Filtrace
No tak si dovolím něco přidat. Pokud budeš ten filtr pravidelně na noc vypínat. rozhodně tam nebude k ničemu, ale určitě nebude srovnatelný s filtrem který jede nonstop. Určitě bude fungovat jako mechanická filtrace a pohne s vodou v akva, alespoň přes den. Ale myslím si, že ta biologická tam bude nic moc. A doknce jsem někde slyšel, že když filtr vypneš, tak se v něm nahromadí škodlivé látky, které jsou následně rozmíchany do akva. Ale porč nebo jaké latky vysvětleno nebylo.
Já bych to tak nedramatizoval, klidně ten bublifuk na noc vypínej nic se nestane.
0 30.03.2019 15:22 Socrates [298] - Raci, krabi, krevetky OK, rozhodnuto.
(Dotlačili jste mě k tomu.)
(Vtip)
Děkuju všem.
Nemá to žádný efekt. Jak píšou ostatní raději bez filtru. Budeš mít více místa v akváriu a ještě ušetříš něco na rostliny. Než zapínat filtr občas, raději vyměň častěji vodu.
Socrates napsal: Tak to mám z toho zamotanou hlavu, klasicky co hlava, to názor.
A co ho tam nechat a zapínat jen výjimečně, třeba po výměnách vody nebo odkalování apod. ?
Ale ještě bych poprosil o názor na toto.
Nechej to hezky zarůst, ale na začátek nešetři s rostlinami. A uvidíš, jak to bude pěkně šlapat.
tak to je mrzutý...tak to nechej bez toho filtru,vyzkoušej a uvidíš
E-e, ani jedno není možný.
a co takhle akvárium přestěhovat do jiné místnosti....A nebo potom paní špuntíky...
Ahoj, jasný
Když ona slyší i akvarijní filtr odvedle od sousedů, slyší všechno, kolikrát nás s tím dost dostala, když celá banda nic neslyšela a ona jo.
Hluk jako takovej jí ale při spaní nevadí, jen zrovna ty monotónní zvuky jo ... a neukecám ji a nepřevychovám.
Takže to vidím asi opravdu na variantu bez filtru, maximálně zapínat výjimečně.
Tak ho tam nedávej vůbec, když tam nebudou ryby.
Ušetříš peníze za které můžeš koupit rostliny.
to si už musíš ty vybrat bud bez filtru a nebo s ním,ale nevypínat ho...Tak ho tam dej,vždy ho můžeš odebrat...ale mít ho tam a zapínat a vypínat nemá žadnej smysl..
Já mám filtry vedle kterých bych mohla spát a kolikrát i usnu a to jsem také citlivá na jakékoliv zvuky, tikani hodin a podobně
Za mě buď akvárium bez filtru nebo akvárium s filtrem 24 hodin denně nic mezi tím. Jsou i tiché filtry.
No ale on okysličuje vodu už tím že bublá.
Mám ten bublifuk nastaven na minimální průtok, sotva to udělá vlnku na hladině, takže bych řekl, že ani moc kyslíku vytvářet nebude.
A jo vlastně neuvedomil jsem si že se filtr nebude zajíždět. Takže otázka jestli se to vůbec vyplatí.
A jestli nebude těch bakterií víc ve dně než ve filtru.
Stále bych řekl že tenhle případ bude dobře bez filtru. Ale je to jeho volba.
U vnitřního filtru pokud bude tento režim nastaven od začátku se pravděpodobně usadí jen bakterie kterým to bude vyhovovat(moc jich nebude). Žádné velké úmrtí bych nepředpokládal. Problém může v akváriu dělat velký rozdíl množství kyslíku v noci a ve dne. Přes den budou dodávat kyslík rostliny a ještě bublifuk. V noci kdy kyslík spotřebovávají i rostliny navíc bude bublifuk vypnutý bude kyslíku minimum a tento stav by se nemusel líbit bakteriím všude v akváriu. Je to jen teorie nikdy jsem nezkoušel pravidelně vypínat filtr třeba to bude ok
Pokud tam chceš jen ty krevetky a nebo raky tak ho nemusíš mít. Navíc hodně rostlin ke i za nějaký ten filtr. Tak to vidím já.
NHKG:Takže myslíš že odumřou ty bakterie nebo ne?
Dobré tam dát třeba aktivní uhlí.
Ano, u mě jde také o ložnici, žena má citlivý sluch.
Tak díky a děkuji předem i za případné další názory.
Kamarád měl bublifuky v odchovných nádržích v ložnici. Taky je na noc vypínal a ryby OK. Jak jsem viděl kolik tam měl ryb, tak kdyby tam neměl žádný filtr, určitě by nepřežily. Navíc filtr pomůže s mechanickou filtrací, cirkulací vody a krevetky můžou ožírat nánosy na molitanu.
Jde o jednoduchej molitanovej filtr, vlastně bublifuk.
Dobře, je to na nic, ale neuškodí to, ne?
Dal bych to bez filtru. Když to na noc vypneš je to na nic, pokud se bavíme o biologické filtraci.
Při splnění určitých podmínek, můžeš akvárium provozovat i úplně bez filtru. Takže neměl by to být problém.
Pokud nebudou ryby, bude to o to snazší.
0 29.03.2019 13:00 zdzd já mám ppi 20 jako vstup do filtru a neucpává se, čistím jednou za týden
PPI45 je hodně jemné. Může se ti ucpávat. Mi se ucpávalo i PPI30. Používám už jen PPI20.
Kolik litrů záleží na osádce, ale podle mě by ti mělo stačilo i 50 litrů. Dokopit můžeš vždy a při těchto objemech už to trochu poleze do peněz.
0 29.03.2019 12:05 zdzd Dívám se a u nás řasový filtr nikdo nemá, všichni mají kanystry, nebo skleněné.
Kdybych šel cestou akvamolitanu, tak kolik litrů dát do filtrační nádrže a jakou zrnitost. Každý píše něco jiného, co člověk to jiná zkušenost. Stačilo by 100-150 litrů ppi45, pro již mechanicky pročištěnou vodu ?
Kdybych někdy přesunul lotly jinam, tak bych toto 700 litrové akvárko + 200l filtr použil pro ryby, asi amazonie a proto bych rád měl něco univerzálního.
Díky
s tým ti na tomto fóre asi nikto neporadí.
Obrátil by som sa na diy youtube návody. Ako základ by som použil 3x kompaktné LED žiarivky ako napr tu
www.youtube.com/…
35cm z tvojich 85 na dĺžku by som tomu kľudne obetoval.
NHKG napsal: Já bych do filtru dal molitany. Nic lepšího se při tak velké výměně vody asi neplatí.
Najdi si ryby, kterým ta teplota vody bude vyhovat. Je jich spousta, ale nejsou úplně běžné.
Ryby k axolotlům nejdou, to jsem zkoušel. Velké je začnou okusovat, malé jsou okusovány, případně sežrány. Jediný kdo přežil je ancistrus, protože je obrněný. Ale otázkou zůstává, jestli přežije i do budoucna.
Já bych do filtru dal molitany. Nic lepšího se při tak velké výměně vody asi neplatí.
Najdi si ryby, kterým ta teplota vody bude vyhovat. Je jich spousta, ale nejsou úplně běžné.
0 27.03.2019 14:13 zdzd Díky za rady. Ještě doplním:
Voda má někdy i 17 stupňů, záleží jak zrovna v místnosti topím a jestli jsem nevyměnil víc než těch 100 litrů za den.
Osvětlení akvária se skládá z 5ti led pásku 180cm dlouhých po cca 20-25 watech. Celkem 110 watů v nových led smd čipech.
2x20w
www.t-led.cz/…
2x25w
www.valmax.cz/…
1x 25watů neutrální bílá, ale ten asi moc nepomůže, protože ta vlnová délka není nic moc
nyní ještě přídávám modrou pro noční osvětlení, ale vzhledem k vlnové délce by mohla kvůli růstu rostlin svítit pořád. To jsem zatím neřešil.
2x
www.t-led.cz/…
- Jde mi o to, jestli řešit filtraci, když můžu měnit vodu neomezeně. Jestli to má vůbec smysl, protože dusičnany a další odpad odteče pryč. Mohl bych denně měnit klidně i 200 litrů, ale nevím jestli by to mělo smysl.
- Kdybych udělal řasový filtr, tak jakou zvolit watáž u těchto led pásků na hloubku 45cm, šířku 55 a délku 85 cm. Vzhledem k tomu, že mám filtraci v komínu, mám celou 200 litrovou nádržku volnou a přepážku si mohu vlepit, jak se mi zachce.
Ancistrus se pořád schovává, ale jak se zhasne tak vyleze a jezdí všude. To je ale asi normální. Roste docela dobře i když je ve studené vodě a nic specielního mu na krmení nedávám.
Díky.
Pokud máš prázdný filtr určitě bych ho něčím naplnil a podívej se na selektivní ionex pro odstraňování dusičnanů.
ja by som ten 200 L filter využil ako riasový, minimálne jeho časť s použitím intenzívneho svetla. Kompenzuješ tým nedostatok rastlín v akva. Riasy sú veľmi efektívnejšie v požieraní odpadných látok vďaka ich nenáročnosti, prípadne doplnil o stonkovky (napr. limnophilu).
zdzd napsal: jejich odpadové hospodářství je docela fuj. (všude kadí)
Málo jsi nám toho pověděl. Víme že máš 700 litrů, ale nevíme, kolik je axolotlů a kolik je krmíš. Takže netušíme, jaké dávky organické hmoty (obsahující dusík) potřebuješ zvládnout.
(A navíc já o chovu axolotlů nic nevím, takže netuším, jaké parametry jsou pro ně přijatelné.)
Odhadem - asi se Ti tam tvoří dost amoniaku. Jeho škodlivost výrazně závisí na pH - to jsi nám taky neřekl. 19 stupňů je dost chladno, zřetelně pod teplotním optimem většiny nitrifikačních mikrobů. Je docela možné, že nitrifikace nestíhá, to spíš ty výměny vody, a že tam máš amonia/ku docela dost.
V takovém případě bych použil zeolit.
Ten ovšem neodstraní nic jiného než amoniak, a pokud jsou axolotlové citlivější na organické znečištění, chtělo by to řešit i to. Rostliny, aktivní uhlí.
A jak se pozná ancistrus, který si stěžuje? Zůstává nehybně někde schovaný?
0 27.03.2019 00:07 zdzd –
NHKG vodu mám z vrtu, dezinfekci neprovádím, tvrdost je dobrá, konvici jsem za 2 roky nečistil ani jednou a dusičnany jsou také v pohodě, další rozbory jsem neřešil
mám přepadový filtr zaplavený pár centimetrů pod hřeben, rozstřikovací rampu pod hladinou dopouštím také pod hladinu pračkovým ventilem, takže žádné bublání
teplota klesne tak o jeden až dva stupně, jak kdy, ale to asi nevadí
přísavník-ancistrus si také nestěžuje a zvykl si i na studenou vodu, jen se pořád schovává
Častá výměna vody rybám prospívá, pokud při tom nekolísají parametry vody a nedostává se moc vzduchu do vody.
I s rybami by to mělo být OK pokud jich nebude moc. Spoustu bakterií tam máš už teď. Ale samozřejmě ideální by bylo dát do filtru filtrační materiály a pojistit to.
0 26.03.2019 23:12 zdzd Ahoj. Měl bych dotaz na znalce, kteří by se v tomto tématu vyznali: Mám akvárium 700 litrů. Rostlin je tam málo a i kdyby bylo hodně, tak by to stejně nepomohlo, na dně křemičitý písek 0,7-1,5mm, pár kamenů. Zatím tam mám deset axolotlů, kteří si dávají maso, žížaly a tak podobně a jejich odpadové hospodářství je docela fuj. (všude kadí)
V přepadovém komínu mám navrchu biomolitan pp10 a pod ním pp20, oba tloušťky 5cm, pro zachytávání hrubých nečistot. Pod tím jsou další kousky molitanu jako filtrace kalu, bakterie tady neřeším. Ve skleněném filtru pod akvariem o objemu 200 litrů je nyní jen čerpadlo a voda, bez filtračních medií.
Jednou za dva dny vyměním 100 litrů vody (mám u akvárka kanalizaci i přívod vody a tato činnost se děje zcela automaticky), občas vyperu molitanový filtr a po cca 5 dnech odkalím dno. Takhle už mi to funguje měsíc a voda nesmrdí, řasa žádná. Má smysl při pravidelné výměně vody řešit nějaké nitro bakterie ve filtru, nebo je to zbytečné, když to funguje takto ?
A kdybych měnil za ryby, mohlo by to tak zůstat, nebo jim častá výměna vody nějakým způsobem vadí ?
Díky.
Starší reakce
A dá se to nějak eliminovat?
Mám menší podobný set od jk animals taky s integrovaným filtrem takhle v krytu, a každy čištění filtru znamenalo všechen bordel znovu v akváriu.
Vypomínám si na ten experiment. Četl jsem jeho průběh i v originálním vydání na jakémsi akvaristickém webu.
Podle mě je to záhada, to jejich rychlé odstranění ohromných dávek amonia. Proč? Protože nechápu, kde ty bakterie vzaly v tak krátkém čase odpovídající (tzn. ohromné) množství uhlíku a kyslíku.
Áno, podľa jeho zistení - teoretických, podporenými výpočtami, stačí aj prázdne akvárium s prázdnym filtrom. Tvoria len max. 2% z celkového množstva baktérii v akva. Ale ostalo tam nedopovedané to B, že čo tých 98%, aké podmienky vyhovujú im, aby pracovali efektívne a mineralizácia bola kompletná.
Môžu byť práve oni náročné na objem filtračnej hmoty alebo jej pórovitosť.
Já těmto ohromným povrchům moc nevěřím, stejně se to za chvíli ucpe a je z toho hrubší písek který bude mít ale stejně větší povrch než pár plastů.
Já myslím že ani ten kousek není třeba což ostatně dokazují mnohá fungující akvária bez filtru. Ale pokud jde tazateli o podporu nitrifikace ( nějaký důvod k tomu určitě má) tak je nesmysl měnit medium speciálně navržené pro nitrifikační bakterie za medium univerzální jehož vhodnost pro tyto bakterie je menší (i když ve většině případů dostatečná)
Přidat reakci
1 ...... 33 34
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 42856x