Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Liapor a další substráty z pálených jílů

 

NápovědaFórum » Dekorace a dno » Dno 

Přejít na předchozí stránku 24 Přejít na další stránku   1  
Liapor a další substráty z pálených jílů
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 15   03.06.2013 14:59 Muž grunda [1781] - CichlidyRe: Designer
docela by jsi se divil, ale bakterie na to nekašlou. u kořenů rostlin je dost kyslíku pro aerobní bakterie, trošku dál zase pro ty anaerobní. Kvalitně udělané dno odbourává dusíky lépe než průměrný filtr ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2013 14:56 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: lhajek
Nitrifikacni bakterie se na nejaky povrch, kterym temer nemuze proudit voda, nebo jen silene pomalu, slusne receno vykaslou, nemaji tam dostatecny prisun "potravy". Nad biomolitanem taky kroutime hlavou, nac potrebuji tak male bakterie tak velike diry... a on funguje. Tady se ale bavime o dirach vyrazne mensich a kdyz to neni schopno samo ani rychle klesnout ke dnu, logika rika, ze je neco spatne...

A zase logika, ze to drzi nejake latky pro rostliny lepe? No vzdyt to ale za par dni samo klesne, takze moc dlouho asi ne. A pokud, tak tim neproudi voda, ale proc se pak zase bavime o nitrifikaci, a kdyz necim nic neproudi, on se tezky svincik drzi dole i sam, i kdyby to bylo hole sklo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.06.2013 14:33 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Designer
Designer napsal: No a ja si myslel, ze jak treba Liapor a podobne plavou, ze je to uzavrenymi pory......
Jenže on neplave pořád, jen pomaleji nasákne a klesne, to podle mě spíše ukazuje na velmi malé póry obsazené vzduchem a nepustí tam hned vodu. Pokud to tak je tak by z toho vyplynulo že terramol má póry vetší, do kterých lépe pronikne voda, ale tím má podle mě i menší plochu pro osídlení mikroorganismy.
Jen je to ještě jedna věc, kterou už zde někdo zmiňoval - nezanesou se menší póry Liaporu dříve a nepřestane dříve funguvat, přičemž větší póry terramolu a tím jejich menší plocha není zase až tak zásadní proti liaporu a nevydrží fungovat v akva tedy déle? To by pak samozřejmě mluvilo pro terramol.

Jen aby bylo jasno, nejsou obhájcem ani jednoho jak by se z dřívějších postů mohlo zdát. Skutečně mě zajímá podstata a podle toho se snažím argumentovat. Ale nemám dost velký byt na množství pokusných akvárek :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   03.06.2013 13:58 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: malyLibor
No a ja si myslel, ze jak treba Liapor a podobne plavou, ze je to uzavrenymi pory, kdezto Terramol je schvalne udelany tak, aby je mel otevrene a tim mel schopnost co nejlepe a rychle pojmout vodu. Nemel by plavat, coz je priznak bud toho, ze je tezky, a nebo s otevrenymi pory...

Divam se, 20l ma 10kg, takze az tak tezky neni, musi byt dost porezni. Na dno jde rychle, takze ma otevrene pory, jinak by pri te hustote pochopitelne dobre plaval. Z tohoto pohledu jsou proti nemu ty ostatni chudi pribuzni.

Se zarukou neobsahuje primesi, ktere by nam vadily.

A kdyz si prectete tohle:
www.bonequip.cz/…

pak Vam asi bude jasne, ze si mate Liapor a podobne vrazit pod podlahu, ne do akvarka.

Tolik teorie, ja mam v akvarku vzdycky pisek, ale i tak, mozna umim lepe cist smich .

Dovolim si alespon cast citovat:
"Terramol je svými vlastnostmi velmi blízký čistě bonsajovému substrátu Akadama – kapilární struktura Terramolu zabraňuje zhutnění substrátu a zajišťuje jeho vzdušnost"

Uznavam, ze mnoho z Vas je velmi zkusenych, maji sve nazory podlozene praxi, ale i tak, ctu proste neco jineho... Podle toho co ctu, vypada Terramol minimalne velice zajimave.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   03.06.2013 13:53 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: ViktorX
Inu, můj pokus podle mne dokázal, že z pálených jílů, konkrétně Liaporu, Konga a Rataj Profi Soil se něco uvolňuje. Nemám laboratoř, proto nemohu říct co. Neovlivňuje to nijak pro mne měřitelně pH, dGH, dKH nebo dusičnany či dusitany, dokonce ani železo - ale ovlivňuje to vodivost vody. Takže něco se z toho rozpouští, jen neumím změřit co. Podstatné je, že se v akváriích s tímto dnem dlouhodobě daří dobře rybičkám a skvěle v tom rostou rostliny, takže to, co se uvolňuje, nebude očividně nic, co by škodilo. Naopak, dle chemického složení jílu a toho, že se jíly v různé úpravě používají v akvaristice desítky let po celém světě lze předpokládat, že to, co se z těchto substrátů uvolňuje, jsou látky prospěšné... což nám svým růstem potvrzují rostliny.
Toto jsou však jen předpoklady založené na subjektivních zkušenostech, objektivně nejsem schopen (a přiznám se, že ani ochoten) je změřit a jakkoliv vědecky prokázat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.06.2013 13:39 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
Souhlasím, že akadama je něco naprosto jiného než Liapor. Terramol jsem v akvárku taky nikdy neměl, s Liaporem, Kongem a Rataj Profi Soil jsem naprosto spokojen. Nemohu tady srovnávat Terramol a Liapor, Kongo a RPS v akváriu, ale mohu odpovědět, proč používají bonsajisti Terramol a ne Liapor, Kongo a RPS. Je to jednoduché. Tyto tři substráty jsou za sucha velmi lehké a sypké. Bonsaj by se v nich vyvrátila. Pro tuto jejich "nevýhodu" je však právě my akvaristi používáme, jestli se nepletu Jejich hlavní výhodou je jejich nesléhavost a dobrá vodopropustnost, díky nimž se v těchto substrátech dobře daří nitrifikačním bakteriím, skvěle se v nich rozpadají odpadní produkty ryb a výborně se daří rostlinkám. Pokud tyto vlastnosti Terramol nemá (a podle slov Toníka nemá), pak do Terramolu rád zasadím bonsaj, ale do akva ho cpát nebudu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.05.2013 13:44 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Jirkaass
K odkalování - v akváriích, kde mám Liapor, Kongo a Rataj Profi Soil není potřeba odkalovat. Detrit zapadne do dna a rozloží se působením bakterií na látky, které spotřebují rostliny a látky, které se ve vodě rozpustí a ty odstraním pravidelnou výměnou vody. Není tedy třeba odkalovat. Ale odkalovat jsem zkoušel a jak už tady napsal ViktorX, jde to, ale musíš zvolit jinou techniku než zabořit zvon do dna.... Takže vyzkoušeno mám, jde to bez problému, ale je to zbytečné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   30.05.2013 14:37 Muž ViktorX [474] Re: Toník
"fyzikálně-chemické vlastnosti"... ano, při stejném oběmu je tuším hmotnější a nasákavější, ale chemické vlastnosti? Je to pálený jíl, z kterého se uvolňuje nula nula nic, viz malyLiborův pokus Liapor vs Rataj, takže ty praktické rozdíly ve vnějším chemickém působení pálených jílů Terramol vs Liapor na ryby a rostliny by mně teda zajímaly.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   30.05.2013 08:31 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Toník
Jenže ty praktické rozdíly jsi bagatelizoval ve srovnání s ostatními vlastnostmi pro růst rostlin:

A vzhledem k tomu že to tu tvrdí z vlastní zkušenosti víc lidí že se lépe terramol potápí a já ho v ruce neměl, tak proti tomu ani nic nemám. Ale pořád mě zajímají ty další zásadní rozdíly, které by mě mohly přesvědčit že rostlinám bude v terramolu lépe a patřičně se za to vzhledem a růstem odvděčí. Ale zatím žádný argument nevidím, který by mě případně donutil vyhodit již připravený a namočený liapor a dojít si koupit terramol :-)

Bonsaje nepěstuji takže nevím, jen je otázka jestli je napadlo zkoušet vůbec Liapor když měli akadamu a teď za ní mají terramol. Přičemž akadama je něco co bych v akva ani nezkoušel vzhledem k tomu co jsem si o ní přečetl. Nějaký odkaz na diskuzi zmiňovaných bonsaistů, kde někdo srovnává zkušenost liapor versus terramol by nebyl?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2013 08:16 Muž Toník [396] Re: lhajek
Výraz "zásadní" použil Jirkaass, já jsem ho jen parafrázoval.
V čem spočívají praktické rozdíly, si vyzkoušejte sám. Mně stačí jen to tvrzení, že Terramol má jiné fyzikálně-chemické vlastnosti, než Liapor. :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2013 08:00 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Toník
Tak na základě čeho si dovoluješ tvrdit že:
Toník napsal: ....Těch zásadních rozdílů bude víc.....
Předlož důkazy nebo nepoužívej tak silná slova jako ZÁSADNÍ.

Nechci abys ten pokus dělal ty, ale aby jsi tvrzení něčím podložil, jinak je to jen tvrzení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2013 07:53 Muž Toník [396] Re: lhajek
Zbytečná snaha z vaší strany - nic podobného dělat nebudu. :-)
Nikdy nezajistíte ve dvou nádržích "za běžného provozu" stejné podmínky a zřizovat kvůli vám laboratoř nebudu. :-)
Zkuste sám pár let používat jak jedno, tak druhé, a dejme tomu po třech letech se svěřte se svým, samozřejmě subjektivním, názorem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2013 07:44 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Toník
Prosím konkrétní rozdíly by jsi nepopsal? Nejlépe s nějakými srovnávacími fotografiemi. Třeba dvě stejná akvária se stejnými rostlinami, stejnou údržbou, stejnou osádkou jedoucí již několik měsíců (minimálně půl roku) a v jednom je použitý Liapor a ve druhém Terramol. Pak budou nějaká data nad kterými se dá buď diskutovat protože rozdíl nebude tak výrazný a nebo jeden prostě bude o hodně lepší a pak bude po diskusích....

Celý pokus by samozřejmě měl být několikrát zopakován, protože samozřejmě víme že dvě stejná akvária stejně nikdy nejsou stejná....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2013 07:44 Muž Jirkaass [35] Re: Toník
Já právě furt uvažuji někdo píše že nedá dopustit na liapor jiný na terramol je to težké rozhodnutí.. pálené jíli by neměli ovlivnovat PH ne ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2013 07:40 Muž Toník [396] Re: Jirkaass
Já rostlinám jak do Terramolu, tak do Liaporu sušený jíl přidávám. Konkrétně ten od Matlaly - MATKUL. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2013 07:38 Muž Toník [396] Re: Jirkaass
Zásádní problém není v tom, že Liapor padá pomaleji ke dnu a hůř drží rostliny, než Terramol, nebo v jejich barvě.
Těch zásadních rozdílů bude víc.
Odpověď byste mohl hledat u bonsaistů - proč nahrazují Akadamu Terramolem a nikoli Liaporem. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 22:06 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Jirkaass
Nebo já použil Substral Osmocote....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 21:56 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Jirkaass
já myslím, že to je ku prospěchu. Pak ale se dnem opatrně. Buď úplně na dno, nebo až budeš mít konečnou podobu tak ke kořenům. Protože pokud se pak budeš rejpat ve dně, tak ti to bahýnko zakalí všecku vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 21:52 Muž Jirkaass [35]
pokud budu mít dno bud terramol nebo liapor mám dá tnějaké jílové kuličky od dna kvuli živinám nebo ste to řešili jinak ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.05.2013 18:29 Muž kofejn [963] Re: Jirkaass
Liapor je uvniř pórovitý, teramol má blíž k drceným cihlám. Pálený jíl je oboje :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 18:02 Muž Jirkaass [35] Re: KarlosS
takže zásádní problém je v tom že liapor padá pomaleji ke dnua kuč drží rostliny .. terramol je to samé jen to padá lépe tudíš i drží lépe rosliny .. tkaže to už je na mě jak s erozhodnu .. možná ještě ttedy rozdíl v barvě ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 15:30 Muž dudak [1885] Re: Grizzly
me to prave tak moc prirodni neprijde, barvu to ma hezkou to jo, ale asi sem moc dlouho pouzival ricni pisek. jakykoli velkej kamen mi v tom prijde jeste neprirozenejsi, ale tak snad bude stejne dno porostle cele kytkama, tak je to asi jedno. jen sem chtel vedet, jak kdo s tim ma zkusenosti a jak to vypada, protoze par lidi tu psali ze to mixujou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.05.2013 14:38 Muž Grizzly [57] - AfrikaRe: dudak
Proč si kazit tak pěknou a přírodní barvu jakou má Liapor? já bych to určitě nemixoval s ničím.... Pak je to nepřírodní a škaredé
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 09:29 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Jirkaass
je to podobný, jen ten tarramol jde prostě ke dnu jak písek. Někomu možná může vadit naoranžovělá barva, ale já si ho prostě nemůžu vynachválit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 06:49 Muž Jirkaass [35] Re: O.Tom
zatím právě vyložene něchci ale jenpřemýšlím. Budu zakládat ak várium asi 80x40x40 a práě že se rozmýšlím nad dnem rybí osádka by měly být ciclidky kakadu a chci hodně roslin tak nevím jaké dno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2013 02:34 Muž dudak [1885] – liapor mix
zkousel nekdo mixovat liapor s jinym substratem? chtel bych mit dno trochu vic barevne, nekolik lidi tu psalo o sterku, ale ten mi prijde ze diky sve vaze musi zapadnout dolu a nakonec stejne nebude videt. nezkousel nekdo treba terramol? ale ten je zas skoro stejne barevny. Takze asi ten sterk, nemate neko fotky jak to vypada? a jakej pomer jste davali?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 22:48 Muž O.Tom [439] Re: Jirkaass
Odkalovat jsem neodkaloval a ani nemám představu jak bych to dělal.
Je to vhodné dno do opravdu rostlinnych akvárií, jinak jsou s tím nervy jak je to lehké.
Proč něco takového chceš k cichlidám ?? k jakým cichlidám ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.05.2013 22:40 Muž ViktorX [474] Re: Jirkaass
Jo, zkušenosti hrozný, ale místo klasiky s "protáčením" zrnek v nějaké rozšířené trubici prostě jenom "tlakovejma vlnama", chvěním nahoru a dolů při odsávání jen zvířím vodu nad Liaporem, a rybky ani kytky si nijak nestěžujou, i když všechno se neodsaje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 22:13 Muž Jirkaass [35] Re: KarlosS
jeslti to chápu dobře je to něco jako na styl liaporu ? v čem je tedy rozdíl ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 22:02 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Jirkaass
zkušenosti mám strašný i po roce. Jak s liaporem, tak profisoilem. Jednou to všechno předělám a nahradím terramolem, kterej mám v jiný nádrži a nemohu si ho vynachválit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.05.2013 20:58 Muž Jirkaass [35]
Takový dotaz jaké máte zkušenosti s odkalováním takového dna ? jaký máta názor dát takové dno k cichlidkám ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 13:18 Muž Miso [470] Re: laKatos
no ale min tie prve 3mesiace to budes mat jednoduchsie, apotom to uz je jedno ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 13:12 laKatos Re: Miso
Ano madano je těžší ale ona hmotnost je měřená v nenasaklem substratu. Chtělo by to zvážit třeba po třech měsících ve vodě.
Prosím může mi to někdo zvážit.
Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 13:07 Muž Miso [470] Re: laKatos
tak podla toho clanku je Manado vyrazne tazsie, tak pokial ti nejde o farby zobral by som to
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 12:41 laKatos Re: Miso
Již mám nastudované. Ale diky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 12:31 Muž Miso [470] Re: laKatos
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.05.2013 10:55 Muž Drak [0] Re: laKatos
ja si teď obědnal polskej subtrát od AquaNova vzhledově mi připomína AquaSoil amazonia od ADA až na to že stojí 40Czk/L. tak pak dam vědět co si o nem myslim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2013 21:49 laKatos – Madano X profi soil
Ti kteří je už viděli a mají s něma zkušenost, mohli by mi pomoci s výběrem. Stále váhám zda profi soil nebo madano (cenový rozdíl těchto dvou neřeším)
Bude to pro společenské akvárium s tercovci a rostlinami.
Díky nemůžu se rozhoupat pro ten či onen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2013 12:58 laKatos Re: MarcelG
Jak už tady zaznělo ....lepší je uvádět hmotnost min. měsíc nasátého substrátu, třeba 1minutu okapaného a poté zvážit.
Případně mohl by to takto někdo zvážit u manada a u profisoil
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.05.2013 12:48 Muž LANOUR [55] Re: didien007
Lepsi je do varici vody chvily povarit a pak hned do ledovy a vetsinou mi klesne 90% :-) jinak az budete mit zalozeny dejte vedet dodam kytky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.05.2013 12:15 didien007 – Liapor
Tak se vařil jaden pytel 50l tak klesl asi 60 procent a jinak plave třetí den tak ještě počkám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 14:20 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: stafflik
Mám i ProfiSoil, to je podobný s liaporem, ale terramol je něco jinýho. V nasákovosti to taky bude, ale nemusím to ani vážit, rozdíl je znatelný. Zřejmě jsme měli každej jinej terramol:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 14:10 Muž stafflik [119] - RostlinyRe: MarcelG
Nebude spíš rozdíl ve váze pod vodou, než na suchu? (V Liaporu zůstane daleko víc vzduchu?)V pytlu ať to váží kolik chce, ale ten Terramol mi připadá i na videích těžší, nebo aspoň rychleji sedá ke dnu. (Líp nasákne vodu?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 09:58 Marcel G Re: KarlosS
Ty hodnoty jsem vyčetl z váhy, když jsem ty substráty vážil: viz www.prirodni-akvarium.cz/… . Mimochodem, mám tam i odkazy na videa na YouTube. Nevím, jestli se těch terramolů dělá více, ale ten, co jsem měl v ruce já (zrnitost 1-3 mm) byl skutečně lehčí než ProfiSoil nebo Liapor.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2013 09:24 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Marcel G
No terramol teda lehčí rozhodně nebude. Mám Liapor i Terramol a ten sypu do akva pomalu jak písek. To se nedá srovnávat. Nevím, kde jsi ty hodnoty vyčetl, ale z praxe vím, že tomu tak není.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 18:14 Muž bali [364] - Raci, krabi, krevetkyRe: lhajek
lidi co delaj krevety bezne pouzivaj pudni filtr a amazonii, ale je potreba si uvedomit ze vetsinou nesazi moc kytek do dna ale jedou si jen mechy atd... sam mam dve akva s pudnim filtrem + ada nebo akadama a vytahovat z toho pak treba kryptokoryny je neskutecny peklo. chce to trochu promyslet... jinak liapor bude asi lepsi volba neb je asi o neco pevnejsi nez droliva akadama ci amazonie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 13:53 Marcel G Re: MichoCZ
Já ale nemyslím jen liapor, ale třeba ADA Aqua Soil, JBL Manado apod. To vyrábějí (nebo si nechávají vyrábět) specializované akvarijní firmy, které si MOŽNÁ nechají dělat nějaké vědecké testy. Narazil jsem před časem na jedno srovnání tří filtračních médií, jehož autorem byla firma Seachem. Kromě podrobného zkoumání struktury pod mikroskopem tam prováděli i nějaké testy s měřením plochy pro osídlení nitrifikačními bakteriemi a teoretickou účinností filtrace. Škoda, že něco podobného neexistuje i na poli substrátů (takové srovnání ADA, JBL, Tropica, Rataj ... vč. substrátů jako akadama, terramol, liapor). To by se nám pak mnohem lépe rozhodovalo, když by bylo jasné, který je jak účinný ... k čemu se hodí ten který substrát více apod. Takhle se pohybujeme spíše na poli spekulací a subjektivních dojmů. Mně se líbí ADA, jinému Rataj ... Ale opravdu se v jílovitých substrátech odpadní látky odbourávají účinněji než v jiných substrátech? Zkoumal to někdy někdo? Vím, že se to říká, ale je to pravda? Před časem jsem třeba narazil na jeden holandský článek o filtraci, kde jeden člověk zjistil, že ze všech bakterií, které v akváriu jsou, je jen asi necelé 1% těch nitrifikačních (možná ještě méně). A je otázka, jaké bakterie se nám to vlastně v těch jílovitých substrátech usídlují. Jsou to určitě "užitečné" bakterie? Mám v tomto směru určité pochybnosti. Uvnitř granulí se podle mě velmi rychle vytvoří anaerobní prostředí (což mimochodem potvrdila i ta studie, která srovnávala ty tři filtrační média), protože vnitřek se rychle zanese různými produkty látkové výměny (odpad od bakterií). Takže i když se o pórovitých granulích pějí samé ódy, že obsahují obrovskou plochu pro osídlení bakteriemi, je otázka, jaké že to bakterie tuto vnitřní plochu vlastně osídlí. Pokud to budou bakterie anaerobní (což je vysoce pravděpodobné), tak nám zde budou vznikat toxické látky (třeba sirovodík) nebo zde bude docházet k redukci dusičnanů, což nemusí být v rostlinném akváriu zrovna žádoucí jev. Dovnitř těch granulí (poté, co se zanesou bordelem), se asi těžko dostane nějaký kyslík. Ale tohle jsou jen mé domněnky (pochybnosti). Nikdy jsem to nezkoumal a ani na to nemám prostředky. Rozhodně toho ale ještě hodně nevíme (a nepředpokládám, že se to v dohledné době změní k lepšímu).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 13:26 Muž MichoCZ [891] - AmerikaRe: MarcelG
No on zrovna Liapor není běžně prodávaný jako substrát do akvárka, takže výrobce asi netuší jak se v akva chová.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 13:13 Marcel G Re: lhajek
Myslím si, že substráty jsou další oblast, kde existuje více spekulací a mýtů, než solidně podložených faktů. V podstatě nevím o žádné pořádné studii, která by se zabývala různými druhy substrátů (písek vs. sušený nebo pálený jíl), jejich účinností při nitrifikaci nebo vlivu na růst rostlin a činnost bakterií. Akvaristi to s jejich omezenými možnostmi těžko někdy zjistí a vědce nějaká naše sladkovodní akvária nezajímají. Jediný, kdo by mohl mít nějaká solidní data, jsou asi výrobci substrátů, ale ti se o to s námi asi nepodělí.

PS: Jinak souhlasím s kortezhugo, že v hustě zarostlém akváriu nebude asi díky kořenům o kyslík v substrátu nouze.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.04.2013 13:01 Muž ViktorX [474] Re: lhajek
Kdyz si projdes vlakno, někdo tu dával fotku Liaporu pod mikroskopem.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [24] ...... 41 42

Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 61085x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16474?od=1151