Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Pancéřníček - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Pancéřníček - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 22:28 R Muž romant [27987] Re: Pítik
Normální provoz, vyměň vodu, odkal a akvo sleduj. Jedna ryba to tzv. má a druhá ne, to záleží na jejich momentální kondici, takže ve stejných podmínkách může jedna uhynout s druhá nikoliv.
Edit: Jenom upozorním na to, aby měl člověk na paměti, co ten Bactopur taky dovede a tím je eliminace tzv. užitečných bakterií, čímž může dojít k významné změně ve stabilitě akvária. Když už Bactopur, tak Bactopur direct a ten bych použil u postižených ryb v separé nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 22:25 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: vendy
ty bakterie? jako že to je parazit? měla to jen samička, dneska pošla ostatní zatím nevypadají nakaženě. jen akara působí lekavě. zítra hodlám vyměnit vodu a odkalit dno měsíci a půl. do chemie se mi zatím nechce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 22:12 Žena vendy [27] - CichlidyRe: Pítik
mamka to taky měla nasadila ty tablety sera baktopur zvýšená teplota přeléčení a pak jim dorostly ale myslím že už si to přinesla...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 20:21 Muž Pítik [14] - AmerikaRe: romant
bakteriální, ale ne parazit... a ty špatný bakterie může podporovat i stres z bouchajícího víka a přesazení rostlinek - potažmo stres obecně ... ja? mám jen dojem, že když jim tam máchám odkalovačem každý týden, že jim to taky moc nepřidává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 20:18 R Muž romant [27987] Re: Pítik
Je to bakteriálního původu a vzniká to právě ze zhoršených podmínek. Dno lehce odkalit, povrchově stáhnout bordel a nepřekrmovat a samozřejmě vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2014 20:15 Muž Pítik [14] - Amerika – nebožka pandice
ahoj, četl jsem že už se to řešilo, ale ani v jednom vlákně jsem se nedočetl finále. taky mi chcípla samička panda, ale kromě opadlejch vousků a prořídlé ocasní ploutve jsem neobjevil žádné další příznaky. vodu měnim každý týden, ale minulý měsíc jsem začal dávat patentky, a ty červený komáři ryby nějak moc asi nechtěli a moc se k nim neměli, taky jsem snížil dávky krmení a začal krmit dvakrát denně. tak mám trochu obavu jestli mi tam nehnijou zbytky a nekazí vodu, páč kvůli bakteriím dno zatím neodkaluju a taky dvakrát deně když zaklapávám víko, tak to dá pěknou ranku. PLATÍ POŘÁD TO ŽE TY OPADLÉ VOUSKY A PROŘÍDLÁ PLOUTVIČKA MŮŽOU BÝT ZE ZKAŽENÉ VODY, ikdyž ostatní pandy jsou zatím v pohodě?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2014 18:44 Žena vendy [27] - CichlidyRe: vlacek
takže se to vytvořilo z té změny,přenosu a pak se to šířilo.. dostaly jsme sera bactopur direct.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 16:51 R Muž romant [27987] Re: JUMP
No, nevím co je tam ještě za další ryby a jak to akvo vypadá, ale to je strašně dlouho ten měsíc. Měň vodu určitě jednou týdně min. 1/3 akva a klidně i častěji, to bych viděl jako základ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 16:46 JUMP Re: romant
160 litrů...10 ks a výměna vody tak po 4-6 týdnech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 16:26 R Muž romant [27987] Re: JUMP
Kde je máš, tuším nějakou odchovničku, jak je velká a kolik jich tam je, jaký jsou frekvence výměn vody?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 16:03 JUMP – thorakát - nemoc
Fotka k příspěvku Netušíte co to může být za nemoc? Mají červenou hlavu, jsou apatický a padá mi jeden za druhým...
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 13:58 Žena vendy [27] - CichlidyRe: vlacek
Má v akva asi 3 druhy pancíků tihle jsou na tom ještě dobře jsou bez vousků, napští pancíci mají tlamku až do růžova a jizvy na hlavičkách kolem tlamičky. Bydlíme od sebe asi 5 km a má veliké problémy s pancíkama, v obou akva. Pokud si přinese nějaké malé velice brzo ji uhynou.Já si kupovala sní ze stejného místa i menší velikost a neměla jsem nikdy problém. Když ale měřím hodnoty NO jsou v limitu a ph atd jsou velice podobné jako ty moje. Jediné co mi pro ryby přijde stresující, je, že akva je umístěné v místnosti, ve které se pohybuje minimum lidí a ryby mají problém se chovat přirozeně i jen při pozorování natož při čištění a jiném manipulování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 13:42 Muž vlacek [402] Re: vendy
Ahoj. Na fotce je c.panda, ale to není podstatné. Ten písek zdaleka není pro pancíky ideální, ale jak píšeš, pro rostliny je lepší, než v čem by pancíci nejraději ryli. Nicméně, takto hrubý písek ani nevypadá jako příčina špatných tlamiček a zničených fousků. Není to ostrá drť. Spíše bych to přičítal stresu, případně nemoci. Sám jsem s pandami měl ze začátku podobné problémy, ale časem se daly rybky do kupy, a i když nikdy neměly tak dlouhé fousy jako ti, kteří jsou od narození v pořádku, vypadaly ok. Sama říkáš, že starší pancíci jsou ok, tak příčinu v písku bych nehledal. Co je dost nebezpečné pro pancíky je případný lávový kámen. O ten si mohou i břicha rozpárat, jak je ostrý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.01.2014 12:29 Žena vendy [27] - CichlidyRe: romant
Fotka k příspěvku Ahoj tady jsou fotky šťerbáků. Pusinky se jim hojí, ale pancíci napští mají snad i pořezanou hlavičku, nemyslím, že by tam bylo něco přímo ostrého ahoj
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2014 19:01 R Muž romant [27987] Re: novice
Ne, nemíchej to, jednodruhový hejno bude vypadat lépe a bude to působit plněji, ta nádrž. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2014 18:59 Muž novice [0] Re: novice
Děkuji za rady. Že jsou hejnoví, jsem si nějak neuvědomil - paní v akvaristice mi bez připomínek prodala s klidem dva. Ampulárky mám v plánu po zaběhnutí akva propustit ze služby (darovat). Hned v pondělí dokoupím tři pancíky a mrknu po těch razborkách. Můžu hejno třeba osmi rybek namíchat třeba ze dvou/třech druhů razbor (např. Espeho + Hengelova)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 21:22 R Muž romant [27987] Re: novice
Ano, tak jak jsem to napsal, to mohlo vyznít a ten pojem hejnovej šnek se dost dobrej. :) Ne, tak vážně, ampulárka je děsnej bordelář a bude to akoi spíš než čistit, zaneřáďovat svýma výkalama, místo nich třeba okružáky(tam už by se o hejnovosti dalo uvažovat). U ancáka platí to samý, je to bordelář, místo něj partičku otíků(4kousky) rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy , do vodního sloupce se podívej na nějaký razborky, třeba.
Edit: Zařiď si prezentaci a přetaneme teoretizovat a zkusíme to konkretizovat. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 21:17 JoKa Re: novice
Předně, a to mi věř, je zapotřebí identifikovat, co v akva opravdu máš... Ať jsou to pancíci jací chtěj, má-li to fungovat, budeš muset hejno posílit...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 21:13 Muž novice [0] Re: romant
1/4 vody jsem měnil před dvěma dny. Co je myšleno tím: Ani Ampulárie, ani Ancistrus, ani... Jako že Ampulárka je hejnový šnek? Jakou sestavu by jste mi doporučil, aby byly zastoupeni nějací "čističi" + rybky (nechci živorodky).
Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.01.2014 19:36 R Muž romant [27987] Re: novice
Vyměň 1/3 vody a začni číst. Ani amlupárky, ani ancák, ani parmičky, ani tetry krvavý a to rozhodně ne od každýho druhu po jednom, dvou kouscích, co vybíráš jsou hejnový ryby, což ostatně jsou ty pancéřníčci taky a chce to partu tak 5 kousků.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 19:34 JoKa Re: novice
Záleží co máš opravdu za druhy. Někteří jsou aktivnější víc, než jiní... Pokud si nejsi jistý druhem hoď fotku, poradíme...
A ke zbylému zase doporučím založit prezentaci, jinak dostaneš 1000 dalších dotazů, odpovíš na půlku a následovat bude dalších 2000 dotazů a ve výsledku nezjistíme nic...
Fotka je prostě lepší, než dvoustránkový referát...
Jako první problém vidím, že pancík je hejnová rybka, bez rozdílu druhu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.01.2014 19:30 Muž novice [0] – Dva pancéřníčci, nemoc?
Zdravím,
koupil jsem dnes dopoledne dva Pancéřníčky. Jeden je předpokládám zelený a druhý nějaký albín.
Od té doby co jsou v akva, ten zelený plave jak zběsilý, k hladině pak zas ke dnu, prozkoumal už snad všechny úkryty, ještě se snad nezastavil, snad párkrát tak na 5 vteřin. A ten albín leží 5 minut u dna, pohne se o kousek, pak zas jen leží... Potravu přijímají oba. Může jednomu z nich něco být? Je normální, že jeden už skoro 8 hodin v kuse rejdí a druhý jen polehává u dna? Další rybky plánuji až tak po týdnu - nějaké parmičky čtyřpruhé, nebo tetry krvavé apod. (dohromady max. 8) a dva Ancistrusy. Akva je založené od vánoc, rostlinky různé druhy(egeria, anubias, microsorium...), před týdnem jsme do něj koupili 2 malé Ampulárky. Čistý bjem cca 45 litrů, vlepený filtr biomolitan, (3% objemu vody), průtok asi 30 l/h.
Děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 18:12 R Muž romant [27987] Re: michala
Vyšší N látky, jako první mě napadají, když si vzpomenu, na sousední vlákno a tam též doporučenou vodoléčbou by se mohlo řešit i toto, ovšem pokud to není problém vnitřních parazitů. Postupoval bych s tou výměnou v těch dnech a když se do několika dní nebude lepšit, tak poslat na druhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2014 17:41 Žena michala [0]
muj panceřníček má jako by nafouklé oko a kolem něho bílou skvrnku, nevíte co to může být?? poslední dobou není nějak aktivní :(((
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 23:28 Žena LenuleMakule [0] Re: romant
Zkusim častěji měnit vodu a uvidím.Teď jsem ho pozorovala,je čilý ale celou ocasní ploutev má pryč až k tělu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 10:57 R Muž romant [27987] Re: LenuleMakule
Těžko soudit, ale ploutve dorůstají, když jsou vhodný podmínky a naopak mizí když mají třeba bakterku(BRP). Častěji měnit vodu, toť má rada.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.01.2014 10:52 Žena LenuleMakule [0]
Zdravím,dnes ráno jsem si všimla, že jeden malý,2 měs. pancéřníček je úplně bez ocasní ploutve.Jakoby rovný řez :-( . Nevíte někdo, čím by to mohlo být? Jinak je v pohodě, hledá potravu ale špatně se mu plave. Mám v aqua parmičky nachové, čichavce, mečovky a ancistruse.Díky za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 11:11 R Muž romant [27987] Re: vendy
Ne nepomůže, jsou to všudybylové a pokud nemají vousky a opuchlou tlamku, tak to tam budou už nejspíš rozjetý bakterie, takže to je s nima na levačku, ale bez fotky s tím zřejmě nikdo nic nesvede, jenom píšu co jsem odsledoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2014 11:06 Žena vendy [27] - Cichlidy – pancéřníček štěrbův
Ahoj mamka nakupovala pancíky na OL. burse v různou dobu takže každý je jinak veliký. Ty poslední kupovala myslím v listop. Teď těm nejmenším opuchla pusinka a někteří nemají skoro vousky. Ty starší nemají roblém. Já si myslím, že je to kvůli písku má větší hrubost kvůli rostlinkám. Pomůže když v místech, kde spí vymění alespoň kousek za jemnější? foto detailu nemám :(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 15:43 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Urtman
To Urtman: Chování u těch ostatních(pěti) je úplně v pohodě.

To xx: Bylo to ráno před školou a já jsem se v něm moc hrabat nechtěl už tak mi ho bylo líto a nechtěl jsem ho doma nechávat do odpoledne.

To LiborSprysl: No, ale jak si vysvětluješ ten flek, který jsem fotil den před tím?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 11:00 xx Re: Kubasix
Když ta ryba uhynula nebo když jsi ji utratil, nenepadlo tě se podívat na to co má v těle?
Stačilo by to vyfotit.

Jestli to je isopoda (obr. 21:24), tak ta škodí určitě.

Může to být ale cokoliv - třeba metacerkárie motolic (22:00), ty v těch rybách asi zůstanou, těch se nedá jen tak lehce zbavit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.12.2013 06:32 Muž LiborSprysl [9015] Re: Kubasix
Kubasix napsal: To se mi nezdá, ale už je to taky dlouho tak nevím. A všichni ostatní to maji taky, ale jsou v pohodě a žádný šrám apod. nemají. A jsou to normálně asi z odchovu - kupováno v Příbramském Super Zoo. A byli celkem malí při nákupu.

Kolem 80% pand u nás jsou ryby z Asie...Zvláště pak ryby v prodejních sítích jako je i SuperZoo. Tudíž odtamtud si mohou přivézt zárodky ledasčeho...A u té ryby na fotografii to fakt vypadá, jako když něco v břiše bují...Takže možná se jednalo o rybu nějak oslabenou a ostatní ještě nejsou v takovém stádiu...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 22:46 JoKa Re: Kubasix
Pročetl jsem vlákno a jsem z toho zmaten. Kolik jich to má? Pochopil jsem, že jednu už si poslal na druhou stranu a mají to i ostatní... Kolik jich to má a z kolika?? A co ostatní, chování normální??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 22:40 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: xx
Jsem z toho jako na suchu. A škodí nějak? Každý to má asi tak velké jako břišní ploutev. Už to budou 2 týdny a ostatní jsou ok. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 22:00 xx Re: Kubasix
Ostatní to mají taky? Ale bez té krvavé rány?

Tady je pro změnu něco jiného:
www.apscience.org.au/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 21:43 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: xx
To se mi nezdá, ale už je to taky dlouho tak nevím. A všichni ostatní to maji taky, ale jsou v pohodě a žádný šrám apod. nemají. A jsou to normálně asi z odchovu - kupováno v Příbramském Super Zoo. A byli celkem malí při nákupu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 21:32 JoKa Re: pavelmanr
Ta boule jednoznačně souvisí s těmi vousky... Buď poranění chytá plíseň, nebo rovnou nějaký zánět... Ve většině případů není ztráta vousku pro kropenáče smrtelná, ale "pouze" život znepříjemňující... Jaké léčivo ti neporadím, na to odborník nejsem, ale rozhodně vyměň polovinu vody a zahaj vodoléčbu (tou nic nezkazíš, výměna 1/3 vody denně s lehkým zasolením, polévková lžíce na 50l vody)...
A do budoucna rozhodně popřemýšlej o výměně dna, za jemnější a ne ostré kamínky... O něco si to udělat musel, tak zkoukni, co ostrého (kromě toho dna) v akva máš...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 21:24 xx Re: Kubasix
Tak ten druhý obr. ještě jednou:

2.bp.blogspot.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 21:23 xx Re: Kubasix
Ta ryba je z odchytu z přírody nebo z odchovu?

Je v místě té rány něco vidět?

Přibližně něco takového: commons.wikimedia.org/…

Z rány ryby (ven z těla) by trčela zadní úzká část, případně nohy.

Tady to je vidět zepředu:
tambarikosy.blogspot.cz/…

Rybu v každém případě přemístit do karantény. Ostatní ryby zkontrolovat, jestli jsou v pořádku.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 20:48 Panter
Souhlasím s ,,akara123''
u pancéřníčků je lepší mít na kousku trochu jemnější písek
ve kterém se můžou vrtat
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 20:06 Muž pavelmanr [0]
Fotka k příspěvku A ještě jedna fotka, v odraze si můžete povšimnout té tlamičky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2013 20:03 Muž pavelmanr [0] – Pancéřníček Kropenatý - bílá boule
Fotka k příspěvku Dobrý den, mám pancéřníčka asi 2 roky, ale nyní po důkladném čištění akvária, jsem si všiml že má dva zlomené vousky (přibližně v půly). Zlomené části mu odpadly a u tlamičky se mu udělala bílá boulička (viz. ve fotce), příjde mi že je větší a větší. Souvisí tato boulička s ulomenými vousky? Co je to za nemoc, je to plíseň? Z čeho by to mohlo být? Přežije? Předem moc děkuji za odpovědi.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 21:22 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Kubasix
Fotka k příspěvku A tady(hodně špatná fotka ale možná pomůže) je to co má na břiše pod kůží
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 21:20 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Kubasix
Fotka k příspěvku A tady je ta rána(ještě v akvárku)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 21:19 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Kubasix
Fotka k příspěvku Ještě porovnání barvy oproti ostatním
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 21:15 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: romant
Fotka k příspěvku Přikládám fotku a možná mi někdo řekne co to mohlo být. Vypadá to, že se tam něco prolezlo do něj :-(
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 16:35 R Muž romant [27987] Re: Kubasix
Dovolím si být už teď lehce skeptický s tou přesnou identifikací příčiny úmrtí. Pokud budeš mít o přesnou diagnózu zájem, nezbyde, než s uhynulou rybu zavítat na veterinu a nechat udělat rozbor, jenž to, nač rybka uhynula určí přesněji. Ovšem trénovaný oči a zkušenosti zdejších uživatelů není radno podceňovat, třeba si někdo troufne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2013 16:27 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: Kubasix
Tak dnes ráno měl ten flek o dost větší a víc do krvava (asi jako na fotce o pár řádků níž), byl malátnej a moc nereagoval a měl na hrudi takový výbulek,vypadalo to jako nějakej vnitřní parazit(fotku dám večer píšu z mobilu). Tak jsem ho utratil v minerálce, bylo to opravdu rychlé. Je to hrůza přijít o rybku v den mých narozenin, ale to už je OT. Dám sem tu fotku večer a zeptám se co by to mohlo být. Bez obrázku se to blbě určuje. :-( :-( :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 21:31 Muž Kubasix [134] - Pancéřníčci, malé tetry a BucephalandryRe: romant
Tak teď už moc nereaguje a dýchá trochu rychleji. Koukám, že má na ploutvičkách (ten druhý pár) červený flíčky a má je nějaký malý oproti ostatním(pancéřníčkům). Dodám, že dnes jsem měnil vodu, ale nijak jsem jí neupravoval kvůli léčbě eSHou 2000. Té jsem potom přidal 14 kapek. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.12.2013 21:08 R Muž romant [27987] Re: Kubasix
Já se ptal schválně a podle toho jak píšeš by to mohla bejt nějaká jakoby modřina z nějakýho přimáčknutí se. Když se nebude chovat nějak jinak, třeba jak píšu, tak bych ho jenom sledoval, vodoléčba nemůže škodit.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 28

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 25803x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12947-pancernicek-nemoc?od=751