Začnem od konca.
Ako upraviť vývojový vodu pre neonky je toho plná prdeli všade.
Nespomínal som , že na YouTube máš hladať ako filtrovať.
Za ďalšie, rozmýšľal som, či má význam Ti odpovedať. Si prchký a nevšímavý. Tváriš sa , že všetko vieš, žiadna rozumná kritika.
V príspevku som Ti zakrúžkoval čo
si máš všimnúť. Ty si vyberieš odchov rýb. Jasné z príspevku vyplýva, že to nebol zámer, ale podarilo sa samovoľne odchovať.
Autoka príspevku patrí čo do vzdelanosti k akvariam do prvej trojky. Ak nie úplne na vrchol.
Nuž, ale keď nevieš si vyložiť text a previesť do praxe tak podám Ti pomocnú ruku. O tom je forum.
Aký filter?
Nuž podľa zarybnenosti.
Extra zarybnené akvarium počítaj tak 1L biologickej filtrácie na 50L .
Štadarne stačí 1L na 100L.
Ďalej budeš potrebovať filter, ktorý má schopné čerpadlo k objemu filtra. Nie nejaké 3w výkonu, ktoré keď sa zanesie tak z filtera nedokáže vytiahnuť vodu.
Ak používaš kompresor. Tak niečo silnejšie, alebo časom vymeniť za silnejší model.
Veľmi dôležitá je aj hrúbka filtračného materiálu.
Používam biomiltan pp20, alebo porézny material 5-16mm. Žiadna vata a podobne.
Prietok na začiatku musí byť silný, tak aby si využil potenciál čerpadlá čo najviac. Mixéru v akvariu sa neboj ten bude dočasný.
Je to len sprievodný jav.
Taký filter sa bude zabiehavať aj polroka kým si "sadne" upraví sa prúdenie vody vo filtri.
Na začiatok ti bude v akváriu plávať veľa drobných nečistôt.
Žiadne predfiltre a tak podobne nebudeme používať.
Voda bude meniť parametre ako na hojdačke. Prvý polrok isto.
A preto čo?
No meníme vodu 10-20% objemu aspoň raz do týždňa.
Viac netreba.
Osobne používam aj ďalšie čerpadlo, ktoré ma za úkol miešať vodu v akváriu a zdvihnúť bordel z dňa, aby filter to bol schopný nasať. Prvý polrok, možno aj rok dávam filtračnú vatu k nemu aby odfiltroval bordel vo vode.
Keď som leniví tak nedávam vatu na pomocné čerpadlo.
Ale potom častejšie musím čistiť sklo.
Deti oznámia, že rybky maju "škaredú" farbu. Vtedy vytiahnem škrabku a ukážem zázrak a nechám ich potiahnuť po skle.
Samé ochotne čistia sklo.
Pri starších si pokecame aj o svetle a tak.
Potom už to není potreba používať vatu. Ak budeš pozorovať vodu . Sam zistíš kedy netreba.
Mám rád čisté dno. A odkalovať sa mi nechce.
A toto všetko nechať bežať rok, dva ...vždy. Nikdy neotvarať a čistiť filter. Nepodľahnúť nutkanie.
Je to presne opačný spôsob filtrácie ako sa doporučuje.
Len musíš mať nadimenzovaný správne filter, môzeš mať aj dva, tri filtre namiesto jedného veľkého. A mäkkšiu vodu.
Po istom čase začne PH padať dole.
Preto mám aj dropcheker v akváriu, aby som nebol prekvapený.