Úhyn ryb
Nějaké výrazné změny v nádrži? Udělal jsi něco jinak než obvykle? Začal bych obvyklou vodoléčbou, denně polovinu vody
Chce to víc info, o nádrži, teplotách atd.. nebo fotku
Starší reakce
To Easy Carbo jsem prestal davat, nevim proc, mym rostlinam se to nelibilo, a to dokonce ani Echinodorum, ktere se ted spravuji kdyz davam jen PMDD+KNO3. Jedna Ramka mi behem pridavani Easy Carbo odesla, ale to s tim nic spolecneho nemelo. Rozhodne si nedovolim rict, ze je to spatna vec, ale co si mohu dovolit, rikam ze memu akvariu se nelibi a nebo ja to s timhle neumim.
Neodkalovala jsem, nikdy to nedělám společně s filtrem, a ani to není moc potřeba - zdá se, že piskořky to docela zvládají i bez mé pomoci. Ten filtr jsem vymáchala tak napůl - některé části hodně (tu malou část nahoře před filtrační hlavou, kvůli kterému se mi prakticky celý ucpal, a ze Substrat pro (1 třetina filtru) jsem obrala všechny cucky, zbylé dva molitany jsem jen lehce vypláchla od cucků, vše samozřejmě ve vodě z akvárka). Na amoniak tady test nemám, takže radši vyměním vodu (stejně by mě to čekalo
)... Nezdá se mi ale, že by tři různé ryby najednou takhle odešly na otravu, zatímco na ostatních rybách není vůbec nic zvláštního... samozřejmě to, že to byly nějak oslabené kusy, je možné...
Prostředky proti hmyzu v obýváku u akvárek žádné, ve zbytku bytu jen dvě takové ty lepící pasti na moly, obě jsou ale v zavřených místnostech, do kterých je to z obýváku ještě přes chodbu... A krevetky ve vedlejším akvárku jsou v pohodě, včetně krystalek....
Ještě jsem zapomněla dodat, že asi měsíc dávám každé ráno 2 ml Easy Carbo, včera taky, ale předevčírem jsem vynechala, ve spěchu jsem zapomněla...
Cisteni filtru? Jak moc drasticke? Asi to pisu zbytecne, ale NO2 se objevi az kdyz funguje nitrifikace z prvni poloviny, a zase zmizi az funguje komplet. A tak pokud je filtr uplne cisty, otrava cpavkem by mozna byla i kdyz je NO2 temer na nule. A ryby nemusely odejit nejprve ty obecne nejnachylnejsi, staci ze jsou nejak oslabene, nebo proste nejslabsi.
Otazka ale je, jestli to tim je. Co tak doma nejake prostredky proti hmyzu?
Ramky si sve pohlidat umi, ale ze by neco takhle pozabijely, to se mi fakt nezda. Ony to spis uhoni, az to nekam zaleze, ale ani to nebyva tak hrozne, kdyz maji ryby kam.
Odkalovala jsi při té údržbě taky?
Ahoj, včera mi proběhla nějaká kalamita v Kvakvárku. Obvykle nemám žádné ztráty, a včera najednou tři různé ryby - když jsem přišla domů, dvě už to měly za sebou (pancéřníček trpasličí a tetra ohnivá), třetí (čtverzubeček
) dodělával - byl zamotaný v kořenech anubiasu, dýchal, ale jinak už byl apatický, jen občas s sebou trochu škubnul. Na žádné z nich jsem neobjevila nic zvláštního - žádné rány, povlaky, zježené ploutve... Navíc jsem objevila i jednu mrtvou neritinu. Ostatní ryby, krevetky, šneci i žáby jsou v naprostém pořádku, včetně dost citlivého ancíka L213. Jediné, co se v akvárku děje, je že se ten den zrovna třely Ramirézky. Hned jsem změřila vodu: pH cca 7,5, NO2 prakticky nula, NO3 cca 20 (vše kapkové testy Rataj), teplota 26. Vodu jsem měnila tuhle neděli (30 l), čistila jsem i filtr. Předevčírem jsem krmila suchým, den předtím mraženými patentkami (jako obvykle).
Napadá někoho jiná příčina hromadného zkapání, než že je umlátily ty Ramky, když jsem nebyla doma? (ta Neritina by pak musela být asi náhoda, té by sotva něco udělali)... Případně co bych mohla ještě změřit?
Starší reakce
Tak měň teď často vodu jak píše vondr001 a předejdeš tím dalším případným umrtím. Jina cesta není. Při každé výměně ještě můžeš přidat nitrivec.
Tak to jo, Paví oka byli první po 3 týdnech, ale 14 dní na to přišla už větší skupina. Bude to hnusný ale aspon že to neodnesli hrbohlavci, jel jsem pro ně 300 km. Už by se mi nechtělo znova jet tak daleko
Díky za reakce.
jde o to, že těch ryb bylo moc najednou. Biologická rovnováha je ještě křehká. Moc ryb = moc výkalů = moc N látek = otrava ryb. Ze začátku to chce ryby přidávat opravdu postupně. (po týdnu a po pár kouscích) Udělal si to dobře, že si nechal akva zajet. Ale teď ti pomůžou ty pravidelné výměny vody. Až ti příjdou ty testy, tak pro tebe teď budou hlavní NO2 a NO3. S dalším přidáváním ryb rozhodně počkej.
Jde o to, že když přidáš moc ryb současně, tak se zvýší zátěž na nitrifikační bakterie (víc ryb->víc hovínek), které nejsou v dostatečném počtu aby likvidovali pro ryby toxický NO2. Proto ty úhyny. Navíc ramky jsou choulostivé na kvalitu vody. Ideální způsob je po prvních 3-4 týdnech přidat v několika kusech nenáročné rybky jako jsou paví oka, potom počkat 1-2 týdny a dát třeba 3 anícky, zase počkat a 10 neonek a zase počkat a pak další ryby. Chichlidky měly přijít jako poslední v zarybňovacím cyklu.
o tom sem si všechno četl, Proto bylo akva tak 5 týdnů bez ryb, teda jen s oky. Ze začátku jsem kapal bio nitrivec, kde v návodu píšou že se ryby můžou dát už druhý den, i tak jsem 5 týdnů čekal do první osádky. Asi bude problém v tom počtu ryb, ale že to odnesli jen ramirezky. Kolik ryb se tedy může najednou pustit do akva? 16 je moc?
Ahoj, mám akvárko 200l, čistý objem tedy nějakých 160 litrů. Akva je založený před 6 týdny. Tedy někdy v půlce unora, Po 3 týdnech jsem vypustil 6 pávčat, A na velikonoce jsem si přivezl cichlidky kakadu(6ks) a ramirezky(5ks). A hrbohlavce africkýho(5ks) Nic víc v akva není. Ale za poslední 3 dny všechny ramirezky zemřeli. Ostatní ryby zatím naprosto v pořádku.
Rostlin je si myslím dost, nehnojím, pravidelně měním vodu 1/3 každou sobotu, Externí filtr fluval 305. Nemám zatím žádný testy, dnes jsem objednal přes net. Nějaký nápad, proč odešli jen ramirezky? díky
Starší reakce
Pokud nebudeš tu výměnu vody praktikovat alespoň týden, tak bude velmi rychle po syndromu a z akva bude mrtvá zóna. Vyhledej si pojem nitrifikace.
někteří prodejci by prostě potřebovali pořádně nafackovat
martin189 napsal: mne ty rybky tak poradili ve zverimexu.!!To se stává, že je personál nekompetentní, bohužel. Podívej se do atlasu na nároky jednotlivejch ryb a až jim je některý budeš vracet, tak je hned dovzdělej v daný problematice.
0 01.03.2013 18:37 martin189 mne ty rybky tak poradili ve zverimexu.!!
jak píše Romant, syndrom nové nádrže. navíc máš naprosto nevhodné ryby na tvou velikost akva. Všechny bych je vrátil do zverimexu, něco nastudoval a začal znovu
Drž se toho co jsem Ti už napsal, denně měnit 1/3 vody a nekrmit, nedokupovat žádný další ryby a studovat.
0 01.03.2013 18:33 martin189 akva je stare od ponděli, velke 54 litru, ryby: 10x neonka, 6x čichavec, 1x panceřniček, 1x ancistrus, 3x parma,3x paví oko
jak je akva staré, jak je velké, jaké ryby atd.
0 01.03.2013 18:22 martin189 chtěl bych se zeptat...sem uplny začatečnik..!! Včera sem si pořidil rybičky do akvaria a dnes sem zjistil prvni uhyn, pak druhy a ted i třeti. Poradte mi čim to muže byt.??
0 27.02.2013 23:09 handuliuna ele néé pardon, sptná fotka tato jwe spraávně:
0 27.02.2013 23:08 handulina – fotk
lampička
0 27.02.2013 23:06 handula Zasílám ještě další foto
0 27.02.2013 23:04 Handula; – Náhlý úhyn rybek
Ahoj, zdravím vesechny, mám trochu více otázek, tak Vás moc prosím o rady a zkušenosti. Tajk měsíc, co jsem si založila akva. Nwejdříve jsem měla malé kulaté a pak jsem prřídila 70l (Š-45, D-56cm, Výška- 31cm. Proplulo mi tamtudy hodně rybiček, ale momentální stav: 2x skalára amazonská, 3x mečovka(1samec), 3x neonka, 2x plata tuxedo, 4x goldmoly(malinké), 1x blackmolly, 1x thajská škrabka, 1 ancitrus bílý, 1 paví čko samec, 2x danio pruhované, 1x nejaka mala parmička, 1x plata (taková černá do zlata), 4x taková zlatá rybka co vypadá jako plata, a má ploute trochu do závoje. nějaké rosttlinky. Svítím normální lampičkou, ted jsem tam dala 41kw žárovku. Vůbec se nedaří rostliná, jaké lampičky jsou nejvhodnější? Jak jsem riksala rybky mi postupně vymřeli (měla jsem nožovku, spoustu neonek, i červených i modrých, black molly, jiné mečovky)
Nechápu proč se to tak děje. Nějaké plavaly, jako že u hladiny vypadali jak mrtve, a když jsem kolem nich začeřila cvodu tak popoplavaly a zase se přestali hýbat, až vážně umřeli. Mám filtr kaskádový, a ještě vzduchovací hadičku.Takže nedostatek kyslíku asi ne.. Poradíte? A další, hlavně teda mečovky, a platy, mi umřeli na nějakou bílou pusinku. Měli jakoby rtíky natřené na bílo. Zkoušela jsem osolit vodu, ale stejně umřely. Máte stím nějaké zkušenosti? Dnes jsem vyměnila tak 40% vody, osolila a přidala aqasafe. Rybky pak ke konci taky jen plavali bez hnutí obcas ozivly a pak umřeli.A malý potěr, mečovky, co jsem vychytala(2ks) jsem měla vedle ve sklence, kam sem jim fouklaa vzduch, a pak jsem je dalas do plastového kyblíčku do kterého jsem udělala dirky do velkého akva. Po 2 dnech pošli, a tak jsem tam dala těhotnou blackmollu která měla pupek už vááážně dlouho, a ta za 2h umřela v tom kyblíčku taky... Prosím Vás o rady, zkušenosti a poznatky. přikládám i foto, na púrvní jsou ty zlaté rybky ( co neznám jméno), na druhé lampiščka kterou svítím.
Starší reakce
V podstatě výstižná odpověd,jen s tím,že rostliny kyslík nevyvíjejí,ale uvolnují diky fotosyntéze z Co2.
V akvárku se delší dobu neodkaluje a kumuluje se tam detrit. V něm žijí anaerobní bakterie. Již delší dobu to asi bylo na hraně a to, že ryby večer nelapaly po vzduchu u hladiny, je pochopitelné. Za světla totiž rostliny díky fotosyntéze uvolňovaly kyslík. Pak se zhaslo, kytky přestaly kyslík uvolňovat a naopak jej začaly odebírat. Pokleslo jeho množství ve vodě, bakterie se díky optimálním podmínkám začaly rychle množit a bylo zaděláno na průser. Takže jak napsal Romant - nekrmit, denně větší výměna vody spojená s odkalováním a naučte se aspoň jednou týdně to akvárko odkalovat. NIc tím nezkazíte a rybky Vám budou za čistou vodu vděčné. A to, že se to stalo po víkendu, nic nenaznačuje. Klidně se to mohlo stát třeba v půlce pracovního týdne. A ještě k té rychlosti otravy. Bakterie se množí dělením a podle vhodnosti podmínek možná i vícekrát za hodinu. Tak si zkuste spočítat, pokud by se rozdělily třeba jenom dvakrát za hodinu, kolikanásobné množství se jich v nádrži vytvoří třeba za deset hodin v noci.
Takže pokud by to byl chemický problém (jídlo) tak se může situace ve 120l akvárku změnit za 12h?? To bych chápal v nějakém dvacetilitráku ale ve 120? Vždycky pokud jsem měl nějaký chemický problém tak na to upozornilo chování ryb (čmuchání u hladiny) případně úhyn prvních kousků. Ale večer všechno OK a ráno půlka ryb po smrti??
Tak podle mě to vypadá na postupnou kumulaci N látek a k oné poslední kapce mohlo přispět to včerejší krmení. O tom, že je krmení akváriu dopřáváno o trochu více než by bylo potřeba, svědčí i ten fakt většího množství šneků, jak je popisováno. Osobně bych odkalil dno, zprovoznil ten filtr, pokud není více jak 5 hodin mimo provoz, tak s ním nic nedělal, nekrmil několik dní a jenom měnil denně vodu a pokud by zákal neustupoval, tak vodu neměnil, neb jak jsem již napsal bude se zřejmě jednat o nálevníka, ale považuji to za akutní stav a proto výměnu vody doporučuji, byť je to tzv. proti zvyklostem při boji s nálevníky.
To akvárko jede v kuse už snad 6 let. Posledních několik let už na odkalování dna kašlu, je tam dost kytek a dobře se jim z toho bordelu žije, rybám ani vodě to nikdy nevadilo.
A pokud jde o šneka - šneci se mi taky roky rodí a samozřejmě chcípají průběžně. Víceméně nikdy jsem nelovil chcíplého šneka, vždycky až prázdnou ulitu.
Ať je to dobře nebo ne - jak něco co funguje roky může nadělat paseku za jednu noc? Tomu nemůžu věřit..
0 14.01.2013 10:32 Hasic Zkus se mrknout po uhynulym snekovi a urcite bych zkusil namerit vodu...no3 atd..
Kdy byla naposledy měněna voda a odkalovaný dno?
Nene fakt nikdo nekrmil a jak říkám šneci zbytky dorazí, těch tam mám možná desítky. CO2 a nic podobného nemám.
Já bych se zkusil poptat po rodině, jestli náhodou někdo nekrmil. Třeba mladší brácha nebo sestra. Mi to připadá jako zákal z překrmení. Pokud totiž krmí někdo neznalý, který nemá odhad, tak podle jeho mínění těm rybičkám dal jenom trošku a pak se zjistí, že ta troška byla skoro hrst krmiva.
Cca před rokem (možná je to dýl) mě vyvraždilo celý akvárko vadný topení. Po příjezdu z dovolený bylo všecko po smrti, voda zakalená shnilá, ale to už byl spíš následek úhynu. Nakonec bylo příčinou vadné topení do kterého se dostala voda..
Nyní mám topení "externí" ale je otázka jestli nějaká vada na elektřině nemůže vodu nějak "elektrizovat"..
Se snekem je to pravda, taky se mi to stalo, chcipnul a pekna paseka, ale ryby zily...
Jojo šneků mám spoustu, vždycky se seběhnou na tablety a zbytky jídla. I proto si myslím že jídla po krmení moc nezůstává spíš žádné. O víkendu byly ryby hladem a po příjezdu naprosto v pohodě.
0 14.01.2013 10:13 Hasic To spis vypada, jak kdyby ti tam nekdo neco vylil...pokud si nemenil vodu a nic s tim nedelal, tak je to fakt divne ... Samotnyho me zajima pricina
Máš tam stále ty ampulárky? Nedošlo k jejich úhynu před tím? To dovede nadělat pěknou paseku. Ještě k tomu krmení, nekrmil někdo i o víkendu? Už jsem to párkrát zažil, že bylo rybám dopřáno a majitel se posléze nestačil divit.
Jo to jsem zapomněl napsat vzducuju jak o život. Žádný zásah jako čištění apod jsem nedělal, krmeno klasicky jako každý den rok předtím. Navíc jsem krmil po víkendu co jsem byl pryč takže ryby byly spíš hladovější takže podle mě všecko zblajzly do minuty..
Toho odstavenýho filtru je škoda, ten bych zprovoznil, klidně jenom v belíku. Výměny vody, to je jasná první pomoc. Co mě napadá, jestli nebylo překrmeno, občas se to stane, že když se hodně na noc nakrmí, tak ráno nálevník, tak jak to popisuješ, což si myslím že tam máš a tudíž bych zavedl silný vzduchování. Nebylo třeba odkalováno a čištěn filtr zároveň?
Mám problém s úhynem a to dost drastickým. Mám akva cca 120l, filtr vnější dostatečně dimenzovaný, filtr v chodu, topení takové to externí na trubce také v chodu. Večer bylo akvárko v pořádku, všechny ryby ok, voda čistá čirá.
Ráno po rozsvícení (tedy cca po 12h spaní) bylo akvárko zakalené do běla, půlka ryb po smrti, filtr stále v chodu, teplota cca 25st.
Co může způsobit takto drasticky rychlou tragédii v akvárku? Nemoc? Nějaký chemický problém? Co dělat pro nápravu?
Jako první pomoc jsem filtr zastavil, topení odpojil a vyměnil 4 kýble vody. Ale co dál?
Přidat reakci
1 ...... [19] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x