Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor a další substráty z pálených jílů

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Liapor a další substráty z pálených jílů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 10:28 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Anthrax
Díky. Chápu. Chápu. Jedná se ovšem o e-shop Rostl. Akvaria, který mi na české trhu přijde jedinečný právě ve snaze a ochotě radit, a byli by sami proti sobě, kdyby viděli jen zisk a ne spokojenost zákazníka... Ale chápu, že chtějí prodat, kdoby nechtěl.

Často mi ale některé rostlinky z ničeho nic odešly, tak jsem si myslel, že je to tím, že jsem nehnojil vůbec. Co je to to jednosložkové hnojivo. viděl jsem že ho tu občas lidé píší...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 10:24 R Muž Anthrax [4762] Re: rybickar
Názor eshopu ber, jako názor obchodníka, který ti chce něco prodat. Jde jim o zisk (na tom není nic špatného). Je jasné, že ti doporučí pro ně výhodnější variantu, na které vydělají, ovšem pro tebe to nemusí být ta nejvýhodnější varianta :-) Zásobní substrát se ti stejně časem vyčerpá a ty se budeš muset naučit hnojit do vodního sloupce. A nebo je tu varianta nehnojit vůbec, nechat to žít svým životem. Něco se chytne, něco chcípne ale nelámat to přes koleno :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.10.2017 10:04 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: Maq
Na dost místech nějaké hnojící tabletky ke kořenům rostlin doporučují. Z e-shopu mi napsaly toto:
"pro rostliny bude určitě lepší použít zásobní substrát, tablety NPK
nebudou tak výživné."

Tak pak nevím, tolik názorů :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.10.2017 09:14 Maq Re: rybickar
Jak můžeš vědět už teď, že rostlinám budou chybět živiny, a které?
Dej normálně písek, zasaď rostliny. Zjisti si z vodárny parametry Tvé vody, a pozoruj rostliny. Až uvidíš nějaké růstové deformace (což je něco jiného než rostliny chcípající), tak potom je čas dodat nějaké hnojení. Ne jakékoli, ale takové, které Tvoje kytky budou potřebovat.
V novém akváriu budeš mít určitě docela jiné starosti než "hladovění" rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2017 23:50 Muž rybickar [16] - Společenské nádržeRe: NHKG
Díky za radu. Co třeba tyto tablety: www.rostlinna-akvaria.cz/…
?

PS: Ten podložní substrát mi doporučili v Rost. Akva shopu. Že jsem začátečník (měl jsem pár odchovů živorodek, klasika,... a neonky, tetry mi taky vydržely;D), jsem jim napsal.

Rostliny plánuji tyto:
hydrocotyle-tripartita-sp-japan
limnophila-sessiliflora-ambulia
hygrophila-corymbosa
Něco červeného:
ludwigia-repens-rubin

už mám tyto:
Anubias barteri var. nana 'Marble' (anubis zakrslý 'Marble') nejsem si jist druhem
Cryptocoryne affinis
Egeria densa (douška hustolistá)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   17.10.2017 22:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: rybickar
Pokud jsi začátečník a chceš se vyhnout problémům a aby dařilo se rybám, tak se vyhni i zásobním substrátům. Kup jen ten černý písek.
Co se týče rostlin, tak ty stejně berou živiny převážně z vodního sloupce. Maximálně pod ty s velkým kořenovým systémem můžeš dát nějaké hnojivo v podobě tablet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.10.2017 22:46 Muž rybickar [16] - Společenské nádrže – Seachem nebo JBL Aquabasis plus
Předělávám dno v akvariu na vrch chci použít černý písek (do 1,2 mm) a přemýšlím, co dospod. Zvažuji Seachem Flourite (www.rostlinna-akvaria.cz/…) nebo JBL Aquabasis plus (www.rostlinna-akvaria.cz/…)

Případně co byste mi doporučili. Jsem začátečník, tak bych rád aby vše klaplo napoprvé, rostlinkám se dařilo a i rybky byly spokojené. Díky

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.07.2017 10:48 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Maq
- kationty CEC - K+ ,Ca2+ ,Mg2+ ,Fe2+/Fe3+ ,NH4+ ,
- vysokou CEC má zeolit-čistý clinoptilolit ,bentonity a zeolitický jílovec,
- nízkou CEC liadrain, pemza, břidlice a spongilit
- po vypálení jsou částečné změny způsobené žíháním výchozího materiálu ,snížením CEC ,(hodnoty pH a ztráta uhličitanů)
- jinak na akva substráty a výši CEC viz. www.golias.net/…
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2017 20:55 Maq
Jíly mají kationtovou výměnnou kapacitu (KVK, angl. CEC).
Mají ji i substráty z páleného jílu? Víte to někdo, prosím?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 19:50 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Ano. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 16:30 Maq Re: vaaclav
Dávají v té Wroclawi CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   06.06.2017 14:31 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Maq
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hodně záleží jak vysokou vrstvu substrátu máš. Pokud jen pár cm asi bych neodkaloval ale já měl 15-17cm a teď 10-12 a povrchově (2-3cm) odkaluji co 14 dnů dlavně tam kde nejsou rostliny. :-)
Pokud jde o ten substrát tak je to pořát jedno a to samé jíl, hlína, rašelina. V botanické zahradě ve Wroclawi si ho dělají sami. Spodní jílovitá hlína co je pod ornicí, spadané jehličí a někdy i rašelina, to celé umleté a usušené. Vydrží jim to v náržích 5 let.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.06.2017 12:29 Muž Jarry [1437] Re: Maq
Já to rostlinné odkaluju v podstatě jenom kvůli terčovcům. Mít tam jiné ryby, tak to také asi nedělám. Možná, že to i tak dělám zbytečně, ale netroufám si v tomto případě moc experimentovat:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   06.06.2017 12:15 Maq Re: NHKG, Jarry
NHKG napsal: Podle mě odkalování v dobře založeném a udržovaném akváriu není potřeba.
Jarry napsal: vhodnost odkalování / neodkalování závisí na více věcech
Byl jsem mohutně "inspirován" touto propagandou:
www.profiplants.cz/…
Podle mého soudu se tam píšou plky které uším zákazníkovým dobře zní, ale realita je mnohem méně jednoznačná a zaslouží si úvahu, studium, diskusi, experimenty.
Určitě je dost akvárií, kde by to bez odkalování prostě nešlo. Ale pokud jde o vyvážená, tj. nepřerybněná a bohatě zarostlá akvária, pokládám za docela možné, že odkalování nejenže ničemu nepomůže, ale možná je i spíš na škodu. Dno má žít, a kořeny rostlin ani organismy dna nejsou stavěné na "bohaté proudění okysličené vody" a sterilitu - tedy hladovění.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2017 11:21 Muž Jarry [1437] Re: NHKG
Já si myslím, že vhodnost odkalování / neodkalování závisí na více věcech a asi bych to až takhle nezobecňoval. V akváriu bez rostlin s malou vrstvou jemného písku při výměně vody odkaluju a zajedu i do písku - není toho moc, ale přijde mi lepší pokud možno bordel ve dně nenechávat, bez rostlin to počítám stejně žádný prospěch nepřinese. Ve velkém akváriu, kde je hodně rostlin, odkaluju taky každý týden (hlavně kvůli rybám) - nejsem jist, jestli je to nezbytně nutné, ale bordelu odsaju pokaždé celkem dost. V tomto případě ale naopak dělám vše pro to, abych při odkalování sbíral jenom volně ležící bordel a vůbec nezasahoval do dna. A v malém low-tech akváriu s pár rybama neodkaluju vůbec, tam se zádný bordel na dně neusazuje, nebo je dostatečně rychle rozkládán.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   05.06.2017 08:51 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Maq
Já mám opačný extrém. Moc ryb a žádné kořenící rostliny a taky neodkaluji. Zrnitost dna 0,2 až 1,2. Binec na dně rozvíří ryby a posbírá filtr. Dno přeorávají piskořky.
Mám i akva s liaporem a cryptokorynami a taky neodkaluju. Podle mě odkalování v dobře založeném a udržovaném akváriu není potřeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2017 08:00 Muž Dzumigar [20] Re: Maq
V podstate si opísal podstatu zábehu akva. Ja stále zabiehavam akva. A až po týždni vidno nejakú maličkú zmenu na vode i rastlinkách. Jasné že nerastú, ale ako by sa začínali adaptovať. Naviac sledujem pistiu. Mám tri biedne maličké rastlinky a verím jej že sa pozbiera a odrazí. Aj keď nevidno žiadnu zmenu. Tento weekend sa v tom bude opäť hrabať takže u mňa zábeh potrvá dlhšie aké nevadí mi to. Veď akva je beh na dlhú trať a obzvlášť bez CO2. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2017 00:13 Maq Re: Dzumigar
Já jsem si o tom taky něco přečetl, z mimo-akvaristické literatury.
Naprostá většina vodních rostlin roste lépe v bahně bohatém na organické látky než v písčitém substrátu. Anoxie (nedostatek kyslíku) dna pro rostliny není problém, jsou na to adaptované. Pokud se rostlinám daří (jak píše vaaclav), jejich kořeny intenzivně "pumpují" do substrátu kyslík, a v menší míře i sacharidy a aminokyseliny. To je přesně to, co potřebují různé aerobní mikroorganismy, aby se pustily do práce a doplnily tak to, co konají organismy anaerobní.
Teď je otázka, co z toho vyplývá pro nás akvaristy. Zde mohu napsat jen svůj názor/zkušenost: Zrnitost substrátu vyhovuje v dosti širokém rozmezí, ale neměli bychom se usilovat o to, aby byl prokysličen volným pohybem vody. Tzn. žádné půdní filtry, žádný příliš hrubý substrát. Zapadaný detrit je podle mě zcela v pořádku. Důležité ale je, aby dno bylo prorostlé kořeny zdravých rostlin. Výsledkem kombinace anaerobních a aerobních procesů dochází k té správné dekompozici a mineralizaci. Tenhle "bordel" ve dně má zřejmě i převelikou úlohu ve výživě rostlin. My věříme, že rostliny "žerou" železité cheláty a fosforečnany tak jak je tam nalijeme, ale pravdě podobnější bude, že železo i fosfor končí ve dně než řekneš švec, a jedině ze správně fungujícího dna je rostliny v pohodě vydolují. Pomáhá jim v tom právě mikroflóra dna; bakterie a archaea všech typů výživy a respirace.
Odkalování bych tedy provozoval pouze v případě, že by se mi detrit hromadil nad úrovní substrátu. Protože mám hodně rostlin a málo ryb, tak se to neděje a tedy neodkaluji.
Samozřejmě, pokud není splněný předpoklad hustého osázení zdravými rostlinami, situace je docela jiná. To se ovšem netýká jen odkalování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   04.06.2017 20:26 Muž Dzumigar [20] Re: Barakainus
Ono to fungovalo ale s CO2. Keďže som tam prežil príliš. Silno ale i tak čo mám odpozerane aj odskúšané. Tak najstabilnejsie je to s hrubšie štrkom a pálením ilom. V krevetkach mam manado jbl a tam to ide pekne samo. Akva maličké len 27.5l a svieti 3w LED.
Ako už x- krát bolo spomenuté, že každé akva je iné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2017 20:12 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Dzumigar
To ze ti akva s jemnym piskem nefungovalo nerika nic o takovemto akvariu, jen o tvych schopnostech.
Netusim co myslis mineralizaci, ale jestli denitrificaci, tak ta ti v 4-8mm sterku moc probihat nebude. Na to potrebujes anaerobni prostredi a tedy ten jemnejsi pisek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2017 12:51 Muž Dzumigar [20] Re: vaclav
A tak odkaľovaniansa sa nebojím. To akvarko ma fu GO at aspoň dva roky vkuse a viac.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2017 12:05 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Dzumigar
Všechno je o tom jak ti prosperují rostliny a kolik jich v akváriu máš. Měl jsem i podstatně jemější a rostlo to velmi dobře jen byl problém při odkalování. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.06.2017 09:12 Muž Dzumigar [20]
Práve dnes som sadil do liaporu a s pinzetou je to hračka. :) Už sa na púšťa.
EDIT: Nedami. Práve som dočítal jeden článok ako dospieť k minerilizaci detritu v akva. Autor na základe vedeckého skúmania dosť silné odporúča
Kremničitý piesok o frakcii 0.4 - 0.8 mm koli tomu aby sa substrát neznášal detritom. Po vlastných skúsenostiach viem, že detrit zájde i do takého piesku a hnilobne procesy sa na štartujú jedna radosť.
No ja som mal také akvárium a poviem nie je to ono pre rastliny. Obyčajný štrk 4 - 8 mm vykazoval oveľa stabilnejšie prostredie. I preto som sa rozhodol teraz pre liapor. Lebo chcem malú frakciu a je porezny a ľahký. To znamená že ak aj detrit napadá do substrátu až cez celú jeho hĺbku no nemal by zahnivat keďže celé dno bude vzdušné. A na základe týchto vlastností by mala prebiehať minerilizacia dna úplne jednoducho.
Uvidíme časom či mám pravdu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.05.2017 19:18 Muž Dzumigar [20] – Varený, pečený liapor
Tak, dnes napečené a navarené. Celkovo sa neponorilo okolo 20%. Zajtra dám druhé kolo toho čo sa neponorilo a uvidíme. Zatiaľ liapor bude v debničke s vodou. Čaká sa za sklom. :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.01.2017 11:37 Muž tonof [53] - RostlinyRe: zekon
Áno preosieval som si ho sám. Kúpil som dve rôzne sieťky jednu s okami 2mm, druhú s 3-4mm okami.Zložil dva štvorce z doštičiek a sieťky pribil na dno, potom preosial. Zvyšný liapor som zmiešal s hlinou na kvety pre manželku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 22:23 zekon Re: tonof
čau, čím jsi ten liapor přesíval? Sám ručně nebo jsi to někde sehnal?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 17:27 Muž tonof [53] - RostlinyRe: Bin
Áno ja som mal liapor preosiatý na zrno 2-3mm a kremičitý piesok 2-3mm zmiešaný 1:1.Bol to výborný substrát, dobre sa sadili rastliny a tiež výborne rástli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 16:25 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Bin
Vypadá to dost divně. Ale vlivu na rostliny jsem si nevšiml, měl jsem přes 90% písku...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 16:08 Muž Bin [144] - Amerika – liapor a piesok
Skúšal tu už niekto skombinovať liapor s pieskom? Zaujíma ma to hlavne kvôli rastlinám, či by to malo nejaký vplyv na ne.
(viem že piesok po určitom čase padne na dno a liapor ho prekryje)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2016 16:37 Muž derata [11] – liapor a svahy
Ahoj, budu poprve zakladat akvarium. Pujde nejspise o rozmer 120*50*50 nebo 150*50*50 aneb jsem se dočetl, že čím větší tím lepší. Momentálně přemýšlím nad tím jaký použít substrat. V tom o jakou nádrž pujde mam celkem jasno a to o rostlinou s drobnými rybkami.
Tady v diskuzi jsem narazil ze v liaporu se rozslinkam dari ale já bych chtel mít dno trochu členite, alespon dva svahy s koreny ktere by spojoval jiny koren do jednoho celku ale tady už si nejsem tak liaporem jisty jestli je na to vhodny a neslehne to.
Myslíte že by pomohlo přesís zrnitost 1-4 mm a použít jen 1-2mm abz tak neslehaval? Nebo se proste obecne na svahy tento substrat nehodi? Jaky jiný teda použít? Chtěl bych ať je tmavé barvy... ale platit pálku za ADU jen kvuli barvy a tomu že neslehne se mi nechce.
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 14:18 Muž Strojek [141] Re: petulinakk
ja jsem to kupoval zde www.bonequip.cz/… a tam pisou, ze je to prepaleny, kdyz tak si o tom precti v odkaze .. davam to ted i do pokojovych kytek a kaktusu a take spokojenost..
Mam u sebe i clanek o vymene dna a opravdu jedinej problem je , ze opravdu nejde vyprat docista ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 13:52 Žena petulinakk [2016] Re: Zoidik a Strojek
Díky za tip, ale terramol je nepálený jíl že? To už nechci, měla jsem už ADA a akadamu.

Nejraději bych tmavě hnědé nebo i černé dno. Věděla jsem že to Kongo není tmavé, ale že to bude úplně stejně vycmrndlé jako liapor jsem netušila smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 13:48 Muž Strojek [141] Re: petulinakk
Ja terramol muzu take doporucit, tak jako Zoidik.. mam ho take a plna spokojenost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 13:38 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: petulinakk
petulinakk napsala: ...Vážně uvažuju, jestli přece jen nepořídít písek.
Když už, tak bych popřemýšlel nad Terramolem www.bonequip.cz/… . Mám ho ve dvou akvárkách a spokojenost, jenom to chce vydtrvalost když se propírá, je strašně prašný. Rostliny se mi do něj sázely pohodlně a pod vodou vypadá moc pěkně rybicky.net/fotogalerie.php… rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 12:39 R Muž afc1886 [14681] Re: petulinakk
Liapor časem trochu ztěžkne, ale strašně málo.Je do něho celkem fuška něco zasadit, ale jak rostlinky zakoření, tak už to je paráda.Ještě můj postřeh,že na odkalování je lepší větší zvon,ale vše je o zvyku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 11:10 Muž koyack [87] Re: petulinakk
Tak nezbývá než vyzkoušet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 11:07 Žena petulinakk [2016] Re: koyack
Nevím... popravdě tvarem, zrnitostí i barvou je to prostě liapor.
Lítá to při sebemenším zvíření vody taky jako liapor, i když doufám že časem po nasáknutí to ztěžkne.
Ale popravdě si neumím představit to s něčím míchat, i když ve zdejších prezentacích to většinou s něčím smíchané je.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 10:45 Muž koyack [87] Re: petulinakk
Také o něm uvažuju, píšou, že by měl být lepší než Liapor a pod. pálené jíly a že se dá míchat s štěrky podobné zrnitosti kvůli tvarování terénu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2016 10:26 Žena petulinakk [2016]
Objednala jsem si do nového akva substrát Kongo K4.
Pro mne k nerozeznání od liaporu, jediný rozdíl zatím vidím v tom, že i bez vaření ho plave minimum.

Je nějaký další rozdíl oproti liaporu? :-D

Vážně uvažuju, jestli přece jen nepořídít písek.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2016 13:57 Muž Zoidik [2193] - Ničemu nerozumím, nic neumímRe: RybiDracek
Jestli jde o to akvárko, které máš v prezentaci a fotka je čerstvá, tak by ty rostliny měly být větší a některé už třeba i jednou protrhané,ale chce to znát trochu více o akváriu. Doplň si prezentaci jaké máš druhy rostlin, ryby, dej více fotek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.08.2016 13:35 RybiDracek – Ziviny v akvariu
Ja mam spise problem s tim, ze se tem rostlinam v akvarku nechce moc rust. U korenu mam vyzivu, menim vodu, pridavam hnojivo - nejspis budu muset poresit osvetleni...i kdyz mam kvuli cernemu krytu reflektory a mam o 100% vice svetla nez drive, je to malo, vim. Za jak dlouho by se mi to melo poradne rozrust? Jinak korenovy system maji kytky luxusni

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   14.03.2016 21:31 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: odikcz
Co jsem ancaka kdysi měl tak vím, že nemá cenu po nich něco rovnat. Prostě si to musí uzpůsobit k obrazu svému a pokud nejsou spokojení tak bagrují. Pokud jim to stále kazím tak budou bagrovat dál ale když je nechám tak si vše upraví podle sebe a pak už nehrabou Je to prostě jejich akvárium a ne moje :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 21:07 Muž odikcz [114] Re: MonterMonty
Fotka k příspěvku Na fotce to ještě tak hrozně nevypadá a bývá to vybagrováno ještě hůř (dneska už jsem to 2x rovnal).
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 20:40 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: odikcz
Po více jak roce liapor sedí ,ancáci už tam sice nejsou ale zas tak strašné to nebylo i když tam byli, pancéřníčci bagrujou ale už nic nelítá ,naopak to vypadá že jim to vyhovuje, jak to není slehlé jako např křemičitý písek -já s tím problém nemám , matky jsem přestal používat po pár tejdnech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 19:09 Muž Bin [144] - AmerikaRe: odikcz
mne na liapor ani raz nesadli :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2016 18:58 Muž odikcz [114]
Pokud má někdo dva ancíky či jiné podobné ryby, tak ať si liapor rozmyslí. Jak se pořád nahání a vrtí, tak veškerý liapor kolem sebe rozhází, to by ještě tak nevadilo, ale:
1) Tím že odhrabou či podhrabou, tak padá dekorace (kořeny) a přesouvají je.
2) Ničí tím kořenový systém rostlin.
3) Ničí rostliny, na která ten liapor nahází.
Naivně jsem si říkal, že až se rozrostou rostliny, tak to bude lepší = kořeny to zpevní, ale i po roce to pořád rozhazují ... možná kdyby nezůstalo žádné volné místečko bez rostlin, ale to v takovém prostředí moc nejde.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2016 19:55 Muž Barakainus [654] - RostlinyRe: Sitius
To se nepotopi. a do akvarka je to stejne moc velky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2016 19:31 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: afc1886
není to pravda. Ty v tobolkách jsou exact12 a vydrží 12 měsíců. Ty pro dům a balkén jsou exact6 a vydrží pouze 6 měsíců. Cca:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2016 16:41 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Sitius
To jsou hrozně velká šutry to na dno nedávej. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2016 16:38 Muž dudak [1885] Re: lhajek
Kuličky osmocote jsou lehké a dají se odsát odkalovačem, osobně to tak průběžně dělám, ale i po 2 letech tam pořád nějaké jsou. A souhlasím je to dost nevzhledné, další bych tam už nedal

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 61085x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16474?od=51