Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Živorodky - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 21 Přejít na další stránku   1  
Živorodky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2011 21:16 R Muž romant [27987] Re: Designer
Lehce Tě Jirko poopravím, o těch dusíkatých látkách to chce pouvažovat hned, protože když se podívám na tu rybí konzervičku, tak to radši nebudu komentovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2011 21:12 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
Jako chovatel Plat koralovych vsechny palce romantovi nahoru, opet, nemohu si pomoct, ale ma tak casto pravdu. Ted menit vodu, den co den tretinu, az se Platy srovnaji a pak pouvazovat o dusikatych latkach ve vode. Ony jsou to odolne ryby, ale jako prvni rikaji, ze ta kristalova voda neni dobra, zacnou rychle trpet vylozene invazi bakterii. Mam je u Tercovcu, ac se to nedoporucuje, ty Platy mi rikaji jako prvni, ze ta voda neni O.K., Tercovci, ac jsou na vodu mnohdy narocnejsi to tak rychle neukazi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   27.04.2011 18:04 R Muž romant [27987] Re: genetikus
Jako první bych aplikoval vodoléčbu. Myměnil bych 50% vody v akva a sledoval bych reakci těch tzv. postižených rybek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2011 17:59 Muž cc355 [1]
Na 54 litrů bych řekl, že těch ryb je tam hodně. Jinak k tomu chování. Měl jsem ten samý problém. Jen to byly pancéřníci kropenatí (torokáti) měl jsem dva a taky dva čichavce.. všechno mělo znaky jak ty popisuješ. Nakonec mi všichni čtyři odešli do věčných lovišť. Dlouho jsem netušil proč. Pak jsem náhodně zjistil, že mi chcípl šnek a jak byl za kořenem, tak jsem si toho nevšiml. Ani nevím, jak dlouho tam byl. V každém případě, když jsem ho vylovil (po smrti rybek) tak byl ještě zpoloviny plný a smrděl... prostě hnil ve vodě. Ty ryby si ho asi dali k jídlu a otrávili se. Není možný, že se třeba přiotrávily?? Ale rád si přečtu další reakce, aspoň se něco nového dozvím, čím by to také mohlo být.. Snad dopadneš lépe jak já
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2011 17:44 genetikus – Platy mají podivné chování, prosím POMOC!
Ahoj, mám 54L akvárium. Je společenské - mám v něm 3x molly, 1x paví očko, 10x tetra žhavá, 5x mečovka, 3x krunýřovec, 2x pancéřníček a 2x platu červenou... Jo a ještě 2x skalára. Jsem si jistý, že vše funguje v naprostém pořádku - biofiltr si hezky filtruje, vzduchování si hezky vzduchuje, voda je čistá, všechny rybky zdravé (až na ty platy) - dokonce i skalárám a tetrám žhavým je na pohled dobře. Teplotu udržuji kolem 25°C.
Teď k těm platám - mají divné chování - buďto se drží u dna za rostlinkou, nebo za topítkem a když je u zeme, tak se jakoby ,,tře´´ bokem o štěrk a nebo si jakoby ,,lehne´´ a leží tam, dokud ji někdo nevyžene... Jo a taky by bylo možná dobrý se zmínit o tom, že jedné nahnědla ocasní ploutvička. Obě dvě platy se chovají jakoby neohrabaně, vysej zadkem dolu a zběsile kmitaj ploutvema... Fakt nevím co jim je :-( a přitom ostatní rybky (dokonce i tetry!) jsou v pořádku...
Krmím krmivem SERA živočišné, SERA rostlinné, dafnie atd...
Prosím poradtě!! :-(

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 21:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Sam jsem akvarista, ktery zacinal pred 30ti lety. V te dobe jsem mel jen bublifuky, a vlastne do nedavna nic jineho nez bublifuky. Jenze pak zacala rasa, zelena vlaknita. A ja zacal studovat, co maji jini akvariste jinak nez ja, a jak jsem to mival drive, kdyz jsem takove problemy nemival. Clovek si rika, vzdyt to delam dlouho, co bych menil na tom co znam, jenze vsechno jde dopredu a poucit se, to nezaskodi. Takze jsem zjistil, ze jsem mival mene svetla. A co dalsiho jsem zjistil, ze mam mnohem mensi objem filtracnich hmot a mnohem mensi prutok, nez maji ostatni. Nechat pres filtr protect vsechnu vodu z akvaria 2x za hodinu (i vicekrate), navic s objemem filtracni hmoty 2% objemu akvaria, je dnes uplne bezne. Takze jsem udelal zmenu. Tedy zmenu, tech zmen je vice, momentalne jsem jeste dost stahnul svetlo (nedokazu uz co jsem nainstaloval bez CO2 rostlinami vyuzit, do popisu akvaria to jeste doplnim), zmenil barevne spektrum (smerem k vice cervenym slozkam) a poridil ohledne filtru to cerpadlo At-201 a Bioakvacit, protoze do vnejsiho filtru se mi nechtelo, je to prece jen zase nejaky peniz, co si budeme povidat, a pokud toto bude stacit, za velikym Echinodorem to videt neni... zkratka zvolil jsem toto levne vnitrni reseni.

Nejake velke vysledky asi jeste nepopisu, ale kdyz vetsina lidi neco nejak dela, hlavne se divam na to kde se mi to libi a vidim ze lide vedi co delaji (bez ohledu na vek a jak dlouho to delaji), asi k tomu bud dospeli, nebo se podivali k jinym, jako ja, ackoli jsem si puvodne rikal, proc delat neco jinak, nez jak jsem to delal driv. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 20:26 Žena Žabka [387] Re: Designer
Tiež už som o tom bioakvacite premýšľala...Tažko povedať no, niektorí, hlavne starí akvaristi tvrdia, že bublifuk stačí, že pred 30 rokmi neboli vymoženosti ako dnes...Na druhej strane je fakt, že lepší filter by určite neublížil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 12:23 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Mimochodem, cerpadlo At-201 stoji okolo 160Kc, 10x10x24cm Bioakvacit kolem kila, takze v cene do 300Kc je filtr jako vino. Kdyz si vypoctes objem tech houbicek co tam mas, a porovnas s 2.4l kostkou Bioakvacitu (klidne bys mohla i vetsi, vejde se do akvarka), plus k tomu prictes konecne rozumny prutok, ne to bublani, zjistis, ze jsi to mela udelat davno a ze by mozna par problemu zmizelo samo - ze ta filtrace nebyla dostatecna.

Ja vim, v akvariu tolik rybek nemas, takze i co tam mas by stacit melo. Ja jen aby ses casem nemlatila do hlavy jako ja, kdyz jsem si rikal, proc jsem si za tech par drobnych nekoupil popsany filtr hned kdyz jsem to akvarium zakladal. Co je na tom krasne, je to hodne tiche reseni, vzduchovaci motorky (co jsem tak potkal a mel), jsou hlucnejsi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.04.2011 12:10 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Je zcela jasne, ze po lecivu Multimedical je potreba co nejdrive dostat lecivo z vody, a je jedno zda proto, aby se mohlo pouzit jine lecivo, a nebo proto, ze se chce akvarium zase rozbehnout, osadit nitrifikacnimi bakteriemi.

Jiste ze ne kazdy musi nutne menit vsechnu vodu, soupne do filtru aktivni uhli:
www.nasezahrady.cz/…
a vodu necha prefiltrovat, uhli pak vyhodi. Jenze v tomhle akvariu je bublifuk, to se takhle dela hur. I kdyz mozna by se dalo to uhli dat do kosicku, vystup filtru dat nad hladinu, a nechat to tim uhlim protekat... myslim, ze zustaneme u vymeny vody, ze? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 18:47 Žena Tris [21] Re: Žaba
Jasně nemocná rybka musí ze spol.akvaria co nejdřív.Jestli do karantény,která může být malá a pár dní i na stole,nebo rovnou +++.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 16:55 Žena Žabka [387]
No, problém je, že multimedical nikde nemá poriadny návod, ani len v blbej krabičke, ani na nete...Niektorí ľudia doporučujú aplikáciu ako u FMC (či jak sa to píše), tak som to aj urobila..Je pravda, že liečba bola možno unáhlená, ale chcela som to podchytiť čo najskôr:( Karanténu nemám, do akva som kúpila všetky rybky naraz..Ale asi by nebolo od veci si nejakú zriadiť no, ale nemám ju kam dať:( Skúsim pár krát vymeniť vodu a uvidíme no...Aj tak tie molliny sú náchylné úplne na všetko...By som povedala že sú ako "kanárik v bani", keď chcípne, každý hneď zistí, že je niečo špatne...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 16:21 Žena Tris [21]
To bych vzala podle návodu a nelámala si hlavu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 16:03 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Tris
Ta vymena vody i 2x denne proto, aby se rychle dalo pryc pouzite lecivo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 16:00 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Ono i jen to takhle zkouset odhadovat z popisu vede k tomu, ze s tim co pisu musim budit dojem, ze sam nevim, jednou tak, pak zase tak... A opravdu jen pisu varianty, ktere mne tak napadly a nebo jsem v rychlosti nasel, i kdyz co jineho by se zde cekalo, lepe to z textu urcime dost tezko.

Nicmene, kdyz jsem mel problemy s Platami koralovymi, za dva dny meneni vody byl pokoj, a take to bylo po leceni, sice jinym lecivem (Baktopur) a ploutve jeste otrhane nebyly, ale nejaky ten povlak se nasel a co se delo s vodou mohlo byt dost podobne.

A ryby sledovat, no jiste, rozhodne bych to nepodcenoval.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 15:57 Žena Tris [21] Re: Žaba
Na velikost nadrže nemáš moc ryb aby byla nutná výměna vody až 2* denně.Taky dost rostlin,jen jestli se všem daří dobře a nezahnívají.Živorodkám prospívá přidavek soli a tvrdší voda a pH lehce nad 7.Mladé molly v měkké vodě mívají stříbrné fleky,průhledné ploutve a výrazné bílé oko.Kvůli jedné rybce léčit celé akvárium bylo asi unáhlené.Jen měla příjít rychle do karantény a tam zkoušet léčbu a zjistit co ji může být. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 15:38 Žena Žabka [387] Re: Designer
No to je tiež pravda..Test na amoniak nemám :-O Ale ostatné hodnoty sú OK...Je pravda, že výmena vody by mohla pomôcť, ale za posledných 9 dní som vymieňala vodu trikrát, som si vravela, že to nič nemôže nepokaziť...Asi dám na vašu radu a týždeň to nechám tak, len vymením vodu...Ale ak sa to bude ešte horšiť..Budem musieť nejak zakročiť:(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 14:50 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Lecivo eSHa 2000 je vyborne, zda se i hodne setrne ke vsemu v akvariu, sam jej rad pouzivam a urcite od nej nechci nikoho odrazovat, ale vsemocne take neni, a liti do akvaria jednoho leciva za druhym, to take neni uplne ono. Navic michani leciv... i kdyby se ta eSHa 2000 ted mela pouzit, aspon 2x bych vymenil minimalne tretinu vody (nebo treba i 4x za dva dny, ranno a vecer atp.) - treba uz na to samotne ryby zareaguji dobre a uvidi se, zda pouzit, a zda je jeste potreba...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 14:46 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Znovu si to procitam.

Myslim, ze by ted take mohla pomoct obycejna vymena vody den co den. Ten Multimedikal zabil nitrifikacni bakterie, zacina se hromadit amoniak, a to je perfektni vychozi bod teprve ted dostat na ryby poradnou davku bakterii. Vzdyt ty ryby nemusi mit totez, na co odesla ta jedna, muze to byt dusledek toho leceni.

Par dni, treba tyden v kuse, bych menil vodu, kazdy den tak tretinu. A pak bych den po posledni vymene vody ten bublifuk (filtr) polil Sera bio nitrivec, nebo necim podobnym, proste vysadil nitrifikacni bakterie, at to akvarium kam ma nabehne co nejdriv. No a sledovat stav ryb, to je jasne.

Nekdy je nejlepsi lecivo obycejna cista voda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 14:32 Žena Žabka [387] Re: Designer
Našla som tu na fóre príbalový leták k eshe2000: vaše ryby plavou neohrabane se sevřenými ploutvemi, charakteristickým valivým a houpavým spusobem. Často postihuje živorodky a zejména molly...Kúpim eshu a uvidíme, nemala by ublížiť ani šnečkom...tak uvidíme:)

Ďakujem za za tvoj názor Designer :-) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 14:14 Žena Žabka [387] Re: Designer
Ja už som práve prečítala snáď všetko a neviem si s tým rady:( Preto som prosila o radu:-) Zloženie Multimedicalu je mi známe, a samozrejme, že vzduchujem veľa, lebo formaldehyd vyháňa z vody kyslík...Ale teplotu som nezvyšovala, to je pravda..O bičíkovci zhoubném som premýšľala tiež, ale rybičky majú normálne výkaly, nemajú dušnosť, ani šedý nádych kože:( Preto som nakoniec siahla po Multimedicale, pretože je to síce humus, ale je širokospektrálny..Záhadou je, prečo sa po jeho použití plutvičky ešte viac zhoršili:( Možno fakt skúsim Esha2000+esha exit...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 14:08 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Jeste jsem to zkusil dohledat. Takze dalsim poznavacim znamenim by mohl byt zakal oci. Pokud maji ryby zakalene oci (sedy flek ci flicek na rohovce), byl by to dalsi priznak a pak je jednim z doporucenych leceni kratkodoba koupel 10 az 15 minut v 1% roztoku kuchynske soli.

Ta modr i zelen v lecivu Multimedikal by mela pomoci take, ale otazkou je jeji koncentrace. Kdyz si mohu vybrat, mene drasticka je methylenova modr (tu snesou i ryby, ktere malachitova zelen zabije, navic v akvariu s rostlinami se mi zda setrnejsi). Ono docela staci videt, jak moc se zabarvi voda po ruznych lecivech, ktere jsou casto kombinaci modri, zelene a acriflavinu. A kdyz se pak clovek podiva na to, jak je modra voda z doporucene davky www.dajanapet.cz/… , musi kazdeho nutne napadnout, jake asi ty davky ceho v cem jsou. Jiste ze nelze srovnavat ruzna leciva a kombinace, ale mam dojem, ze nekdy obycejna modr odvede vice prace, nez nejaky mix lecici sice "vice vsechno", ale poradne nepusobi kde se chtelo, kdyz koncentrace kazde slozky je nejspis nizsi, aby to ryby bezpecne ustaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2011 13:01 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Žaba
Multimedikal - jeho slozeni je zde: www.hu-ben.cz/…
Cituji:"roztok methylenové modři, malachytové zeleni a formaldehydu"

Ja bych si tipnul, podle popisu, ze by mohlo jit o:
rybicky.net/nemoc/ichtyobodo-necator
www.akvaportal.cz/…
www.akvarijni.cz/…
ale jen tip podle priznaku, vyhodnotit uz to musis presneji sama, zda to muze byt.
Pokud ano, chce to zabit k tomu Multimedikalu vysokou teplotou, jen je otazka, jak ryby aspon nejakych 32C zvladnou. Urcite hodne vzduchovat.

Jestli Multimedikal za normalni teploty nepomohl, eSHa 2000 nejspis nepomuze taky, a na bakterialni rozpad ploutvi by to s velkou pravdepodobnosti pomohlo, takze jej muzeme temer vyloucit.

Ovsem co pisu jsou stale jen dohady z dalky, na zaklade textu a tak to prosim take ber, hledej a cti...

BTW, zivorodky a prisoleni vody, to jde vetsinou dobre k sobe, ale v tomhle to nejspis moc nepomuze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2011 20:32 Žena Žabka [387]
Ahojte..Už som to preberala s niekoľkými ľuďmi, ale stále som na vážkach, preto vás prosím o radu..Mám problém s Black molly. Zistila som, že jedna bola celá "obalená" v priesvitných výkaloch a lapala po dychu...Po pár dňoch som ukončila jej trápenie. Akva som každopádne preliečila Multimedikalom..A od liečby sa molinám strašne zhoršili plutvičky...Niektoré majú na chrbtovej plutve aj 4 mm medzery, jedna má na prsnej akoby vykusnutý oblúčik..Chvostové plutvičky majú všetky okrem lyriovitých foriem skoro priesvitné..Môže to byť tým, že molliny vraj potrebujú prisoľovať vodu? Mám s nimi sumatranky, SAE a ancíkov, ktorí majú plutvičky úplne v poriadku..Príde mi divné, že sa to zhoršilo po tom multimedicale..pritom by mal liečiť bakteriálny rozpad plutiev, takže vôbec neviem čo to je...Všetky informácie sú v prezentácii..Poraďte mi prosím, či mám teda soliť (bojím sa o ostatné rybky, aby to zniesli), alebo použiť eshu, ak je to vážne bakteriálny rozpad? Inak sú v poriadku, papajú, plávajú, kalia...Proste až na plutvičky molín normálny stav..Ďakujem všetkým za rady.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 16:49 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: mcoblacek
Ocasni ploutev umi sezrat tohle:
rybicky.net/nemoc/flexibacter-columnaris
Ale neni to nejake upadnuti, ze by ryba plavala a najednou ta ploutev lezela vedle ni, ono to tu ploutev postupne uzira a uzira...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.03.2011 16:16 mcoblacek – Upadnutí ocasu u mečovek
Zdravím, u zákazníka se objevila zvláštní nemoc mečovek. nejdříve se jim ocas pokryje bílou plísní a pak jim upadne. Nevíte někdo, co by to mohlo být za nemoc? Díky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 21:36 Cryslear
:-) ok diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 20:49 R Muž romant [27987] Re: Cryslear
To máš teda pěkně vostrý holky, ale neboj ono se mu to spraví. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 20:17 Cryslear – zranění
Mam samce (mečovky) a kousla ho větší samice (mečovky), ukousla mu větší část prsní ploutve, dal jsem ho do samostatného akvária, chci se zeptat jestli mu ploutev doroste?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 17:28 R Muž romant [27987] – Re: M2K2
Tak to je v tomto případě bohužel až druhotná informace. Nejdůležitější je to, že je v 10 litech 7 živorodek. Jestli ty rybky chceš zachránit, tak jim začni alespoň obden měnit 30% vody a poohlídni se buď po větším akvárku a nebo po někom komu ty rybky daruješ. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 17:13 Muž jinokrajec [0] - Tetry – Re: M2K2
Ahoj. Bude to tím, že tá nádrž je pro ně malá. Já mám v 10 litrovce 3x paví očka, 1x ancík a a 1x ampulárku a to už je asi moc. Ale mně se daří. Black Molly sami pro sebe by potřebovali větší nádrž a ne, když dáš k ním ještě 5 plat. ;-) ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 17:03 Muž Jurasek [137] – Re: M2K2
Není to překlep? Nemá tam náhodou být 100l a 7 rybek? Protože jestli je opravdu 7 takových rybek v takové mininádrži, tak to ty rybičky ani nemůžou přežít ve zdraví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 17:02 R Muž romant [27987] – Re: M2K2
Tak to jsme u jádra pudla. Do takovýhoto objemu nepatří ani jedna ta živorodka co tam máš. Minimální objem na párek těch živorodek bych považoval 30 litrů. Podívej se do atlasu ryb na nároky těch rybek, který tam trápíš a zamysli se nad tím. Pokud to zůstane tak jak to je, tak k úhynům bude docházet neustále. hmm
EDIT: rybicky.net/atlasryb/plata_skvrnita_var_tuxedo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 13:43 R Muž romant [27987] – Re: M2K2
Jak dlouho je to akvárko založený a kolik ryb je tam celkem a jak je velký?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 13:42 M2K2

je jich tam sedm(5x plata skvrnitá,už jen 1x black molli)
akva sem nedávno založil takže jich tam moc neni.Údržba probíjá jednou týdně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 13:30 R Muž romant [27987] – Re: M2K2
jak je to akvárko velký a kolik je tam rybek a jakých druhů? Jak často probíhá údržba, výměna vody, odkalování? Je to akvo vybaveno standart. technikou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.03.2011 13:27 M2K2
Ahoj
nedávno jsem si koupil samce platy skvrnité,asi měsíc po té mi umřel.Nevím proč,ale ostatní ryby v mě nádrži toho druhu mají bílí povlak.
Nevíte co stím?????????????? :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 19:40 R Muž romant [27987] – Re: Zuzka
Při té léčbě krupičky postupuj dle návodu jenž je uveden na daným léčivu, kterým tu krupičku léčíš. To co jsem napsal, jsou takový obecný zásady a postupy, který lze aplikovat jako takovou první pomoc. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 19:21 Zuzka
Vodu měním jednou týdně cca 30%, ale teď mi bylo řečeno, že když léčím krupičku, měla bych každé tři dny měnit vodu. To taky dělám, spolu s tím i odkaluju, ale rybičky se nelepší :(
Ale zkusím měnit vodu častěji. Děkuji za radu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 19:02 R Muž romant [27987] – Re: Zuzka
Nevím čím by to mohlo být, ale jako základní preventivní opatření bych uděla výměnu vody, 50% jednorázově. Potom obden 30% objemu akva po dobu týdne. Je to takový selský recept na nespočet problémů. Nevím jak v tom akvárku probíhá údržba(odkalování, výměna vody), ale vzhledem k objemu a množství rybek, který ve většině velmi zatěžují vodu svými výkaly, bych se rozhodně držel pravidelného týdenního intervalu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.03.2011 18:56 Zuzka – pomoc
prosím o pomoc. mám 54l akvárko, v něm 4 blsck molly, 10 živorodek, 2 krunýřovce a jednu bojovnici. Rybky mají krupičku- léčím FMC. Ale asi před třemi dny mi jedna živorodka umřela, měla nejdčív dírečku v ocasu a druhý den mrtvá. dneska další taková, ale ta už neměla ocas žádný a na boku plouvičky taky ne :-( Několik dalších má trochu děravý ocas, tak se bojím, abych je zítra nenašla taky mrtvé. Poradí mi někdo, co s tím?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2011 21:22 Muž Tichondrius [0]
Já mám právě v karanténě nově koupený kousky do jiný nádrže :-O
Já nevim no, tak nějak jsem měl za to, že je asi jen zraněná a tudíž nemůže nic roznášet, ale jistý jsem si samozřejmě nebyl
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2011 19:34 Muž metal [96] - Cichlidy – re.tichondrius
nechaj ju zotavit samotnu a prelozit do inej nadrze aby nenakazila ostatne ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.03.2011 18:12 Muž Tichondrius [0]
Zdravím srdečně,

jedné samici živorodky duhové v mé nádrži se nadouvá oko a má zvrchu některé šupiny vybledlé. Taky hřbetní ploutev má potrhanou. Vypadá to, že si s někym neporozuměla. Rád bych se zeptal, co se dá v tomto případě dělat? Zda-li nasadit nějaké léčivo, či ji nechat se zotavit samoutnou? Potravu příjímá normálně i pohyb je běžný. Ostatní ryby v pořádku
Nádrž 100x40x40

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.02.2011 23:10 Honza a Anetka – black molla-samecek
zacal se mu trepit ocasek a samicky paviho ocka mu ho okusovali dal sem ho do izolace poradte. diky moc

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 23:35 srnka – Re: romant
Áno, presne to som si už pozerala. Bola to nezodpovednosť pri kúpe, kedy som o tých rybičkách vedela len minimum. Neviem, či je možné ich teraz niekomu darovať, prísavník má už asi 15cm, mrenka asi 5cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 23:20 R Muž romant [27987] – Re: srnka
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_sitovany
rybicky.net/atlasryb/mrenka_nadherna
Když se podíváš na nároky těch ryb, hlavně velikost nádrží, tak jistě pochopíš. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 23:14 srnka – Re: romant
S tou mrenkou a prísavníkom máš pravdu, ale to, ako narastú a do akých akvárií sú vhodné, som zistila až keď boli v akvu. A to s tou kvalitou vody - pokúsim sa to zlepšiť. Každopádne ďakujem za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 23:00 R Muž romant [27987] – Re: srnka
To, že se rybky množí, ještě nemusí znamenat, že jsou chovány v těch nejlepších podmínkách. Bylo by vhodné zjistit základní paramatry vody, hlavně hodnoty NO2, tak abychom mohli vyloučit otravu dusitany. Výměna vody jednou za měsíc je trošku dlouhá doba, chtělo by to zkrátit ten interval a předpokládám, že společně s tou výměnou vody je i nádrž odkalována? Nebo se pletu? Pokud je tomu tak, je opravdu možné, že to nestačí. Přeci jenom jsou tam živorodky a to jsou trošku větší znečišťovatelé kvality vody nrž ostatní rybky. ;-)
EDIT: Ta mřenka a přísavník tam nemají co dělat, ta velikost akva je pro ně naprosto nevhodná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 22:53 srnka – Re: romant
Ďakujem za reakciu,
v akve mám dve platy, dve tetry, mrenku nádhernú a prísavníka veľkoplutvého.
Vo vode je filter Fluval a ohrievač vody. Rastlinami je akvárium vcelku dosť
zahustené, vo vode je koreň. Dno je štrkovité.
Vodu vymieňam raz za mesiac, akvo je u rodičov, takže častejšie nemôžem :(.
Môže to byť spôsobené menej dôkladnou starostlivosťou?
Ale nesedí mi to, na jednej strane sa mi zdá, že sa im tam darí, ak sa rozmnožujú,
na druhej strane mi to kývanie príde byť divné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.02.2011 22:30 R Muž romant [27987] – Re: srnka
Co ostatní osádka, kolik je tam ryb celkem? Co technika v akva, jak jsou na tom rostliny, prostě to chce víc informací. Co údržba akva? jak často je odkalováno a měněna voda?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [21] ...... 35

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 19571x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3338-zivorodky-nemoc?od=1001