Skaláry - rozmnožování, odchov
0 16.12.2008 23:33 Vééna – Re: Odla
Jasný,každodenní výměna alespon části vody a důkladné odsátí dna je samozřejmostí. Ale ani přesto nemůžu krmit ničím jiným.
Tak ono je to zatím jedno, skalárkám tato potrava stále vyhovuje, ale nechci je krmit artemkou do nekonečna...
Pokud je to tak, tak bych od krmení jiným než s artemií upustil a nechal růst ryb pouze na ní. Taky je důležité denně ( podle mě ) alespoň minimum vody měnit za novou. Tím by se problém s NO2 měl taky odstranit, popř. omezit. Já NO2 vůbec neměřím, krmím artemií, denně alespoň litr vody vyměním a problém se do této doby nevyskytl. Nevím, je to pouze můj názor a zkušenost.
0 15.12.2008 22:04 Vééna Hele a nekalí ten žloutek vodu?? Já mám totiž dost problémy s krmením prcků. Jediný co jim od začátku můžu dát je artemka. Ne proto, že by nic jinýho nežrali, ale ani v řádně zajetým akva s každodenní péčí neudržím s jiným krmením NO2 na nule. Ted sem třeba začal dokrmovat SAK energy,velikost 00 a po 2 dnech krmení sem měl dneska zase měřitelný NO2
. A to fakt během 10 minut všechno vyluxujou, že ani drobek nezbyde. Rozhodně je nepřekrmuju a krmím 3krát denně, což mi přijde pro zhruba třítýdenní potěr akorát.
Dokud krmím artemkou, je vše ok, jakmile zkusím něco jinýho, hned je průšvih..Má někdo podobný zkušenosti např. s tím krmením od SAKu??
0 15.12.2008 20:08 Vééna Já používám taky artémku, ale nelíhnu si ji, kupuji již odskořápkovanou (méně práce, levnější) a skalárky ji od začátku v pohodě přijímají. Nemít ze začátku problémy s vodou, byl by úhyn téměř nulový...
Nevim jakou máte osádku aqva kde se vám vytřeli,mě se vytírají zruba jednou měsíčně jak kdy, ale vždy je nechávám v aqva u rodičů a uspěšnost odchovaných jedinců mam zhruba 1/3. Neviděl bych v tom zásadní problém pokavad tam neni nákej věči ancistrus, ale nevím toto je moje zkušenost. K rozkrmu používám artemii ale i vaječný žloudek (vařený)mam s ním velmi dobré zkušenosti.
Rozkrmuju je až do velikosti 1 cm od rozplavání jen a jen čerstvě vylíhlou artemií...nic lepšího neznám nebo není...
Co se týče přepůlení, tak to mě taky napadlo, že by to šlo...ok, zkusím se zeptat Yirky. A co se týče toho: já bych jim to nebral, tak to je úplně pasé. Těžko se dá něco bez odebrání odchovat.
já bych jim to nebral.. .
0 15.12.2008 17:28 Petr007 – Yirka
No Yirka měl potěr skalárů ale nevím jestli stím má zkušenost ale zkus mu napsat
Opravdu s tím někdo nemáte nějakou zkušenost? Možná je to to úplně stupidní dotaz, ale mě by to docela zajímalo. No pokud nedostanu nějakou odrazující odpověď, tak to určitě zkusím.
Z důvodu že ve společenském akva je nemožné potěr odchovat...
0 14.12.2008 20:06 RAP – Re: Odla
A z jakého důvodu je rodičům odebírán?
Mám v odchovně 8 dnů starý potěr skalárů a ve velkém akva se mi skaláři opět vytřeli. Jelikož mám pouze 1 odchovnu, tak nemám jinou možnost, než jikry dát do té samé odchovny a postupovat s odchovem opět stejně jako se stavájícím potěrem. Je to velký problém, jaké jsou záruky úspěchu, popřípadě hrozí nějaké nebezpečí???
Starší reakce
0 23.11.2008 15:34 Vééna Moje čerstvá zkušenost je asi taková - založil jsem si rozplavávačku (pro rozplavání a cca první 2-3 týdny používám 30-ti litrové akva), do něho jsem dal topítko,molitanový filtr a vzduchovací kamínek. Napustil cca ze 2/3 vodou z původního akva, zbytek dolil čerstvou (mně se na rozplavání osvědčila tvrdost kolem 2-3dKH, cca 5 den od rozplavání již dolévám vodou o vyšší tvrdosti).Po nakladení jiker jsem je okamžitě odebral a přendal do připravené rozplavávačky.Přidal jsem přípravek eSHa 2000 proti zaplísnění a čekal ;).Do rozplávání potěru jsem udržoval teplotu na 29°C, nyní udržuji na 27°C.Úspěšnost rozplavání byla vysoká, zbělalo cca 10 jiker, které sem preventivně odstranil párátkem...Cca 5.den od rozplavání, i přes potíže s NO2 a s tím spojenou častou výměnu části vody, mi zahynul pouze jeden prcek ;)...Ale je to můj první pokus, takže si netroufám říct, že zrovna tenhle můj návod je ten nejlepší
zachránit vajička? nemáš tam snad slepice
.pokud se rodiče staraji,tak si jikry ohlidaji,zda nejsou oplozený,požerou je..takže ti doporučuji,nechat to jak to je a uvidiš
můžeš je sledovat,jak se k nim chovaji a třeba si pořidit nádrž na odchov skalárů,přelovit je a určitě se ti zadaři,jinak na foru je o skalárech spousty čteni,takže učit se a učit se,
Dobrý den, jsem NAPROSTÝ začátečník a v akváriu se mi vytřela nějaká ryba (asi skalár) a nevím, co s tím, může mi někdo poradit, zda mohu jako naprostý začátečník nějak vajíčka zachránit? tady je fotka
Starší reakce
0 18.11.2008 18:48 Vééna – Re: Geri
Určitě vyber pár, který bude mít kvalitnější potomstvo. Sice to pak bude u mladých "každej pes jiná ves", ale aspon budou prckové zajímavější
. A kombinace koi a mramor není ani tak odlišná.
Já mám dva páry, jeden čistej Koi a druhý taky smíšenej, ten co mám ve vytíračce, to je samec černý a samice mapová. Zrovna mám od nich asi dva dny vykulený potěr, tak sem zvědavej, jestli z toho něco bude a podaří se něco dochovat do prodejní velikosti...
0 18.11.2008 18:16 Vééna – Re: Geri
To víš, nebojí se toho
. Bud rád, že ti aspon hlídá a jikry nežere.
To já už mám danej pár přes měsíc v samotným vytíracím akva a ted potřetí nakladly jikry a samec si na nich opět hned začal pochutnávat. Tak tentokrát sem jim je už vzal a odchovávám je bez rodičů, pže u tohohle páru bych se přirozenýho odchovu asi nedočkal. Jsou na sebe jak psi. Není to zrovna harmonický pár, furt se řežou a i když se ted trochu uklidnili, pořád to není to pravé ořechové...Proto bud rád za toho svýho "nevěrníka"
!!
0 18.11.2008 10:14 fossiliska – ikry
som laik,skalare mam v akva iba na okrasu, nesnazim sa ich rozmnozovat. Vcera som si vsak vsimla ze na filter mi jeden par nakladol ikry, zrovna ked som ho chcela ist cistit. Myslite ze z toho nieco bude? Ake su sance v spolocenskom 200 l akvariu? skalare sa zatial pctivo staraju, tak im to nechcem dat prec...
Mackovačka to byla hezká, ale příliš decentní. Chtělo to větší razanci...
(On už to někdo smázne, že?
Díky...)
V tom pripade by to chtelo obstarat nejakyho samce Macka
Mám naprosto stejného proutníka. Mám dva páry-jeden klasika pruhovaní, druhý KOI a k tomu zlatého samce který jen chodí k hotovému a o samice se začne zajímat v momentě, kdy začnou čistit listy. Naposledy ztoho už byla švédská trojka a o jikry se starali všichni tři.
Nejmenuje se Rath?
Starší reakce
0 26.10.2008 23:38 Romy [1839] - Cichlidy Bohužel jsem se k tématu dostal až teď.
Yirka napsal: Další výtěr můžeš očekávat nejdříve za dva týdny, já osobně bych je dal zpět a do třecího akvaria přelovil před třením. Pokud z toho opět nic nebude, zamyslel bych se nad tím, zda nejsou stresovány změnou prostředí..
Tady si dost odporuješ,právě tu změnu prostředí vytváříš.U skalár,stejně jako u terčů,se většinou vyplácí nechat vodu,,zkysnout"čímž se sníží pH,následně vyměnit 30% vody za čerstvou a dobrý pár jde do tření.A to ve stejné nádrži!
Vytíračka pro skaláry stačí 100 l.Mladé ve velikosti 1 cm pak přelovit do větší,tak 300 l.
Tak ja to bral v takovejch tech rozumne moznejch velikostech
Kupodivu ne vždy platí "čím víc, tím líp"
Četl jsem o pokusu, kde do několikatisícilitrové nádrže šoupli malé skalárky v očekávání, jaké kusy z nich vyrostou a opak byl pravdou - moc se jim nevedlo...
Myslím, že 180 l "vytíračka" už je slušná
.
60l je opravdu málo...Potom se nediv, že pár je disharmonický,když nemá klid a jen musí hlídat svůj prostor. 7-8cm - jde o to za jak dlouho ti vyrostli a zda ještě vůbec porostou. Dospělí skaláři do tření by měli být trošku větší, myslím. Na první pohled může vypadat, že 60l na pár skalárů je dost, ale asi tam nejsou sami...
Moc ? ja bych rekl ze plati cim vic tim lip
0 26.10.2008 20:07 57anmi1 vzdy ikry oddelit vlastna skusenost
0 26.10.2008 19:49 Martin – Re: Dahak
Tožím po tom,ale nějak nezbývá čas a hlavně se přiznám,musím vychytat techniku focení,ne na každý mnou vyfocený obrázek se dá koukat
Ale nádrž se mi líbí,prakticky žádný specifický biotop,ale spíše holandského typu.Hodně rostlin které také někdy kvetou(echináče,anubias,aponogeton),ale také dost ryb mám dále ještě čichavce modré a zlaté,neonky,mečovky se závojem místo hřbetní ploutve(moc hezké), atd.........Ale nechám už toho,aby to nevypadalo jako chlubení
Každopádně jednou snad prezentace bude a nebo se pokusím vybrat nějakou lepší fotečku
Nechces prihodit nejaky fotky nebo si udelat prezentaci ?
0 26.10.2008 19:37 Martin – Re: Yirka
Díky moc
a máš samozřejmě pravdu,to je bez debat,jsou parádní
mám 4 páry amazoňáků,2 páry černých skalárů a 2 zlatých.Koupil jsem je jako prťata před cca rokem a půl a nyní jsou o hodně větší a o dost majestátnější.Také mají různorodé krmení a vůbec,vše u nás se točí kolem 8 měsíčního přírůstku(moc rád kouká na akvárium)a kolem akvária(spíše nádrže)
Měj se hezky a přeji rovněž a se daří.
Hlavně ať ti prospívají a dělají radost, jsou to moc pěkné ryby.
0 26.10.2008 13:25 Martin – to Dahak a navik
Díky moc oběma.
Tak to potom ano
.
Taky si myslím, že je lepší ponechat ošetření jiker na chovném páru, pokud je to možné až do rozplavání, ale v principu lze úspěšně odchovat kdykoli od ukončení tření...
Přidat reakci
1 ...... [32] ...... 41
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 38824x