Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Úhyn ryb

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 21 Přejít na další stránku   1  
Úhyn ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:19 Žena Iveta11 [5] Re: Haimdol
díky za rady budu měnit vodu jak jste poradili snad se to ustálí a zbytek rybek neuhyne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   18.03.2012 10:18 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Společne s tím řešením akutního stavu těma výměnama vody lze v tomto případě použít třeba přípravek Nitrivec, jímž se ta počínající nitrifikace podpoří a její rozjezd se lehce urychlí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.03.2012 10:17 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Nympheas
...Dokud není vytvořeno potřebné množství nitrifikačních látek ve filtru, výměnou vody si moc nepomůžeme...
To se, bohužel, mýlíte. Právě výměnou vody zajistíte udržení koncentrace jedovatých forem dusíku v neškodné výši do doby, než se systém stabilizuje, (namnoží se dostatek nitrifikačních bakterií).
V případě potřeby je nejen možné, ale i nutné provádět tyto výměny i několikrát za den. Pro použití vody odstáté a vytemperované (pro tento účel) se přikláním.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.03.2012 10:16 R Muž Silent [5949] Re: Iveta11
Podíl toxické formy amoniaku je pro většinu ryby nebezpečný nad pH7,6. Záleží ovšem i na ostatních stresorech a těch je v nezaběhlé nádrži spousta. V každém případě postupuj podle zde uvedených rad.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.03.2012 10:16 R Muž romant [28001] Re: Nympheas
Výměna vody bude právě po tyto krizový dny tu nefunkční nitrifikaci suplovat. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:13 Žena Iveta11 [5] Re: Haimdol
ted jsem změřila Ph a je 7,4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.03.2012 10:12 R Muž Silent [5949] Re: Iveta11
Souhlas s Romanem. Vodu přes sprchu rovnou do kýblu. Netřeba odstát. Množství chloru se většinou přeceňuje. Navíc jde o "krizovou situaci" kdy naředění odpadních látek výrazně převáží negativní vliv neodstáté vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.03.2012 10:12 Žena petulinakk [2017] Re: Nympheas
Nympheas napsala: Dokud není vytvořeno potřebné množství nitrifikačních látek ve filtru,výměnou vody si moc nepomůžeme.

Mám za to že v tomto případě jde hlavně o snížení koncentrace škodlivých látek, které se ve vodě hromadí.
Napoprvé bych taky vyměnila polovinu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.03.2012 10:10 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Nympheas
...Vždycky je lepší nové akvárium nechat třeba měsíc zajet bez ryb, aby se vytvořilo ideální prostředí a dostatečný počet nitrifikačních bakterií...
Hlavní idea bezesporu správná; jak píšete vy i Romant, ryby padají téměř jistě vinou otravy N-látkami.
K výše citované radě je ale nutné dodat, že i po měsíci provozu bez ryb musíte dodržet princip postupného přidávání rybek v závislosti na aktuálním obsahu NH4/NH3 a NO2, abyste minimalizovala riziko možného poškození ryb těmito látkami.
Nebudete-li v průběhu zabíhání nádrže bez ryb nitrifikační bakterie krmit, jejich kolonie se nevyvine natolik, aby byla jednoznačně schopna zvládnout nárůst koncentrace N-látek po přidání jejich producentů.
Jinými slovy: "syndrom nového akvária", který zmiňuje Romant, může nastat i v "zaběhlé" nádrži po jednorázovém přidání velkého "objemu" ryb...
Romantem již zmiňované výměny vody jsou samozřejmě i v tomto případě velmi žádoucí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:09 Žena Iveta11 [5] Re: petulinakk
je tam staré dno a na vrchu je černý štěrk smíchaný s červeným ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.03.2012 10:09 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Dávej přímo z vodovodu, můžeš natočit přes sprchu, ale to je spíše takový sichr opatření proti event. přítomnosti chlóru a díky němu je velmi často doporučováno to odstátí vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:08 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: Iveta11
odtátou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:06 Žena Iveta11 [5] Re: Iveta11
a mám dát vodu s kohoutku nebo ji nechat odstát a pak nalít do akva?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -3   18.03.2012 10:06 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: Iveta11
To je jasné,sestra měla tentýž problém i mí rodiče všechny paví očka šly jako první nějakou dobu to opravdu trvalo než ryby přestaly umírat.Jak jsem už psala problém je ve složení té vstupní vody z kohoutku.Asi bych neměnila polovinu,ale třetinu.Dokud není vytvořeno potřebné množství nitrifikačních látek ve filtru,výměnou vody si moc nepomůžeme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:06 Žena petulinakk [2017] Re: Iveta11
Je určitě dobře že jsi ochotná "otevřít oči" a zvážit podmínky pro svoje rybky, spousta majitelů akvárek raději vidět nechce, a rybky pak strádají v nevhodných podmínkách.

Vodu je potřeba vyměnit co nejdřív, a jak radí romant, prezentace s více údaji hodně napoví.
Mně zaujalo to dno, je opravdu do červena, nebo je to jen zkreslené?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   18.03.2012 10:04 R Muž Silent [5949] Re: Nympheas
Toxicita amoniaku je závislá na pH vody. Pokud je pH 7 a nižší tak bych se spíše obával vysokých hladin NO2 než amoniaku, protože toxická forma (NH3) je oproti netoxické (NH4) ve výrazné procentuální menšině. Je to sice zjednodušeně řečeno, protože poměr obou forem amoniaku závisí i na teplotě a množství kyslíku, ale to je spíše do jiného tématu. Tady bych viděl problém spíše v NO2 a v nedodržení záběhové doby. Takže měnit vodu. Vodoléčba jak říkává Roman. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:03 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
po dobu 5 dní denně 1/3 akva a v dalším týdnu 2-3x a potom najet na normální týdenní režim výměny té 1/3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 10:00 Žena Iveta11 [5] Re: romant
jak často ted tu vodu mám měnit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:57 Žena Iveta11 [5] Re: Nympheas
s pavími očky už je ámen ta co je na fotu odešla
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:56 Žena Iveta11 [5] Re: petulinakk
tak těd jsem zasočena tímto článkem o skalárách já je normálně utýram jestli do té doby nechcípne i ta poslední.tak ty už kupovat nebudu je to fakt malé coze
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   18.03.2012 09:56 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Když nebudeš dělat nic jinýho než ty výměny vody, tak se to stabilizuje a bude to v pohodě. Případné další úhyny nelze vyloučit, s tím se bohužel musí počítat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:53 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: Nympheas
Skaláry by to mohly ustát i ti ostatní ,až na paví očka.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:52 Žena Iveta11 [5] Re: romant
Fotka k příspěvku Vodu určo dnes vyměním,asi jsem to moc uspěchala,ph mám vynikající,nějaké to hnojivo na rostlinky a vodu mám.akva vypadá takto uhynulé rybky nebo nemohoucí jsem radši už odstranila.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:47 Žena petulinakk [2017] Re: Iveta11
K radám od romant a Nympheas není co dodat.
Já bych se ještě přimlouvala za ty skaláry, pokud přežijí tak je poslat o akvárko dál do vhodnějších podmínek, a pokud nepřežijí tak ani po ustálení podmínek v akva už nové skaláry nekupovat.
Já vím, jsou krásné a člověk si chce dopřát krásnou podívanou... ale pro ně je to prostě malé. rybicky.net/atlasryb/skalara_amazonska
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:34 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: Iveta11
Ivet,u nově založeného akvária se to může stát, kde dosud není zaběhlá filtrace a nitrifikační bakterie nestačí transformovat anoniak na méně toxické sloučeniny) a amoniak obsažený ve vodě je pro ryby jed. Méně toxickými jsou dusitany a nejméně nebezpečnými jsou dusičňany, které navíc ke svému růstu potřebují akvarijní rostliny.Vždycky je lepší nové akvárium nechat třeba měsíc zajet bez ryb,aby se vytvořilo ideální prostředí a dostatečný počet nitrifikačních bakterií.Nech to být.Teplotu udržuj na 26 a nezbývá jen čekat.Nekupuj žádné nové ryby.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.03.2012 09:27 R Muž romant [28001] Re: Iveta11
Bez znalosti akvária doporučím okamžitou výměnu poloviny vody. Až bude voda vyměněna, tak si zřiď prezentaci aby bylo z čeho čerpat a ten kdo che a umí poradit měl nějaké informace. Jedna fotka je kolikrát lepší než sáhodlouhý slohový cvičení. Na první čtení je možné usuzovat na méně vhodnou rybí osádku a pravděpodobnou příčinu nezdaru bych viděl v tzv. syndromu nového akvária, ale to jsou jenom doměnky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.03.2012 09:14 Žena Iveta11 [5] – uhyn ryb
Tak nevím kde je chyba mám nově založené akva 54L.živé i umělé kytky,filtraci eheim,topítko mi odešlo zítra musím koupit nové teplota vody 21stupnů,2 black molly,4 neonky,2 pancéřníčky,4 mečovky, s toho jsem dnes vylovila 2 uhynulá paví očka a jedna se skalárů uhyne snad během dneška je schovaná zs filtrací a prostě nezájem skaláru mám ještě jednu.nechtěla bych aby uhynuli všechny ale jak čtu a čtu tak stejně toho moc nevím,všude je něco jiného tak se ptám vás zkušených,pokud by jste chtěli ještě něco vědět co jsem zapoměla napsat zeptejte se.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 14:06 JaničkaN Re: Nympheas
Jinak to co mám doma bude asi mandlovník :-) udělám ten výluh, a dneska vyměním vodu, zítra vyměním vodu a pozítří...a pak teda po třech dnech...Děkuji za ochotu a rady, a držte palce ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 14:04 JaničkaN Re: Nympheas
No opravdu tam je jen jeden ancík...je fakt, že dělá největší bordel, ale zase to přece nemůže způsobit to, že bude akva jak prase...ale kam s tou ampulárkou? vždyť může také přenést nemoc...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 13:29 R Muž romant [28001] Re: Nympheas
Já z Tebou souhlasím, jak s tím postupem vylepšování podmínek v akváriu, tak s tím (ne)použitím sava. palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 13:26 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: JaničkaN
Desinfekce savem je poslední možná varianta.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 13:25 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: JaničkaN
Jeden ancistrus přece nemuže tolik zaneřádit za tyden akvárium.Já bych ho tam nechala,mám je také v malých nádržích.jestli je nakaženej,tak to akorát nasadíš do akvária sousedovi.Tím to nebude.Spíš sis to od někud přinesla.Uvař litr vody dej tam vylouhovat dva listy,nevím jestli máš ten mandlovník a až to vychladne tak to tam nalej.Měň často vodu,jak radí ostatní.Ampularii bych také vyhodila.A nějakou dobu bych to tak delala a vždy přidala čerstvý výluh.Snad se mnou bude někdo souhlasit případně,řeknou jinou variantu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 13:10 JaničkaN – Dezinfekce akva
A ještě dotaz, mám dát filtrační vložky do Sava a vydezinfikovat? Aby jsem zabila případné bakterie? Akorát pak kdybych to udělala, tak bych měla vložky opět naočkovat zdravýma bakteriema, ale jak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 12:50 JaničkaN Re: Nympheas
Vodu měním opravdu poctivě a pravidelně, přidávám jakési suché listy čehosi (nemůžu si vzpomenout) koupila jsem je v pytlíku ve zveráči....a jinak rybky byli do teď fakt v pohodě.. štve mi to....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 12:47 JaničkaN Re: HaDaS
Jinak z chemie používám Sera bionitrivec po každé výměně vody....Sera toxivec jsem již vyřadila, a aquatan taky...a pak přidávám ještě vitamíny od Sery...hnojivo používám velm zřídka...teď v poslední době vlastně vůbec, protože kytičky prospívají
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 12:44 JaničkaN Re: HaDaS
Teplota je 26-27 stupňů, stabilně, kontroluji to každý den. Ampulárku a ancistruse šoupnu k sousedovi, má mnohem větší akvárium....sice mi jich bude líto, ale nedá se nic dělat.....je fakt, že dělaj bordel...Zkusím tedy tu výměnu vody, a uvidím...štve mi to, o akvárium opravdu pečuji pravidelně měním vodu, prostě se snažím dodržovat vše, hlídám hodnoty vody...chjo :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 08:21 HaDaS Re: JaničkaN
Zintenzivni výměnu vody. 1/3 každý den, 3x za sebou. Poté každý třetí den 1/3 vody, opět 3x za sebou. 1x důkladně odkal dno, nezvířit. Odejmi ampulárii a ancistruse. Jsou to docela velcí znečišťovatelé. Hlavně v takto malém akváriu. Pokud se jedná o nějakou nemoc, tak je pravděpodobné, že jí mají i ostatní rybky. Jen se to ještě neprojevilo. Nemoc jsi si tam pravděpodobně zavlekla i s nějakou rybkou. Vyměň zdroj (tam kde jsi si je opatřila). Kup rybky jinde. Já osobně bych vynechal i veškeré hnojivo a chemii na vodu jež používáš. Hlavně tu chemii. Mně se to v začátcích osvědčilo.
Na konec dotaz. Jakou máš v akva teplotu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 08:18 Žena Nympheas [111] - LabyrintkyRe: JaničkaN
Této nemoci se přikládají,špatné podmínky v akváriu,stresované ryby z transportu či nízká teplota a nesprávná výživa. Infekce se nemusí ihned projevit, ale může se projevit až za delší dobu při jakémkoli oslabení ryby.Měla jsem týž problém.Delší dobu asi tak 5 měsíců jsem do vody přidávala výluhy z mandlovníku,pravidelně měnila vodu,vložila aktivní uhlí.Až po té jsem si troufla nakoupit nové ryby,které jsem před tím dala do karanténní nádrže na 14 dní.Možná se k tomuto příspěvku ještě někdo vyjádří.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 08:11 R Muž romant [28001] Re: JaničkaN
rybicky.net/nemoc/vodnatelnost
Edit: Při té údržbě bych se zaměřil hlavně na výměny vody a dal bych pryč tu ampulárku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.02.2012 07:39 JaničkaN – Úhyn betty
Ahoj akvaristi, před necelými třemi týdny mi uhynula samice bojovnice, nejspíš vodnatelnost (dle nafouklého břicha a zježených šupin po celém těle). Žádné nové ryby dokoupeny nebyli. Akvárium je 25 litrů, filtr puštěn naplno, hodnoty v pořádku. Ryba byla odlovena do karantény a následně tedy uhynula. Dnes uhynul i samce betty (nafouklé břicho, nechutentství, zježené šupiny, ale pouze na břiše). Zbývá poslední samička (zatím bez známek nemoci). Ancistrus, a dva pancéřníčci jsou v pořádku, již od prvního úhynu ryby. Akvárium vzhledem k velikosti, je čištěno pravidleně 1x do týdne, jednou odkaluji a po dalším týdnu vyměním pouze vodu, a pokud jsou filtrační vložky zaneseny tak je vyperu v odsáté vodě, pokud nejsou špinavé, tak pouze přidám novou vodu. A mám vyčerpávající dotaz, za jak dlouho mohu koupit znovu samce bojovnice??? Předpokládám totiž, že zbývající samice může být též nakažená a je otázka času, kdy to vypukne. Pokud uhyne i ona, co mám udělat s akváriem, aby proběhla správná dezinfekce?? ale nechce se mi znovu zakládat..vzhledem k tomu, že ostatní ryby jsou v pořádku.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2012 18:30 Žena ustavprochore [567] Re: filipkriz
stydim Ono je něco trochu jiného, když akva znám a aspoň trochu tuším, co v něm probíhá za "chemii", než ty, když se všechno učíš za pochodu na svém prvním akvárku. Mám vyzkoušeno vyměnit 50 - 60% objemu rovnou za čerstvou, dokonce i s lehkým odkalením dna, ale není to nic, co bych s klidným svědomím doporučila začátečníkovi. Třeba proto, že budějcká voda má poměrně dost vysoké pH, které přitom nemusí být úplně stabilní (nízká KNK). :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2012 15:10 Muž filipkriz [53]
zdroj vody je vodovod v panelaku na velkym sidlisti, mesto ceske budejovice, tusim ze uzivatelka ustavprochore ktera tu ma prezentovane krasne akva pouziva stejnou vodu, a bez problemu, tak v tom asi zrada nebude. jdu menit ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   21.02.2012 08:18 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: katterinecka
u minicek to chce opravdu odstat, ale u 70L to staci vytemperovat....

vodolecba pomuze jen tehdy, kdyz ta zdrojova voda nejni zdrojem problemu.... coz vetsinou nebejva, ale muze byt!!!

jinak docela dobrym zdrojem kyblu s deklem jsou maly pekarny (maj v tom marmalady, tvarohy apod., vetsinou je vyhazujou, staci pekne poprosit), pripadne pak je taky dobry zednicky vedro, hodne vydrzi, a novy vyjde na cca 40kc
samozrejme pak jsou taky dobry vedra od malirskych barev
ale pred pouzitim je treba vsecky vedra/kyble/pixly poradne vydrbat

ja na odstati pouzivam 5L kanystry od destilky, jednou za cas je vydesinfikuju savem.... pro 70L staci tri kousky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 21:46 R Muž romant [28001] Re: filipkriz
Vodoléčbou opravdu nic neskazíš, na první dobrou je to sice provařená, ale zatraceně účinná metoda. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 21:43 Muž filipkriz [53]
Zejtra koupim test na tyhle latky, esli budou mit, jen abych vedel, esli to je opravdu tim, nebo je problem jinde. vymenim cca pulku vody ( 3 kyble zhruba ? ) a uvidime, tim se asi moc zkazit neda.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   20.02.2012 21:28 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: filipkriz
když máš problémy s dusičnany nebo dokonce dusitany, tak kašli na nějaký odstátí, rybám se nic nestane (jen by měla mít voda podobnou teplotu). Jestli máš strach tak to nech odstát třeba na půl hoďky, většina těch plynů vyprchá, ale plno akvaristů normálně mění přímo z kohoutku a nic se neděje
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 21:28 R Muž romant [28001] Re: filipkriz
Den odstátá voda, je stará voda, to není naprosto nutný, nech tu vodu tzv. pro sichr odstát hoďku, spíše vytemperovat a už to lej do akva. Mrkni se na příslušný vlákno, kde se o tom diskutuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 21:25 Muž filipkriz [53]
V tom ze pokud tam chci davat alespon den odstatou vodu, tak se to proste neda udelat na jeden zatah, protoze nemam dost odstaty vody, kterou bych tam nalil misto ty , kterou vycůcnu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 21:07 Muž scorpion075 [254] - AfrikaRe: filipkriz
Přečti odkazy co ti nadhodil romant a chybu možná odhalíš sám. Nějak sem nepochopil v čem ti jeden kyblík brání vyměnit půl akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2012 20:35 Muž filipkriz [53]
Vodu sem menil v sobotu i v nedeli, bohuzel mam zatim jen 1 cisty kbelik, tak to neni polovina. Zitra zase vymenim co pujde a dokoupit dalsi nadobu na vodu. Kvetiny tam nejaky sou ( viz fotky) a dalsi by meli zejtra dorazit.. postupne z toho chci udelat pekny ( v ramci rozumnych mezi ) prales ale casove ani financne to neni mozne pres vikend..
diky za reakci

Filip

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [21] ...... 38

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15262?od=1001