Úhyn ryb
Mám filtr Denerle s malou sprškou,přímo vzduchování ne..
Vždycky umře jen jedna,pak třeba po měsíci nebo míň další..Mám akva 25 litrů.Momentálně v něm je 9 živorodek,některý úplně malinký..Krmím obden Tetramin granule,vodu měním cca 10-14 dní 1/3.Teď mi poradili přidávat Preventin.Dávám ho asi 10 dní-žádná změna,jen modrá voda..
Možná by pomohlo vidět celé tvé akvárium.
Choroba to asi nebude. 1/2 roku je dost dlouhá doba, spíše špatná voda udej počet ryb, objem v L. Máš vzduchováni spíše bych to viděl na moc dusitanů.
A chcipají ti po více kusech? Jak dlouho už? Jak často se tak děje? Mají nějaké příznaky? Zkus to trochu popsat. Ideálně v prezentaci tvé nádrže. Tam úveď litráž, krmení, údržbu, teplotu, info o filtraci atd.
Starší reakce
Prostě s pravdou ven, i když bude nepříjemná. Jestli s tím chceš opravdu něco dělat a dostat konkrétní rady, tak ti nic jiného nezbývá. Za sebe z toho prvního popisu to vidím na přerybněné akvárium. Už jen ti dva "přísavníčci" dokáží slušně zabordelit vodu. Čistou vodu hned znehodnotíš chemií...
Jak vypadalo to chcipnutí ryb? Nějaké příznaky?
Na kameny bych to neházel, dej sem aspoň tu fotku akvária.
Rybky jsem výrazně omezila.
Je možné že to celé způsobily kameny?
0 08.06.2019 08:27 Lnk – Úhyn rybek
Dobrý den. Prosila bych o radu.
Mám založené akvárko zhruba od března(30l) a tak měsíc bylo všechno v pořádku rybičky (gupky) měli dokonce mladé. Pak během týdne všechny umřeli cca 6 rybek. Přežili jen 2 sumečci. Ale rostlinkám se velice dařilo a dokonce se mi i rozmnožily. Akvárko jsem vyčistila vyměnila štěrk. Nechala cca 2 týdny jen se sumečky pak k nim přidala 2 přísavníčky. A všechno v pohodě. Při vyměně vody přidávám aquasafe/start. A nyní (zhruha měsíc i déle od výměny) Jsem přinesla 3 edlerky a do rána 2 umřeli. Co dělám špatně? A jak zachránit tu poslední?
Moc děkuju za radu a taky at se daří
snad to bude už teď dobrý
Ještě mě tak napadlo, pomřeli mi Tetry a Neonky, jeden Ancistrus a Pancéřník, ale Parmička zatím žádná. Sice mám pětipruhý , ale jsou hodně odolný.-) Ať se daří.-)
Tak snad to bude v pohodě pak
Jo mám ho puštěný furt teď tak uvidíme co to udela
Klidně nech vzduchování jet stále. Vzduchováním ještě nikdo ničemu neuškodil. Nějaké „vyhánění“ CO2 jemným vzduchováním při bohatě osázeném a přerybněném AQ je blábol.
Však to je externi a vystup zpět do akva ma přes rampu
Sunsun neznám , jen ten externí. Mám 600 Haileu v 54 a super....
No vidíš, zas vím něco novýho .-) Já vzduchování na noc přiškrcuju , ale rampa vrčí non stop.
Jako myslím si že jsou dobrý. Všechny rostou, daří se jim, nehnijou, nepadaj Jim listy. Asi ho budu muset zatim nechat tak jak je to vzduchovani nez budu mít novej filtr
Záleží na tom jak moc ti rostliny prosperují a tím pádem fotosyntetizují. Ale já používám i v akváriu bez CO2 pouze noční vzduchování. Pokud máš kyslíkový deficit i během dne tak vzduchováním nonstop (případně i čeřením hladiny nic nezkazíš).
No a když nepouzivam CO2 jen mám prohnojeny dno tak mám to vzduchovani teď nechat bezet furt? Mam ho priskrceny na pulku vykonu.
Vzduchování oproti čeření hladiny filtrem má jednu obrovskou výhodu.(zvlášť u akvária syceného CO2) je možné nastavit vzduchování jen v noci. A protože u fungujícího rostlinného akvária je v době svícení voda kyslíkem většinou přesaturovaná je čeření hladiny v době svícení kontraproduktivní. Naopak v noci je velmi žádoucí vzduchovat a snižovat tím kyslíkový deficit.
Nevim jestli jsem to psal ale budu kupovat filtr Sunsun HW-702B ten ma rampu budu to dělat za 14 dni. Jen nevím jak pak s tím vzduchovanim
Dej na ten filtr rozstřikovací rampu a já mám po straně akvárka vzduchovací tyč napojenou na externí kompík od serry. Ta rampa se dá vyrobit, ale je to pro Přemka podlahu.
Jako ten filtr co mám tak filtruje a ceri hladinu. Ale ale ma maly filtracni medium a celkem rychle se zanese a uz nemá takový prutok. Až budu mít novej filtr tak tomu prizpusobim I to vzduchovani
-větší pohyb hladiny se dá řešit i druhým vduchovacím kamínkem umístěným těsně pod hladinou
-ten na dně necháte jemně bublat a ten pod hladinou pustíte naplno ,nejlépe u vyústění filtru
-jde ale pouze o krátkodobé řešení!!!
Dostatecny pohyb vody moc nemám budu kupovat novej filtr. Co se tyce údržby dělám kazdy tyden a menim 1/3 vody. Snazim se AQ udrzovat. Jemne bubliny mám a jeste jsem kompresurek priskrtil na pulku aby nejel na plnej vykon
-odkalte dno ,zajistěte dostatečný pohyb vody na hladině (filtr) ale i v akva (vzduchování)-jen lehce ,jemné bublinky ,vyněnte část vody
Právě já mám No3 už vysoky ve vstupni vode a to 24mg/l a pak se pohybuje cca nekde kolem 35 až 40 mg. Resim prave novej filtr a čekám až ho naskladnej a jdu do vnejsiho sunsun HW 702B. Ten co mám je nedostacuji a mám I prerybneno. Ale na rybach je znat že jsou od vcerejska akcni po pridani bublinek. Jsem taky začátečník ucim se a je mi tech rybek lito když to nezvladnou
To ano pokud tu hladinu opravdu čeří, ale myslím, že to není dostatečné.
Atomret napsal: Filtr vodu neokysličuje.-)
Proč myslíš? Pohybující se hladina ti okysličí akvárko celkem obstojně.
Filtr vodu neokysličuje.-) A vzduchování není nic nového a světaborného a novátorského
) Ale pravda je i v tom , že velký vliv hraje celý biotop. Kup si lakmusové testy a mrkni na NO2 a NO3, nekupej tu alchymii od Rataje , ta je na nic a na ...... Jinak já si myslím , že je to vedrem a tam je to o větráku nebo klimatizaci v bytě.-) Sice se tu citím a jsem brán začátečník, ale začal jsem znovu po dlouhém čase a sbírám zkušenosti. vzhledem k tomu , že je všade spousta nových věcí a rybičky se staly komerčním zbožím a jejich genetická degenarace je značná.-)
Tak jestli jsis precetl první prispevek co jsem sem dal tak tam je že první Rybka co me uhynula tak byla před mesicem a nic ji před tím nebylo. Kytek si myslím že mám dost. Mám asi prerybneno a nedostacuji filtr aby mi tu vodu dobře okyslicil
A teď si prosím odpověz na následující otázku: Myslíš si, že před dvěma týdny, kdy bylo chladněji a ryby Ti nechcípaly, jsi měl v akváriu kyslíku dostatek?
Já si teď trošku přihřívám vlastní polívčičku. Už nějaký čas tady i jinde soustavně tvrdím, že přehlíženým problémem mnoha akvárií je chronický kyslíkový deficit. Jenže názory lidé nemění tak snadno, a tak zasáhnou, až když je to na rybách poznat. A souvislost se špatným zdravím rostlin nebo nedostatečnou mineralizací/nitrifikací si nepřipouštějí vůbec.
Tak mě zajímá, jestli Tě ta zkušenost poučila pořádně, anebo jestli vzduchování při nejbližší příležitosti zase vypneš, například "abys si nevyháněl céóčko".
Z ničeho nic mi začaly hynout Black Molly, mají oteklé oči a tlamu. Vůbec netuším. Moc díky za názory a nápady.
Dobře já to budu hlidat jak roste moc rychle nahoru ta teplota ale topitko už jsem před tydnem odstavil
Páč ty ,, kluci u dna,, ty vedra nesou hodně těžce.-)
Jj, ventilátor funguje výborně a rychle
No ukazuje mi 26 stupnu
pročpak?
to vaclav: Myslíš na to , co já v tom vedru? Bici10 kolik máš na teploměru?
Radši než kompresor bych dal ventilátor a foukal na hladinu, kompresor ti bude ještě víc ohřívat vodu pokud ho nebudeš mít když to přeženu v lednici.
Záleží co se ti bude esteticky líbit, ale blízko filtru by to bylo nejlepší.
Jo a jeste jedná vec Kam ho mám umistit? Někam do rohu nebo aby na něj miril filtr aby bubliny rozhodil po celým AQ?
Dobře dekuju moc za radu
Stačí ten nejmenší, vzduchovací kamínek, bude stačit malý, dej ho na substrát, tím budeš mít pěkné malé bublinky, čím hlouběji ho zakopeš, tím větší bubliny budou, plus pořiď i škrtítko ať můžeš sílu regulovat.
Moc děkuju za radu bezim koupit kompresurek. A jak velkej prutok mám koupit? Když mám cca čistej objem 80 litru? Nebo staci nějakej malinkej at to jen tak málo bublinek?
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x