Velikost akvária
190W na 220L? Pokud je 108W málo, tak bych mohl použít 2*54 a 1*28, kterou bych měl do rezervy.

Ja nerekl, ze nepouzivat. Napsal jsem jak bych to resil ja. Kombinace je ciste na vas
Resp. pouzit 3x 54W T5 a jednu 28W. Zkuste si dyl nad tim popremyslet
Ja jdu

Raději bych použil zářivky, které jsou skoro stejně dlouhé jako akva. Pořád ale nechápu, proč nepoužít 2*HQ 54W T5....?
O tom kolik W na litr pouzit, tezko rict. Zalezi na tom co chcete mit za rostliny (nepiste mi seznam, stejne vam to nepovim

).
Lepsi je mit vic nez min

a pripadne ji mit vypnutou.
Pomer lm na W spocitate tak ze vydelite Světelný tok (lm) s prikonem (W).

Samozrejme je mozne dale kombinovat, tech moznosti je pomerne hodne. Pouzit T8 38W 105cm v kombinaci T5 115cm 28W resp. 49W. Samozrejme je tu moznost pouzit standartniho rozmeru T8 90cm 30cm a ty rozstrkat. Jak rikam je toho hodne

108W na 220-240L je málo? 0,45-0,49W/L. Stacilo by to? Jak se ten poměr zpočitá? W:lm?
Tak cim vic tim lip

.
U kazde zarivky muzeme porovnavat i jejich dejme tomu "ucinnost" takhle vecer nevim jak bych to nazval. Je to pomer lm/W a z toho vypliva, ze EQ maji tento pomer lepsi nez HQ. Proto bych voli takto, 2 HQ a 2 EQ (ty zapinat nezavisle). Asi by stacila i 1 EQ, ale neni spatne mit neco "do zasoby". Ja davam prednost T5 pred T8, preci jen novejsi koncepce. Vyber je na vas.
Bavime se o 110*50*40 nebo 120*50*40. Stale nejsem rozhodly, musim si ujasnit jak to pujde osvetlit..Vysvetli mi prosim, proc dve HQ a dve EQ, v cem by to bylo lepsi nez 2*54W LT T5/840 HQ 4000K 4450lm 16*1149mm?
A o jakych se tedy bavime rozmerech? 120 x 50 x 40v? Ci 120 x 50 x 50? Ja bych radeji volil T5 trubice, a to dve HQ a jednu ci dve EQ v rozmeru 1149mm. Jelikoz HQ maji mensi pomer lm/W.
Našel jsem tuto, ta by se dala použít do 110cm akva: Narva colorlux plus LT 38W/ 105cm - 840 - studená bílá
Ano myslel jsem je. O tom jak jsou k sehnani nevim, jelikoz sem je jeste neshanel. Ale v katalogu narvy jsou, no pak dalsi tam maji delku az 1449mm 35W. Co jsem tak letmo promeroval patice od arcadie tak by se do krytu na 120cm akvarko mohli vejit. Kazda patka ma tak 2cm (presah pres trubici).
2 isamik. Ted jsi me potesil. S tou 28W..Myslel jsi v delce 114,9cm? Daji se tyto trubice bezne sehnat?
Ikdyz na to koukam oni by se tam asi vlezly 28W T5 takze 120cm dlouhy akvarko je

Je to tak. Nikdy nemáme dost!

Kdybych tehdy přemýšlel, mohl jsem za podobné peníze mít slepené 120*50*50, místo 100*40*50(v)...

lepsi by bylo 130tky aby tam sly 120 trubice, 90tky by si musel posouvat.

Už jses skoro dopracoval k té 120*50*50...

Zdarec, hele ad velikost akvarka, ted si sice říkáš, že to bude stačit, ale ubezpečuju tě, že za měsíc ti to bude připadat malý a budeš si hlavou obouchavat zeď, že sis nepořídil větší

, ja teda skoro vůbec do diskuzí nepíšu, ale tady si myslim, že muj příspěvěk je rozhodně přínosnej.
Pokud můžu radit, ber ten největší rozměr co ti okolnosti dovolují.

ale kdo to pak ma zivit

300 je málo, je potřeba aspoň 315...
A co 160 aby se vešly 150 cm zářivky???

Ono to tak je mysleno 120 delka 60 hloubka 50 vyska jen sem to blbe napsal. Mozna 130 aby se tam vesly 120 trubice.
Já bych to drobet změnil 120x50x60 dxvxš

Tak. 110*h50*v40. Souhlasíte? Ale ještě přemýšlím nad tím, jak udělat, aby bylo prosvětlené celé akvárko. Problém můžou být kraje, ne?
Kdyz uz je zpet toto tema, tak jsem se rozhodl pro rozmer 120x60x50 a postupne na nem pracuji.

Narazil jsem na extra kvarko - furt se pokladam za zacinajiciho akvateristu, ale toto bych osobne hodnotil jako vrchol nevkusu (barvou - hlavne sterk,tvarem,velikosti)
www.sendy.cz/…
Vim ze to nezapada do daneho tematu, ale pocitam ze toto musite videt

Ja jsem nerek, ze chci skalary.

na vysku bych dal minimalne 50... kvuli skalarum

a cim vetsi tak taky lepsi

2Horác: Maximálně se mi do obyváku vejde 120-tka a to musím posunout nábytek...Předpokládám, že by bylo rozumné mít tak 0,5W/L neli více, takže tak 100W, což je 3*30W (v délce 90cm) nebo 4*30W. Dík za rady
300L je uz moc. Chtel bych docilit nizkeho a sirokeho akva. 110*40 nebo 120*40. Výška 40cm + kryt tak + 10cm (v kterem budou 2-3 zarivky, ventilator na ochlazování vody a možná i předřadniky a vse potrebne) je uz dost.

Lidi jsou různí, někomu nevadí nic a někomu vadí i maličkosti...
Proč se ti nelíbí standardní rozměr 120*50*50?
Plánuji, že si ho udělám sám, ale z čeho si rád nechám poradit? Z lamina by to šlo? 120*40 se dá kupit.
Ahoj... Rozměry ( a to hlavně výška) záleží taky na tom, jaky v tom budeš chtít mít ryby.... Jinak je to jedno... Akorád si rozmysli, jakej budeš chtít kryt s osvětlením. Jestli si ho budeš dělat sám, nebo jestli si ho budeš kupovat - to by si mohl mít problém sehnat svůj rozměr...

Ted jsem si namaloval na kus lamina velikost akvarka a musim priznat, ze jsem se zdesil. Přemýšlím jestli by nebylo lepší s vetsi zakladnou? Treba 110*45h*40v?

Krycí sklo plánuju na dvě poloviny, pojízdné. Ještě nevím, jestli se bude posouvat na šířku nebo délku. Mám nabídku za 2500 tohle akva s krycím sklem a nějak řešeným pojezdem v tlouštce 8mmm.
"...většinou doléváme vodovodní vodu a vypařená je destilka, takže se bez výměny zvyšuje množství solí ve vodě..."
Zase jeden argument pro pravidelnou výměnu části vody!
Někdy ale může být ta vodovodní vhodnější - pokud bychom v silně zarostlých nádržích po delší dobu za odpařenou pouze dolévali vodu destilovanou nebo měkkou bez další úpravy, mohlo by to vést k poklesu alkality a tím i stability systému. (U mne během cca půl roku z nějakých 8 st. dKH na 0,8!

)
pri týchto rozmeroch to je vporiadku,tlaky su potrebné vypočítavat pri vetších akváriách,kricie sklo je potrebné aby si zamedzil vyskočeniu rybičiek s akvária je vela druhov čo dost vyskakuju a aj každá iná akváriová ryba ked sa zlakne može vyskočit čo by znamenalo jej uhyn.

Přemýšlím nad akváriem o rozměrech 120*40*40(192L). Jelikož se v tom ještě tak nevyznám, chtěl bych od vás poradit, jestli jsou to rozumné rozměry, jestli při těch rozměrech nenastanou nějaké komplikace, které si teď neuvědomuju, jestli dat krycí sklo, jak to bude s osvetlenim atd. Snad jste mě pochopili? Cokoliv vás napdne rád vyslechnu. Dík
zářivka sama o sobě nesvítí, potřebuje předřadník, buďto tradiční startér, tlumivku a kondenzátor, nebo elektronický předřadník. dá se najít dost informací když se použije VYHLEDÁVÁNÍ
mohu mít ještě jeden dotaz?? co je to elektronický předřadník??? máte na mysli ty černé kryty se zářivkami co se prodávají??
filtr 150, vzduch. motorek asi 400, topení asi 500, osvětlení asi 800, v případě použití dvou předřadníků asi 1300. Ale cenově se to nedá porovnávat se setem, protože v setu je minimální osvětlení a obvykle nevyhovující filtr.
Přidat reakci
1 ...... [40] ...... 53
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 13235x