Úhyn ryb
Vodoléčbu, zaregistrovat se, založit prezentaci ať je z čeho vycházet při řešení Tvého problému.
Chtělo by to taky vědět, jak valké akvárko je a jací jsou další obyvatelé včetně počtů. Jestli máš možnost změr si koncentraci NO2, ta by měla být nulová. Jestli filtr čistíš moc pravidelně, řekněme tak jednou týdně, za čtrnáct dnů, i měsíčně je často, tak by mohl být problém s vyšší koncentrací NO2. Filtr bych nečistil dokud si o to sám neřekne výrazným snížením průtoku. Jako první pomoc můžeš momentálně aplikovat denní výměnu vody.
0 18.09.2013 09:33 Cc – Úhyn pavích oček
Ahoj, řeším problém. Mám akvárko s pavíma očkama a najednou začali postupně umírat a já nevím proč. První jsem si říkal že byla náhoda, ale předevčírem a včera mi umřeli další dvě. Zkoumal jsem tu poslední. Držela se u dna, byla furt apatická a když chtěla plavat tak se tak různě přetáčela. Přišlo mi, že má trochu potrhané ploutve. Jinak žádné neobvyklé tečky jsem nezpozoroval. Do rána byla K.O. Všiml jsem si že na krytu akvárka (otvor pro krmení) se mi nejspíše udělala plíseň (bílé chomáčky), ale na rybách není nic vidět. Navíc jsem si dnes všiml, že jedna z ryb má průhledný výkal (což jsem četl že je signál nemoci). Akvárium se snažím čistit(odsávám dno, měním vodu, čistím filtr). Nevíte někdo co to může být? Je to ta plíseň? Ostatní rybky i trnovec jsou zatím ok.
Starší reakce
Moje rada bude konzistentní, nepolevit ve výměnách vody.
ondrapalas86 napsal: Prosím o radu:
v mém akva /viz prezentace/ mi postupně hynou ryby.
Do soboty se v něm spokojeně prohánělo 16 dánií pruhovaných, v sobotu dopoledne jsem jako vždy vyměnil 1/3 vody, přisázel další kytky (ty ještě nejsou v prezentaci), odpoledne jsem změřil vodu a protože hodnoty byly v pořádku (NO2 - 0, Ph 6,5) přikoupil jsem odpoledne 12 ks rasborek klínoskvrných. Sobota, neděle, pondělí dopoledne bylo vše v pořádku. V pondělí navečer jsem si všiml, že 2 rasborám chybí kus ocasní ploutve, začaly být apatické, "stát" na jednom místě. Včera odpoledne byla 1 rasbora + 1 dánio mrtvé. Večer začala být druhá rasborka bez ocasní ploutve apatická a během asi 2 hodin bylo po ní. Dnes když jsem přišel z práce, další dánio se chovalo stejně, do hodiny konec. Teď pozoruju další kus, který "stojí" v jednom rohu, má velice zrychlené dýchání.
Včera jsem znovu vyměnil znovu 1/3 vody, dnes jsem vodu měřil, NO2 0, Ph 6,5 (testy mám od Aquaru). Zdá se tedy, že hodnoty vody snad nekolísají. Včera a dnes nekrmím.
Všechny ostatní rybky vypadají naprosto v pořádku, rejdí po celém akva, nepozoruju žádné zvláštní chování, barvy neztrácejí.
Ahoj, vracím se k mému příspěvku na předchozí stránce. Úhyny totiž pokračují skoro stejným tempem, se stejným průběhem. Bohužel jsem zatím nesehnal doporučovaný Nitrivec (snad zítra ho už ale budu mít), aplikoval jsem Dajana Biofilter. Ve středu a v sobotu jsem tedy vyměnil 1/3 vody, rybičky stále vypadají zdravě, jsou čilé, plavou po celém akváriu, normálně žerou (krmím jen málo), jsou vybarvené, řasám se u mě nedaří, vodu měřím pořád dokola a pořád mi vychází NO2 0, Ph je stálé na 6,5. Jenže rybky dál postupně rychlostí 1ks/1-2 dny hynou.
Už se jim tedy neztrácejí ploutve, jen vždy 1 ryba přestane plavat s ostatními a zrychleně dýchá. Teď tedy častěji odchází dánia. Už jsem přišel o 7 dánií a 4 rasborky. Teď čekám každým dnem na amoniakový test od Aquaru. Snažím se bádat a hledat informace, ale už nevím, co s tím.
Ještě mě napadlo, že by to mohlo být krmivem, ale všechno je před expirací. Mám Dajana Tropical Basic, Rataj Artemia Royal, Apetit Daphnia.
Starší reakce
Pořiďte si testy na amoniak a dusitany, (dobrou zkušenost mám s výrobky fy. AQUAR), nakrmte obvyklým způsobem ryby a měřte pár dní po sobě hodnoty NH4/NH3 a NO2.
Nene, uvonit by se to nemohlo. Drží to docela dost dobře
Ok
Taky si myslím, že ve filtru by snad problém by neměl ..
Ono se bezne uvadi, ze pro nitrifikaci jsou dulezite prvni 3cm, takze 7cm uz je tezky luxus
. Problemy jsi s filtraci snad mit ani nemohl, malokdy se vidi tak pekne dimenzovany filtr. Pokud v nem neco ty bakterie nezabilo, divil bych se, kdyby ten filtr byl pricinou, rozhodne pricina neni v jeho konstrukci.
EDIT: Jednine co mne napada, nemohl se nekde ten biomolitan uvolnit, ze by sla voda mimo molitan a ten tak zustal bez prutoku? Takovy vypnuty a ponechany filtr taky dokaze nepekne veci, specialne kdyz je vetsi.
Ok, sice jsem s filtrací v tom akva nikdy problémy neměl, ale dobrá tedy
Jinak na druhá kostka bývá opravdu jen "skoro čistá"... ono se to nezdá, ale vzhledem k tomu, že ta první má hloubku jen 7cm tak nějaký ten bordel se přes to dostane
Timhle muzes pumpovat az neco pres 1000l/h a bude to stale fungovat. Mas At-201 a pod tim tu kostku (i kdyz za tim prvnim molitanem jiste skoro cistou), takze to 400l/h neudela, bude to o neco mene (400l/h je kdyz to nemusi pres nic sat, proste nicim "nepriskrcene"). Pumpoval bych vic, tak dvakrat za hodinu cele akvarko, dokonce to mas k tomu presne velke, ale tohle by fungovat melo taky.
Jsi mohl napsat "Hamburg" a uz bychom vedeli i bez ukazovani. Mas ho jen vylepseny o tu dalsi kostku uvnitr pod cerpadlem, asi celkem zbytecnou, ale jiste nicemu nevadi. Ten filtr tam mas jeden a nebo jeste dalsi?
Takze, jak je velka plocha toho prvniho biomolitanu (kolik x kolik cm, kdyz ji vytahnes a kolik vody tim precerpas za hodinu? Nepredpokladam, ze by to melo byt spatne, ale kdyz uz hledame pricinu, proc i tohle neprojit, ze jo? Maximalne zbytecne napiseme par radku, to snad nikoho nepohorsi
.
Aha, díky. Já to spíš plánuju objednat z internetu, protože nevím zda bych to tady u nás jen tak sehnal ..
Je to nějak takhle .. s tím, že pod čerpadlem je další bioakvacit s rozměrem, tuším 10 x 10 x 24 cm . Já to předtím špatně vysvětlil
Jestli půjdeš osobně do akvaristiky, tak se to tam dočteš na krabičce. Ja pořídil myslim že 50ml a udělal jsem z toho jednu dávko pro komplet akvárko a potom na tři výměny 20l vody, při výměně dodáš jenom poměrnou část co odebereš tou výměnou. Takže pro tebe bych asi volil nějaké větší balení.
At si to muzu predstavit, jde o hranol 7x7x60cm a uprostred nej je po delce derovana trubka, ktera pres ten biomolitan ze vsech stran nasava vodu?
EDIT: A za ni dalsi hmota klasickych rozmeru, trosku se v tom ztracim, neumim si to predstavit, muzes to prosim popsat detailneji?
Kolik těch filtrů tam máš, pochopil jsem že dva, u těch placek, nečistíš je najednou? Ono je to velmi subjektivní, moje hodnocení. Mě se to čištění po měsíci moc nezamlouvá, ono měsíc je dost krátká doba, ale taky může bejt zatraceně dlouhej. Vsadil bych na jednu kartu a tou je výměna vody, měnil bych několikrát týdně, dno odkaloval jenom zlehounka stáhnout event. bordel z povrchu, filtr nečistit a když tak vždy jenom jeden a aplikovat ten Nitrivec.
MGK napsal: Filtry čistím 1x za měsíc
A co tak dělat větší intervaly?
Píšeš, po výměně vody je to většinou O.K. to mě pořád vede k tomu, že tam je nějaká chybka při údržbě s filtrací, nitrifikací, prostě si myslím že Ti krátkodobě skáče nahoru NO2, nebo ještě hůř, čpavku, což by tomu náhlýmu a rychlýmu úhynu asi odpovídalo nejvíce. Nestyděl bych se použít přípravek Nitrivec, na rychlý odbourání event. vyšších dusíků a podpořit nitrifikaci, jako celek.
Ovšem musím ještě napsat, že parmičky se mi poslední dobou nějak moc hrnou k filtru a méně plavou po nádrži .. Ovšem akva s terči je v pořádku..
To se mi stávalo kdysi, když jsem začínal. Teď si na to už dávám hodně pozor. Dýchaly rychleji akorát parmičky, ale po výměně vody to je většinou O.K... Terčovci vypadají v pořádku, plavou normálně, dýchají taky tak jak by měli. Krmím vločkami, granulemi, hovězím srdcem a občas použiju i artemii a discus speciál (koretru,patentku a černou komáří larvu momentálně nemám). Jinak parmičkám dávám hlavně vločky ...
Jaký je chování ostatních ryb. Nejsou více u hladiny, co dýchání, nedýchají rychleji? Čím krmíš?
To jsem měl nemysli tak, že pouze když mám ten daný přípravek na snížení pH... třeba teďka poslední asi půl roku to snižuju, tak nějak pravidelně. Předtím jsem třeba několik měsíců to nechával tak. Ono, to pH je, řekl bych, věc názorů. Jsou lidé kterým řeknu že to pH nesnižuji, tak se na mě dívají jako bych je týral a další, kteří se na mě dívají blbě, že vůbec utrácím za ty přípravky. Každopádně to už jsme poměrně odbočili od tématu. Chápu, že třeba ta změna pH se může časem projevit na stavu ryb, ale chyba podle mě musí být někde jinde...
Jen někdy je taky špatně. Buď stále, nebo nic. Změny, změny.
Já to srážím jen někdy a pozvolna. Třeba natřikrát po dobu cca hodiny. Takže si myslím, že by jim to zase nemělo tolik ublížit.
Osobně bych to Ph nijak neupravoval, je to sice papírově na placky více, ale neviděl bych to nikterak tragicky. Ono to srážení, pokud není pozvolný, může mít na kondici ryb negativní vliv.
Poslední dobou už to moc neměřím, naposled asi před necelými dvěma týdny. pH se tady pohybuje kolem 7,2-7,4 tak to většinou srazím pomocí přípravku od firmy Aquar na pH 7. NO2 bylo na nule... NO3 jsem už neměl test, takže to bohužel nevím ..
O.K. To zní rozumně.
Pochopil jsem to trochu jinak.
Má povědomost o hodnotách vody? NO2,3 a Ph.
Výměnu většinou provádím 1x týdně tak necelou polovinu vody a to v obou akvárkách. Jinak vždy když zemře nějaká ryby tak v ten daný den vyměním nějaké menší množství vody, proto jsem toho předtím vyměnil jen pár kýblů. Filtry čistím 1x za měsíc, naposledy jsem je čistil před necelými 3-mi týdny. Odkaluji vždy při výměně vody. Samozřejmě za to nesu vinu já, ovšem nezdá se mi "normální" aby ryba byla ráno čilá, žravá a vypadala vcelku normálně a o pár hodin později se mi na dně akva válela mrtvá...
No, to není pro mě potěšitelný čtení. Tento rytmus výměny vody zvláště u terčovců, to je špatně. To chce pravidelnou výměnu min. 1/3 a to 2x týdně. Ono svádět to na vodu ze studny se dá taky, ale v drtivý většině případů je na vině sám chovatel. Jinak nečistil jsi filtr a neodkaloval dno současně. V akváriu nemáš moc rostlin(podle prezenatce), tak to bude určitě s tou výměnou vody chtít přitlačit.
Malovalo se už předtím než jsme se stěhovali. Takže to určitě ne. Repelent se v místnostech kde jsou akva nepoužívají (už jen protože tam mám i krevetárko bez krytu). Jinak o žádných změnách nevím, možná osvěžovač vzduchu, ale ten používám už delší dobu a vždycky co nejdál od akva. Navíc nad oběma akva jsou kryty a u čtyřstovky i krycí sklo. Takže tohle nejspíš ten problém nezpůsobuje.
Vodu jsem měnil vždy jakmile mi ty ryby zahynuly.Tzn. že před necelým týdnem v obou akvárkách a včera ve dvoustovce ... Ale né moc velké množství, ve čtyřstovce tak 6 kýblů a ve dvoustovce tak 4 ...
0 15.08.2013 11:23 MGK [2] - Cichlidy Zdravím všechny, mám takový problém. Vlastním dvě akvária - 420 litrů (obyvatelé terčovci, mřenky, pancéřníčci a ancistrusi) a 200 litr (parmičky čtyřpruhé,mechové a siamské). Před necelým týdnem mi z čista jasna zemřel terčovec a v druhém akva jedna parmička. Včera opět, příjdu k akváriu a ráno opět mrtvá parmička, bez nějakých předešlých náznaků. A dnes ráno jsem kolem 7-mé hodiny ranní krmil ryby, všechny vypadaly v pořádku. No a před chvíli jsem se vrátil domů a v prvně jmenovaném akva mi na dně leželi dva mrtví terčovci. Absolutně nechápu co se děje. Je sice pravda že do dvoustovky, jsem přidal nedávno nové kořeny, ale jelikož mi ryby umírají i v druhém akva, řekl bych, že bude špatná voda. Ono by to taky nebylo poprvé. Máme vodu ze studny (sice je na kopci a pole je jakkdyby asi 100 metrů pod ní - takže by se do toho pramene neměly dostat žádné chemikálie či hnojiva). A je to asi půl roku zpátky když jsme se zde stěhovali a při vpuštění ryb do akva (které už bylo nějakou dobu zajeto) mi zemřelo několik terčovců i parmiček. Zvláštní je, že třeba pancéřníčkům, nebo mřenkám se nikdy nic nestalo... Prosím, máte někdo ponětí co by to mohlo být ? A jak to řešit ? Děkuji za každou odpověď ...
ok. Já při záběhu používal s dávkováním podle návodu a nitrifikace proběhla standartním způsobem (s amoniakem a dusitany), takže proto jsem radši nenapsal "na houby" ale "neurčitá". Nicméně taky vždy volím sera bionitrivec. A to i preventivně, když třeba jedu na dovolenou
.
Ale ještě můžu tazateli doporučit dát do filtru zeolit.
Tohle neni jako lit do vody chemii treba pro lecbu ryb, ruzne dezinfekce atp., tohle nic nenici, jen z vody vytaha... no to uz pise Roman a nasadi Ti nitrifikacni bakterie, ktere pokud z nejakeho duvodu nejsou, pomuze to rozjet nitrifikaci, coz bez takovych pripravku trva dele.
To Roman: Ne ne, turbometoda se tentokrate radit nebude
.
Až někdy nějaký z Tebou jmenovaných přípravků použiješ, poznáš že to co jsi napsal není až zase tak pravda o té neúčinnosti, byl bych opatrný v těchto soudech. Třeba ten Nitrivec je super věc v tom že obsahuje mletej zeolit a velmi rychle dokáže nadlimitní množství NO2 z vody vyvázat, o ty bakterie jde až v druhým sledu, ty okamžitě nepomůžou, to je spíš dlouhodobější proces.
Edit: Mě hlavně nadzvedlo to slovní spojení o neurčitosti, jinak O.K.
0 14.08.2013 18:58 ondrapalas86 Sera Bionitrivec jsem dnes objednal v místní akvaristice, zítra ho snad budu mít. Chtěl jsem se maximálně vyhnout všem přípravkům a vodičkám, ale asi to nepůjde :(
www.serashop.cz/…
Chvili to bude vypadat jak akvarium plne mleka, ale rychle se to samo vycisti a mohlo by to vyrazne pomoct.
Souhlas. Ještě se prodávaj bakterie v lahvičkách. Např. sera bionitrivec, biostarter, Tetra Bactozym apod. Jejich účinnost je však neurčitá, ale rozhodně tím nic nezkazíš.
0 14.08.2013 18:39 ondrapalas86 Žádného akvaristu z okolí neznám, takže zítra vyměním zase vodu víc nevím, co pro to udělat.
sice bys už měl mít po záběhu, ale výměnama vody se proces zpomaluje. Takže můžeš mít dusitany na nule, ale hodnoty jedovatého amoniaku můžou být na vrcholu a dusitany teprv nastoupí. Ale dania jsou celkem odolný rybky, který se používaj právě jako záběhový a většinou přežijou. Pokud chceš dojet záběh, nech to tak. Pokud chceš co nejméně trápit ryby, měň denně 1/2 vody (nejlépe odstáté). Tím ale proces záběhu prodloužíš.
Nejlepší je vymačkat od někoho zajetý filtr do pytlíku, do hodiny ho vylít do svého akva poblíž sání filtru.
0 14.08.2013 18:07 ondrapalas86 Prosím o radu:
v mém akva /viz prezentace/ mi postupně hynou ryby.
Do soboty se v něm spokojeně prohánělo 16 dánií pruhovaných, v sobotu dopoledne jsem jako vždy vyměnil 1/3 vody, přisázel další kytky (ty ještě nejsou v prezentaci), odpoledne jsem změřil vodu a protože hodnoty byly v pořádku (NO2 - 0, Ph 6,5) přikoupil jsem odpoledne 12 ks rasborek klínoskvrných. Sobota, neděle, pondělí dopoledne bylo vše v pořádku. V pondělí navečer jsem si všiml, že 2 rasborám chybí kus ocasní ploutve, začaly být apatické, "stát" na jednom místě. Včera odpoledne byla 1 rasbora + 1 dánio mrtvé. Večer začala být druhá rasborka bez ocasní ploutve apatická a během asi 2 hodin bylo po ní. Dnes když jsem přišel z práce, další dánio se chovalo stejně, do hodiny konec. Teď pozoruju další kus, který "stojí" v jednom rohu, má velice zrychlené dýchání.
Včera jsem znovu vyměnil znovu 1/3 vody, dnes jsem vodu měřil, NO2 0, Ph 6,5 (testy mám od Aquaru). Zdá se tedy, že hodnoty vody snad nekolísají. Včera a dnes nekrmím.
Všechny ostatní rybky vypadají naprosto v pořádku, rejdí po celém akva, nepozoruju žádné zvláštní chování, barvy neztrácejí.
Starší reakce
Díky. Zkusím zajít do prodejny.
myslím si, že jsou nemocné už od prodejce. Taky jsem takhle kdysi koupil ve zverimexu parmičky purpurové a postupně mi pochcípaly. Pak jsme to ve zverimexu rozebírali a prodavač mi říkal, že mu taky všechny odešly. Může jít o genetickou vadu.
Přidat reakci
1 ...... [17] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x