Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skaláry - rozmnožování, odchov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Skaláry - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2013 17:15 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Ano, viděl bych to stejně, byla sváča.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2013 17:01 JoKa – Hladový šnek?
Zdravím, asi odpověď znám, ale chtěl bych to potvrdit.
Skaláry se vytřeli na list, jako vždy jsem ho ustřihl a přesunul do vytíračky. Postupoval jsem stejně jako obvykle, ale tentokrát jsem asi dal pod list moc silné vzduchování, protože do rána z listu popadali. Všiml jsem si toho ráno, než jsem šel do práce, tak nebyl čas to řešit. Když jsem přišel domů, vajíčka nikde.
Je možné, že je sežral okružák (cca 100 vajec za 10 hodin)? Jiný živočich tam není (ani nálevník, nic)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 17:04 JoKa Re: skalara
V tom případě už začni shánět a líhnout artemii, případně jiné živé krmivo... Za tři dny stráví žloutek a dostanou hlad. V opačném případě ti do dvou týdnů zbydou čtyři...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.11.2013 15:54 skalara Re: tom
:-) mám 300 sta malích ha

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2013 15:26 JoKa Re: corela
Nemáš za co, jsem rád, že jsem aspoň částečně stihl napravit svojí stupidní radu... Mě jich přežilo 6 z cca 70... sad Fakt jsem s tím s předchozím párem neměl žádné problémy, žrali mikron jak kombajn...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2013 08:26 corela Re: Urtman
Díky, "naštěstí" další várku vajíček skaláry sežrali, takže mi opět nepošli hladem. Takže příště mi nezbývá nic jiného než zas zkusit tu artémii, snad to vyjde. Díky moc za rady ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.09.2013 17:49 JoKa Re: corela
Ahoj, omlouvám se za svou předchozí částečnou mystifikaci, omyl a dávám těžce za pravdu Ivošovi. Vysvětlím: tvrdil jsem, že lze rozkrmit potěr skalár liquiminem a nějakým mikronem, už si to nemyslím. Měl jsem pár (už mi pošel věkem) a jejich mladý sem takto odchovával, ztráty byli, ale nikterak dramatické, do dospělosti se mi dožilo 60-70% potěru, tak jsem tomu nepřikládal váhu. Teď mám párek od tchána. Jejich mladý jsem měl v plánu odchovat stejně. V současné době se mi při dně plácá zhruba 10 rybiček a i těm moc šancí nedávám. Než jsem stačil zareagovat (než poštou došli vajíčka, páč v Táboře nikde nebyli), tak mi to total popadalo... Takže má nová zkušenost, bez živého to nejde!!! Jasně, chybami se člověk učí, ale tuto mojí chybu "ods***i" chudáci malí rybičky. Už se mi líhne artemie, ale tuto várku už asi nezachráním. Proč to u předchozího páru vcelku šlo nedokážu dost dobře vysvětlit. Možná, ale to hodně možná, byli oni sami takto odchování, proto jejich potěr liquimin přijímal, nevím... Z toho vyplývá, nedělejte tu samou chybu co já a krmte jednoznačně živým!!

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 17:04 Muž Ivoš [1061] - CichlidyRe: corela
Každopádně je nejlepší živé krmení, žábronožka je zcela ideální a krm s ní co nejdéle a pak přejdi na buchanky!! Pokud si myslíš, že je naučíš na žloutek a pak nějaký Mikromin, tak jsi vedle jak ta jedle a pokud by to z nouze baštili, budeš z nich mít podražené chcípáčky. Tady je odkaz na článek co a jak kolem ní: rybicky.net/clanky/1203-lihnuti-artemie-zabronozky-solne.

S nějakou porodničkou vůbec nic nezkoušej. Nech skaláry vytřít v extra vytíračce a klidně je nech u jiker minimálně 3 dny. ten 3. den se již plůdek začne líhnout, pokud jsou rodiče nezkušení, mohli by ho většinu ze samých rodičovských starostí většinu sežrat.
Plůdek se rozplavává až 5. den po vylíhnutí z jiker, takže vajíčka žábronožek dej líhnout zhruba 3. den po vylíhnutí potěru.
Já používám vajíčka Sanders Artemia cystpremium 90%, který jsem koupil na akvarista.cz za 240 ,- Kč (50g).
Těch 50g je opravdu dost, na jedno líhnutí spotřebuješ 00 prd. To musíš sama odhadnout, záleží na množství potěru. Ze začátku tak 2x na špičku kulatého nože, pokud se ti rozplave celá snůška.

Skaláry pak rostou jako diví, ti moji už měli za měsíc cca 1-1,5 cm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 13:54 corela Re: Urtman
Díky, zkusím tento postup, hlavně se mi jedná o to krmení, žábronožku se mi pěstovat nechce, zkusím ten liquimin a i ten žloudek. Problém vždy nastane, když jim dojdou váčky a mají začít žrát, tak nezačnou a umřou. Naštěstí mám nějaký plodný pár skalár, takže mám neustále další pokusy na odchov - už se to musí povést!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 11:58 JoKa Re: corela
Ahoj, ja si myslim, ze delas chybu uz s tou porodnickou a prendavanim vykuleneho poteru. Nejlepsi je par pred trenim prendat do aspon 50l vytiracky a pomalu zvedat teplotu na nejakych 27-28, dospelaci osefuji zbytek. Kdyz nemas, prendej podklad mokrou cestou do jineho akva, ale jeste pred tim nez se vykuli, po vykuleni bys jim jenom ublizila. Pridej pripravek proti zaplisneni a dej pod ne vzduchovaci kaminek, tak aby bublinky (ne zprudka) sli pres ty vajicka. No a k tvemu dotazu, ja krmim 3x denne tekutym krmivem liquimin a vajecnou mlhou (uvareny a ususeny zloudek protlaceny pres velmi jemne sitko. Hodne stesti, ale pokud vse udelas jak mas, nebudes ho potrebovat. Skalary nejsou zadna alchymie...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2013 10:55 corela – Čím krmit potěr skalár
Můžu se zeptat čím mám krmit potěr skalár. Skaláry mi už asi po čtvrté nakladli vajíčka. Poprvné jsem, po té, co se na vajíčkách objevili ocásky přendala do porodničky - vše bylo OK, až do doby než měli začít žrát - sušený rozdrcený nejedli a chcípli. Druhou várku mi přes porodničku vytahali jejich rodiče a sežrali. Další várku jsem lépe zabezpečila a zkoušla pěstovat tu žábronošku, ale bez úspěchu, píšou tam že ten pytlík za 30,- Kč je na den??? To mi přijde dost drahý. Tak jsem koupila tohle www.petco.com/… Potěru jsem také koupila nové akvárko, přendala je tam a začala krmit tím sušeným a opět dneska všechno mrtví. Tak nevím, čím krmit abych to nemusela složitě pěstovat. Nevím, kde dělám chybu. Ted uvažuju že tu další dávku vajíček nechám v akvárku jestli to teda skaláry zvládnou sami, mám tam paví očka, neonky, parmičky siamský. Je mi to moc líto, snažím se už po několikátý vypěstoval mladý a vždy to všechno umře sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 19:57 JoKa Re: romant
Tak jsem to vyřešil. Přítelkyně mi půjčila zaběhnutou elementku, ve které byl veterán bojovák (už plave spokojeně v 500l) a přendal jsem do ní malé bojovničky. Takže ve vytíračce už jsou jikry skalár. Tak snad mi bojovnice necípnou a jikry nezplesnivěj...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 16:46 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Jak už jsem psal, neřešil bych to a nechal to na přírodě. S těma čichavcema nevím, řekl bych že pracuješ se spoustou neznámých, ale třeba někdo jiný bude vědět, já bych si počkal na další výtěr a ten si náležitě ošetřil. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 16:37 JoKa Re: romant
Napadlo mě přendat těch pár bojovnic k čichavcům. Bojovnice jsou ale 2x takové. Za předpokladu, že mají stejnou teplotu vody a předpokládám i chemismus, tak by to mohlo vyjít ne?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 16:34 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Dusitany a nálevník, to je blbý u potěru vždycky, to bych nepodceňoval ani omylem, to by mohlo bejt překvapení nemilé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 16:31 JoKa Re: romant
Asi to tak udělám, třeba něco přežije. Já jsem za normálních okolností připraven, mám dvě vytíračky a jedno odchovné, ale jedna vytíračka je momentálně okupována tak 500 čichavci (týden staří) a ve druhé mám cca 15 bojovnic starých 10 dní. Kdyby už měli vyvinutý labyrint, tak je dám do toho odchovného, ty si s dusitany poradí a nálevník už jim nic neudělá, ale bohužel, ještě tak týden až dva určitě... Díky za rady...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 15:46 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Nechal bych to jak je a příště byl připravenější. Náchylnost jiker je samozřejmě velká. Můžeš je přendat do stejný vody, zavést jemný vzduchování a přidat trošku třeba Acriflavinu, nebo eSHu 2000, prostě něco protiplísňovýho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 15:36 JoKa Re: romant
Jj, cisarove jsou jak vrtulniky ve visu, ani se nehnou, visej a cekaj na chvilku nepozornosti. Muzu to prendat, ale to akva neni jeste zabehle. Jak jsou jikry nachylne na dusitany, nalevniky a podobne dobroty z nezabehlych akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 15:00 R Muž romant [27987] Re: Urtman
Však uvidíš, jsou to spíš vyjímky, že se ve společenským povede sem tam něco málo odchovat. Máš tam těžký soupeře. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2013 14:57 JoKa – odchov skalary
Zdravim. Ma nejakou sanci se poter vykulit ve spol akva? Krome rodicu tam jsou cichavci a tetry cisarske. Nez napisete, ze ne podotykam, ze rodice jsou oba fakt velikani. Suverene nejvetsi ryby v akva, maji oba skoro 20 cm a hlidaji skvele. Dekuji.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.02.2013 05:28 Muž LiborSprysl [9015] Re: Verimmi
S ohledem na ženskou logiku si dovolím oponovat... smich pro mne není "vyrobit umělý list" totéž, co přísavkou připevnit kus té cedule na stěnu nádrže smich Už jsedm totiž zažil i skutečné umělé listy v třecí nádrži. Znal jsem chlapíka, který skaláry třel na "tchýní jazyky" smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.02.2013 20:41 tosomja – Dobrý deň!
Dobrý deň! Mám 1 skalára a všade chodí a chodí... a chodí hore, dole, akokeby sa vytieral ale ako vyzerá skalár z vajíčkami v bruchu? On chodí a našiel si miesto, a tam sa akokeby vytiera. Vyčistil si miestečko a tam miesto a tam chodí hore - dole. Kúpil som ho pred týždňom a v obchode sa mohol popáriť. Ale čo to ona robí? Ale viem, že mám samičku. smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 17:53 Žena Verimmi [173] Re: LiborSprysl
však jsem tam psala vyrobit a připevnit přísavkou na sklo o kousek níže, to byl už jen slovní obrat :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.02.2013 17:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: Verimmi
Ne hodit...připevnit, nejlépe šikmo k některé stěně... :-P 21 litrů stačí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 11:09 Žena Verimmi [173] Re: LiborSprysl
aha tak zkusím něco takového vyrobit a hodit jim to do akva a na odchov by pak stačila 21 litrová nádrž? protože předpokládám že do akva s krevetkama bych potěr dát nemohla :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.02.2013 11:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: Verimmi
No já používám ty umělohmotné cedule Pozor padá ze střechy a podobně... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 10:53 Žena Verimmi [173] Re: LiborSprysl
tím myslíš, vyrobit nějaký umělý list a přilípnout ho na sklo přísavkou?

dvě mé skaláry totiž už druhý den plavou pospolu a odhánějí od sebe všechny ryby, ale podle mně jsou ještě mladé, nebo spíš mi bylo řečeno že jsou ještě malé a já chovám v akva skaláry poprvé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 10:47 Muž LiborSprysl [9015] Re: Verimmi
Nechte je v domácí nádrži vytřít "na lízátko" a to přeneste do nějaké menší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 10:46 Žena Verimmi [173] Re: LiborSprysl
škoda tak to nemám, ale díky :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 10:43 Muž LiborSprysl [9015] Re: Verimmi
Dobrá je výška, může být tenké...stačí 50 litrů...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.02.2013 10:34 Žena Verimmi [173] – skalára
Zdravím, měla bych dotaz... jaká nejmenší nádrž stačí k vytření skalárům?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:59 Muž navik [908] - SumciRe: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: Ještě lépe se "vypichují" jehlou... smich
Z popisu tazatele ...právě se mi vykuluje plůdek v elementce 10l,ale jsou tam na dně i plesnivé jikry... jsem pochopil, že má plůdek na listu a vydloubané plesnivky na dně... Takže odsátí pipetou či stříkačkou (jak jsem to dělal já) no problem... ;-)
Na vypichování jsem používal bambusové špejle od číňanů - mají je na jedné straně pěkně zastrouhané do špičky.
Pro Tonyho: Zbytky na dně se nejlépe odkalí opatrně hadičkou o vhodném průměru (měl jsem ji nasazenou na skleněné trubičce, abych měl přehled co saju) a po odsátí detritu při výměně části vody nasadit na konec hadice jemnější filtrační molitan, pro zabránění nasátí potěru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:45 Muž LiborSprysl [9015] Re: panda
Inu stává se...jak jsem níže....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:44 panda Re: LiborSprysl
Tak já mám už zkušené kanybaly. hmm ale už to neřeším - neodchovávám. (pár se mi tře zhruba 1x za měsíc!)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:41 Muž LiborSprysl [9015] Re: panda
Pokud k tomu mají podmínky dělají to dobré páry celkem běžně...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:39 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Za předpokladu, že do pipety nenasaješ i ta mláďata... :-P jehla je jehla...ta nic nenasaje...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:39 panda
Fotka k příspěvku To se asi moc často nestává, že by je rodiče dochovali sami, že? U mě se o to při prvních třeních snažili a pak se je stejně naučili žrát.. :-( (ale je to hezké pozorovat, jak je vodí po akváriu) :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:37 R Muž romant [27987] Re: LiborSprysl
No jasan, javor. :) Mrkni na ten prvotní dotaz, tam myslím ta pipeta bude sedět jako víš co na hrnci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:35 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Nedělej si prču...když máš nakladeno nahusto, tak tě chci vidět s pipetou...sebereš i ty vedle...jehlou ne ty šašo Maťo... smich ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 17:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: navik
Ještě lépe se "vypichují" jehlou... smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 13:02 R Muž romant [27987] Re: navik
navik napsal: Nejlépe se odsávají pipetou
To je ono, mám to doma, ale nemohl jsem si vzpomenout, jak se to jmnenuje. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2012 13:00 R Muž romant [27987] Re: tony
Nech vodu odstát tak 2 hoďky a bude to sichr, hlavně ať má stejnou teplotu, jako mají prckové. Klidně si nech natočeno od večera, ale ty dvě hoďky bohatě stačí, ta čerstvá voda je důležitá, když by se použila "vydejchaná" voda z jinýho akva, tak by to nemělo smysl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.12.2012 13:00 Muž navik [908] - SumciRe: tony
Nejlépe se odsávají pipetou nebo plastovým brčkem na injekční stříkačce... ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 12:57 Muž tony [0] Re: romant
Bojím se toho chloru ikdyž bude odstátá,cemii mám,ale nechci je otrávit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   29.12.2012 12:40 R Muž romant [27987] Re: tony
Použij třeba vzduchovací hadičku, vodu měnit čerstvou, jakmile se začnou rozplavávat, tak je přemísti do větší nádrže, v těch 10 litrech se bude strašně špatně udržovat kvalita vody a futrovat krmením, ideál je artemka v několika denních dávkách. V podstatě to chce měnit vodu a krmit a uvidíš jak porostou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2012 12:35 Muž tony [0] – výměna vody
Ahoj všem,právě se mi vykuluje plůdek v elementce 10l,ale jsou tam na dně i plesnivé jikry,jak to odsáváte.Ještě prosím o radu ohledně výměny vody.Jaké množtví měnit a čerstvou nebo ze společné nádrže.Za každou skušenost děkuji. palec

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 23:25 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Roman32
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 23:07 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Roman32
Snad něco o skalárech víš ne?
1.měl by jsi vědět proč šlo Ph nahoru a co ho drží vysoké
2.měl by jsi vědět co způsobuje prudký pokles Ph a kdy nastává.
3.Jakou vývojovou vodu potřebuješ.
A ten kdo to neví, tak si koupí minerální sůl a taky to jde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 22:52 Roman32
Jo tak to Ti děkuji za radu. Měřit měřit měřit. palec Tak to dělám už dost dlouho. Na netu jsem o tomto navýše nic bohužel nenašel.Jinak bych se takhle hloupě zde neptal!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2012 22:20 Muž rriki [818] - CichlidyRe: Roman32
Měřit,měřit a měřit.Hlavně si něco přečíst o vodě jak reaguje,vše je popsáno.Prodávají se směsi minerálů do demi vody a jde to parádně jak Baťovi cvičky.Skaláry nejsou věda.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 41

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38756x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3703-skalary-rozmnozovani-odchov?od=751