Děkuji za info. K té nitrifikaci jen asi tolik: je to jedna ze součástí mé práce, za kterou jsem honorován. Protože ale pracuji s jiným "materiálem" (objemy vody, zelené masy a hustota rybích obsádek), než třeba doma nebo "venku" s akvárii, můj pohled na věc je poněkud "komplikovanější".
Jen pro zajímavost: recirkulační systém propojený s hydroponií, standardní hodnoty NH
4/NH
3 - 0,1-0,2 ppm, NO
2 - 0,1-0,2 ppm.
Po snížení průtoku vody filtrem většina filtračních médií "promáchnuta" ve vodě z filtru, (žádný vodovod, chemie ap.), znečištěná voda ven ze systému, požadovaný průtok obnoven.
To, že byl proveden poměrně intenzivní zásah do procesu nitrifikace, (standardně se čistí média postupně, po částech, s dostatečnou časovou prodlevou), mělo za následek "rozhoupání dusíku":
7. den - NH
4/NH
3 - 0,42 ppm, NO
2 - 0,22 ppm;
12. den - NH
4/NH
3 - 0,77 ppm, NO
2 - 0,10 ppm;
15. den - NH
4/NH
3 - 0,21 ppm, NO
2 -
2,57 ppm,
19. den - NH
4/NH
3 - 0,21 ppm, NO
2 - 0,64 ppm;
22. den - NH
4/NH
3 - 0,14 ppm, NO
2 - 0,27 ppm...
Bylo by zajímavé zkusit ze systému "vypustit" filtry s jejich náplněmi, obávám se ale, že k tomu nenajdu odvahu.
Jak už jsem zmínil, zabývám se i "řízeným rozběhem nitrifikace".
Vykrmuji si bakterie v systémech bez ryb, testuji podmínky, za jakých jsou tyto schopny zpracovat potřebné množství amoniaku.
Bakterie používám dvojího druhu - pro "studenou" a "teplou" vodu.
Kdyby měl někdo podobného koníčka
a chtěl se podělit o své zážitky, budu potěšen.
...ryby vyprázdnily obsah střev a do následujícího dne se otrávily čpavkem...
Nevím, jak velká byla ta nádrž, abych si mohl udělat představu o možné koncentraci amoniaku. Nepíšete nic ani o pH, o teplotě a jejím případném poklesu, což by pomohlo věc nějak uchopit. Přijde mi ale divné, že někdo nakrmí ryby před výkupem?!