Živorodky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
0 18.05.2014 13:07 Vláďa – živorodky
<- tohle se tu objevilo místo původního textu, proč?
Ptal jsem se, co trápí naší živorodku, mám podezření na vodnatelnost, ale vůbec není nafouklá. léčím preventinem. Již několik jiných rybek, taky živorodek, do cca 3 dnů od nákupu umřelo, ale tahle je v akvárku již přes měcíc. ostatní ryby jsou v pohodě...
Starší reakce
Nevíte, co se děje, když mým špic platám jako kdyby začínají modrat ploutve?
Vzpamatujou, neb je trápí vyšší hodnoty N látek a tou výměnou akváriu pomůžeš, tak s chutí do toho a měnit, měnit, měnit.
moc díky, zkusím to, a uvidíme, snad se chudáci vzpamatujou
prezentaci o akvarku doplním až budu doma, musím vzít metr do ruky
DD
0 04.05.2014 14:53 monika –
Re: Sid nedávno je že ho máme 10 dní
dobře, založim prezentaci
...Nedávno jsme si založili akvárko...
Kolik týdnů je to vaše "nedávno"?
Vyměň polovinu vody v akváriu a sleduj reakci ryb. Výměnu vody čiň pravidelně jednou týdně min. 1/3 objemu a můžeš lehounce polechtat dno odkalovačem tak 1x za 14 dní. Určitě by bylo vhodný se zaregistrovat a zřídit prezentaci předmětnýho akvária, aby se lépe reagovalo.
Chtělo by to udělat prezentaci,aby jsme měli více informací. Z toho co jsi napsala se nedá mnoho zjistit.
0 04.05.2014 11:54 monika – gold molly
Ahoj, doufám, že mi někdo poradíte. Nedávno jsme si založili akvárko, cca 200 L, filtrace, ovzdušnování, živé kytky, světlo... všechno bylo v pořádku. ale ted mi dvě platy korálové zalezli do kytky u hladiny a nehýbali se, když už tam takhle byly dva dny tak jsem je přendala do menšího akvárka s ovzdušněním, jakože karanténa. ale všimla jsem si, že sameček gold molly se mi schovává u filtru a ne a ne vylést. přitom byl celou dobu v pohodě, i ráno ten den. a když není u filtru tak je za kytku a nehýbe se, jenom stojí a kouká. nevíte čím to může být? mám ho dát taky do ,,karantény,, k těm dvěma platám? máme ještě paví čoka, tetry červenohlavé, dánia pruhované a black molly a krunýřovce. rybky se snášejí dobře, plavou po celém akvárku, akvárko je čisté, žádné tečky na sobě rybky nemají, ploutve taky v pohodě. hovínka normální, co jsem tak zahlídla. opravdu nevím čím to může být. nechtěla bych aby uhynuli. děkuju za radu
jo ještě jsem si všimla, že co jsme dokoupili květinku tak nám jiná pouští listy, nevím jestli to tedy nemůže být tou kytkou? nikde nemůžu najít jak se jmenuje. děkuju
Starší reakce
tak asi usmrtím tu rybičku
Jo, jasně. Spíš mám takovou zkušenost, že mi jednu dobu krmil rybky někdo jiný, přecpal mi mečovky tak, že se ryby nemohly dvě hodiny vůbec potopit...Takže proto ta reakce ode mě...
Pokud se ryba nemůže ,,zničehonic,, potopit, tak je problém s plynovým měchýřem a ten je neléčitelný...
Přecpaná ryba se potopit dokáže, zde je to podle popisu jasné.
Pokud není zrovna přecpaná žrádla,(které dělá při trávení hodně plynu), tak s tím nejde bohužel nic...
fakt musím.nejde to nák vyléčit???
0 22.04.2014 14:49 prcan – živorodky
moje živorodka má nafouklý plynový měchýř.je furt na hladině a nemůže jít dolů. Jak se to léčí???
Starší reakce
Bohužel co nejdřív utratit,ať se zbytečně netrápí. Je to nevratné a nezlepší se to...
O tom "co to je" spekulovat nebudu, jenom vím, že tyto stavy jsou nevratný a dříve či později to ryby nedá a poplave na druhej břeh. Já jedince s tímto projevem chování na ten druhej břeh posílám hned.
Zdravím, mám otázku
Mám v akva endlerky a asi pred 2 týždňami som si všimla, že jedna dospelá samička má akési záchvaty alebo čo, proste pláva si (tak trošku trasľavo) a z ničoho nič so sebou začne metať na všetky strany, to trvá pár sekúnd a potom si ďalej pláva akoby nič... Keď som si to všimla prvý krát, myslela som si, že proste zdochne čo chvíľa ale ona je tam stále a stále má tie záchvaty. Neprenieslo sa to na iné ryby, dotyčný jedinec nevyzerá nijak zmenený, nebadám žiadneho vonkajšieho parazita, netrčia šupinky, nenafúknuté bruško, proste rybka vyzerá úplne v poriadku - až na tie záchvaty teda.
Viete, čo by to mohlo byť, prípadne, čo s tým ďalej robiť?
ĎAKUJEM PEKNE!
Starší reakce
Jak malé je to akvárko, kolik má litrů? Kolik je tam ryb? Pokud ho máš týden, tak tam rybičky ještě neměly být...
Jasne, dekuju moc
Hlavně ty výměny vody, to je teď to hlavní, oč tu běží.
nekrmit tyden? teeeda, zkusim. Dekuji
Jo, týden, tak to měnit, měnit, měnit, měnit a to klidně denně a moc nekrmit a to týden a další měnit obden.
Mam ho tyden
, takze v tom budu pokracovat
Dekuji
Měnit vodu více než často, klidně 2x týdně min. 1/3 objemu akvária. U živorodek odkalovat jednou týdně, to je dobrej zvyk.
Dekuji za reakci, dnes jsem akvarko po tydnu odkalovala, to staci? Je divny, ze chcipla ta co na sebe nic nemela. A taky mi predevcirem posel sumecek..taky nevim proc, druhy se ma k svetu.
Tak vypouklý oči bejvají příznakem vyšších dusíků, takže hygienu nádrže, to chce dodržovat.
0 08.04.2014 20:23 Marketa – Silver Molly, vypoukle oci
Ahoj, muzete mi prosim poradit? Mam male akvarko a jsem zacatecnik. Dnes jsem dala do karanteny rybku s vypouklýma očima, zvladla jeste porodit! A jedna samicka , toho sameho druhu mi posla v akvarku s ostatnima rybkama, na te nebylo nic zvlastniho. Ta prvni , vypoukle oci, vypadlo jako by mela nad nimi strapecky a na jedny strane bricha mela par odstatych supinek. V Hornbachu mi prodavac rekl, ze ty oci jsou geneticky dane, ze ji nepomuzu a ze to neni nakazlive, v akvaristice mi prodavac rekl, ze je to vysoce nakazlive,infekcni a ze lecit nema cenu. Muzete mi poradit, co je to teda za nemoc? A je nakazliva, nebo ne?
Dekuji
Marketa
Starší reakce
Na to léčení jsem se ho zeptala taky, nic kloudného mi na to ale neřekl. Rozhodně nebudu lít do společenského akvárka nějaký sajrajt kvůli dvěma mečovkám. Jen mě štve, že doteď s nimi nebyl problém (spíš byl problém udat mladé) a teď mi takhle strádají. Asi pocházejí opravdu z hodně odlišné vody. Mrknu na ten odkaz, díky.
Edit: je to k vzteku, co. Moje ryby nesnášejí měkkou vodu a Tvoje zase tvrdou...
No popravdě , mi snad krom jediných dvou samic , všechny nové gupky taky odcházej, nezávisle na zdroji nákupu , potěr který se u mě narodil,je zatím (nejstarší cca 4 měsíce)čilej a žádný úhyn jsem zatím nezpozoroval , jak píše jamajčan , třeba modrá moskva , životnost 2 měsíce
vodu máme na Orlicku dost tvrdou a zásaditou ...
Určitě bude Ph nižší./základy akvachemie/,zvedneš ho,právě tou častější výměnou vody/.A dobrý tip od Montyho,na tu tvrdost/CT/.
By mě zajímalo jakou žeto nemoc ten Pan akvarista chce ze široka léčit.
nevím jestli by to mohlo pomoci ale voda by se dala eventuelně "přitvrdit" i tímto :
www.sera.de/… V akváriu bude ale pH asi nižší, ne? No a pak čemu má člověk věřit...
Jak se dá pohrát s tvrdostí?
Sodu nedávej,Ph je O.K.Spíše si pohraj s CT.Ale osobně,bych ani v těch Tvých hodnotách,tragédii nehledal,i když optimálnější by byla voda tvrdší.Edit:A oproti prodavači,bych častější výměnu vody ,naopak doporučil.
0 04.03.2014 12:21 Kaira [927] - Labyrintky Takže nejjednodušší řešení asi bude počkat, jestli holky vydrží, a pokud ne, pokusit se sehnat mladé rybky od někoho z okolí, kdo má vodu ze stejného zdroje. Kdybych chtěla experimentovat s tou sodou, kolik se jí dává? Vstupní voda dle údajů vodárny má ph 7,5, tvrdost je 4,48°dH (0,8 mmol/l). Hodnoty v akváriu ale neznám.
Jinak jsem dnes byla v akvaristice, kde jsem ryby koupila, abych se poptala po zdroji, a mimo jiné mi prodavač poradil vodu nesolit, neměnit tolik vody (měním cca 1/3 týdně) a celé akvo přeléčit nějakým léčivem s širokým účinkem...
Kaira napsala: Vodu solím, ne pokaždé, ale občas. Ty vitamíny by mohly pomoct? Mají tyhle ryby ještě nějakou šanci dostat se z toho? A vadí víc to, že je voda měkká nebo to, že je kyselá?
Na mé gusto to vitamíny nezachrání... Dále není co vadí víc, vadí oboje, protože se to navíc u živorodek kombinuje se snadným a rychlým nárůstem dusíků, pro jejich nedokonalé trávení.
A proč předchozím mečovkám tenhle koktejl nevadil? Odpovídáte si sama...Přechozí mečovky tyto problémy neměly, samec z mého odchovu je zcela v pořádku. ...ryby si zvykly. A ty předchozí byly nejspíš také z chovu v podobné vodě. Dělal jsem živorodky na horách...Ve třetí generaci fungovaly v pohodě. Ale pokud pak takovou rybu vylijete do tvrdé vody, máte stejné problémy, jako když už se naučila na tu měkotinu.
Živorodky se dají dělat na měkké a kyselé vodě, ale bez úprav vody to půjde blbě! Hodně blbě!
Do úprav vody se mi příliš nechce, nemám žádné testy, vůbec netuším, jak na to.
Druhá mečule vypadá líp, kdyby se mi povedlo odchovat od ní mladé, snášely by naši vodu už líp, nebo je potřeba víc generací na to, aby si zvykly?
Zkusil bych přidávat sodu. Ta na té fotce je pro mě ztracená, ale může překvapit.
Vodu solím, ne pokaždé, ale občas. Ty vitamíny by mohly pomoct? Mají tyhle ryby ještě nějakou šanci dostat se z toho? A vadí víc to, že je voda měkká nebo to, že je kyselá?
Inu, zvyk je železná košile. Měkká a kyselejší vody není pro Tvoje ryby moc košér. Lehce přisolit a přidával bych do krmení vitamíny, třeba fishtamin.
A takhle vypadala před měsícem...
Ještě jedna fotka...
Zdravím a prosím o pomoc. Nějak se nedaří mým novým mečovkám. Mají po těle světlé fleky a jedna začala hubnout. Zatím žerou a nestraní se, ale podobné příznaky měla i plata, která nakonec uhynula. Přechozí mečovky tyto problémy neměly, samec z mého odchovu je zcela v pořádku. Ostatní ryby jsou také v pořádku. Vím, že naše voda živorodkám asi příliš nevyhovuje, je hodně měkká, ale jak to, že těm předchozím to nevadilo?
Starší reakce
Vaše rady jsou chlapci sice báječné, ale co když má tazatelka měkkou kyselou vodu, která živorodkám právě nesvědčí. ...píše...Ostatním rybkám (neonky a betu máme k živorodkám dle doporučení z obchodu) se daří dobře, jen ty živorodky to nějak špatně snášejí a vůbec nevíme proč... nepíše jakou má vodu...
To jsou pak vaše rady celkem k prdu!!!
Takže poporiadku: Uhlie už vyhodiť! Naberú z vody čo majú a ak sa odpadom presýtia, tak ho znovu uvoľňujú späť do akvária, čo sa rovná otrave. Filtrovať nonstop, je to tak??
Meň len 1/3 vody, viac nie, no a teraz častejšie. Neónkám nájdi nový domov, tak trpia.
A ako hovorí patamix , v obchode ti predajú aj kapra, len, aby zarobili.
Pokud ti umírají ryby,tak je třeba měnit vodu obden (vodoléčba),tím nic nezkazíš. Jednou za 14 dní je málo,já měním co týden
EDIT: jak dlouho tam máte to uhlí? A to tam je jedna kytka?
EDIT: v obchodu ti doporučí cokoliv,jen aby prodali
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [12] ...... 35 36
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 19786x