Živorodky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Mám tam vzduchovací kamínek, jsou od toho.
Ty bublinky na hladině vypadají podezřele.
ty ryby se opravdu špatně fotí, mají na celém těle takový plísňový povlak a zplihlé ploutve. Nic ostrého právě nemám to my právě nesedí.
Ty fotky jsou dost neostré. Pokud je to plíseň - máš v akvárku nějaký ostrý kámen? Třeba lávový kámen? Plíseň se často objeví jako důsledek povrchové odřeniny.
V první řadě to chce zamakat na kvalitě prostředí, vyměnit polovinu vody a tuto lehounce zasolit v poměru polévk. lž. na 50 litrů vody. Pokud se stav nebude do 2 dní po výměně lepšit aplikovat přípravek eSHa 2000 dle návodu.
Starší reakce
Tak tady nepomůže ani ten (prý)vážně dobrý filtr, ono totiž dobrý, to je 3 a to je v tomto případě žalostně málo.
Sakramentsky vražedná kombinace - živorodky a závojnatky...
Neuklidňuj se "dobrým" filtrem. Akvárium je evidentně mladé, přerybněné a zamořené organickým odpadem. Potíže budou pokračovat, dokud zásadně nezměníš situaci.
Jak už tady zaznělo, je to o těch podmínkách v akváriu. Dívám se na ty fotky na telefonu, ale vidím tam i zavojnatky? Máš tam prasátka rybky a akvárium už to nezvládlo.
Rybu utratit a zaměřit se na ty podmínky.
Prezentace akvária nebo aspoň fotka rybičky a celého akvária by pomohla.
Vyměňujeme a máme (prý) vážně dobrý filtr (vestavěný od juwelu se spoustou pater různých hub).Teď jsem si ale všimla - má okolo jednoho očička hodně zvětšený černý lem. Všechny ten lem mají, ale uzounký. Ona ho má třeba 5x tak široký. Nemůže mít ryba zánět spojinek nebo alrgii, nebo něco takového? Nepomohl by nějaký "rybí" vitamín?
Bohužel poznat nějakou nemoc zvláště u živorodek je dost problém a většinou je už stejně pozdě. Nejdůležitější u nich je prevence a držet akvárium čisté s častější aspoň týdenní výměnou 1/3 vody.
0 14.06.2017 17:16 Ivana – Nemocná živorodka?
Ahoj
Potřebovala bych radu zkušenějšího chovatele živorodek. Mám 120l akvárko, v něm 16 živorodek, z toho 4 gold molly. Jedna z nich se poslední asi 3 dny chová divně - pořád sedí u dna a klape pusou, chvilkama couvá a jakoby chtěla něco "vyzvracet". Všechny ostatní rybičky jsou vpořádku. Když nasypu krmení, i tahle "vyběhne" a baští, pak si jde zase sednout na dno. Nevidím na ni žádné fleky, ploutve má vpořádku...Nejsem si jistá, jestli nemá takovou...bledější žlutou, než ty tři ostatní, ale to může být tím, že sedí u dna (jiné pozadí, jiné světlo - přece jen jsou poloprůhledné
). Nemáte někdo zkušenost, co to může být? Mockrát děkuji!
Starší reakce
-k "přechodnému ztmavutí"
části oka ,dochází pouze při reakci na světlo při přechodu jednotivých zon v akváriu ,v závislosti poměru světla ,jde o to ,jak to ryby vidí a vnímají
-při podrobnějším porovnání obou forem ,je vidět výrazná vizuání nesourodá rozdílnost "typu" zabarvení
celého oka ,kdy je to dáno "genetickou vlohou" pro pigmentaci oka
-
Je pravdou, ze i ve fotogalerii u tehle duhovek je hodne "cernoocek"
Nedeje se tak treba pri nejake urcite situaci? Protoze jsem si vsimla, ze se zabarvuji oci i jednomu sameckovi, ale behem par minut jsou zase v normalu.
-ano ,jedná se vlastnost ,která je dána "genetickou vlohou" pro pigmentaci oka
0 29.05.2017 10:02 Ilhvm – Černé očka
Ahoj ahoj,
zajima me, zda jsou normalni u zivorodek (konkretne wingeova) cerne zbarvene oci? Ryba celkove vypada v poradku, jen ma cerne zbarvenou oblast kolem oci, z dalky to vypada proste jako velke cerne oko.
Pekne to jde videt na fotu tady v atlasu
rybicky.net/fotogalerie.php…
Diky!
Starší reakce
-prozatím bych nákup vynechal a soustředil se na zbytek ryb, včetně prostředí akvária
1 polévk. lž. rozpustíš v troše vody a naleješ při výměně vody tento roztok do akvária. Sůl je dobrá na podporu tvorby slizu na těle ryb.
Dobrá tedy. Vyměním část vody a vyhážuju poškozené jedince. 2 ryby jsou celé flekaté, tak půjdou ven a jedna má jednu malinkatou bílou tečku na břichu, jinak je úplně zdravá. Tak ta taky, nebo ji tam můžu nechat?
A k čemu ta sůl bude dobrá? Mám tam normálně dát 1 polévkovou lžíci soly?
A jelikož budu muset vycházet skoro všechny samičky endlerek, tak tam zůstanou 3 samci a 1 samice. Mám dneska dokoupit další, nebo ne?
-uvádíte
-,,Chovají se normálně, normálně žerou plavou atd.,,
-je tedy zřejmé, že ostatní ryby se nějakým způsobem přizpůsobily stavu prostředí akvária
-je zde příjem potravy, nenesou známky onemocnění,
-je zde tedy určitá forma vyváženosti stavu prostředí a stavu ryb
-razance zásahu léčivem typu Bactopur ovlivní zásadně prostředí výraznou měrou, kdy prospěšnost dosavadní rovnováhy bude zcela narušena, vznikne tím zátěžová situace pro organismus ryby, již tak oslabený předešlou dlouhodobou léčbou
-z mé strany je tedy stanovisko neměnné, ve smyslu již dříve uvedeného postupu
-zachování co nejvíce možné rovnováhy v akváriu bez použití léčiv
-léčiva nasadit pouze v případě vzniku opětovného onemocnění, u jedinců kteří doposud nenesou žádné známky onemocnění a jejich příjem stravy je rovněž uspokojivým aspektem stávajícího stavu
-výše uvedené vám nikterak nevnucuji, jedná se můj náhled na situaci, která zde byla popsána a diskutována
-
LiborSprysl napsal: To je zbytečné licitování, mne nepřesvědčíš a hoch si bude muset vybrat... ... navíc ta valisnerka určitě není gigant ...,...všechny měkké kytky sůl nemilují...
-nepřesvědčuji ,pouze konstatuji
-navíc se v případě použití soli mohu opřít i o tvé vyjádření, kdy sám uvádíš ... vyměnit fůru vody, Bactopur a přiměřeně sole ...
-
Takže co mám teda udělat, aby co nejvíce osádky přežilo? Zítra ráno jdu na aquateru a tak bych tam nějaký léčivo koupil. Nakažené ryby vyhážu a vyměnim vodu a odkalim dno. A co dál? Hlavně ať to neonky a tretry a kytky zvládnou.
To je zbytečné licitování, mne nepřesvědčíš a hoch si bude muset vybrat...
... navíc ta valisnerka určitě není gigant ... jedná se o nádrž 54 litrů .... a valisnerky jsou často podobně jednoduché asi jako šlechtěná paví očka...všechny měkké kytky sůl nemilují...
1x Anubias barteri var. nana (anubis zakrslý
?x Brazilský mech- Brazil moss
1x Cladophora aegagropila (řasokoule zelená)
?x Egeria densa (douška hustolistá)
?x Microsorum pteropus (hnědovka křídlatá) na kokosu
4x Sagittaria platyphylla (šípatka širokolistá)
?x Sagittaria subulata (šípatka šídlatá)
?x Vallisneria gigantea (zákruticha obrovská)
- s uvedenou dávkou určitě ne, jednoduché druhy, nízká náročnost,
No kytky teda víc padnou po soli než po Bactopuru...třeba ... ale jo, jak už zaznělo, je to na volbě...
-zhruba, tak nějak i můj názor na uvedené
Njn, Libore, ty víš, oni ne, co potom, když dají a klidně nebudou šetřit, jak to mají vědět? Rovnováha v kopru, zbytek nezasažený osádky se bude potácet na hraně přežití, rostliny jak bláto, no, nevím, nevím, jestli bych to chtěl sledovat, denně nějaký úhyn, ale ty jseš "starej" praktik, tak se s tím popereš, no a co ten tazatel, bude to umět? Pozná kdy už a kdy ještě ne?
Tak dát,anebo nedat? Chudák pokročilý akvarista...
... bude mít z vodovodu vodu asi tvrdší, proto jsem volil dát... ale je to o volbě... Já bych bez ohledu na tvé argumenty dal... méně než návod velí a k soli... voda lépe drží... ona ta sůl také není všespásná, když píšeš o dlouhodobě oslabených rybách ... já s mortalitou počítám, ty se jí chceš vyhnout. Protože já ty ryby na odpis nechci a chci jim pomoci padnout. Ty silnější to dají a lépe z toho vylezou ...
3 18.03.2017 21:14 R lacewings [5579] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy -ta léčba je dlouhodobá, bez efektu, navíc nesprávným léčivem
-utratit všechny postižené jedince
-začít s výměnou vody v třetinových objemech, ob jeden den
-odkalit dno, kontrola filtru,
-zasolení 1PL rozpuštěné soli na 50l
-neaplikovat jinak nic, do boby dokud by se neprojevily nové příznaky
-dlouhodobou aplikací léčiv cca 1 měsíc, bude porušena zásadně imunita ryb ,
-nasazením tak razantního léčiva, typu Bactopur, v této souvislosti není zcela moc vhodné, nebot může dojít k nežádoucí reakci již tak oslabených ryb, na následek dlouhodobé předchozí léčby, případně možnou mortalitou zbývající osádky
Jasně zanedbaná udržba ... vysoké dusíky, určitě.... vyměnit fůru vody, Bactopur a přiměřeně sole ... začnou padat slabší jedinci, ostatní z toho vylezou ... s těmi upálenými ploutvemi už asi těžko...
Ona to asi nebude velká nádrž...
Edit.: No je to pajda...
Již rozběhnutá bakteriální nákaza, nemá cenu řešit ve společný nádrži, utracení nejpostiženějších jedinců je jednodušší než si léčbou rozhodit celý akvárium, ale počkej si, co na to bude říkat někdo další.
A proč? Co jim je? To nepůjdou vyléčit?
Chovají se normálně, normálně žerou plavou atd.
A co s ostatními v nádrži?
Poslat na druhej břeh a to hned.
Začneme fotkou postižených ryb.
Dobrý den, na endlerkách se mi objevily bílé tečky. Odborník mi poradil, že se jedná o krupičku, tak jsem koupil Esha exit. První tři dny jsem dávkoval podle přiloženého letáčku. S dávkováním jsem začal cca před měsícem a od té doby jsem neměnil vodu a tak 2x týdně jsem tam kápnul 5 kapek. Ze začátku ty bílé tečky měly jen 2 endlerky, teď je mají 3, ale jen samičky endlerek, žádné jiné ryby to nedostaly. Jeden den to vypadá, že se jim to zlepšuje a druhý to mají ještě horší. A navíc se 2 samičkám začaly rozpadat ploutve. Myslel jsem, že ten přípravek tu nemoc zničí, ale ty 3 endlerky ji mají pořád a horší a jiné ryby to nedostaly. Můžete mi prosím poradit co s tím?
Starší reakce
S největší pravděpodobností se bude jednat o krupičku, ale bez nějaké fotky, ideál by samozřejmě byla založená prezenatce, asi těžko kdo co poradí. Pokud mají být rady cílené a přesné, bylo by vhodné se zaregistrovat, zřídit prezentaci předmětný nádrže, informačně náležitě tuto vybavit a řešit vše komplexně.
0 09.02.2017 16:31 Šmejdák-prvnicka – nejaka nemoc
Dobry den měl bych dotaz měl jsem v akvárku 3x Gold molly a obevyli se na nich byle tecky a po sleze odesly a tedka mne postupne odchazeji vavi ocka nevite co by to asi tak mohlo byt??
Starší reakce
-poměrně hodně ryb na obsah 50l- 2x Black Molly, 7x Fantom červený 2x Gold molly 3x Krunýřovec mnohoostný 8x Neonka červená 2x Přísavka thajská 7x Tetra královská
-víceméně vyměnte třetinu vody a zasolte, 1PL-zarovnaná solí ,předem rozpuštěno před aplikací do akvária
-pokud je to pouze u tohoto jedince postupoval bych nejprve tou solí a až následně pokud se stav nezlepší do dvou-tří dnů,případně zhorší,bych se zaobíral nasazením léčiva. V případě ,že objevíte i u jiných druhů ryb,jakékoliv změny v chování a to i dříve než jsem uvedl výše, ozvěte se opětovně do vlákna
-
Zdravím. Chtěl bych se zeptat. Pozoruji druhý den že jedna Black Molly má trochu zakalené oči. Nic jiného na ní nepozoruji. Je aktivní a žere taky normálně. Mám to nějak řešit? Děkuji za rady.
Starší reakce
DObre ,tak ja tie v karantene krmim iba tym co mam vlockove a nejaky tu zeleninu.
-ty v karanténě prozatím ne,později, až uvidíte pozitivní zlepšení s tím novým krmivem
-u ostatních bych neviděl problem,zkuste jimi krmit třeba v menší míře než doposud
-
Este som sa chcel spyta. Mam doma v mraznicke este mrazene dafnie,mozem ich pouzit,alebo ich vyhodit rovnako ako nitenky? Dakujem
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [7] ...... 35 36
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 19786x