Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Vzduchování a vzduchovací motorky

 

NápovědaFórum » Technika » Vzduchování, vzduchovací motorky 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 37 Přejít na další stránku   1  
Vzduchování a vzduchovací motorky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 13:17 Vodník – Vod
Ph je 7.
Myslím že Kh z vodovodu je 10, ale nejsem si tím teď jistej.
Jo a přidávám PMDD od rosíka, že by to mělo vliv na ph ? To asi ne, je to malé množství.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 13:12 pirát – vzduchování
jaké je ph z vodovodu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 13:00 blek – nnn
No jestli si šetřil na testech stejně jako na všem ostatním, může se stát, že neukazují zcela přesně.
Pokud jsou údaje správné, je možné že kyselost vody je způsobena ještě něčím jiným než obsahem CO2
Další možnost je, že přerybněné špatně osvětlené akvárium vyprodukuje díky metabolickým pochodům více CO2 než PET flaška, a rostliny ho nespotřebovávají, protože jsou limitovány nedostatkem jiné stavební látky.
Ale je to příliš složitá otázka na jednoduchou odpověď. Tu hledej v knihách
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 12:53 Vodník – ?
No ale kde se mi tam to co2 bere když ho tam nedodávám a mám ho nadbytek ? To jsem z toho článku nepochopil. Mám:
Před výměnou vody:

Ph 5,6
Kh 6
Gh asi 12
NO2 0
NO3 50 - z vodovodu 0(před časem prý byla voda vhodná i jako kojenecká, tak bych tomu testu věřil), na 50 se zvedlo přidáváním KNO3

Jaktože podle tabulky www.imega.cz/…
tam mám velký nadbytek CO2 když jen vzduchuju ????????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 12:39 pirát – vzduchování
Proč je alkalita důležitá, i když do vody nic nehodláme dávat? Protože jako kyselina působí i odpadní produkty metabolismu ryb a dalších živočichů – tak jak dochází v uzavřeném prostoru akvária k nárůstu množství dusíkatých látek, docházelo by bez pufrační schopnosti některých látek k velkým změnám pH i se všemi nepříznivými důsledky. V málo zarostlých akváriích s nízkou alkalitou dochází při zanedbání výměny vody k většímu poklesu pH, který může být rybám nebezpečný.
Chceme-li si být jisti, že nehrozí nenadálé výkyvy pH, musíme udržovat v akváriu alespoň mírnou alkalitu (> 4 dKH). Tam, kde je žádoucí použít vodu s minimem hydrogenuhličitanů (např. třecí vody s alkalitou 0-2 dKH), musíme pH průběžně hlídat a provádět častější výměny vody, aby se nestačily nahromadit dusíkaté látky.
Naopak příliš vysoká alkalita je na překážku tam, kde se snažíme upravit pH směrem dolů. I když se pH sníží, když přidáme kyselinu (nebo komerčně vyráběný produkt), během několika hodin či dnů proběhnou ve vodě neutralizační reakce a pH se zase vrátí zpět. Jedinou možnou cestou je snížit nejprve alkalitu a pak teprve upravovat pH.
Vysoká alkalita má i další negativní důsledek – je totiž spojená s vyšším pH. Velmi alkalická voda může mít pH, které už nevyhovuje rybám, natož rostlinám (uhlík je vázaný v hydrogenuhličitanech a není dostupný jako volný CO2). Alkalická voda může být i velmi měkká, ale nemůže být kyselá. Naopak velmi tvrdá voda může mít jen minimální alkalitu, a tedy nestabilní pH. Zpravidla však platí (u zdrojové vody, ne v akváriu!), že tvrdost vody způsobují uhličitany (a naopak, že hydrogenuhličitany přítomné ve vodě pocházejí z CaCO3 a MgCO3) - proto existuje přímá závislost mezi tvrdostí a alkalitou.
Důsledkem vzájemné závislosti vztahu alkality, pH a CO2 je fakt, že není možné připravit si „ideální“ akvarijní vodu – měkkou a mírně kyselou s dostatkem CO2 – a potom pH zafixovat přidáním dostatečného množství alkalicky reagujících látek. Čím větší jistotu stabilního pH požadujeme, tím vyšší toto pH musí být a tím menší množství volného CO2 voda obsahuje.Je to kopie ze stránek Markéty Rejlkové,abych si nepřivlastňoval něco co jsem nenapsal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 12:19 Vodník – Blek
A to nebylo rejpání, vážně by mě zajímala odpověď. Už jsem zjistil že rostlinám chybělo hnojivo, ne co2, ale kde se ho vzalo tolik ? No pravda že tam mám dost ryb, včera jsem přidal přes 20 pavích oček, tak celkem asi 80 v 240 l akvárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 12:18 pirát – vzduchování
pořád mě uniká souvislost,obsah CO2 ve vodě se dá jednoduše zjistit o tom tady byla řeč,pokud se vrátíme k dotazu na začátku,tak se tazatel ptá,zda musí v zarostlém akvárku vzduchovat ,já reagoval na to že vzduchováním si zbytečně vytlačuje z akva CO2 potřebné, vzhledem k typu akvária,k růstu rostlin.Vy mě píšete ,že v akva mám CO2 5krát více než v přírodě????Jsou vody s vyšším a nižším obsahem CO2,jsou vody tvrdší a měkčí to zaleží na chemických prvcích a jejich vazbách ,v jakém množství se v dané vodě vyskytují.Dám příklad pokud mám holanské nebo sladkovodní společenské akva a mám zjištěno ,že obsah mého CO2 ve vodě je nízký a začnu jej do akva přidávat,tím že u toho zároveň vzduchuji nemá to požadovaný efekt,druhý příklad kolega 30 kilometrů ode mne má obsah CO2 v normě ,nepřidává CO2 a začne vzduchovat tím si zbytečně bude snižovat obsah CO2 ve vodě,(netvrdím že si ho úplně vyčerpá,protože se nám tvoří z vydechování ryb,nepatrná část se ho dostane i z atmosféry),tím nechci říci že se vám automaticky zastaví růst rostlin,ale pokud máte typy již zminovaných nádrží,je lépe nevzduchovat(pokud to není nezbytně nutné,léčení,vysoká teplota).U Tanganiky nabo Malawi,kde rostliny nemají takové zastoupení vzduchováním nic nepokazíte.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 12:17 Vodník – Blek
Hele co jsem včera zjistil. Kleslo mi ph na nějakých 5,6. Radši jsem vyměnil část vody. Ale podle tabulky
http://www.imega.cz/akvarium/utco2.html

Když mám KH asi 6 a ph po výměně vody něco málo přes 6, tak tam mám CO2 překročeno. Není to divný, když ho tam nedodávám ? Jen to co vydejchám tam nacpu vzduchováním. Je to divný.
Čekám odpověď když děláš že víš vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 11:51 blek – co2 vodník
V rybníce u vás na návsi je rozhodně více CO2 než ve tvém akvárku.
Proč? to by měl každý správný vodník vědět :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 11:23 Sid – To Vodník
Vodníku,
co příspěvek, to klenot! :) Kam na to chodíte? Že vy si jen děláte z lidí čurinu? Nebo - nedej Bože - máte svoji představu o fungování světa? No..., snad vaše názory nikoho nepostihnou. smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 10:57 Vodník – pirát
Já jen psal že tolik co2 nikde v přírodě není. No ale pak vám ty rostlinky možná rostou 5x rychlejc než v přírodě. Já bych dával co2 jen do akvárek bez ryb. No i když jim to tolik nevadí, jen je to jako být ve vydýchané místnosti(lidi vydechujou co2)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 10:54 Vodník – Molitan
Ty motorky maj sání zespodu, takže dávat na molitan jak všude doporučujou je blbost, může pak mít menší výkon. Spíš na polystyrén. Nejlép ho zavřít do skříňky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 09:44 Sid – Dodatek
Zbytek příspěvku mi nějak "uletěl", takže za pomlčkou mělo být - ale to určitě nesděluji nic převratného. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 09:39 Sid – To Pirát
Jen krátkou poznámku k vašemu příspěvku:
některé teorie, (to by mi Rejpal dal, neuvést, které ... :) ), uvádějí jako důvod, proč se vyšším rostlinám daří lépe na stinných místech tím, že listí stromů filtruje UV a modrou složku světelného záření. Tuto naopak při svém metabolismu využívají lépe řasy-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2006 05:59 pirát – vzduchování
většina rostlin roste ve stojatých vodách,klidných ramenech řek a v zátokách,milý vodníku a div se nebo ne většinou ve stinných místech,čili nikoli na přímém slunci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 22:12 Muž [] – to Janík
Ten motorek si dej na kosek molitanu.Na jaře jsem zapojil provizorní 50l + old motorek.Odjel jsem a soused sháněl mého bytného že tam furt něco hučí(panelák).Za 10 dní jsem přijel,soused na hadr.Tak jsem tam dal kus biuoakvacitu pod motor,přilepil lepenkou a mám klid. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 21:04 Vai – Vrčení
Vrčení - vyměnit pryžovou membránu - pokud je k uvedenému typu motorku k sehnání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 20:51 Janik – vzduchování
jojo me taky kytky rostou jak blazen, rekla bych ze s tim vzduchovani nema nic spolecnyho, to spis prekrmovani atd...
nevite jeste nekdo kolik let vydrzi ten vzduchovaci motorek? mam ho asi 3 roky a mozna ze ted vrci vic. Mam ho sice zavrenej ve skrini ale stejne je to slyset, jak tam o neco treba zacne drncet a nejde to ztisit, ani kdyz to podlozim. Mozna by pomohlo koupit novej, ale kdyz tu mam navstevu tak ji vadi i to tichy vrceni. Pritom filtr je skoro uplne bezhlucnej. Stve me to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 20:47 Vai – Vzduch
Vzduchování bych vůbec nezatracoval a vůbec bych je nespojoval s tím, že právě a jen díky tomu nerostou rostliny. V mých akváriích jsem vždy vzduchování a vzduchem poháněné filtry používal a doposud používám a rostliny rostou velmi dobře - některé až moc. Pokud nerostou je nutno hledat příčinu někde jinde.

O vzduchu a plynech ve vodě: planta.aquariana.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 20:16 Janik – vzduchování
tak zatim nevzduchuju a vpoho. Filtr mi nijak nevzduchuje, voda se tam neceri, jen tece. A k tem rasam, kytky sou porostly rasou stejne tam kde se vzduchovalo i kde to bylo bez, takze pochybuju ze to nato vliv ma....Jinak diky za nazory, necham to na kytkach, snad to bude stacit
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 19:11 Muž [] – jj
samozdřejmě!!!!jestli to nechceš mít hned zakalené
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 18:21 Sid – To Vodník
Vodníku,
ještě k těm "generátorům na tvorbu CO2":
Víte nebo nevíte, jak blízko jste pravdy. Překvapte. Prosím!
Zkuste se rozepsat. Prosím!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 18:12 Sid – To Vodník
Je dobře, Vodníku, že víte, v čem to vězí. Rád se kouknu za měsíc. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 18:09 Vodník – .
Ono je to i vidět, vlevo 2x18 = 36 W zářivky
Vpravo žárovky celkem 74W
a vypadá to jako by bylo zhasnuto.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 18:07 Vodník – .
Jo, ale rozhodně to není nedostatkem co2. Je tam nulový obsah NO3. Asi 4 dny po té co jsem začal přidávat PMDD a KNO3 došlo k zlepšení a to má přitom nastat až někdy po 14ti dnech. Můžeš se tam kouknout za měsíc, schválně jak to bude vypadat. No a taky jsem udělal chybu že mám blbý úsporný žárovky, které jsou reklamní trik a nesvítěj jak o nich píšou a měl jsem dát na dno i jemnej písek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 18:03 Sid – To Vodník
Vodník: "Přesně tak a proto rostliny v přírodě vůbec nerostou, jen tam kde jsou obří generátory na tvorbu CO2."

Zdravím, Vodníku!
Tohle je vaše? www.akvarko.cz/…
To hodně vysvětluje.;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 17:37 Usine – čerpadlo
Vy se všichni hádáte ale já můžu až po práci . 5 let jsem měl vzduchovací motorek a až v roce 1991 jsem si koupil čerpadlo a Viko 100 se nadobro odstěhovalo do krabice. Je to úplně o něčem jiném, že mě začali růst rostliny daleko lépe jsem poznal hned a to jsem o žádném co2 neměl ani páru. Udělal jsem to i u kamaráda i když měl asi 50 litrové akvário a výsledek byl stejný. Hluk byl pryč a kytkám to prospělo. Boj z řasou si každý musí vybojovat sám. Je to sice dost těžké a zdlouhavé ale stojí to za to. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 14:49 blek – Vodníku
Teorii a souvislosti máš v malíčku, tak se pochlub nějakým praktickým výsledkem. Docela by mě zajímalo, jak dopadnu, budu li podle tvých rad postupovat?
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 14:01 Vodník – Pirát
Přesně tak a proto rostliny v přírodě vůbec nerostou, jen tam kde jsou obří generátory na tvorbu CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 13:55 pirát – vzduchování
uniká mě podstata,pokud vzduchujeme dochází vlivem pohybu hladiny od bublinek(ale tak samo to může být i od vyústění filtru pokud směřuje k hladině) k výměně plynů,z vody jdou plynné vazby prvků ven a do vody se dostávají volné prvky z atmosféry ,které vytváří ve vodě nové vazby,bohužel je v atmosféře (s pochopitelných důvodů) málo CO2,tudíž ho z vody více odejde, než se do ní dostane,proto nám to způsobuje jeho nedostatek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 13:02 Vodník – vzduch
Složení vzduchu- Základními složkami vzduch je kyslík a dusík. Z celkového objemu vzduchu je 21 % kyslíku, 78 % dusíku a 1 % jiných plynných látek. Jsou to především vzácné plyny (např. neon, argon) a oxid uhličitý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 12:16 blek – Moc CO2
pozoruhodná teorie,budu se muset ještě hodně učit :-)
Vzduchování tedy slouží k odstranění Co2 a kyslík se tam dostane tím čerpadlem? :-)
Já myslel, že vzducování je kolotoč pro parmičky :-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 11:26 – vzduch
Vzduchování se bojej jen ty co přidávaj co2. Maj ho ve vodě strašně moc, nikde v přírodě takové množství ve vodě není. A voda má samoregulační mechanismus že se snaží být v rovnováze, takže se pomocí vzduchování zbaví přebytečného CO2.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 11:21 – vrčí
Jestli ti vrčí motorek, schovej ho někam do skříňky. Ty membránové prostě dělaj hroznej rámus. A na zadní straně skříňky udělej díru a hadičku tudy vyveď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2006 11:09 Česílko – Mhrmm
Pane Václave, to co jsem napsal jsem skutečně nikde nevyčetl. Jde to bez vduchování, to se dá ale říct i o filtru a jiné technice! Čtyři měsíce jsem jel bez vzduchování a bylo to ok, teď ale mám při nejmenším pocit, že je to lepší. Věřte nebo ne ale rostlinky v blízkosti zduchovacího kamene nejsou osypané řasama( jako ostatní v aqu) a vypadají tedy zdravěji. PROSIM pokud víte jak ty řasy z rostlin sundat napište mi to, zbytek zvládají krunýřovci, ale ty rostliny jsou pod řasou. Děkuju
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 20:35 blek – jak
Čerpadlo nevzduchuje, není proč. Voda se dostatečně okysličuje i mírným pohybem vodní hladiny, způsobeným vyústěním filtru.

Vzduchovací kompresor pracuje na úplně shodném principu, z bublinek se do vody dostane jen malá část kyslíku, většina opět vnikne do vody pohybem vodní hladiny. Kombinovat tyhle dva zdroje nemá význam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 20:31 Usine – Filtr
Nejvíc vzduchu se do vody dostává na hladině stačí aby čerpadlo jen mírně čeřilo hladinu vody a o vzduch je dostatečně postaráno. Když vypneš vzduchování přivítají to i tvé rostliny :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 20:20 Jana Šafková – vzduchování
mam tam takovy tri komorovy filtr s cerpadlem co mi pritel vyrobil, takze ten to nijak neprovzduchuje. zkusim jim to nechat vypnuty a po nejakym case se uvidi jestli jim to nejak vadi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 20:10 Usine – česílko
To jsou rady za všechny peníza. :-O :-O :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 20:02 Česílko – Noc
Ano, na noc každopádně vypínám ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 20:00 Česílko – vzduch
Výhody vzduchu- ochlazuje, voda se míň kazí, míň řas a ty bublinky akvárko pěkně oživí, jsem pro palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 19:54 Muž wladys [291] - Cichlidy – věř blekovi
...já taky nevzduchuji....a nevzduchoval sem ani při těch letošních vedrech a ryby neutrpěly sebemenší újmu.... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 19:42 blek – Věř Václavovi
Pokud máš filtr s čerpadlem tak vzduchovat nemusíš. :-) :-)
pokud neléčíš krupici zvýšenou teplotou, nebo není venku 39 ve stínu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 18:39 Štěpán – .
To přece záleží na rybičkách, když budou u hladiny lokat vzduch tak potřebujou vzduchovat, když se budou chovat normálně tak ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 18:26 Usine – vzduchování
Pokud máš filtr s čerpadlem tak vzduchovat nemusíš.

:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2006 18:12 Janik – vzduchování
Ahoj, chci se zeptat, musim mit vzduchovani, kdyz mam cca 80 l akva plne osazene rostlinami (již zakořeněné) a cca 20 ryb (parmicky, ancistrusy, perovce a pancernicky) ? doted sem jim vzduchovala, ale v noci to dost vrci, tak to chci nechat vypnute

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2006 18:56 jardik.cardik – bzucak
no urcitě bys ho mel povesit a dat podnej treba molitan a bude po vrcení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2006 18:55 Sid – Filtr
Tak to by asi nebylo nejlepší řešení - vypínat filtr na noc. Co jiný způsob foltrace - hlava+akvacit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2006 18:40 kllokan – řešení
Mno nevim jestli je to dobré řešení,ale co ho takhle na noc vypnout ? Myslim si , že by to zas tolik vadit nemelo ? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2006 16:48 zajoch – motor
pomohlo by možná, kdybys ten motorek zavěsil na gumičku, ta tlumí vibrace, hluk většinou jen vzniká vibrováním o jiný předmět (o podložku). Ještě kdysi někdo mi radil nějakej trik s pet lahví na odhlučnění těch rázů z motorku ale už si to nepamatuju, snad si někdo vzpomene a bude vědět

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... ...... [37] 38

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 16924x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/970-vzduchovani-a-vzduchovaci-motorky?od=1801