Vzduchování a vzduchovací motorky
Dej na ten filtr přisávání a nemusíš řešit vzduchovací motorek.
Není, nejlepší okysličení je co nejmenšíma bublinkama, ono to taky dobře vypadá....
Nikdy jsem samotné vzduchovani neměla tak se radši zeptám.
Akva bude 200l hrubého plus hodně šutrů takže 100-150l čistého. Bude tam atman 201 s velkým bioakvacitem. Bude tam málo kytek a ryby co chci mají rády 'okyslicenou' vodu. Chtěla jsem vedle z druhé strany hodit čerpadlo s kamínkem nebo vzduchovaci oponou. Jak se řeší litráž u pouze vzduchovaciho kamínků, předpokládám že neplatí stejně pravidlo jako u filtru. Ale je ta litráž důležitá ?
Starší reakce
Ještě bys mohla ušetřit místo instalací vnějšího závěsného filtru, ale jak už bylo zmíněno bublifuk je bzproblémové a fungující zařízení. Já vzduchuji nikoli proto že je to zapotřebí, ale prostě se mi to líbí. Každopádně v malinké nádrži se může předvším v horkých dnech projevit kyslíkový deficit a ačkoli je to občas komentováno s jistou dávkou despektu, vzduchováním rozhodně nic nepokazíš. Uhlík je sice základní stavební kámen pro rostliny, ale bez kyslíku to prostě nejde.
Já třeba už asi 3 rok používám tohle,výhoda že se to postaví na dno a dá se to krásně třeba pěkným šutrem zamaskovat..
www.rostlinna-akvaria.cz/… Do takto malých nádrží je nejvhodnější, pokud je to potřeba, filtr typu bublifuk, tedy vzduchovací motorek napojený na kostku molitanu.
Třeba něco takového:
www.bezednamiska.cz/… Při použití filtru není obvykle důvod ještě používat vzduchování. Zároveň není potřeba věřit reklamním blábolům, že bez filtru a nejlépe bez různých Matrixů a spol by to akvárium nefungovalo a pořád by se musela měnit voda a podobně. Ten filtr v této minivelikosti především honí vodu, čeří hladinu a odstraňuje mechanické nečistoty. Biologická filtrace probíhá především v samotném akváriu.
Děkuji za reakci. Mám filtr Aquael Asap 300 a také extra tichý vzduchovaci motorek
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Ale pořád uvažuji, zda má cenu dávat to vzduchování. Filtr určitě, byť není až tak estetický. Ten je důležitý, hlavně v takto miniakvarku, jinak to bych musela měnit vodu snad každý den.
Já mám v 30l normální malý filtr, honí vodu a provádí mechanickou filtraci, když by bylo potřeba, může dělat i chemickou filtraci. Vzduchování pak není potřeba. Samozřejmě nevýhoda je velikost, vzduchování je hadička a kamínek, filtr je bazmek, kterej zabere kus akvária. Na druhou stranu je potřeba pořídit kvalitní vzduchování, aby nebylo hlučný a stejně můžou rušit ty bublinky.
PS: Každopádně v případě vzduchování doporučuju černou hadičku, ta průhledná ve vodě zbělá a nevypadá hezky, černá pořádně není vidět.
0 16.03.2022 14:31 Starka – Je to třeba?
Ahojte
Pročítala jsem zde fórum, kde se rozebíralo, jak vzduchování rozhání plyny v akváriu. A od té doby mi leží v hlavě jedna otázka. Na 2o litrů vody (čistého objemu) bez přidávání co2 - vzduchovat nebo ne? Či je to individuální v každém akváriu? Bavíme se zatím teoreticky, páč stále nemám založené akvarko.
Všem děkuji za reakce
Starší reakce
Podle zkušeností "Pokud funguje tak nevrtat".
Hezký večer, běží už několik let a ani nevím, kudy nasává vzduch. Není potřeba něco vyčistit za tu dobu ? Není vůbec slyšet...
Starší reakce
Co se ochlazení týče, foukám jedním ventilátorkem z PC na hladinu. Za 2 -3 hoďky minus 2 stupně bez problémů. Vzduchování nevím, jestli ochladí vodu. A že by vzduch při vzduchování byl teplý a ohříval vodu ? Motorek sice pěkně hajcuje, ale zase pár metrů do AQ to je, hm, nevím...
Radši bych ventilátorem foukal vzduch na hladinu sice se zvětší odpar, ale teplota klesne o pár stupňů. Vzduchovací motorek je poměrně teplý, a tak i vzduch z něj bude teplejší než okolí.
Ahoj všem,
už daleko dopředu bych ráda věděla, jestli je přídavné vzduchování pomocí při parných letních dnech?
Jde mi o to, aby rybkám příštím létem co nejvíc pomoci, přeci jen se z akvária nemají kam schovat a když jim bude vedro, co pak?
Tedy přesněji - v teplé vodě je méně kyslíku, to je známá věc, takže dodatečné vzduchování by mohlo pomoci, nebo se pletu?
Vyvrtal bych do toho novou díru a trubičku bych vteřiňákem přilepil.
Nedalo mi to, tak jsem si řekla, že to zkusím vyvarit, ale že budu muset odlepit plasty. A tady nastal problém. To lepidlo bylo totálně všude a nešlo to. Takže vlastně z výroby to zakydali lepidlem.
Tudíž se není čemu divit, že to nejelo. Při to kuchání se ten kámen rozpadl úplně (celý). Problém je, že nemám tu skálu, kterou jste mi doporučovali.
Snad nebude vadit, když to hodím jen do popelnice.
Přidávám foto, jak to vypadá pro ty, které by to zajímalo.
1 13.11.2021 18:05 Silviebaris –
Re: vlka Lipové né..to já použivam u potěru bett a dobrý..Rada od Václava..
Co já vyzkoušel kamenů, až ten poslední má minibublinky. Jediné co jsem neprubnul, je topolové ? dřívko. Pokud valí bublinky jen z ,,pár míst,, nepůjde to ,,opravit,,.
no to je rada..hodit ze skály.
Píše..Koupila jsem vzduchovací kámen 3o cm, ale je vadný,tak co tam má vyvařovat,když je novej..
Pokud je starý, vyvařte jej ve vodě s octem. Pokud je nový, hoďte to ze skály.
0 13.11.2021 11:27 Starka – Nefunkční vzduchovací opona
Ahojte!
Koupila jsem vzduchovací kámen 3o cm, ale je vadný. Bublinky jdou asi z 5 míst po obvodu a na jednom místě uprostřed. Když já svým dechem zkusím profouknout (tudíž větší tlak vzduchu než motorek), je to stejné. Reklamovat nemám jak. A dle diskuze pod kamenem mám mnohem silnější motorek než je nějaké minimum. Tudíž motorem to nebude.
Jelikož jsem kutil, zajímalo by mě, zda by šlo nějak ten kámen zprovoznit, nebo se mám na to vy.... a koupit jiný kus. Máte nějaké nápady?
Děkuji za odpovědi
Starka
Starší reakce
Nakonec sem si rekl ze pujdu asi do stejnyho ale do toho co ma 400 l/hod. Navic ma v cene 2 difuzory a hadicky
Mám motorek Schego Prima, také má psaných 100 l/hod. Podle ,,výpočtů,, mám, velmi tvrdou vodu, vzduchování považuji tak nějak za součást akvária a rostlinky se ze zasazených druhů samy ,,vytřídily. Ale v případě použití vzduchovací opony, bych volil asi silnější než jen 100 l/hod...
Zdravím, je tu někdo kdo má tento vzduchovací motorek? Mám akva 54 L
EHEIM air pump 100
Mám v plánu na něj "napíchnout" oponu a trošku si s tím pohrát. Když je v akváriu přidaný vzduchování, myslíte si že rostlinky ve tvrdé vodě porostou lépe???
Díky za odpovědi
Starší reakce
Schega by měl být Made in Germany...
Pořád mi to trošku nedá. Je to spíš překvapeni z nepravdivého tvrzení jednoho e-shopu, že Sera vyrábí vzduchovaci motorky v Německu. Ale za tu cenu to asi nejde..
Při troše hledání- Sera Air 275R Plus, Resun Surpass 2000, Top Fin Air 2000, Danner Supreme AP4 - jeden výrobek s jiným potiskem pro různé trhy.
Všimli jste si toho někdy i u jiných motorku nebo obecně vyrobku akvaristicke techniky?
Je nějaký vzduchovaci motorek vyrobený v Evropě? Co Eheim, JBL nebo Schego? Nebo to taky dělají jinde?
Ahoj.
Změna zvuku může být zapříčiněna změnou v napájecí síti, napríklad výkyvem frekvence 50Hz.
Mára
Ten Piezoelektrický miniaturní vzduchovací kompresor easy fish mám tak rok a je naprosto tichý. Měl jsem tento typ motorku i od firmy Sunsun a ten byl také v podstatě neslyšný.
Můžu porovnat s vzduchovacím motorkem Eheim :
www.profiplants.cz/… a dělá mi občas to stejný jak píšeš s tím Schego a oproti tomu piezoelektrickému je ale poměrně dost slyšet...
On totiž vychvalovaný Schego je taky tichý, obvykle. Někdy z ničeho nic začne být slyšet a za čas zase ztichne. Přitom se podmínky nemění, stejné umístění, regulace na hadičce stále stejná.
Ahoj.
Mám jej doma a je dle mě naprosto neslyšný. Nemusíš mít strach.
Tak proti normálním motorkům je hodně tichý.
Máte někdo zkušenosti s piezoelektrickým vzduchovacím motorkem? Měl by být úplně nejtišší ze všech.
www.profiplants.cz/…Starší reakce
Záleží na velikosti otvorů v té vzduchovaci oponě a od koho bude motorek. Klidně bych tam dal něco s rezervou, co bude foukat 200+ l/h.
Zdravím
Přemýšlím o pořízení vzduchování do želvária (200l). Chci se zeptat, jaký zvolit výkon motorku, aby bylo mnnožství bublin zhruba stejné jako na přiloženém videu.
www.youtube.com/…
Primárně by vzduchování mělo sloužit jako zábava pro želvy, ale zajímalo by mě, jestli vzduchování také zlepší růst rostlin nebo kvalitu vody.
Starší reakce
Zatím to nutné není, preventivně se však po náhradě poohlížím. Výrobce výměnu doporučuje v návodu (četnost výměny bude dána prašností prostředí). Věřím, že jednou za čas to asi vhodné bude.
Slyším poprvé o nutné výměně filcového filtru sání u vzduchovacího motorku. Za jak dlouho jsi měnil ten filc?
Ja pouzivam vatu kterou jsem mel do el. cigarety. Napriklad tato:
www.gallagher.cz/… Stoji to par kacek a z baleni si clovek udelat spousta kusu.
Kupujete vždy originální náhradní filcové filtry sání vzduchu u motorů nebo to řešíte výrobou vlastního např. vysekáváním z filcové metráže? Tloušťka filcu u Sera i Schego jsou 4 mm. Průměr se mění s typem a značkou.
Pro některé typy se nedají českých eshopech moc sehnat nebo za to výrobce chce docela ranec.
Nebo filcový filtr nějak vyčistit a používat stále stejný?
Starší reakce
Měním předchozí tvrzení, Eheim 200 mi aktuálně běží doma nepřetržitě a je nějaký hlučnější, než když běžel přes měsíc v práci. Možná je doma větší ticho nebo má tišší a hlučnější fáze. Každopádně to vidím na brzkou koupi dalšího Schega.
Starší reakce
Já 275R mám a drnčí mi tak že mi to vadí, vyřešil jsem to tak, že jsem ho umístil do šatny a hadičky rozvedl do obývacího pokoje
Zkusila jsem i jiný, ale není to o moc lepší. Ještě vyzkouším samodomo difuzér, který jsem měla k CO2.
Tak já ho taky mám a daleko větší hluk dělá kamínek hlavně ten co k tomu dodávají.
Srovnání Sery 110 a 275 zatím nemám. Ale možná dám Schegu ještě šanci a chvilku s ním budu laborovat, jestli se mi to opravdu nepodaří ještě nějak umístit, aby byla tišší. Zatím se mi u Prima ani měkká podlozka neosvědčila, pořád si to jelo stejně. Při úplném ucpání výstupu z motorku byl naprosto tichý - možná ještě upravit skrceni na výstupu. Jen abych neměl nakonec tichý motorek co není slyšet ale tsky vůbec nebubla
Ad druhy bod - na vzduchovaci hadičku na výstupu od motorku je potřeba přidat zpětný ventil a pak se může umístit kamkoliv. Vyrobce se jistí, aby při výpadku proudu nevyteklo akvarko.
To drnčení neumím zařadit - možná vadný kus, možná příliš velký odpor - zaneseny kamínek nebo hloubka v akva? Motorek nemá velký výkon.
Nasávací otvor obvykle u kompresorků vidět není. Prostě to nasává.
Zdravím. Zakoupila jsem EasyFish piezoelektrický miniaturní vzduchovací motorek. Výrobce udává, že je velmi tichý. Při zapojení bez hadičky to jde, ale jakmile se připojí hadička (ať s kamínkem, nebo bublifukem), zacne nepříjemně drnčet. Je jedno, zdali visí ve vzduchu, nebo je přilepený dle návodu přísavkou na skle. Má s tímto motorkem někdo podobnou zkušenost? Druhá věc- má prý být nainstalovaný nad hladinou vody?
Za třetí asi úplně pro blondýny - kde to proboha má nějaký nasávací otvor?
Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 38
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17094x