. Tedy ne patentky apod, tak ty v mražené podobě jsou skutečně jen bláto, akorát to zakalí vodu. Mnoho začínajících akvaristů ale říká nitěnky všeobecne mraženému krmení. Kup si patentky, černé komáry, koretry,...ty jsou hodně výživné a nekalí vodu. Nepař je horkou vodou, zničíš vitamíny. Jen je nech s síťce rozpustit pod tekoucí vodou.
Chtěla bych opravit katterinečku, ty filtry musí běžet oba současně MINIMÁLNĚ 3 týdny, raději měsíc. Za týden bude ještě účinek nového filru minimální.
K té řase. Jelikož píšeš, že mám 54 l, což je častá velikost prodávaných setů, tipuji, že máš set s jednou slabou zářivkou. To bude asi základní problém, proč tu řasu máš. Zkus se zamyslet, zda bys světlo nemohla posílit.Nejlepší by bylo, kdyby sis vyplnila profil,abysme tu nemluvily do větru
Přidat reakci
1 ...... 48
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26781x