Vzduchování a vzduchovací motorky
0 24.06.2009 11:32 PetrH – Re: kristian
Z toho jem měl také strach (z hlučnosti) měl jsem doma Tetra tek a ten hučel, vrátil jsem ho a vzal si místo něho EHEIM 3702 a ten téměř neslyším. Mám ho zavěšen ve spodní skřínce na háku, ani jsem nemusel dělat žádnou polys. schránku.
ps: v místnosti jsou v současné době nejhlučnější hodiny
.... tik-tak, tik-tak ...
To mate zapojene na spinacich hodinach? vzduchovaci kompresor? Neni to zbytecne slozite reseni?
Vzduchovani neodsuzuju, neni na skodu. Ale Osobne mi hluk vadil, jelikoz mam akvarium kousek od postele.
0 24.06.2009 10:48 PetrH Já se v tomto moc nevyznám, jsem začátečník, ale vzduchuji každou hodinu cca 5min. a v noci kažbou hodinu cca 30min. Rybky jsou zatím O.K.
Horác napsal:.. A co zvýšení redox potenciálu s následnou oxidací živin? ..
No nevim, myslis, ze normalni vzduchovani muze vyrazne redox zvysit, a mit velky vliv na oxidaci mnoha, ne snadno oxidovatelnych latek? Mozna v kombinaci s uv lampou (ozon), nebo pokud budeme vzduchovat primo ozonem, ale normalne ... ? Zkusil si to, nebo cetl? Ja bohuzel nemam orp sondu ...
Osobne jsem problem se vzduchovanim vyresil jinak. Vzduchovani jsem uplne vypustil. Duvod byl jednoduchy hluk kompresoru. O dostatecny prisun kysliku se stara kombinace rostlin + cereni hladiny jak ve filtru tak v akvariu. Funguje to vyborne a neni to slyset. Nekterim se to libi jako esteticky prvek.
A co urychení odchodu oxidu uhličitého (vznikajícího při dýchání ryb a rozkladem organického materiálu)? (o uměle přidávaném oxidu uhličitém ani nemluvě). A co zvýšení redox potenciálu s následnou oxidací živin? (Podotýkám, že produktem této oxidace jsou /ve vodě mnohdy nerozpustné/ oxidy, které fakticky znemožňují rostlinám využívat přítomné minerály ...
až na výjimky nemůže vzduchování navíc nijak vadit ... spíše si myslím, že i baterie ve filtru lépe fungují, když voda obsahuje více kyslíku - takže se to vzájemně doplňuje ... i u labyrintek - i když tam není přímá potřeba pro ryby ... samozřejmě filtr s napojením hadičky se vzduchem to řeší kompletně ...
0 23.06.2009 21:52 chendlar Po ránu určitě nelapaj po dechu, to spíš během dne se tak nějak motají u hladiny. Ale zase né všechny, parmička červenoploutvá vůbec nevypadá, že by strádala, šmejdí po akvárku a pošťuchuje všechny kolem. To spíš živorodky plavou během odpoledne u hladiny, ale ty se mi rozmnožili, tak nevím.
0 23.06.2009 20:24 kladivoun – Re:chendlar
Jestli nelapaji po vzduchu tak je to v pohode
0 23.06.2009 20:21 Kisssi když tam budeš mít hodně rostlin tak v pohodě
Pokud ryby (zejména po ránu) nelapají u hladiny po vzduchu, tak vzduchování netřeba.
0 23.06.2009 20:15 chendlar – jak moc je nutné vzduchování??
Zdravím všechny!
Mám cca 90L akvárium a používám vnější filtr HF-0400. CHtěl bych vědět, zda k tomuto filtru potřebuji jěště nějaké vzduchování (např. vzduchový kámen)a nebo stačí průtok vody z filtru. V akváriu mám dvě větší rostliny.
Starší reakce
0 28.05.2009 14:05 Dusyk – Re: Rybičky
Vzduchovanie pomocou tejto hadičky je účinnejšie, ako vzduchovacie motorčeky, pretože lepšie rozpustia vzduch vo vode. Ale to záleží aj od tvojho akvária, či je to tam nutné. Ja to vôbec nepoužívam.
0 28.05.2009 13:39 Rybičky – Filtr a vzduchování
Prosím o radu. Chápu to dobře, že když mám filtr At -F300 a je k němu taková hadička na přidání vzduchu, že už nepotřebuju kupovat další vzduchování??
Starší reakce
Jen bych dodal, že pokud budeš chtít extra jemné bublinky, tak přes filtr z cigarety (nepoužitý) a nebo údajně jde i jemnější přes dřívko z lípy.
Pokud už náš potřebu vzduchovat, tak zásadně přes kamínek. Protože účel vzduchování je přidat do vody kyslík. Pokud budeš pouštět vzduch do nádrže jen hadičkou budou se dělat velké bubliny a nebude jich mnoho. Pokud přes kamínek pak jich bude daleko větší počet a budou velmi drobné (čím jemnější tím lepší). Kyslík se vstřebává do vody právě povrchem těchto bublinek a spousta drobných má celkově daleko větší povrch než pár velkých, takže do vody dostaneš daleko větší procento kyslíku. Ale ať je to tak nebo tak nejlepší okysličovače vody jsou dobře rostoucí rostliny.
1/-Vzduchování není nezbytně nutné
2/-Když už vzduchovat, tak vždy přes kamínek, či jiný roptylovač vzduchu.
a muze byt i vzduchovani bez kaminku???kdby ty bublinku sli rovnou z hadice,jestli to nevadi rybkam???
Starší reakce
já mám zkušenost, že je potřeba motorek zatížit, myslím tím, aby měl víc práce s vyfukováním vzduchu, takže škrtítko na hadičku a motorek jede v klídku a taky víc slyším bublinky, než motorek
mám to vyzkoušené s artemkou, bublal jsem jenom do flašky a tím že to bylo téměř nepřiškrcené, tak byl hlučný, udělal jsem dva vývody, jeden přiškrcený do čerpací hlavy a druhý také přiškrcený do flašky s artemkou a o motorku nevím
0 06.04.2009 09:10 cicmondicek No, já nevím, ale já nemám s hlučností motorku žádný problém, a to mám jen obyčejný malý Atman asi za 150Kč. Větší kravál než motorek dělají vycházející bubliny
0 05.04.2009 21:48 wert69 – Re: peter123
Stačí dát motorek někam do skříně,ja jsem to řešil tak že jsem si vyrobil ze zbytku polystyrénu cca 1cm silného krabičku,v ni je jen dirka na nasávání vzduchu a není slyšet absolutně nic.Práce jednoduchá a za 20min.bylo hotovo.
No jistě - pohon bublifuku, vzduchování v líhni artémie, vzduchování pro potěr......
No, dekorace snad moc vzduchu nepotřebují.....Jinak to může být třeba zdroj pro filtr zvaný bublifuk.
a k akým iným učelom okrem vzduchovania a prísunu kyslíku do vody pre ryby a rastliny a dekoracie,
Jelikož mám akvárka v místosti kde spím, pořídil jsem Eheim 400 a Eheim 200, jsou podstatně tišší než Atmany i Rena (cenově bohužel "krapet" výše... )
Já jsem si eheim pořídíl, konkrétně eheim 400, technické provedení vypadá kvalitní.
Jak je to s hlučností ale moc neporadím. Můžu říct, že je tižší než atman. Jestli je ale tižší než rena, to nevím.
peter, peter... a nenapadlo tě, že kompresor se používá i k jiným účelům, než pro vzduchování? Osobně by mě hlučnost Eheimů taky velmi zajímala.
udržbu mám pravidelnu a rastliny ešte nasadím, plánujem to ale aj tak som chel občas vzduchovať kôli vzhľadu
0 05.04.2009 18:48 Mato00 No moja osobna skusenost ma vzdy privedie ku atmanu.Preco?Je lacny,vykonny,spolahlivy(kazdy na neho hovori, ze je to smejd, ze membrany vydrzia 2-3 mesiace.....), velmi lacne suciastky(este som za 3 roky ziadnu nekupoval...)oproti inym znackam, tichy, len vediet ako na to....
Atman vyraba 3 rady kompresorov:hp,at a champion.
Mam z kazdeho modelu a nestazujem sa!
Modeli HP su najsilnejsie, ale aj najhlucnejsie(z tych troch od atmanu), su urcena pre vysoky vykon aby tahlai viac akvarii, alebo do odchovni.
Champion nie je silny(nevhodny pre vysoke akvaria-nevytlaci tam vzduch), ale zato je tichy.Robia sa tri modeli.(jedno vyvodovy, 2x dvojvyvodovy(2x 180l/h a 2X 210l/h)
At je stredna cesta, je aj silny, malo hlucny(1500 nepocut vobec) robia sa 4 modeli!Su take iste ako eihem,sera, tetra,elithe....
Zpětná klapka a škrtící zajištěná určitě. Já ale myslel, že budeš spíš reagovat na ty ostatní podněty, které vzduchování neuvažují.
a ta spätná klapka je dostatočná proti spätnému chodu vody?? a čo k tej hlučnosti ehejmu?
Kdybys prováděl údržbu a přidal pár rostlinek, nemusel bys o vzduchování vůbec uvažovat. Pokud je motorek pod nádrží, nebezpečí vytečení existuje. Lze tomu zamezit umístěním nad úroveň nádrže, zpětnou či škrtící klapkou nebo vytvořením smyčky na hadičce, jejíž oko bude nad hladinou nádrže.
A čo eheim čo ma aj regulaciu? Ten byva hlučný? Da sa vzduchovaci motorček umiestniť po akva a použivať ho iba občas? Nemôže dôjsť k spätnému výtoku vody?
Starší reakce
0 01.04.2009 20:18 milan – Re: včelař
ph a tvrdost vody nevim mam 10 neonek teplota 24c.
0 01.04.2009 20:15 milan – Re: ondra08
vodu měním kazdy tyden.
jak chceš poradit kdy těch informací napsal tak málo a prezentaci nemáš aby se dalo něco vyčíst. Jaký máš pH, tvrdost, kolik litrů, kolik ryb, tepolta, atd.. pak se dá něco poradit
0 01.04.2009 19:34 ondra08 – Re: milan
jak často měníš vodu?
To bude spíš nedostatek,nebo přebytek něčeho,ale že by to bylo CO2,to si nemyslím.Sice nejsem rostlinář,ale to asi nebude ono.
0 01.04.2009 19:00 milan – Re: Romy
z internetu.zacinaji cernat listy a koreny mi lezly ven.
Jak jsi přišel na to,že je to z přebytku CO2?
To je právě to,co rostliny potřebují.
Pokud akvárium funguje, je v něm dostatek rostlin tak vzduchování není třeba. Obecně není vzduchování jako součást technického vybavení nádrže nutné, je to spíše vizuální efekt a sice malý, ale přesto spotřebič elektřiny.
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 38
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 17094x