Velikost akvária
Podle mě je rozměr velice nevhodný:
1) Světlo bude málo svítit na dno, viz
rybicky.net/forum/4460
2) Malá plocha dna vzhledem k objemu - málo kytek, málo štěrku - tedy horší voda.
3) Velká výška - větší nároky na pevnost skla
Jen pro upřesnění - plocha dna je vzhledem k objemu 1,25x menší než u (podle mě) lepšího rozměru např. 94x40x40.
Chtěl bych instalovat akvarium do obýváku ale místo pro něj je omezené-proto se Vás odborníci ptám: co vy na rozměr 120x50x25cm ? Těch 25cm je šířka! Hodí se pro skaláry ? Díky 0 23.10.2007 08:25 fanda – rozměry akvaria
Chtěl bych instalovat akvarium do obýváku ale místo pro něj je omezené-proto se Vás odborníci ptám: co vy na rozměr 120x50x25cm ? Těch 25cm je šířka! Hodí se pro skaláry ? Díky
Starší reakce
0 19.10.2007 18:02 Radka – .
Měl bys svítit zářivkami(ne obyč. žárovkami)cca celkem 80W.
0 19.10.2007 17:45 Deimos – 192
Tak ďakujem. Budem sa snažiť zlepšovať... A ešte by som potreboval vedieť to osvetlenie. Momentálne svietim len dvomi žiarovkami (2x20W). Ale to asi nestačí...
0 18.10.2007 20:21 V.Malawi Rozhodně bych v jednom akva nedržel dva zástupce jednoho rodu,to nebude dobré.
Vyjadrim se jen k necemu, u zbytku nevim.
2 - 150W s termostatem, nebo vic, to je vcelku jedno. Zalezi na tom, jak kolisa teplota v pokoji kde to je. (elektriky bude "zrat" silne i slabsi topeni stejne)
3 - Neskodi, doporucuju clanky v radach o vyrobe pozadi tady, jako posledni je krasny prave o malawi pozadi. Jinde se najdou dalsi popisy. Pro jakou technologii se rozhodnes je jen na tobe, s cim se ti lip dela, rybam to je jedno.
4 - Zustal bych u kamenu, ale tak, aby to bylo sladene s tim pozadim. V soucasnosti se ti barvy a tvary kamenu na pozadi a v akva bijou. Takze kdyz udelas pozadi oble, kameny taky kulace, kdyz ostrejsi, ostrejsi i kameny. Muzes jit i trochu do kontrastu, ale ne tak, aby byl o pozadi tmave opreny bily kus vapence. Postupne, tmavsi kamen, svetlejsi, svetly.
0 18.10.2007 20:05 Deimos – Akva 192 litrov
Mám založené akvárium (biotop Malawi, 192 litrov, 120x40x40). Hneď po založení mi pripadalo perfektne spravené. No po odstupe času sa mi prestalo páčiť. A to najmä preto, že som uvidel tie parádne Malawi akváriá, čo sú tu odprezentované. A tak sa pomaly, ale isto chystá veľká zmena.
Túto tému som založil preto, aby mi mohli Malawisti, prípadne iní akvaristi poradiť, ako vylepšiť moje akvárium. Tak hneď na úvod tu mám pár otázok:
1.) OSVETLENIE: aké osvetlenie by som mal použiť konkrétne pre moje akva, kolko wattov a pod. (mám 2x20W)
2.) OHRIEVANIE: aký použiť ohrievač konkrétne pre moje akva, kolko wattov a pod. (mám 80W bez termostatu)
3.) POZADIE: aké pozadie, či škodí polystyrén vode, a akým spôsobom z neho vyrobiť pozadie, či epoxid, alebo silikon, a pod. (mám tapetu)
4.) DEKORÁCIE: čo by som mohol dať do môjho akva, kamene, prípadne niečo iné (mám vytvorené 2 útesy z kameňov)
5.) RYBY: aké ryby, odobrať, prípadne doplniť ďalších tlamovcov (mám Maingana, Johanky a Pulpicany)
Ďakujem za všetky rady.
0 16.10.2007 23:00 georged [44] - Živorodky to Přéma : V žádném případě jsem nechtěl zpochybňovat něčí právo utrácet vydělané peníze za cokoliv tak ušlechtilého jako je akvariostika
.
to filipsi : děti nemám
, sportovat celý víkend nevydržím
a blbnout to už se stalo
...
vikendy jsou od toho, aby se hralo s detmi, delaly vylety, sportovalo a blblo, prece
(ne, pravo nema. Vzdyt prece mohl usetrit, ne, kdyby jen trochu chtel
0 16.10.2007 21:35 Bedko heh no ja moc tych penazi nemam ale zato ma bavi si taketo veci sam konstruovat
tych 10-15 casom by som investoval vsak skusim uvidim
mna by skor zaujmalo ake filtre kolko filtrov a vyhrevu rastliny rybky.
... že by se vyplatilo pro ten štěrk zajet autem asi 500 kilometrů... Možná přeháním..
Chapu, ze prehanis. A taky by se dal zdarma nabrat na nejakem pisaku, poradne proprat, nalozit do barelu .... Kdyz vydelas hodne penez, ma pro tebe cas a radosti odlisnou cenu. Takze kdyz jsi v obchode, tesis se na neco, maji to, ty vis ze drazsi (nebo nevis, to je jedno), proste to koupis. Ja chapu i toho, co vsechno vyrobi, poshani po kamaradech a burzach, protoze ho to bavi a nema penize (nebo nebavi ale musi, protoze nema), i toho co si to proste koupi, protoze ma a ty papirky takovou cenu jako radost nemaji. (i v jinych kombinacich)
0 16.10.2007 19:17 Štěpán To léčivo mi nevadí...
Ta cena je podobná u většiny výrobců.
0 16.10.2007 18:30 Štěpán Katko, jenže on za něj dal tolik peněz, že by se vyplatilo pro ten štěrk zajet autem asi 500 kilometrů... Možná přeháním.
Jinak já samozřejmě chápu, že se člověku občas nepodaří koupit všechno napoprvé správně, taky v tom jsou další akvárka, ale jsou tam věci který prostě nechápu...
0 16.10.2007 18:25 Štěpán 720 litrů (200*60*60) stojí 8 tisíc vč daně.
0 16.10.2007 16:50 Somali [98] No, i kočka z ulice onemocnět může - a už jsem viděla pár případů, kdy se lidi nerozpakovali dát i několik tisíc za operaci obyčejné pouliční kočky sražené autem... Mně připadá, že v akvaristice je to přesně naopak než v chovatelství - zatímco pořizovací cena psa, kočky apod. není tak horentní (i když být může), ty náklady, které na ně člověk vynaloží během jejich života, už horentní jsou. Co se akvárka týče, tak tam, pokud vím, toho Horác nejvíc utratil ze začátku, při zakládání, a teď už jen dokupuje, pokud něco potřebuje, stálé platby jsou snad jen za vodu a elektřinu...
A depa ma pi. Horackova knihu nakladu, co? Somalky taky potrebuji odblesovace, odcervovace, drbace, a cojavimco jeste ... At je nejaka rovnopravnost. (zena me premlouva na britky, zatim marne, ale brzo podlehnu) (edit: jestli dovoli 500l
)
0 16.10.2007 12:36 Somali [98] Nemyslim si. Na podobne naklady by se dostal kazdy clovek, co si ceni sveho casu (jen by o tom sladce nevedel. Kdyz bych spocital naklady na moje malinke akva .... Planovite jsem to nikam nepsal, co kdyby se pak doma objevilo nekolik kocek?). Ty jsi blazen a silenec a tomu podobne, protoze pises, a pocitas tam poctive vsechno, co s tim souvisi
. Treba stativ bych ja doma vychvaloval jako zcela nutnou vec na foceni deti, a po tydnu zazracne objevil, ze s tim jde fotit taky akva
0 16.10.2007 10:14 Přéma [23] - Amerika Nevim, prijde mi to trochu financne nerealne. Ale jo, je to mozne, kdyz je to tak tohle sezenu tady, tohle onde, to mi zbyva, vse za 0,-. S mym pristupem by naklady byly asi na 25k.
Takze podle toho, jak k tomu kdo pristoupi, 500l lze zaridit za ceny kdekoli mezi 10 a 50k, horni hranice je skoro neomezena.
0 16.10.2007 09:59 Janinka www.akvarko.cz/…
zkus kouknout sem,je to sice jen 480 l,ale pro představu to myslím stačí
0 16.10.2007 09:28 Bedko – 500 l akva
ahojte chcel by som si zalozit 500 l akva .zatial mam len 40 l a som dost zaciatocnik.Mohli by sme mi poradit ake rastliny ryby +vsetky veci ktore k takemu akvu budem potrebovat(vyhrev,filter,vzduch atd).a kolko ma vsetko vyjde?akvarko uz kupene mam dakujem
Starší reakce
sklidni hormón
0 31.08.2007 11:09 athaya – KORY
to zlozenie je strasne! tie ryby dokopy musia mat 93 litrov!
musi sa to pocitat s tym ze tie ryby narastu.
Já jsem si do 38l přikoupila v pondělí 3 razborky.Jsou tam spokojené a je to moc hezký.Už jsem tam měla 3 betty a minipancéřníčky.Můžeš se kouknout.
0 31.08.2007 07:16 Gabi [11] Jsem si tak včera to své akvárko prohlížela a mají pravdu i ti, co říkají, že jich je tam dost i ti, že něco přidat. Razborek by muselo být tak 5, ne? Nebylo by to už moc? Nebyl by lepší párek zakrslých čichavců? Ne kvůli druhu, ale přerybnění, že stačí dva... Každopádně tyto dva druhy "vyhrály konkurz" a ani jeden není v Mostě k mání, takže si buď počkám nebo prostě nikdy nepřijdou a vyřeší se to samo. Horečku, že tam něco musím nutně přidat, nemám. Jsem ráda, že mě tahle začátečnická mánie přešla rychle
0 30.08.2007 22:54 KORY 1x Ancistrus
1x Cichlida Kakadu
2x Parmička Zlatá
1x Péřovec
3x Tetra Černá
2x Tetra Červenoskvrná
2x Tetra Paraguayská
v 40ce
0 30.08.2007 18:18 athaya ja by som povedala ze uz je tam rybiciek dost
ja mam 40l akva a tiez ten "vyber rybiciek" nic moc.
Přidat reakci
1 ...... [36] ...... 53
Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 13213x