Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Postupný úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Postupný úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.09.2013 21:22 Muž grunda [1781] - Cichlidy
nebo ten rádoby filtr čistit častěji - v akvarijní vodě (není průtok, není kyslík, nejsou nit. bakterie - jednoduchá rovnice)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 19:51 R Muž romant [28001] Re: Jerry
Tak ten filtr vidím poprvé a moc rozdováděnej z něj nejsem, osobně bych do exponovanějšího akvária volil klasiku v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu, třeba www.akva-exo.cz/…
www.akva-exo.cz/… , čímž si zajistíš velmi slušnej objem filtračních hmot, jakou ta kostka bezesporu bude. Teď bych zůstal u toho co jsem napsal, toho klidovýho režimu jenom s výměnou vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 19:43 Muž Jerry [0] - ŽivorodkyRe: romant
Filtr je to nějaký Bluewave 03. Viz www.ferplast.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 19:23 R Muž romant [28001] Re: Jerry
Dobrá, tak se na ten nitrivec vybodni a jenom měň tu vodu. Množství omladiny je zásadní stejně tak jako filtr č. 2 v podobě dna, který neustále rozrejváš a tudíž bych tomu dal, jak jsem napsal nějakej čas klid a podržíš si to tou výměnou vody. Jinak ten filtr jsem si nedokázal rozklíčovat co je to zač, nějakej typ, značku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 19:15 Muž Jerry [0] - ŽivorodkyRe: romant
Filtr jsem čistil jenom jednou - když už skoro nefiltroval. A plánuji ho vyčistit zase až přestane filtrovat. A s tím nitrivcem - no, přidávám ho tam 1x týdně už cca měsíc (je to doporučeno jako dávkování po vyčištění filtru). Skoro si říkám, jestli za to nemůže to šílené množství teď už většího potěru...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 19:12 R Muž romant [28001] Re: Jerry
Jenom měnit vodu, neodkalovat 2x týdně, při odkalování nečistit současně filtr, to činit tak týden po sobě, několik dní nekrmit, prostě akváriu ordinovat klid, bez zásahů, přidat Nitrivec možno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 19:06 Muž Jerry [0] - ŽivorodkyRe: romant
Zaregistrováno, prezentace vytvořena...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 18:22 R Muž romant [28001] Re: Jerry
Začni s vodoléčbou, tedy často, klidně obden měň min. 1/3 vody a situace by se měla stabilizovat. Máš s největší pravděpodobností vyšší obsah N látek a tudíž ty reakce ryb.
Edit: Zaregistruj se a zřiď prezentaci s co nejvíce údajema o nádrži.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2013 18:12 Jerry – postupný úhyn ryb? :(
Fotka k příspěvku Ahoj,

prosím o radu, už jsem v koncích.

Mám akvárko založené nějakých 6 měsíců a doposud všechno bylo, jak jsem si to představoval. Před měsícem jsem byl donucen vyčistit filtr, protože už chrčel a proud vody byl velmi slabý (oproti obvyklému stavu). Po vyčištění jsem aplikoval přípravek od Sery (nitrivec), abych podpořil vznik bakteriálních kolonií ve filtru. K tomu se moje dvě samičky pavích oček rozhodly, že porodí. Porodily obě naráz. Mám 60l nádržku a v ní jsem donedávna měl 4 samečky pavích oček, 2 samičky, 2 ancistruse a 2 black molly. Jakmile obě samičky porodily, naráz mám přerybněno (asi). Každá samička porodila cca 50ks malých rybek. Od té doby uplynuly 4 týdny a mně se akvárko začíná kazit.

Za poslední týden mi uhynuli všichni samečci pavích oček, včera uhynul sameček black molly a dneska jsem z akvária vyndal mrtvého ancistruse. To, že samečci uhynuli, je má domněnka - jejich tělíčka jsem nikde nenašel (mám uzavřené akvárium, takže ani vyskočit nemohli). Všem malým rybám se daří OK.

Jsem už zoufalý. U žádné z ryb jsem nezpozoroval jakoukoli změnu chování, prostě najednou umřely :( Zkoušel jsem výměnu vody každý druhý den, ale problém přetrvává. Pravidelně odkaluji, přidávám rybí vitamíny, krmím Sera krmivem 2x denně v přiměřených dávkách.

Teplota vody 26°C, PH 7.0, uhličitanovou tvrdost nezměřím (nemám testy), množství dusíku ve vodě je mizivé (sera nitrivec se po přidání do vody neprojeví bílým zákalem, tj. nemám tam odpadní látky).

Dnes jsem zpozoroval zarudnutí žaber a okolí u zbývajících 2 samiček pavích oček. Poslední zbývající ancistrus vypadá OK (ale včera vypadal OK i ten druhý a beztak umřel). Zbývající samičky i black molla plavou různě po akva, nyní se drží více u hladiny a vypadá to, jako by pily (z hladiny). Nepoznám, co za činnost to je. Že by se dusily? V zarostlém akva?

Pokud někdo máte nějakou radu, prosím, poraďte.
Jerry

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2013 21:43 Muž polarniliska [2] Re: romant
Dobře. Děkuju za radu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   04.09.2013 21:31 R Muž romant [28001] Re: polarniliska
Je načatá voda a zlobí Tě s největší pravděpodobností nadlimitní množství N látek a proto ty doporučený výměny vody, jenž s tímto dokáží odpomoci. Dával bych to do souvislostí s tím stěhováním akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2013 21:29 Muž polarniliska [2]
Ještě bych se chtěl zeptat, proč je ten zbytek ryb stále u hladiny. Je špatná voda? Nebo jim vadi ty řasy? Co jsem udělal špatně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2013 21:24 Muž polarniliska [2] Re: romant
O.K. Budu měnit vodu. Snad to pomůže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2013 21:03 R Muž romant [28001] Re: polarniliska
Měnit vodu, denně min. 1/3 akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2013 20:50 Muž polarniliska [2]
Ahoj. Mám problém. Za dva dny mi uhynuli všechny neonky a dneska i samice od čichavce. Vodu měním pravidelně a AQ čistím. Je možný že by to mohlo být třeba řasama? Neuvěřitelně mi zarostlo AQ. Jo a zbytek ryb je pořád u hladiny. Co mám dělat? Předem děkuju za každou radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 09:03 Tomáš55 Re: romant
Dobre, ako myslíte. ;-) ;-) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 09:00 R Muž romant [28001] Re: Tomáš55
Ne, měň vodu čerstvou, kterou si nech do druhýho dne odstát a bude to jak má.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 08:51 Tomáš55 Re: romant
Tak to aj nejako robím. Z akvárka veľkého dám vodu do misi a povysávam to tam, potom opatrne dám vodu z misi, vodu z akvárka a dám to tam a vodu okysličujem. Mám sietenú porodničku, ale keď mladé spadli keď spadli na zem, tak prišli ryby a pricucli ich k sieťke a zabili ich (cca 7) gupka porodila 54 mladých a mám ich teraz asi 41. Gupka bola tehotná až 2 mesiace a rodiť sa jej nechcelo, až keď prekročila 2 mesiace, tak porodila.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 08:46 R Muž romant [28001] Re: Tomáš55
Tak to jich tam na ten objem bude hodně a ani ta Tvoje péče nestačí. Přitlač na výměny té vody a měň denně polovinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 08:44 Tomáš55 Re: romant
3 x denne ich kŕmim a bordel a ich dosť veľké výkali vysávam a je to taká guľato - kockatá nádoba. Vodu majú teplú z akvárka, cca 26 stupňou. (a to nemám ohrievač, vonku sú alebo boli horúčavy, tak sa mi kŕasne voda ohriala a rybky sa mi vytierajú a rodia mi gupky).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 08:41 R Muž romant [28001] Re: Tomáš55
Nejeden akvarista začínal s odchovy pavích oček v lahvi od okurek, za to se netřeba stydět. ;-) Měníš vodu denně, jak píšeš, určitě i stahuješ bordýlek ze dna a jak krmíš, jsou to žrouti, ideál je několikrát denně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2013 08:35 Tomáš55
Ahoj, pred asi 2 týždňami mi 1 gupka porodila množstvo mladých gupiek a postupne uhyńajú. Je to u mladých ribier normálne? Ale teraz aj chápem sa, pretože sú v takej asi 5 litrovej nádrži a majú aj 0,8 mm. Vodu čistím denne a aj okysličujem. Čo im chýba? Cítim sa tak trochu trápne, že su v tej sklenenej nádobe a píšem to tu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 08:59 R Muž romant [28001] Re: cinda
Tak jak Ti tady spousta lidí radí pořídit testy na NO2,3, to je sice pěkný ale teď už ty zvýšený dusitany asi moc nenaměříš, neb tím osazením ryb došlo k jejich skokovýmu zvýšení a to se projevilo tím úhynem ryb a teď už bych řekl, že bude akvo šlapat daleko stabilněji. To přidávání ryb do tzv. "zajetýho" akvária je třeba dělat postupně, protože právě tím přidáním se biologická rovnováha začne definitivně upevňovat a nitrifikace běžet tak jak má. Tak aby se při přidávání "většího" počtu ryb do čerstvý nádrže právě to co tě potkalo nedělo, dá se to podržet výměnama vody a to klidně v denním rytmu. Ty testy klidně pořídit do šuplíku můžeš, protože když se bude postupovat jak jsem popsal, tak by se už žádnej problém konat neměl. Testy bych použil pouze na studniční vodu, tam by ty N látky mohli zazlobit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2013 08:48 Muž bulawaio [92] Re: cinda
neodstátá voda bych řek, že ne vždy vadí. Ono jde o zdroj. Například pokud máte vodu ze studni, tak tam se chlor nepřidává. já třeba taky používám i neodstátou a není problém, e bych někoho otrávil chlórem. Ty vaše testy jsou ted k ničemu, jak psala vondr001, tak kupte tety na dusitany, dučičnany, případně amoniak. Tím si potvrdíte, že ryby byly otráveny a příště se z toho třeba poučíte, že nádrž je dobré nechat zaběhnout. Doporučuji si zde něco přečíst o principech zabíhání akva... ještě poznámka k vyskakování ryb - to dost pravděpodobně značí špatné podmínky v nádrži
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   03.04.2013 23:20 Žena vondr001 [674] Re: cinda
Duležitější jsou testy na NO2 a NO3
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2013 23:19 cinda
Děkuji za rady,parmičky i ancáky jsme měli v 90l akvárku, parmičky tam vyrostly z malilinkejch, teď jsme jim pořídili nové dlouhé, ale víc jak 240 litrů se nám do pokoje nevešlo.Ale u toho původního akvárka mladá porušovala veškeré zásady,neodstátá voda rovnou z kohoutku (tak akorát teplá),ne půl ale celé akvárko výměna vody a leta bylo vše OK a jak jim svědčilo.Parmičky, když se dalo pryč sklo vyskakovaly ven,honili jsme je po zemi, přežily. Jen je dáme do velkého, konec po 14ti dnech. Udělala jsem test, jenom nevím jaká je správná hodnota alkalinity? Mám GH10, ph7, KH 6.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2013 15:46 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Taky bych to tak viděl. nedostatečný záběh a následná otrava. a jako druhá varianta je nějaká nemoc. předpokládám,že jak ancíci tak parmičky(opravdu nevhodné) přišli spolu a z jednoho obchodu(pet shop?) tudíž si mohli donést stejný problém
ale vsadil bych na dusitany
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2013 12:20 Muž Cosmogagy [592] - Amerika
také bych se takhle od boku přiklonil k otravě dusíkatými látkami.. nechal bych akvo nějakou dobu bez ryb pořádně zaběhnout...

btw - pro parmičky žraločí je 240L naprosto nedostatečný objem....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2013 11:04 Muž bulawaio [92] Re: cinda
kdy přišly do akva ryby? je možný, že to byla otrava dusitany, amoniakem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.04.2013 09:39 cinda – NIC NEPŘEŽILO
Poraďte, měsíc akvárko 240 litrů. 3x parmička žraločí (12cm), 3x ancistrus a 1x karas závojový. V pondělí byly pryč všechny parmičky, včera ancáci. Karas už dřív polehával po dně, nevypadal úplně fit (byl tam již jen na dožití), tak toho jsme v pondělí vyndali, půl vody vyměnili + FMC. Ve starém akvárku jsme nepoužívali žádnou chemii, vše bylo OK. V novém jsme dali biofilter i roztok k úpravě vody z vodovodu. Na rybách nebylo nic patrného, co se mohlo stát? Máme 2 akvária léta (90 a 100), letos jsme je vyměnili obě za větší (190 a 240) a v jednom totální úhyn na krupičku a v druhém úhyn neznámý - týden poté.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2013 14:05 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: romant
No právě, teď už nedělám a nikdy neudělám zásah do filtru společně s čímkoliv jiným, než prostou výměnou vody (a raději po této zkušenosti při té příležitosti dávám i Biofiltr). Jestli je tedy lednový výkyv načal a teď je to kosí i po 2 měsících, kdy už jsou snad podmínky v pořádku, tak mi opravdu nezbývá, než čekat, jak se to vyvrbí a jestli to aspoň ostatní ustojí ve zdraví...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   24.03.2013 13:23 R Muž romant [28001] Re: danio
Tak podle toho jak to popisuješ to bude opravdu vypadat na tu rozhoupanou vodu. On ten průběh potenciálních problémů není u všech obyvatelů stejnej, někdo je odolnější a někdo náchylnější a na to že jsou krevetky v pohodě bych nedal. To načnutí vyššíma dusíkama se nemusí projevit hned, ale může to mít pozvolnej průběh, tak jak se podmínky v akváriu mění na tu či onu stranu. Takže standardní a pravidelnou péči bez větších výkyvů, ale to už jsi se poučila. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2013 13:12 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: Ičin
Já bych ráda, ale vyzkoušela jsem NO3 testy od Rataje i Dajany a ani jeden není srovnatelný se stupnicí (barva bývá do šeda, takže se to nedá hodnotit), buď tam tedy prostě ani po několika pokusech neumím nadávkovat to práškové činidlo nebo nevím. Dusičnany mi tehdy vylítly proto, že jsem blbec prostříhala kytky, odkalila dno a k tomu ještě čistila filtr, to asi akva neustálo. Navíc si říkám, že kdyby byl problém s chemismem vody, asi by to bylo znát i na krevetkách? Ale jak jsem psala - ty se vesele pohybují v celém akva a po necelém měsíci, co je mám mi jedna sakurka dorostla natolik, že už i nosí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2013 13:09 Žena danio [587] - MiniakváriaRe: romant
Mám je od 28. 11. 2012 všechny až na jednoho, jednoho mám už od záběhu akvária a ten se má pořád k světu (darovali mi ho přátelé, když rušili akvárko).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   24.03.2013 11:09 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Jako první bych přeměřil vodu. Nádrž je sice krásně zarostlá, ale vidím v měření, že v lednu povyskočilo NO3 a pak začaly ony problémy s úhynem. 40mg/l není extra moc, ale mohlo by to naznačovat nějaký problém. Přece jenom 63 litrů není moc, takže může docházet ke skokovému zvyšování (např po krmení) a to po delší době může vést k oněm úmrtím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2013 10:42 R Muž romant [28001] Re: danio
Jak jsou tam dlouho?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.03.2013 10:38 Žena danio [587] - Miniakvária – Pancéřníčci
Ahoj lidičky, už pár týdnů mi pomalu, ale jistě vymírají pancéřníčci třískvrnní. První dva měli na sobě nějaké bílé chomáčky (plíseň?), vždy jsem toho jednoho jedince odlovila a pokusila se o léčbu, ale stejně byli vždy druhý den mrtví. Zároveň s léčbou pancéřníčků jsem vždy v akva zavedla zvýšenou údržbu (výměna vody, řádné odkalení), dávkuji Amazon a malé množství CO2 kvůli příjemnějšímu pH pro obyvatele akva. Jednoho s malou tečkou na ploutvičce jsem nechala v akva a při zvýšené údržbě se z toho dostal sám. Teď mi ale během 2 týdnů uhynuli 2 pancéřníčci zcela bez příznaků, prostě jsem našla mrtvolky, bez známek jakékoliv plísně nebo zjevného problému. Rostlinek mám v akva dost, není přerybněné, každý týden měním část vody, prosperují mi v něm i krevetky, takže toxickou příčinu vylučuji. Z jiných ryb mám razbory skrvnoocasé a otíky (jeden má cosi na boku, ale nemění se to a otíkovi to zjevně nevadí, normálně plave, baští, na žádné jiné rybce včetně pancíků nic nevidím). Napadne někoho, kde by mohl být problém? Mě napadá snad jedině nějaký specifický parazit, který ostatním rybkám a krevetkám nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:59 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
Ono to není jen o tom vzhledu. Třeba ty umělé kytky by se daly nahradit živejma a vlastně i při stejným vzhledu jsme na funkčnějším prostředí. O hrubosti dna nemluvě. Jemnější dno je vhodnější pro tlamky a i se líp odkaluje. A dalo by se pokračovat
Ale teď hlavně ta voda :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:56 Žena Iveta11 [5] Re: romant
:-) jj půjdu díky za rady dám vědět jak to dopadlo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:50 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Tak už se neobhajuj a běž jim vyměnit tu vodu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:48 Žena Iveta11 [5] Re: Ičin
však já vím že se jim dá udělat prostředí hezčí,na tom se bude také pracovat,ale ted je důležitější aby mi neplavali všechny bříškem nahoru ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:46 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Filtr až to bude potřeba, takže až se jeho výkon viditelně sníží. Měnit vodu jednou týdně min. 1/3 a klidně i více, to je naprosto v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:43 Žena Iveta11 [5] Re: romant
tak že výměna 1/3 vody každý den po dobu týdne a filtr až po týdnu chápu to dobře.zítra se do toho pustím.snad to bude dobrý chudáci malí sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:42 Muž Ičin [1405] - Cichlidy
A ještě OT : Krom toho oddělení výměny a čištění filtru (netřeba ho čistit tak často, klidně po měsíci i víc) by bylo vhodné udělat něco s tou nádrží. Není to příčina oněch úmrtí, ale prostředí se jim dá udělat lepší
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.03.2013 20:39 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Takže je to jasnější. Společný čištění filtru a odkalování dna načalo biologickou rovnováhu, to už nedělej a čiň tak třeba po týdnu, měň denně 1/3 vody tak týden a bude to v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:37 Žena Iveta11 [5] Re: romant
ten čistím pokaždé mám fluval 350 a vše bylo ok
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:35 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Znovu vyměnit vodu. Nečistila jsi i filtr?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.03.2013 20:33 Žena Iveta11 [5] – rada na záchranu rybek???
Ahoj všem minulí pátek jsem odkalovala dno,čistila skla prostě klasické údržba akvaria a od včerejška jsem vylovila již třetího tlamovce plavajícího bříškem nahoru.voda byla odebrána cca 4 kýble a dolitá z vodovodu,již několikrát jsem tak udělala a vše bylo v pořádku před měsícem jsem dokonce vyměnila třičtvrtě akva jelikož jsme ho potřebovali přemístit a vše bylo také v pořádku,PH mám 7,1 což je doufám v pořádku.žádnou nemoc na nich nepozoruji rybky se drží u dna.díky všem za radu

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2013 16:37 R Muž romant [28001] Re: akkua
Ne, ne tu klasiku v podobě čerpací hlavy a kostky biomolitanu nemáš, Ty máš napodobeninu v podobě tzv. honiče vody a tudíž to častý čištění, takže toliko k těm pojmům. Jinak souhlas s kolegou stran těch špindírů ancíků. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.03.2013 17:03 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: akkua
ancíky vyhoď - máš na ně malé akva a budou ti ničit kytky

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 48

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 26781x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3116-postupny-uhyn-ryb?od=678