Skaláry - rozmnožování, odchov
0 18.06.2009 20:05 Afroman – skalar
pocvajte a co sa deje ked ony na urcite mietno skoro ziadnu rybu nepustia
0 18.06.2009 19:54 Afroman – skalar
teda najmenej 10kusov
To já viděl taky jenže málokdo má to štěstí, že si v akvaristice vybere harmonický pár. To je pak sázka na slepo. Edit: hergot Yirka je furt rychlejší
Pokud to byl vybraný pár - není problém, myslím že mi vůbec nerozumíš....Mně se například se 7mi kusů vytvořil pouze jeden pár.
0 18.06.2009 19:52 Afroman – skalar
uz som videl aj 2skalarov a mali male
Pohlaví není lehké poznat. Zeptám se ještě (stáří nemusí být rozhodující hledisko) Jak jsou velké?
Jinak pohlaví lze mnohdy rozeznat až dle tvaru urogenitální papily v době tření.
0 18.06.2009 19:49 Afroman – skalar
mam ich v 250litrovom akva a newiem rozoznam pohlavie
Mít tři skaláry a doufat že se mezi nimi vytvoří pár ke tření je naivní. Znovu ještě opakuji otázku: kde je chováš?, v prezentaci je nemáš.
0 18.06.2009 19:47 Afroman – skalar
Haimdol:mam 3skalarov len newiem dobre rozlisit pohlavie
Kolik jich máš a v čem, nemáš je v tom svém malém akvárku? A máš vůbec pár?
0 18.06.2009 19:45 Afroman – skalar
mam asi tak rocne skalare ,,mohli by uz mat male
Kolik těch skalár máš? Chovné páry by se měli vybrat sami.
0 18.06.2009 19:43 Afroman – skalar
Haimdol:to som uz cital
Mně se některé páry vytírali samy pravidelně bez problémů a nějakých změn. Jiné se mi nepodařilo vytřít vůbec, ať jsem dělal všechno možné. Možná se jeden druhému nelíbili.
2 18.06.2009 19:40 bugei [6] - Cichlidy 2 18.06.2009 19:38 R Silent [5949] 0 18.06.2009 19:37 Afroman – skalar
prosim vas ako spravim vhodne prostredie pre vytretie skalara mam ich uz dlho a nic cital som clanky aj na tejto stranke a nepomaha prosim o radu
0 18.06.2009 19:36 Afroman – skalar
ako na to
Starší reakce
U prvních výtěrů to neni nic neobviklého, to že u tření nikdo nasistoval by si zjistil tak, že by byly jikry prázdné (průhledné), vzhledem k tomu že sou fuč se toho asi nedopátráš. Leda že by si pozoroval zvěčenou papilu u nějakýho jinýho skalára. Místo ke kladení si pár vybíra společně, kdyš se na nějakém místě schodne, pak dojde ke tření(to může trvat několik dnů). Patrně byla zpárovaná ale z nějakého důvodu se pár rozpad, možná to bude ta kterou prohání. Vůbec by sem si s tím nelámal hlavu obvzlášt u prvních výtěrů, skaláři jsou hodně náruživý. Ke spárování nebo ke tření je můžeš trochu vyprovokovat, tak, že napodobíš monzun, při výměně vody jim tam dej o 5°C chladnější vodu. To je pro ně signál, že to nejvhodnější období ke tření. Tak hodně zdaru a ad se daří
0 10.06.2009 21:33 jaa [5] zdravim vsetkych odbornikov na skalarov........Dnes sa mi vytrel skalar a kedze to bol jeho i "moj" prvy vyter, tak mam zopar otazocek.......
1)co ma najviac trapi,vytierala sa sama, asi nema samca zparovaneho. V akva mam okrem nej este 5dospelich ryb(neviem ci samcov alebo samic, ale este ani jeden par) je moznost ze si najde samaca aj ked sa uz prvy krat vytrela a su spolu vsetci v akva uz nejaky cas?
2)pred vyterom si vobec necistila miesto. Preto to bolo pre mna aj neocakavane, skor si ho cistila az ked do kladla a ostatne ryba jej to zozrali(tak behom hodinky),moze to byt problem alebo je to jej prvorazova neskusenost?
3)aj ked uz je asi prazdna a nema co klast, stale ma vonku kladielko a chodi poliste a snazi sa nieco klast aj ked jej to uz nejde, je to mormalne?
4)aj ked si chrani ikri (ktore su uz ale zozrate) a svoje teritorium, tak odhana len jednu rybub a to jednu z ostatnych skalar co su v akva, ziadnu inu rybu sa nevsime, len tuto jednu a riadne ju prehana. Co to moze znamenat?
Dakujem vsetkym skusenejsim za odpovede
Starší reakce
Uvaříš vajíčko natvrdo,vyjmeš žloutek,který před krmením rozdrolíš a rozšleháš ve vodě,no a tím krmíš...
Nejlepší je ale krmit nupliemi žábronožky solné(artemia salina),nebo podle plůdku prachovou potravou(viřníci,nálevníci,trepka,nauplie buchanek...)
Problém je však v tom,že žloutek rychle kazí vodu,takže se musí častěji a ve větším množství měnit voda.
ahoj...vysvetli mi niekto ako je to s tym zltkom?ako ho pripravit na krmenie pre ikri akalarov...normalne uvarit vajicko?...alebo ako...dakujem
Starší reakce
K dobrým radám discuse ještě přidám, že jikry je nutno průběžně kontrolovat a bílé odsávat.
Treba tam dať aj vzduchoví kameň a nastaviť ho tak, aby jemne fúkal na ikry. Treba ta nakvapkať niečo proti pliesni. V akvaristike dostať kúpiť.
0 27.05.2009 22:51 rasto – pomoc
Poradte.Mam ikry od skalaroch na keramickom ihlane.Odelil som ich do prazneho akvaria.A mam na nich pustene filtrovanie.Je to spravne?
Starší reakce
Zdarvím všechny akvaristy, mám malý dotaz. Dnes jsem vylíhl artemii a zkusil jsem ji podat potěru čichavce zakrslého, podotýkám že má 12 dní. Všude čtu, že se má podávat až od 14 dne ale ja to zkusil už dneska. Potěr ju ale nežere. Je možné, že je ještě moc mladý?? A ještě mám dotaz jestli mužu tu artemiii nechat volně ve vytíračce nebo ju nějak vylovit aby nekazila vodu nebo něco, když ju potěr nechce?? Díky moc za odpovědi. Landvir
Starší reakce
Půl polévkové lžice na 1,5 litru vody.
Taky hezký večer.
A ať se to podaří.
Tak já to vidím, že do 0,3 dám cca půl lžičky... Udělám si radši dvě - tři sklenice s různým poměrem, kdyžtak to sbaští ostatní rybičky
. Díky moc a pěkný večer
.
Hmm,to já teda taky ne,i když už jsem taky měla nasolenou.Jestli jsou to jen hnědá vájíčka,tak osol,jestli je to s bílým práškem(solí)stačí dát jen do vody.Toho se ale musí dát větší množství,protože ve směsi je poměrně víc soli,než vajíček.Myslím,že jsem dávala asi 1 lžíci na 0.5 litru vody.
No... právě že tam návod je, ale ne česky. Co jsem vyčetla, tak jen nasypat do půl litru vody. Takže předpokládám, že už nějak nasolené jsou, tak nevím, jak teď vychytat ten poměr. Dostala jsem tip od jednoho chovatele, který to dává líhnout do skleniček - předpokládám 0,2-0,3L, tak si tak tipuju půl lžičky soli? Ale tady všude čtu poměr pro 1,5 litru, tak si s tím nevím rady...
Ahojky,měl by tam být návod.U artemie od easy fish uvádějí: 1 čajovou lžičku artemie a 1 vrchovatou lžíci soli na 3 litry vody, teplé 26 - 28°C.Silně vzduchovat.
Ahoj lidi, potřebuju poradit. Koupila jsem pytlík artemie od Sery, má se to nasypat do 0,5L vody a nic víc. Když ale potřebuju nechat vylíhnout jen trochu, má se ta voda nějak dosolit? Pomozte prosím, zítra už bychom měli krmit. Díky
Starší reakce
jo, občas to v nouzi či kritické situaci také udělám, ale pokud to dělám plánovitě, tak se tomu vyhýbám
0 14.04.2009 13:37 kolcun2 Diky
To jo, ale dá se přelovovat i nějakou skleničkou (teda jestli do ní něco chytne
) nebo skleněnou fajfkou, prodávanou k tomuto účelu.
možná jsem přesně nepochopil, ale dělá se to tak, že tření (nebo vývoj jiker až do rozplavání) se nechá v malé nádrži (dle druhu 5-30 litrů - výjimky více) a po nějaké době (dva týdny až měsíc) se celý obsah nádrže opatrně přeleje do rozplavávačky - samozřejmě už musím mít připravenou vodu stejné kvality a teploty ... před překlopením z vytíračky odsaju kal a nechám vody méně než polovinu - zase záleží na citlivosti toho kterého druhu rybek ... v žádném případě nepřelovovat síťkou - to i tak obyčejné rybky jako třeba dania pruhované mohou být trvale deformovány ...
0 14.04.2009 13:09 bugei [6] - Cichlidy 0 14.04.2009 12:37 kolcun2 Chcem sa opytať. Rozplavavju sa mi skalary v 30 l akva. Mam par ktory chcem prelovit na vytretie do 30. Ked vylovim rozplavajuce sa rybky, nepoškodim ich nejak??? prsím o radu, čo s im a kde by som ich mohol dať. Mam 120 l a 30L. Môžem ich dať do nejakeho pohára?? Ďakujem
Starší reakce
Na za plísnění jiker se používá Akriflavin,mám s ním nejlepší zkušenosti.
Hypermangan, nevím, ale mně fungoval normální preventin.
0 07.04.2009 18:30 dan – Re: zeck
samice se určitě netřely jelikož už se mi vytřeli a z potěru zůstalo cca 15 kousků...
ninak voda: 6,8-7ph
5 kh
0 no2
20-40 no3
0 07.04.2009 18:23 zeck – Re: dan
Jakou máš vodu ? Netřeli se jen 2 samice ?
0 07.04.2009 18:19 dan – ...
Čau
dnes se mi vytřeli skaláři a list jsem dal do jiného akqu ,už jsme to zkoušel ale většinu to napadlo plísní ikdyž jsem vedle listu dal vzduchovací kamínek.Tím jsme se chtěl zeptat jestli bych mohl dát hypermangan nebo jinou "dezinfekci"do akqu(10 l) diky čao
Starší reakce
0 04.03.2009 15:58 Honza1 – Re: vena
Diky za info vam vsem. No nevim jak u vas, ale u nas jsem Artemii shanel ve 4 zverimexech a sehnal pouze obri davku asi za 380,- Kc. Nic jineho nemaji. V jednom ma pry pan vazene, ale zrovne dnes jak na potvoru nic. Zatim vyckavam az to priveze a zkusim to vajicko. V jednom ze zverimexu mi nabidla pani to same krmivo ca mam doma... Proste nic super nabidka
.
Drzte mi palce. Pavi vocka rodim jak kulomet, ale Skalari, to je pro me velka novinka.
Porad vaham s tou druhou nadrzi - je mala a zrovna tam mam pavi ocka...
Tech prcku je strasne moc - cca. okolo 100 mozna vic.
Ty stare zarodky s plisni jsem nakonec vycistil pinzetou. Uz je to cisty a cile se to tam mrska
"speciální" sítko jsem kupoval za 9 kaček v domácích potřebách
je to sítko na čaj s velmi jemnou sítkou na dně zatavené do té umělohmotné obroučky
někde jsem to tu viděl na fotce
nepropadne tím ani jedna artemka
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 41
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38824x