Úhyn ryb
No ak je to 58L a filtruje bublifuk (verím, že nonstop), tak neónky už boli nad rámec. Všetky napadnuté rybky von a do karantenného akvária. V tomto meniť denne 50% vody a čakať.
Ak nemieniš investovať do testov, tak ako vravím čakať. Liečivom si poničíš rovnováhu v akváriu i keď môže niekto namietať, že esha je O.K.
0 15.04.2015 22:27 JardaEdd Pravidelně odkaluji s každou výměnou.
Bylo to akvo odkalovaný a nebo se jenom měnila voda?
0 15.04.2015 21:02 JardaEdd Zdravím! Mám akva 10 měsíců, spoustu kytek, všemu se daří. Chováme živorodky a přidali jsme neonky (už jsem se dočetl, že to není šťastná kombinace...) Po asi 14ti dnech jsem si všiml, že voda při výměně je podstatně "žlutější" než obvykle, za tři dny opět výměna, stále žlutá, všímám si, že zemřelo dost šneků - novinka. A živorodkám se dělá na očích jakýsi rosol, trošku tmavnou, nežerou a chovají se divně, všechny se začaly otírat o předměty, neony taky. Podle atlasu nemocí mám podezření na hlístice a trichodinu. Nasazuji esha gdex. A tady přichází bod zlomu... 1. den léčby klid, nekrmím, 2. den živorodky působí celkově rosolovatě, plavou jako osleplé, neonky divoce dýchají a objevuje se plíseň skoro na všech, 3 neonky leží na dně, ale žijou. Přidávám multi-medikal. 3. den 4 neonky a 3 živorodky (2 vyskočily) mrtvé. Zbyly 2 paví oka a 4 neony, očka mají výrazně rozevřené skřele, neonky nemají žádné ploutve na bříšku. 4.den 2 neonky mrtvé, večer na to už nemám a zbylé 4 rybky utrácím. Teď měním denně 1/4 vody a maximálně čistím dno. Celou dobu všechny hodnoty v normě... vzduchování i pohyb hladiny značné. Mám tam dvě krevety a ty si to teď užívají. Šneci jsou zase ok. Otázka zní... Je třeba to akva rušit a dezinfikovat? Co to mohlo být? Všem díky za případné připomínky! Jarda
Ja by som pridal viac rychlorastucich rastlin, nech pomozu filtracii.Inak tie rastlinky na pravej strane su dufam zive, nie umele? a gupky s endlerkami nie je velmi stastne chovat spolu-kvoli krizeniu.
Tak jsem zběžně mrknul a musím uznat, není to až zase taková tragédie, jak se někdy vídá.
Ten filtr, ač mám eheim v oblibě, tak je to ta kategorie, co jsem věštil, takže je do tvého akvária docela nevhodnej, tedy vztaženo k poměru velikost akva x rybí osádka(špindírové), takže se bude docela rychle ucpávat, čímž tě bude nutit k častýmu čištění a osobně bych tu filtrci řešil klasikou v podobě čerpací hlavy a kostk biomolitanu, tedy řešením, kdy získáš několikanásobnou osídlovací plochu pro nitrifikační bakterie o který ti půjde především, třeba
www.rybicky-rybky.cz/… a k tomu
www.rybicky-rybky.cz/… . Pokud se to rozhodneš měnit, tak nech tu novou čerpcí hlavu běhat měsíc společně s tím stávajícím filtrem, přiškrtíš výkon a jak se bude špinit, budeš přidávat a teprve po tom měsíci ten stávající odstraníš. Kostku necháš řádně zašpinit a vyčistíš jí prvně ne dřívě než za 2-3 měsíce a potom podle klesajícího výkonu. Čištění filtru nedělej společně s odkalováním dna a řeš to třeba po týdnu po sobě, dno odkaluj vzhledem k tvojí osádce ne v delším než 14 denním intervalu a vodu měň, teď velmi často, takže klidně denně a to celý týden a posléze 1x týdně, jako takovej normální pečující rytmus.
Edit: Pravda, jak píše kolega kvietik, ty umělý rostliny pryč a místo nich njakej ten plevel, třeba
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_cornuta
rybicky.net/atlasrostlin/ceratopteris_thalictroides
rybicky.net/atlasrostlin/egeria_densa
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_siamensis
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_polysperma Prezentace hotova, mela by se plne zobrazovat. Vcera ani dnes zatim zadny uhyn. Za kazdou radu budu vdecna. Dekuji
Podle popisu je načatá nitrifikace, tedy v akváriu nefunguje přeměna škodlivých N látek na akeptovatelné a dovolím si zavěštit že to akvo je spíš menší, tedy v poměru k té osádce a filtrace je tam poddimenzovaná s nějakým honičem vody, s nicotným objemem filtračních hmot, rybkám je dopřáváno přehršel papáníčka a systém se prostě zhroutil, třeba k tomu i přispělo to vyčištění filtru, možná že se společně s tím i odkalovalo, ale jak píšu spíše odhaduji a věštím. Teď prostě jak psal kolega, měnit, měnit, měnit vodu s to denně, velmi omezit krmení, na několik dní úplně vynechat a v mezičase udělat tu prezentaci, uvést co nejvíce údajů, aby se to mohlo doladit tak, jak by to býti mělo.
To jsem zapomněla napsat, pravidelná výměna vody a čištění filtru, během léčby nepřetržité vzduchování 24h denně. Poslední výměna včera odpoledne.
Založ si prezentaci, vypiš všechno co víš (objem, filtrace, světlo, rostliny, počty ryb...) a hned bych zahájil vodoléčbu, aneb denně třetina ven a zase zpět. Z osádky co jsi vypsala to jsou všechno čuňata. Vlivem léčby mohlo dojít k narušení nitrifikace a tudíž ke zvýšení N látek ve vodě a díky tomu ryby padaj. Každopádně taky zredukuj osádku aby tam nebylo tolik prasátek.
0 14.04.2015 13:34 Luccy – Hromadné vymírání
Ahoj všem,
máme cca 2 měsíce založené akvárium (paví očka, nějaká blackmolla a xifa, pancéřníčci, endlerky...) Minulý týden jsme objevili na 2 pavích očkách plíseň. Okamžitě jsme zahájili léčbu s Esha 2000, zvýšili teplotu vody.. Léčbu jsme podle návodu ukončili po 4 dnech, a přidali ještě 3/4 lžíce soli, plíseň už vidět není, ale rybky stále hromadně umírají (dokonce i jedinci, kteří ještě večer vesele plavali a nebyli plísní viditelně napadeni, ráno jsou mrtví). Nevíme si už rady jak rybky zachránit
Prosím o radu.
Děkuji
Starší reakce
Nemyslím si, že to chcelo ako samovraždu, proste tam vbehli a vycúvať už nedokázali. Niekedy sa mi ich podarilo zachrániť, ak som včas odtiahol filter, radostne vyšli von, ale niekedy bolo neskoro. Je možné, že to kvôli súžitiu s Tetrami čiernymi, ktoré sú večer, keď sa už v akváriu zhasne, dosť aktívne (podľa môjho názoru majú rady prítmie, sa naháňajú), kdežto neónky v šere už idú spať (zalezú do skrýš a vyblednú).
RBeil :vložil jsem tam kousek toho biomolitanu a pomohlo to, mezi filtrem a sklem je větší mezera a rybky tam mohou i proplouvat takže díky. cezarmilan: kvalita vody je dobrá ale koupil jsem nové neonky a jsou hodně aktivní a prozkoumávají co se dá, takže s tebou nesouhlasim
No ja mám neónky už niejaký ten rok a takéto správanie som nepozoroval ani v jednom akváriu a to, čo opisujem som riešil u začínajúcich veľakrát a zabralo.
Jednoducho mi nevojde do hlavy fakt, že rybka bez zjavnej príčiny spácha "samovraždu"
S tým nesúhlasím, ja som mal kvalitu vody výbornú, ale na noc sa mi tam stále pchali neónky, pre nocovanie obľubujú "zašité" miesta. Takto mi pošlo dosť neóniek, až som nakoniec zmenil taktiku - nesnažil som sa molitán ku sklu pritláčať (to vždy nejako zlyhalo), ale oddialiť a bol pokoj odvtedy. Iné rybky ako neónky tam nechodili nocovať.
Kvalita vody bude zrejme nevhodná, to preto sa tam rybky akoby tlačia, hľadajú únik zo zlého prostredia.
Ak by sa jednalo o jednu rybku, tak by sa ešte dalo polemizovať, ty však píšeš, že to bolo opakovane.
Hneď vymeň 50% vody a potom už 30% a častejšie. Filter preper vo vode odpustenej z akvária
Některé ryby když cítí že bude jejich konec, tak se někde co nejvíc schovají a tam zemřou. Ovšem není vyloučené že se tam sekly neúmyslně. Jestli máš ještě kus toho molitanu tak uřízni takový hranolek tak ať tu kostku u filtru tlačí od skla, něco jako takový klín to bude fungovat...
Prosím stalo se už někomu, že by se mu mezi kostku bioakvacitu a sklo dostala rybka a zemřela ? .. Mě se to stalo bohužel už potřetí. Mezi sklem a tou kostkou mám jen minimální mezeru, přesto menší rybky jako neonka se tam dostanou a zaseknou se tam. Zkoušel jsem filtr trošku seříznout, aby ta mezera byla větší ale jak je ten filtr mokrý tak to řezat nejde. Kdybyste někdo věděl nějakou radu, sem s ní ;)
Starší reakce
Zivorodky uz v akva davno nejsou jedna se o nadrz ,,skalari,, Byl jsem ted na sluzbce.Po prijezdu jsem vyndal dalsi 4 tetry mrtve a na ostatnich jsem zpozoroval krupicku.Nasel jsem ji jen na tetrach..takze diky schozeni listu cryptocoryn se zkazila voda,a ryby z toho dostali krupicku.
Nevím teda v čem to máš, jesti u těch skalárů a plat nebo kde, ale ze zkušenosti jsou dost citlivé na vodu, jak na kvalitu tak na NOčka. Takže pokud tam máš živorodky a více jsi se hrabal ve dně, nebo ve filtru, tak to mohlo posloužit jako dobrej spouštěč. Doporuil bych ti spíše Tetru Bleherovu, pokud chceš takovýhle
Pokud jsem zaregistroval, tak padlo docela dost listů těch kryptokoryn, což s kvalitou vody mohlo hejbnout, rybu to načne aa při dalším zhoupnutí, který jindy projde, už to nemusejí dát. Tedy uvažuju nahlas.
ze dne na den... myslis ze za to muzou ty zmeny??protoze to je z niceho nic
Podle mě to vypadá na klasickou kombinaci více faktorů a oba dva co píšeš bych nevylučoval. Jak ty ryby vypadají když odcházejí, tzv. bez příčiny. Ze dne na den, nebo pozoruješ na některých že to jsou adepti?
ahoj vsem.Chtel bych se zeptat na uhyn teter cervenohlavych.Nevim kde najit chybu,nebo duvod proc postupne padaji.Vim ze maji rady kvalitni vodu,ale ze bych mel vodu moc spatnou se rict neda,behem tydne obcas nejaka padne..drobet se mozna zhorsila kvalita vody donesenim vetsiho poctu cryptocoryn,ty nasledne shazuji listy protoze prisly pod jine svetlo a ja drobet hybal se svetlem.muze to byt zpusebeno timto? udava se u techto ryb,stari cca 2 roky,nejake uz mam 2 roky v akva,nejake rok...
Starší reakce
Majjush:
Ja by som skôr povedala, že je veľa odpadu z rastlín
Cezar:
I tu bude chyba, rastlinky sami o sebe slúžia rovnako ako filter.
Takže podle tebe je v pořádku tam ty uhnívající kusy rostlin, odpadlé a odumřelé listy nechat? Budou sloužit jako filtr??
Cezar:
Dobré rastlinné akvárium dokáže fungovať i bez filtra, pravda ak nieje prerybnené.
To je sice pravda, ale na to se momentálně nikdo neptal (už jen v název vlákna). Navíc dost dobře si nedovedu představit přerybněné rostlinné akvárium. To už pak nebude rostlinné, nebo to má ve slovenčině jiný význam?? Skutečně musíš pokaždé něco plácnout???
Xlienka napsala: ale tyhle filtry jsou rozhodně lepší než čerpací hlava s kostkou molitanu
Toto pravda byť nemusí, čerpacia hlava s kockou biomolitanu zabezpečí dokonalejšiu biologickú filtráciu ako uzavretý vnútorný filter
Majjush napsala: Ja by som skôr povedala, že je veľa odpadu z rastlín, aj keď to čistím proste stále to tm je.
Čerpadlo kontrolujem pravidelne čistím magnet na vrtulke, aby to fičalo tak ako má.
I tu bude chyba, rastlinky sami o sebe slúžia rovnako ako filter. Dobré rastlinné akvárium dokáže fungovať i bez filtra, pravda ak nieje prerybnené. Takže aj nad tým sa zamysli
Ja by som skôr povedala, že je veľa odpadu z rastlín, aj keď to čistím proste stále to tm je.
Čerpadlo kontrolujem pravidelne čistím magnet na vrtulke, aby to fičalo tak ako má.
Něco takového bych ti doporučil. Per jenom houby, na ostatní nesahej a když to nepomůže nasaď kuličky...
Ale rozhodnout se musíš sám, ta varianta s čerpadlem a molitanem tě asi ve finále vyjde levněji...
Ako filter je starší, akvárko je prerábané, ale vrtulka a ostatné veci fungujú tak ako majú, pravidelne to kontrolujem.
A on prestane ťahať preto lebo tá vstupná hubka proste je tak špinavá že proste ju upchá.
Skúsim to tak, že budem premývať len hubky a menej odkalovať.
Skutečně myslíš, že filtr, který běží 8 měsíců se rozbije? A co by se na té vrtulce vlastně mohlo pokazit? Maximálně polámat, ale toho by si asi všiml...
A filtr s průtokem 900l/h je dostatečně dimenzovaný na 240l akvárko, aby si mohl dovolit být komorový...
Rozhodne sa zamyslí nad novým filtrom, alebo čerpacia hlava a kocka biomolitanu ako píše romant. Ak chceš filter zachrániť, tak musíš kúpiť nový rotor. To je tá vrtulka v ňom, určite je už na odpis. Do filtra daj tie keramické valčeky. Vlastnil som taký filter a fungovala mi filtrácia aj keď som mal ako filtračné médium drátenky na riad, no tie plastové-umelé. Na tomto filtri sú nevýhodou tie komory a znižovanie prietoku.
Přesně tak...
Neříkám, že se to musí vyřešit, spíš by mělo...
Údržba by potom měla vypadat následovně: až klesne průtok vyper v odsáté akvarijní vodě pouze molitany v první komoře a můžeš i lehce promáčknout ten jemný molitan v úplně poslední komoře (pokud tam je)... Až když praní molitanu nepomůže, pak teprve vyper kuličky, ale jen z jedné komory, z té druhé až zase příště. Prostě se snaž prát filtr co nejméně je nutné a nikdy né celý sakumprásk...
Až vyměníš to co tam je teď za kuličky, tak k akvu přistupuj, jako by se znovu zabíhalo, to jest výměna vody minimálně 3x týdně, po dobu minimálně 3 týdnů...
NO3 klesne určitě a tím pádem ryby neměly padat...
Problém s řasou by to také mohlo vyřešit, ale zase jen mohlo, neznám příčiny... To je na delší povídání a jiné vlákno...
Hej to je pre mňa lepšie riešenie aspoň si myslím, takže tie guličky a valce vyhodiť a dať do oboch častí siporaxové guličky? To vyrieši problém s tým, že skapínajú rybky a znížim tým NO3 a zníži sa aj riasa?
Je to evidentně málo. Máš dvě možnosti, buď to co ti radí Roman, nebo všechno kromě té první vrstvy molitanů (ty necháš jako předfiltr) vyměníš za kvalitnější médium, například siporaxové kuličky. Potom ale bacha, per jenom ty molitany, nikoli ty kuličky a to až když opravdu klesne průtok, jak už tady padlo...
Edit: když koukám, jak ten filtr vypadá, tak s těmi kuličkami by to mělo stačit, ale vyjde tě to dráž, než to čerpadlo a kostka... Každopádně filtr třeba řešit...
Edit2: ještě mě napadlo, jestli když pereš filtr, pereš všechny vrstvy? Pereš i ty válečky a ty kuličky?? Oni totiž nejsou, jako média, úplně nepoužitelné. Zkus prát jen ty molitany, pokud vyprání molitanů bude stačit na obnovení průtoku a na ostatní nebudeš sahat, mohlo (ale opravdu jenom mohlo) by to stačit...
Tie čo sa k tomu predávajú, dve hubky (redšia a hustejšia), keramické valčeky a také plastové guličky.
Jako další chybkou je to čištění jak filtru, tak odkalování dna zároveň. Rozděl to na etapy, třeba po 14 dnech. Jak jsem se dočetl, je filtr po týdnu nefunkční, což bude svědčit o jeho nevhodnosti do předmětné nádrže. Řešení jednoduchého vnitřního filtru se nabízí čerpací hlava a kostka biomolitanu.
No ono problém je v tom, že ja ten filter čistiť musím. lebo on sa ucpe a odlepí od skla, že nemám na výber. Proste prestane fungovať.
Myslím, že problém odhalen... Tvůj filtr má sice dobrý průtok, ale evidentně velmi malou plochu (objem) pro osídlení bakteriemi.
Čím rychleji se zanáší, tím častěji ho musíš čistit. Čím častěji ho čistíš, tím více zabíjíš užitečné bakterie. Čím více zabíjíš bakterie, tím větší průšvih...
Co tam je za média? Standart co se k tomu prodává??
Turbínka napsala: až se rapidně sníží jeho průtok
Nikdo ti neřekne čisti jej ráno a večer jako zuby
Takže skúsim teda len tie hubky, aby to proste cucalo. Ako často by sa teda mal čistiť filter?
Tak nečisti všechna media najednou či se poohlédni po nějakém vhodném filtru, když tenhle evidentně nestíhá. Vždy jen lehce vymáchej houby (či nejzanesenější část filtru) v akvarijní vodě, nikdy ne úplně do největší čistoty.
No ono problém je v tom, že ja ten filter čistiť musím. lebo on sa ucpe a odlepí od skla, že nemám na výber. Proste prestane fungovať. Mám len preplachovať špongie?
Zkus každé dva týdny nečistit filtr a čistit jej až se rapidně sníží jeho průtok, odkalovat častěji a nemusíš hloubkově, stačí jen stáhnout lehce dno. Nikdy neodkaluj spolu s čištěním filtru. Pro teď bych nasadila vodoléčbu - nečisti filtr a pár dní (spíš týdnů) ani neodkaluj dno a málo krm.
Hej je to zelená oáza. Všetko som tam popísala. Už si s tým neviem rady. Kždé 2 týždne čistím filter a odkalujem a dávam novú vodu. Prestrihávam rastlinky. 4isstím riadsu zo skla.
Do vody jediné čo občas pridávam je nitrivec. Voda je vodovodná.
Jedná se o akvo "zelená oáza"?
Jak často a jakým způsobem probíhá běžná údržba, výměna vody, atd?
Na fotce vidím i docela rozjetou řasu, bude to jedno s druhým...
Ahoj, v poslednej dobe mi fakt dosť kapú ryby a vôbec neviem prečo. Ešte sa mi to nikdy nestalo. Ryby tohto typu nechovám veľmi dlho ale aj tak doteraz to bolo úplne v poho.
Čo som spozorovala:
apatické nejsú, žerú normálne, jedna plata ma stiahnutý chvost (ale to už asi mesiac)
jedna tetra modrá má ako keby zlomený chvost (už asi 3 mesiace)
skalár jeden má po sebe biele bodky ako keby krupicu ale niaku moc veľkú
a 2 skaláre kadili aj s ramizerkami biele prihladné hovná sem tam niečo hnedé medzi tým
prísavníkom ani trinidadom neni nič
tetry červenohlavé, aj modré (okrem tej jednej) aj citrónové aj čierne sú úplne v pohode
a zdá sa mi že ramirezky niako moc rýchlo dýchajú oproti iným rybám
nasadila som včera už v zúfalstve eSha exit a eSha 2000. To mi poradili v akvaristike. Výsledok ráno. Skalár s bodkami mŕtvy a mŕtvy aj samec ramirezky. Jediné pozitívum, že výkaly skalárov sú už hnedšie, ale stále to nieje ideál. Viete poradiť čo to spôsobuje alebo ako to riešiť?
Ešte aby som nezabudla vyhynuli mi predtým 3 guramy naraz z večera do rána, ramirezky 3 den predtým a všetky živorodky behom asi 2 týždňov. (gold molly, black molly, plata koralová aj plata sunset)
Starší reakce
Ahoj, akvarko bylo zabehle jen castecne a jeste ne stabilizovane. Mozna jsi to trosku uspechal s rybkama. Otazka je, jak je to opravdu s hodnotami dusicnanu. 50 mg/l je tak na hrane. Nekde tam bych hledal pricinu + dalsi faktory, jak bylo zmineno dole .... Osobne bych nepridaval ryby do akvarka, ktere nebude mit natolik vytvorenou stabilitu, aby si udrzelo dusicnany pod 50 mg/l . A pak postupne jen odolnejsi druhy. Myslim si, ze jsi to uspechal.
No jo taky si říkám ,že to může být šokem, ale trvá to už docela dlouho a odchází ryby co na zacatku vypadali vpohode.
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x