Úhyn ryb
Je to teritoriální labyrintka. Zjevně máš v akváriu málo rostlin. Ve správně zarostlé zelené džungli, která je pro čichavce vhodná, by neměl přehled o celém akváriu ale jen nejbližším okolí a takový problém by s ním nebyl.
EDIT: Takového chování jsou schopni i čichavci s oběma očima.
-ty reakce jsou důsledkem poranění oka ,navíc umocněno samcem u druhu ryb ,u kterých je dominantnost známa
-bude tam nejspíše obranný efekt ,právě z toho poranění oka ,kdy útočí na vše okolo
-po podrobnější prohlídce určitě nějaké torzo ,čí zbytkové části naleznete
0 28.02.2018 18:48 komec Ahoj,
akvárium jsem zakládal v prosinci, jako takovému se mu docela daří. Není špinavé, rostliny hojně rostou, množí se šneci, všechno až na ryby alright. Problém je samec Čichavce zakrslého. Velkej problém. Tahle mírná ryba si podmanila celý akvarium, pronásleduje ostatní ryby. Před asi měsícem přišel o oko - nemá tam žádnou ranku, ale oko chybí. Následující týden jsem jel na hory, mezitím zmizeli krunýřovci a samička Čichavce - těla jsem nikde nenašel, ani ve filtru. Minulý týden jsem našel mrtvé tělo samce Fantoma na hladině, dneska jsem se probudil a našel dalšího Fantoma bez ocasní ploutve na dně. Oboum chyběla pouze ploutev, těla si ten zločinec nevšímal. Populace se mi značně zmenšila, bohužel nemám možnost založit další nádrž a ryby rozdělit. Existuje ještě nějaká jiná možnost, než si Čichavce zbavit? Jak může být zrovna tahle ryby tak agresivní? Jak mohlo zmizet tělo samičky? Jsou to už docela "velké" ryby, nechce se mi věřit, že by samec snědl 3 ryby. Díky za názor.
Starší reakce
Ok díky zkusím. Budu ji držet důraznou až zhubne
Taky bych je nějakou dobu nekrmil. Třeba týden. Zařaď pak jeden, klidně dva dny v týdnu hladovku jako běžnou součást obsluhování akvaria. Moje ryby jsou každé pondělí bez žrádla a určitě nestradají.
Zkus nějaký čas dietu.
Edit. Myslím u ryb.
Ahoj,
dnes ráno jsem našel na dně mrtvou zlatou molly. Byla to samička nepozoroval jsem žádné podivné chování. Byla velká, břicho mnohem větší než samečci a přikládal jsem to těhotenství...ehm jestli se to u ryb takto vlastně říká
Druhá samička vypadá podobně, plave, čeká na dlabanec u skla, prostě zdá se v pořádku.
Tak 14 dní zpět jsem odlovil dvě malé narozené molly, takže se i množí. V akva nepozoruji žádné negativní jevy, ryby jsou ok, množí se i pancíci.
V atlase jsem se dočetl, že jsou tyto ryby schopné se užrat k smrti. Pravda je, že neustále šmejdí a nafutrují do sebe neskutečné množství všeho co najdou. Máte s tím někdo zkušenost? Samečci jsou v přesile, nemohly je uhnat? Nebo je prostě přežraná a mám ji držet od potravy dál?
Přikládám foto pro srovnání samičky a ostatních. Díky za radu.
Starší reakce
Len na okraj toho NH3/NH4+ - pri pH=7.5 a teplote cca 25℃ je podiel voľného NH3 len asi 2%, takže pri výsledku testu 0.3mg/l je obsah NH3 0.006mg/l, to ide v pohode.
Samozrejme do momentu než vyletí pH alebo teplota...
0 20.09.2017 19:33 irigi [2] Díky za reakce.
@lacewings: Bohužel můžete mít pravdu, že se tetry uvařily. Teploměr nikdy neukazoval víc jak 30 deg, ale byly zrovna dost horké dny a přes den jsem na teploměr nekoukal, protože jsem byl v práci. Sluníčko mohlo přitopit
Budu na to muset dávat víc pozor.
Pro upřesnění: hodnoty dusitanů a amoniaku byly nula, jsou to kapkové testy od Aquaru. Tolerance, kterou uvádí manuál jsou: < 0.3 mg/l NH4+, NO2- < 0.1 mg/l. (Doteď nevím, jestli takový test má smysl - zejména pro NH4+, kdyby test vyšel nenulový, tak už jsou ryby asi po smrti.) pH vychází stabilně 7.5 - budu to muset doplnit, včetně tvrdosti.
@Anthrax: Filtr je vnitřní, Bioflow 3.0 od Juwelu. Mám ho cca půl roku, tak doufám, že by měl být v pořádku. (Nevím, jak to poznat, kdyby byl špatný, kromě těch testů na NH4+, NO2, NO3). Ale po úhynu těch teter je osádky docela málo na velikost akva, takže snad by to neměl být problém.
Obrázky jsem updatoval, až najdu chvilku, updatnu i měření.
-nikde není uvedeno pH a některé další hodnoty
-neviděl bych souvislost
-v prvním případu jste ryby "uvařil" ,kde bych přisoudil faktory teploty a čerstvě založeného akva a dle příznaků uvedených i snad pH vody
-v tom druhém to bude v samotném přístupu chovu a prostředí akva ,
-uvádíte ,,Po úhynu jsem dělal test na dusitany, amoniak a dusičnany, ale hodnoty nebyly zvýšené,, takže tam nějaké hodnoty byly ,ted jen ten jejich limit ,který jste posoudil jako nikoliv zvýšený , nebot i nízký limit v kombinaci s pH ,včetně teploty může mít ovlivnující faktor pro určitý druh ryb
-pokud k tomu se přidá nízká imunita ryb ,třeba v důsledku nesprávného vývoje a krmení v tomto prostředí ,lze jim přisoudit uvednou problematiku mortality
Aktualizuj prezentaci, dej fotky nádrže atd. Podle fotky z časů Stařičkého mocnáře se dá odhadnout jen tolik, že to zřejmě není prostředí pro citlivější ryby, jako jsou ramirezky nebo terčovci.
Ta teplota 27 stupňů je zbytečná, pokud v současné době neaplikuješ nějakou léčbu, která to přímo vyžaduje. Na terčovce to opravdu není, to musíš sám uznat a žádný z tvých chovanců takhle vysokou teplotu neocení, spíš naopak. Chtělo by to fotku nádrže, protože ta co tam máš je z dubna. Nemůže být problém ve filtru? Je veliký rozdíl, jestli měníš vodou jednou za týden, nebo jednou za dva týdny. Jaké testy používáš? Být tebou, tak teď měním klidně častěji
0 19.09.2017 21:17 irigi [2] Zdravím, rád bych vás poprosil o identifikaci nemoci a pomoc s léčbou. Nemoc se vyskytla v mém akváriu
rybicky.net/nadrze/26975 . Část je popsána v deníku nádrže, ale popíši více do detailu:
cca 10.7. Tetry žhavé byly zhruba týden pasivní, schovávaly se ve valisneriích a nepřijímaly potravu a mírně se třásly (třepetání ploutvemi). Pak v jeden den začaly rychle plavat podél stěny akvária nahoru a dolů a během noci 11 ze 20 uhynulo. Zbytek jsme přelovili do kýble, kde většina uhynula, nebo jsme je utratili. Zároveň s nimi uhynula mladá žlutá ramirezka. Izolovaným dvěma ramirezkám jsme v kýbli podávali Esha Exit a Esha 2000 - přeživší ramirezku jsme po třech dnech vrátili do akva. Po úhynu jsem dělal test na dusitany, amoniak a dusičnany, ale hodnoty nebyly zvýšené. Vodu pravidelně měníme jednou za týden nebo za dva 30%.
26.7. jsme nakoupili dva čichavce a tři ramirezky (z toho dvě electric blue). Do 17.9. bez problémů prosperovali bez jakýchkoliv zvláštních příznaků nemoci.
17.9. Menší electric blue ramirezka pasivně stála, jakoby s ochrnutými spodními ploutvemi. Následujícího dne uhynula. Na jednom boku měla mírně světlejší skvrnu 0,5 x 0,5 cm. (spíš menší). Jinak na těle ryb nebylo nic zvláštního, krupice to není.
Teplota akva od 26.7. je 27 deg, tehdy jsme koupili i silné vzduchování.
Nevím, jestli je mezi prvním a druhým úhynem souvislost a aktuálně nepozoruji žádné významné příznaky u dalších ryb, ale přesto než přijít o další ryby se raději zeptám: Tušíte prosím, co by to mohla být za nemoc/parazita/otravu?
Starší reakce
No ona papírově možná protočí 1000l/h, ale rozhodně nepřefiltruje, protože nemá přes co. Proto se těmto filtrům říká honítka vody. Dal bych tam zpátky ten Fluval naplněný keramikou (vyhodil bych vše ostatní, hlavně uhlí, jestli tam je). Pokud chceš levný vnitřní filtr, tak čerpací hlava s biomolitanem je ověřené funkční řešení za pár korun, ty fluvaly mi přijdou celkem drahý, to už bych raději pořídil nějaký externí filtr, viz toho vlákno:
rybicky.net/forum/5930-jaky-filtr 0 01.06.2017 09:34 zdeno K vymene filtru ma viedla skutocnost ze diversa prefiltruje 1000lza hodinu.dam tam aj ten fluwal len musim kúpiť tie keramické guľôčky a čo by si mi odporucil aky filter mohol by bit aj fluwal u3 alebo u4 su fakt tiche.
On tam ten filtr není ani tak kvůli bordelu, co odkaluješ, jako pro přeměnu pro ryby jedovatých látek na méně jedovaté až neškodné. Tím, že jsi tam dal filtr, který má minimální objem, jsi tuto biologickou filtraci zmenožnil.
Tak je to asi jasné, pokud jsi jenom vyměnil filtr za nezaběhlý, filtrace přestala fungovat (ona teda s tou Diversou fungovat nebude nikdy). U filtru je důležitý objem filtračnách hmot, pro tvé akvárium by to chtělo cca 4l, pro zajímavost ta diversa, co jsi tam dal, má objem filtrační hmoty 0,3l. Jaký byl vlastně důvod pro výměnu fltru za výrazně horší?
0 01.06.2017 09:25 zdeno Ano mal som ich pustene sucasne vyse mesiaca bol som v tom ze ta diversa bude lepšia a čo sa týka toho bordelu tak odkalujem dôkladne a výmena vody je cca 80%.údržbu robim kazdy týždeň.
Chápu to dobře,že jsi ty filtry nenechal běžet nějakou dobu současně.V tom případě už asi víš,kde je problém.Zaměř se na podmínky v akváriu,jak říká romant tzv. bordel voda.Začni s velmi častou výměnou části vody.
0 01.06.2017 08:40 zdeno Tak je to diversa claro predtym som tam mal fluwal u2 a ta diversa nestačí? Pred uhynim som dal ten fluwan von tak ho dám asi naspäť.
Nezkoušel bych měnit různé zdroje vody, mohou tam být výrazně odlišné parametry a to asi bude pro ryby horší, než třeba i ne ideální, ale pořád stejná voda. Co filtr? V prezentaci je Diversa 1000, jestli je to Diversa Claro 1000, tak bych začal asi tam - nahradit pořádným filrem. U vody by to chtělo znát alespoň základní parametry všech zdrojů, pak se dá radit, kterou zvolit.
EDIT: přidávalo se do akvária něco krátce před úhynama?
0 01.06.2017 08:02 zdeno – Neonky
Pekny den v poslednej dobe asi 2 týždne mi hynu neonky údržbu robím 1x do týždňa vymena vody atď mal som ich 13 ks a ostalo mi 5ks vodu som skusal rôznu mám 3 zdroje a nič stale to isté ostatne rybky su pohode , už neviem čo mám robiť.
Starší reakce
0 23.05.2017 20:39 Jurgen90 – Úhyn ryb
Dobrý den, v poslední době nám začaly postupně umírat ryby (neonky a parmy-až nedávno jsme se dočetli,že tyto druhy ryb se k sobě nehodí,protože každa potřebuje něco jiného).Máme akvárko 23l, vzduchování, filtr, dno + neživé dekorace. Jednou týdně jim do akvárka kapneme multi-medical kombinované léčivo typu FMC s širokým spektrem účinnosti (50ml).Čistíme akvarium 1xměsičně.První kupované parmy vydržely 5 měsíců bez újmy, pak náhle začaly umírat.Pořídili jsme si 4 neonky a 4 parmičky a ty během 14 dnů poumíraly,máme už jen jednu parmu
.Na posledních 2 parmičkách jsme si všimli červených fleků po těle.
Krmíme 2x denně,někdy jí, ale někdy si toho vůbec nevšímají.Nemůžou být něčím nakažené? Poraďte prosím
Starší reakce
Poradili bys mi jednoduse jaky filtr bych mohla koupit? Tyhle houby atd,netesim jak to se stavit .
Ok, ten se muze tesit az tam pojedu. Moc dekuju za rady.
Ještě k tomu filtru - jestli se vejde, dal bych tenhle rozměr kostky
www.sklorex-akvarium.cz/… Pro srovnání s tím Diversa filtrem, tohle má objem 4,2l (řekl bych tak akorát pro dané akvárium, když nebude přerybněné), zatímco molitan v tom Diversa filtru bude mít tak 0,2-0,3l, což je v podstatě zanedbatelný zlomek objemu potřebného pro fungující filtraci daného akvária.
Těch ryb bude stejně časem zase moc.Jestli se rozhodneš vyměnit filtr,tak nechej oba dva běžet spolu aspoň měsíc.
Akvarista z Domažlic měl asi velké zásoby živorodek a pH testů. 30 živorodek (navíc vypuštěných najednou) mi přijde hodně moc i kdyby to bylo již zaběhlé akvárium s opravdovým filtrem. Pokud diverze klar 1000 = Diversa Claro 1000, tak to moc jako filtr nevypadá, za podobné peníze se dá pořídit čerpací hlava a kostka biomolitanu (pro živorodky bych volil kostku co největší). Ale i s funkčním filtrem bych jich tam dal tak polovinu. Teď tedy nejlépe hned koupit filtr a měnit často vodu (denně), ještě lépe snížit počet ryb tak na 5 a po pár týdnech od nasazení nového filtru možno počet navýšit.
Akvarko je 120, ryb 30 na radu akvaristi z Domazlic v prodejne, zdalo se mi to moc, ale on rekl, ze je letity akvarista a ze to je optimalni pocet. Akva bezi mesic, rybky jsou tam 10 dni. Filtr diverse klar 1000. Vymenila jsem polovinu vody den pred vpustenim ryb a tretinu po dvou dnech kdy uz tam byly. Merim jen ph, rikal ze nic jinyho nepotrebuji
Jj, a kolik tech ryb tam vlastne mas, prijde mi to dost zarybneny, spis az moc...
, teda jen tak od pohledu. NO2 a NO3 meris?
Ještě přitlač. Jak je akvárko veliké, kdy bylo založené, jaký tam je filtr a jak často ho čistíš, kdy do něj šly první ryby, jak častá je údržba...
0 11.05.2017 22:42 Iv
Chtělo by to víc informací o tom, jaké máš akvárium, takhle se dá jen hádat
Založ prezentaci a vyplň co nejvíc pravdivých údajů. Přidej fotku akvárka. Já mezitím vymyslím, do jakého vlákna tvůj dotaz přesunu, tady to asi nebude to pravé ořechové...
0 11.05.2017 22:28 Iv Zdravim, chovame zivorodky a porad plavou pod hladinou, nevite prosim jestli jim neco nechybi? Vcera mi dve umrely. Dekuji
Starší reakce
Pokud vím, pan Rybka je chovatel a mám za to, že prodává jen svoje odchovy.
...ano, žhavé! Mám je od pana Rybky z Apisto, stejně jako Razbory. Bohužel ale nevím jestli je to odchov, nebo dovoz.
Tak to jsem špatně přečetl, má vina.
romant napsal: Ne, ne, tvrdost 20 dávají ohnivky naprosto v pohodě, ale je třeba vědět jaký je to zdroj, tedy těch ryb, jde-li o importy je to s tou aklimatizací horší, ale tuzemská produkce v pohodě.
Jenže Muťa psal o žhavkách.
Ne, ne, tvrdost 20 dávají ohnivky naprosto v pohodě, ale je třeba vědět jaký je to zdroj, tedy těch ryb, jde-li o importy je to s tou aklimatizací horší, ale tuzemská produkce v pohodě.
To není o množení. Ta voda je pro ně tvrdá i na žití a listy mandlovníku nebo Torben to nevyřeší. Jediná šance je, ji něčím měkkým naředit. Buď dešťovkou a nebo zajet někam k potoku do Beskyd a nabrat vodu tam. Jinak to je jako v tom Hornbachu. Tam měli tvrdost 20.
O těch terach a spol jsem to věděl ale stavím se k tomu tak že je nechci rozmnožovat. Proto dávám listy mandlovniku a Torben. Ale mám právě největší podezření na tu tvrdost.
V každém případě tuto debatu velice vítám, a děkuji za ni. Je dobré slyšet více názorů. Udělám rozbor, to mě nezabije a budu řešit dále. S tou hloubkou na tom něco je.
NHKG napsal: OT: Segra měla studnu a ta byla spodní vodou spojená s rybníkem cca 100 metrů od ní. A taky ta kvalita vody ve studni byla žalostná. Navíc spousta studen (ty mělké) zachycuje v podstatě dešťovku a to co zteče z okolí.
Nojo, jenže když Muťa uvádí, že tvrdost vody je 18dGH, tak se evidentně nejedná o povrchovou vodu, ale vodu z hloubkového pramene, který obsahuje soli vylouhované z horniny.
-povrchová voda a spodní voda , v tom je ten problem
-píšete sám ,že se kontaminoval pouze rybník (napřed půl rybníka)
-studně vzdálené 50-80m určitě kontaminované nebyly ,protože kontaminace spodních vod je hodně velký průser
-dále jsou tu další faktory ,jako je propustnost atd.
OT: Segra měla studnu a ta byla spodní vodou spojená s rybníkem cca 100 metrů od ní. A taky ta kvalita vody ve studni byla žalostná. Navíc spousta studen (ty mělké) zachycuje v podstatě dešťovku a to co zteče z okolí.
Úplně jednoduše aspoň podle mě.Jezedaci nacházeli na louku za nami nějaký hnojiva a pak tam vyvezli močuvku,a vše to steklo do rybníka.Netuším co je na tom zmatečný,jen hledám možnosti co to mohlo způsobit a voda ve studni diky tomu může byt prvni na ráně.
Píšu vlastní zkušenost asi sem nezmínil že sme to měli i ve studni.Tam to nikomu neublížilo je jen na zalévání,tak sem napsal to co je pro Akvaristiku relevantní.
Předpokládám že řekneš že se to do studny filtrováním přes zem nedostane.opak je skutečností.
Edit studna i rybník jsou od sebe tak 50-80m.
Driv3r napsal:.... hnojení na polích postřiky vsechno to leze do vody nám takhle jzdaci otrávili půlku rybníka.!nehnojili u vas?
-jak se dá otrávit půlka rybníka?
-navíc ,rybník a studna jsou dvě zcela rozdílné věci
-zbytečně zmatečné
Přidat reakci
1 ...... [5] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x