Liapor a další substráty z pálených jílů
za jak dlouho tam můžou jít ryby? až všechny "kuličky" spadnou a nebude voda kalná?
Ja som ho hned dal do akva ale bez osadenstva az po mesiaci prisly prve krevetky.bol jak perie ani filter som mepouzival cele to vyril.ked som pustal co2 ku veceru mi uz par guliek vyplavalo na hladinu vecer som ho vypol a rano uz na hladine neboli tak som fungoval cca mesiac hore,dole
dnes po dvoch mesiacoch je vsetko ok a liapor planujem dat aj do 450l akva
No a teď si představ jakou by to mělo i tepelnou izolaci
je to vzdušná keramika kam by se hrabal polystyrén
Tak zatím se mi podařilo potopit 85% zbylích 15% je namocených ještě něco málo tam padá dolů
Takže docela úspěch z 60L zbylo 9L. Z toho 3 litry jsou z toho jak jsem to vařil ve vodě největší volovina co mě mohla napadnout.
Veď o tom netreba pochybovať, je to porézny materiál a ak sa z pôr dostane voda, tak ho nahradí vzduch.
V akváriu po určitom čase prestane "bublinkovať", všetky póry už budú "zavodnené"
Ja ho využívam aj do misiek orchideí, na udržovanie vlhkosti. Ak som dlhšie z domu preč a obschne, tak potom šumí. To len voda vytláča vzduch z pôr, po vašom jednoduchšie pór
No jo, ale zkus kopnout do akva...
Soutěžní otázka co se stane když kopnem do kýble s namočeným liaporem?
Vyletí bublinky
o černý liapor bych byla hned další zájemce v řadě..
ten hnědý na mě působí dosti uměle..
Kdyz se s nimi tak dobre znas, nedal by se vypalit cerny? opravdu cerny liapor... idealne tak 1 - 2mm prumer???
Teda, nedal by se odkoupit?
No vidíš a aquaclay ground je ještě dražší a vůbec všechno je dražší
Liapor 50L 160 Kč Clay Soil 50L vychazí na 1750 Kč trochu rozdíl ne.
To zní dobře... už to jen zavést do nabídky e-shopu
.
Tak to zní hodně zajímavě
Tyhle substráty z jílu osobně mám moc v oblibě.A pokud by ztratily tu vznášivost,či jak to nazvat,podle mě,pro kytky,no.1!
nene, ten plave. Tohle je něco lepšího
. Mám továrnu na Liapor za barákem a polovinu lidí tam znám, tak mi vždycky vypálí speciální tovar, kterej pak uchovávám už jen pod vodou.
Připomíná mi Aquaclay ground.Někde od Šumperka
no to mě taky trklo, ale až pozdě.. příští várku dám na plech
tak to tam nech minimálně 30min když máš takovou vrstvu a ještě v keramický míse
Asi teramol?Bylo to jen k té záteži akva.Taky je momentálně nemám.
V levo potopený Liapor v kýbli v pravo namočený liapor který se ještě z větší části potopí
Ale jo, já už je teď ale do akva nedávám. Používám podobný substrát jako liapor, ale neplave a jde hned ke dnu.
S tou poslední větou bych nesouhlasil.Pokud nebudeš cíleně více kvůli Piskořkám krmit,tak nepředstavují pro akva.zátěž,ale naopak cennou pomoc.Živí se různýmy zbytky potravy ve dně,které by tak či tak/méně,či více úspěšně/ musely zpracovat bakterie.
V plánu jsem jsem je neměl, přišly s kytkama stejně jako okružáci a levatky
. Ale když už tam jsou....
liapor, tím jak je dobře osídlenej bakteriemi případný kal zpracuje. Provzdušňovat dno také není u liaporu potřeba. Piskořky jsou jen další zátěž pro akva.
Piskořky mi vyrejvaj ze dna kuličky osmocote a glosostigmu. Zase ale patří do uklízecí čety.
není proč dávat do liaporu piskořky.
aha
tak to jo.
jen se ještě zeptám, co liapor a piskořky? dobrý nebo špatný?
dík
kytky maj v liaporu kořeny, že je z toho skoro nevyndáš, a když jo tak jdou kořeny i s liaporem, zbytečný dávat pod to písek. Eště bych chápal zkusit pod to dát nějakej zásobní substrát, ale písek? Liapor má problém jen když se do něj sází, jak kytka zakoření, drží fest.
na to se vykasli... staci ten liapor tak 2x denne prohrabnout a seda potom hodne rychle...
0 06.02.2014 19:52 nowy101 jak by fungovalo kdybych dal 3cm písku a na to 3cm liaporu?
že by se rostlinky měly čeho chytnout, než liapor sedne
edit: nebo třeba manado
osobní zkušenost s gibicepsem a liaporem je krutá
vypadal jak krtek
nebo kdo zná dunu tak sandworm
ale to bylo úplně čerstvě založený akva
Trochu som ich na noc podkrmil aby som mohol pre ukázku odfotiť čo sa dá na Liapore všetko chovať
Liapor bol položený pred 5 týždňami
jen sem se zeptal, Mám teď v akva dva prcky. tak uvidíme až vyrostou.
Nooo.... nějakého běžného ancíka sp. bych si na Liapor klidně dal, ale je fakt, že gibbicepse si v akva s Liaporem moc představit neumím
To zírám, tenhle vypadá, že by si rád zaryl, ale štěrk mu to nedovolí, tak jsem ho v duchu viděl podhrabanýho
.
Já to tak provozujem a môžem potvrdiť,že je to úplne v pohode.A to ich tam mám požehnane,niektoré sú fakt kusy
Nikdy nič nevyryli a nevytrhli
EDIT: A asi som zabudol spomenúť dvoch cca.18cm gibbicepsov.Ale to sú potvory nežné
A tiež v pohode.
Jednoho má kolega v práci na štěrku, proti Pandíkům velryba. Když mrskne ploutví, je to fičák, do Liaporu bych si ho dát netroufnul, ale třeba to tak někdo provozuje.
ViktorX napsal: Ale třeba do Ancíka bych už nešel, nedopadlo by to myslím dobře.
Můžu vědět proč?
Mám Pandíky a naprosto v pohodě, vlastně patřili k prvním osadníkům
. Ale třeba do Ancíka bych už nešel, nedopadlo by to myslím dobře.
Niekoľko krát sa tu opisovalo (a dosť detailne) ako treba pri použití liaporu postupovať.No vždy sa nájde dáky ,,experimentátor,, čo to strčí do akva len tak a potom sa čuduje,že to stále pláva.Hold niekomu rozumu nenaleješ ani kýblom.
Možná jsi si měl Kyde přečíst i můj předešlý příspěvek , ten na který reaguješ není "brečení" že mi liapor nejde potopit , ale pouhé konstatování , že prostě jen namočení je k ničemu
Podle mě jak to tak čtu, ty trable s tím máčením, pečením, klesáním atd. bych to zkusil, kdo má možnost s horkou párou. Vím, že to není možnost pro každýho, ale výsledek bude jistě zajímavý.
Nevařil jsi nepekl jsi tak to nejez.Čemu se tedy divíš.Projdi si zde nádrže ktrým to funguje.
To že se liapor zahřívá a pak prudce zchladí má svoje opodstatnění.Zahříváním se póry na páleném jílu granulek roztáhnu a umožní tím snáze nasát více vody pro zatížení.Tím že je pak prudce zchladíš uzavřeš vodu v kapilárach a potrháš další povrch čili dáváš další možnost nasátí vody!.Mám teď jedno akva necelé 4 měsíce a už jsem to tu psal v pohodě se do toho sází i s rozumem odkaluje jako jemnější štěrk či písky.
To že ho někdo jen propaří horkou vodou a odebere sítem co plave je jen polovina práce a je to na H...O po prudkém schlazení je výsledek úplně o ničem jiném.Co do sléhavosti i nepoužitelného odpadu co pořád plave nebo je jen z části ponořen.
cca ještě měsíc stačí špejlí projet dno aby jsi vyhnal bublinky vzduchu při dalším nasávání granulky vypuzují.Proto pro okamžité sázení rostlin nemůže být bez fixace ani řeč a dekorace jako kameny nebo kořeny musíš i tak podkládat jinak ti protíkají substrátem jako v tekoucím písku až na samotné dno.
Prostě smůla na pytel , mám celej pytel namočenej v sudu už dva měsíce ve sklepě , 3x týdně to jdu promíchat , polovina plave, stejně jako když jsem to tam nasypal takže jen namočení je moc zdlouhavý a zbytečný postup bych řekl...
já to dělala přesně tak, s tou troubou... a klesla ani ne třetina
a předtím jsem vařila a chladila a nic
Podle mého jde o to , liapor co nejvíce zahřát a pak prudce zchladit , kuličky které jsou uzavřené a nesají vodu prasknou , to je to oč tu myslím běží , vysypej ho na plch bez vody peč 15 minut na nejvyšší teplotu v troubě a pak to vysyp horké do kýble se studenou vodou, 90% klesne ke dnu , jen vařit bez chlazení nemá smysl, trouba mi příjde efektivnější , zapnul bych jen horní pečení a dal co nejvýš plech jde
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 41 42
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 61172x