Živorodky - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Filtrujeme přes aktivní uhlí, vodu měníme co 14 dní cca 1/2 objemu, máme tam jen anubias, nic jiného, rybičkám nijak nepřitápíme, takže tam mají tak 23°C, krmíme vipanem. Ostatním rybkám (neonky a betu máme k živorodkám dle doporučení z obchodu) se daří dobře, jen ty živorodky to nějak špatně snášejí a vůbec nevíme proč...
Musíš popísať viac o filtrácií, výmene vody, o rastlinách.........
Hlavne chúďatá neónky do toho nepatria.
0 26.02.2014 22:21 Jana – živorodky duhové
Ahoj,
chtěla bych Vás poprosit o radu. Máme v akvárku (Biorb 45l) 7 neonek, 1 bojovnici a 2 živorodky duhové. Bohužel, živorodkám se v našem akvárku nedaří a stále nemůžeme přijít na to proč. Rybičky obvykle celou dobu v pohodě žerou, a pak se z ničeho nic začnou divně kroutit (plavat hlavou dolu a do spirály, ohýbat se do pravého úhle apod.) Toto obvykle trvá dva dny, poté rybička umře (jednu jsme museli šetrně utratit, protože se evidentně trápila). Rybičky jinak nevykazují žádné jiné zjevné příznaky onemocnění (ploutve, dýchání, vyměšování, šupiny v pořádku).
Nemáte někdo prosím tušení, o co by se mohlo jednat? Díky!
Starší reakce
hmm , potěr zatím vypadá úplně vpohodě , mám nějakej i přelovenej v menším akva , no uvidíme ...
to u mě maj skoro všechny co šly kukat ...
čím krmíš ? , my od dajamy guppy gourmet , pak různé vločkové krmiva , jednou dvakrát týdně lyofilizovaná žábronožka a patentky to samé , nic živýho , nic teplokrevnýho , občas špenát
pokřivenou páteř ani ne,to jsem měl u neonek černých,ale to přisuzuji vysokému NO2.
Vodu mám podobnou,je to tak
ještě se vždycky různě pokřiví páteř , patamatix bude mít vodu cca stejnou ...
Já se s tím trápit nebudu co vydrží to vydrží,už nevím co bych proto měl dělat
jj , to je mi jasné , no hodnoty vody jsou alespon teda podle místního atlasu v normě , PH 7,2 KH 15 ,GH 14 , teplota kolem 24"
samice většinou dvakrát vrhne a jde kukat tímto popsaným způsobem
Ostatně jako je to v akváriu se vším,potvory jsou všude a čekají až my to pos....
Přemnožení obvykle nastává v momentě kdy je ryba vystavena nevhodným podmínkám, parametry vody, nedostatečná údržba, špatná teplota apod.
pokud ta rybka nemá oslabenou imunitu , tak se s těmi parazity popere sama, dočet jsem se že je normálně má ve střevech běžně , jen při přemnožení nastane problém ...
Paraziti mě taky napadly,ale ty výkaly vydívám i v druhém akva,a takové úmrtí tam nenastává.
mám v nádrži ještě 4 SEA - těm nic není, jeden ancík, 4 týdny starej , zatím taky vpoho , jen ty gupky a endlerky ...
rybicky.net/obchody/669
u toho samce mám spíš podezření na oslabení imunity , léčil jsem vnitřní parazity , soudě podle těch výkalů, hubnutí, rybky se úplně prohýbaly ... uvidíme co bude dál , ted je láduju fishtaminem ...
Tak tak na té výstavě. Ve stopshopu jsem taky kupoval a žádný problém,Zikl nevím kde je
Myslíš asi tu výstavu co je každej rok , no já je kupoval ve stopshopu v U.n.O , a tak před měsícem tři samce u Zikla taky v U.n.O , jeden z nich už je v karanténě , předevčírem se mu přez noc začala rozpadat ploutev - zadní
V létě burza Rychnov nad Kněžnou
nj ... koukám že jsi z Třebové, to je nedaleko od nás - Sopotnice , kde jsi ty gupy nakupoval přesně ?
Tak to tě vítám v klubu
Tak musím říct že mám u gupek úplně to samé , endlerky jak by smet , samice vždycky totálně vyhubnou a pak jdou kukat , samci většinou chytí rozpad ocasní ploutve , pak už to jde z kopce,nádrž odkaluji jednou týdně , přerybněno není ,N látky v normě , voda taky ...
úplně jak přez kopírák jako u tebe , nevím si s tím rady ....
No jo nechám tomu čas,mám tam i nějaké mladé,tak uvidím jak oni budou na tom. A pokud odejdu na druhý břeh tak tam dám nějaké jiné,živorodky nee
Hmm, hlasuju pro to stáří, třeba někdo jiný příjde s jinou příčinou.
Myslím, si, že na burze by som kupoval od toho, kto má samičky a samice v samostatných nádržiach, teda oddelené
Jídlo už moc neberou,ke konci už zalézají do kytek. Výkaly jsou částečně do běla střídavě s klasikou,ale nic dlouhého tak max do 1cm,ale to je u všech i u těch zdravých i v druhém akva.
Jaký jsou jejich výkaly když hubnou? Přijímají potravu? Straní se?
A ještě,to mě chceš naznačit,že nákup ryb na burze není to pravé ořechové?
Třeba jó,mě spíš vrtá hlavou,že průběh je vždy naprosto stejný,to šílené zhubnutí,už my samozřejmě umřela i jiná ryba a na těch to nebylo tak vidět.
Hmm, tak nějak jsem to po odtajnění těch informací o místu nákupu myslel, ale mýliti se je lidské, třeba prodejci křivdíme.
Stáří,nevím opravdu těžko poznat,ale jsem asi dost naivní,když si myslím,že na burze budou prodávat mladé ryby
Na jednoho kluka dvě až tři holky a tipoval bych to stáří.
No počet je spíše fifti fifti,ale umírají i samci(ne tak často)
No ak je väčší počet samcov, tak by som príčinu videl i tu. Budú hodne vydreté, oni nežijú dlho a toto ich môže doraziť, teda neustále rodenie
koupil jsem je na burze,takže stáří neznám. Nezabřezlý mlaďošky - ty umírají,proč?
Možná už postarší jedinci, vynesený samice, nebo naopak nezabřezlý mlaďošky.
Měl a mám tam dva malé ancistrusy-mimina a 2 krevetky a těm se nic nikdy nestalo.
ten torben byl jen ždibek,jen co se lehce zabarvila voda,sůl jsem už taky skoušel,teplota je pořád kolem 25,netopím.
S tím torbenem bych moc nebláznil, ať to nejde moc do kysela a teplotu bych se snažil držet spíš níž, někde kolem 22-23 st. Možno lehce zasolit(rovnou pol. lžíci na 50 litrů).
Jsou tam Živorodky Wingeovy a Gupky a postihuje je to obě. Přidávám i torben na podporu.
Obijí,ale více samic asi tak 1/3 ku 2/3
Odchází jenom samice, nebo i samci?
Ph a tvrdost je v rámci hodnot dle atlasu.
Podívej se do atlasu, co je pro ně optimální a porovnej s tím co máš doma.
Myslíš něco konkrétního? Protože ve druhém akva se nic takového neodehrává,tam teda živorodky nemám.
Třeba jim ta voda co máš nepasuje do života.
Již jsem to tu řešil problém ve svém "Prckovi" a vypadá to že to pokračuje. Vždy po nějakém čase my 1 z ryb viditelně zhubne,jako by ji něco vysálo. Odchlípnou se skřele a ryba po pár dnech zemře. Vodu měním opravdu ,alespoň 2x týdně snížil jsem počet ryb,kytek až,až No2 měřím při výměnách vody. A nic. Vždycky je třeba 3 týdny vše ok a pak zas,a zase klid a znova,fakt už nevím,napadá někoho něco?
Změna vody, trochu více dusíků, což po stěhování tu rozhoupanou vodu poředpokládám. Vodoléčbu, lehký zasolení(rovnou pol. lžíci na 50l vody) a bude se vidět.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 35 36
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 19786x