Úhyn ryb
Denně měnit min. 1/3 objemu akvária, zbytek již byl vyřčen.
Hodně už bylo napsáno. Nedodala jsi některé klíčové infromace, bez kterých se to nedá odhadnout.
Můj postřeh je taky ten, že 3 živé rostlinky budou asi zatraceně málo na produkci kyslíku a na odbourávání dusičnanů.
Chtělo by to prezentaci s alespoň jednou fotkou,aby se ti dalo lépe poradit. Základní otázka je jak dlouho bylo akvárium založené,pokud méně než 3 týdny,tak s největší pravděpodobností je příčina úhynu vysoká hladina NO,čpavku.. A proto to chce prezentaci.
Jak dlouho je akva založené,jaký je filtr?Je toho víc,co je potřeba vědět,prezentace by se hodila,nebo někdy i 1 fotka dá víc než slova.
Jak je to dlouho, co jsi akvárko založila?
0 05.02.2016 08:31 Udinka – úhyn rybiček
dobrý den, minulý týden jsem koupila 4 neonky a 4 paví očka a za týden mi 4 neonky umřely + dvě další tetry .Celkový počet rybek v akva je 10ks. Teplota v akva 25 stupňů 60L a vodu měním co 14 dní. Mám tam 3 živé rostlinky zasazeny ve štěrku a kmen. Nevíte co se mohlo stát? děkuji za rady
Starší reakce
ahoj, tak nšťastie som sa vrátil domov a boli len 4 mrtvolky, ktore už počítam boli načaté s posledneho problemu, dneska robím prestavbu všetkeho, teda preladam asi 20 kusov do 45l a 20ks do 12 a 12 , teda v jednom akva nebude viac ako 20 rybiek + nejake kusy dam do 125l tam sa toho zmesti :P
Začal som meniť 50% vody za odstatu a vyhriatu teplomerom na presnu teplotu v nadrži a krmim už len rano nie večer, aby zbytky jedla nekysli v akvariu celu noc a cely den kým sa vratim z práce domov.
Vdaka za opýtanie
Jak to dopadlo? Našel jsi doma polívku? Nebo dobrý?
Starší reakce
0 31.12.2015 20:23 TRULY [164] Vo vserkom mate pravde.
Dvihol som teplotu na 22 a problemi prestali aj uhyn omamzity. Presne ma napadlo to co mi bolo odporucene a tak som vymenil 80% vody za vodu zo stabilneho akva a kyslik som dal na takych 40% tak sa necham prekvapit v sobotu.
Dakujem vsetkym celkovo za rady vseobecne a ako oisete vsetko su skusenosti prenosne a je jen na nas ich posunut dalej dalsim ludom akvaristom.
Este raz dakujem vsetkym za rady a napady v roku 2015 a drzte sa vsetci je cas pozdvihnut čaše
PF 2016
Podle mě to kolega Deepinpeat trefil přesně, ono ta kyselinka, která tam musela bejt před výměnou se prostě skokově změnila a to dočasný vyskočení čpavku je více než pravděpodobný. Prostě došlo k systémovému nasycení a bod zlomu již byl neodvratný a následky taktéž. Opět jedna z nepřenosných zkušeností, byť trpce vykoupených, ale i to je akvaristika.
Njn, když se daří... Tohle je vždycky nepříjemný, ještě když člověku rodina funí za krk, co to s těma rybama zase děláš a proč teď zdržuješ, když se má někam ject. Znám dobře.
Tak mě napadá - má ta tvoje pidiodchovnička čisté dno nebo máš nějaký písek/štěrk na dně?
Ty podmínky jsi popsal jen částečně.
Jsou tam nějaké rychle rostoucí rostliny jako Egeria, Ceratophyllum nebo jiné, které by odčerpávaly dusík?
Čím líp popíšeš podmínky, tím větší je šance, že někoho napadne, v čem je zakopaný pes.
Ale asi bych teď ta mrňata přelovil do větší, stabilnější nádrže a denně bych v ní měnil vodu. A povrchově odkaloval.
Protože i těch tvojich cca 45 nebo 50 l je docela málo na tolik Ancistrusů. To je pořádná denní produkce hovínek.
Edit: Jestli jedeš na 2 dny pryč, tak se obávám, že to asi skončí kalamitou. Teď by to chtělo se o ně starat, i kdybys je přelovil do většího akvárka, protože někteří prcci už to možná nerozdýchají a větší úhyn i v 50litrovém akvárku by taky startoval pohromu, pokud tam mrtvolky necháš 2 dny.
No každopádně do budoucna víš, že na odchov to chce větší akvárko ...
najhorsie je že potrebujem vypadnuť už z domu a tot teraz je skutone ta posledna vec čo som potreboval oomg,,, držte palce
a to ešte nevravim že som mal byť 19:30 na mieste u znamych a auto mam z vnutra zamrzli okna..... škoda reči
Každopádně i potom nepočítej s tím, že to přestane padat hned, to může ještě pár hodin trvat, nemůžeš čekat, že se to zastaví tak rychle jak to začalo. Ale čistá voda, ne čerstvá a hodně kyslíku je tak asi jediné, co s tím narychlo uděláš. Tou teplotou to nebude, i kdybys to rozkopnul o 4 stupně, tak to neudělá takovou kalamitu, hlavně když se teplota snížila a všechny negativní jevy hrozí při jejím zvýšení. Pak klesá saturace kyslíkem a NH4+ přechází na NH3. Ale snížení teploty na 20 by pro ty ryby neměl být problém.
Jestli to začalo po výměně vody a takhle to jede, tak si mohl třeba zvednutím pH způsobit otravu čpavkem. Každopádně ať je to cokoliv, tak bych udělal kompletní výměnu vody za vodu z jiné nádrže. Ty kopance s prostředím sice nejsou nic skvělého, ale pokud je takovýhle akutní problém, tak je to lepší než nic a třeba část zachráníš. Vezmi z nejlepší nádrže nejstabilnější vodu. Držím palce.
hodil som tam ohrievač a nastavil ho na 22 aby to nebol zase 5 stupnovy rozdiel ale ako pisem dalsich 6 kusov na odpis len čakam kedy doplavu. Všetko z jednej generacie teda z jednej znasky. Ostatne dva znašky su v poriadku tak ja neviem omg,,,
Dneska sa mi totalne nedari vo všetkom, auto dodrbane, ryby kapu, a je toho este viac...
Já bych je nepřemisťoval,byla by to další změna
tak ano podmienky niesu ustalene to je pravda, ale tak nespravil som nič take extra extremne. Jedine mi príde fakt ta teplota že som dal pri výmene vody príliš teplu vodu. Pustam kyslik a meriam vodu, ustala na 20,5 čo je teplota v izbe zreme, ale kapu jeden za druhym, dalsieho som teraz odlovil a dalsich 5 je na odpis.
Mám ich preložiť do akva 45l , nemôžem tam zaniesť nejaku chorobu?
Mi se zdá,že děláš jednu změnu za druhou,což taky nebude dobré.
Tak ja hlavne idem prelozit ancistrusov k starsim bratom do tej 45l. Len tam este vymenim 20l odoberiem kokos od dospelej samice lebo ma zase plne brucho a dalsich 100ks by som uz asi nezvladol v tychto podmienkach.
ano denne. Ako pisem maju odomna zobrat 20ks z ineho akva tak som si to cel ulahcit a pockat ale zjavne viac prerobim ako zarobim....
Odkalujem denne ale aj tak mam pocit ako keby malo jedli
Mno prostě řekněme to jak to je. Je to přes metr ryb v 15 litrech. To se v nouzi chvilku dá, ale tu vodu by bylo nejlepší měnit denně a měnit jí hodně. Ale i tak jsou to dost velký skoky v těch podmínkách a ani ty skoky ani ten prostor nedělají dobře tomu růstu. Nejvyšší čas přelovit. Ono kdyby Ti tam plavalo 90 ryb udané velikosti ve sloupci a nebyly olepený po površích, tak bys fakt viděl, že je tam dost plno
To je brutálně moc ryb v příliš malém objemu. Stačí sebemenší výkyv od rovnováhy, která tu bude velmi křehká, a ryby začnou hynout.
Ona ta jejich velikost už není úplně nejmenší a Ancistrusi nadělají dost detritu. V tak prťavém objemu se divím, že máš problémy až teď.
Jak často odkaluješ? Denně?
Asi ich prelozim vsetky do 45l k zvysku odrastenych asi 2.5cm je ich tam asi 20. Je tam stabilne prostredie + strk + rastliny + filtracia + koren + kokos a kadejake veci. Dalsia skusenost ze udrzat 100ks v 15l je hotova veda. Lenze som cakal na kupcu tych odrastenych nakolko ak ich teraz vsetky prelozim do tej 50tky tak tie 2.5 uz nechyti nikto.
Tak ono je to 15 litrů a hodně ryb, byť malejch, ale s parametrama to dokáže zahejbat, takže je to věštírna.
praveze som interval zvysil. Menil som 2 dni asi 5 krat od posledneho uhynu a teraz 2 lrat obden. Zeby teplota vody pri vymene? nenechal som ju odstat
Měnil jsi ve stejným časovým intervalu, neprotáhl jsi to tentokrát o nějakej den?
Starší reakce
0 12.08.2015 10:49 vojta Uvažoval jsem že bych si nechal jenom jednoho nebo dva, už by si neměli tolik dovolovat.
To mi přijde moc malé pro tolik peřovců.
0 12.08.2015 10:35 vojta Akvarium mam velke 300 litru. Peřovcu mam 5.
Jen tak pro informaci, jak velké máš akvárium a co všechno tam plave?
Mečovky si jen přilepšují na mrtvolkách, jako agresora bych viděla toho peřovce.
Já bych to viděl na Peřovce. Ti umí být pěkní hajzlíci a hodně dělá taky velikost nádrže. Jestli je menší jak 200 litrů a bez možnosti vytýčení teritorií je to takřka jasné.
0 12.08.2015 09:36 vojta – zaškodnik v akvariu
Ahoj, nikdy předtim se mi to nestalo. Dokoupil jsem si do akvaria nove rybky mečovky mexicke a peřovce skvrnite a od te doby mi něco z nich likviduje starou osadku akvaria. Minuly tyden to byl jeden čichavec a dneska rano jsem našel dvě skalary, ryby maji ožrane ploutve a jsou komltet bez šupin. Večer je ryba naprosto v pohodě a rano leži na dně mrtva a vždycky je okusujou mečovky. Dělaji to ony a nebo si jenom přilepšujou na mrtve rybě. Dik za odpověď
Starší reakce
oka vdaka som zvedavy fakt. Takze beriem kazdy nazor piste
Já sázím na ty příznaky, ale počkej si na další odpovědi.
ahoj. Takze co sa tyka osadenstva, zariadneia akva, vymeny vody a jej hodnot + hodnoty z vodarni vidis to v poriadku?
0 05.08.2015 21:36 TRULY [164] Ahojte tak nadalej bojujem s uhynom rybiek a paradoxne v oboch akva naraz a nezávisle. Priebeh za posledný mesiac stále to isté. Už si fakt neviem rady. Prezentácie v profile.
Stále to iste, rybka začina byť apatická, pomaly chudne, plavanie pri dne a skrývanie medzi rastlinami, uhyn.
Samozrejme musim podotknuť že rybky boli predtym v premnoženom akvariu a tie čo mam v 60l žili v totálnom bordeli. A tak som ich kupil jedno aj druhe.
Krmim len suchým vločkovým krmivom SERA a antikom SERA CHIPS.
Nehnojim a nepridávam žiadnu chemiu. U rybiek si všimam že niekedy maju priesvitne dlhe výkaly a inokedy nie. Raz maju trus normálny a potom priesvitny a tak sa to točí dookola.
Dneska pozeram a parmička to iste. Už druhý den vidím že je nesvoja a že sa skrýva pri dne, a ked vynechá záber s plutvami, tak jej zadna plutva pada dole ako keby ju ťahala k zemi. Vodu menim pravdelne a navyše mam pocit, že ked som dno preoraval poriadne a mal občasný uhyn, tak to bolo lepšie.
Teraz mením vodu systemom.
1. týžden odkalenie stredne dna a výmena vody 1/3
2. týžden vymena vody 1/3 + jemne umytie filtra
3. týžden výmena vody 1/3
4. týžden stredné odkalenie dna a výmena vody 1/3
5. týžden výmena vody 1/3
Udaje v den kedy mam meniť vodu teda po týždni na 7 den
Testy robim JBL 6in1
Vstupna voda z panelaku:
NO2-0 NO3-5 GH->7 KH-6 PH-7 CL2-0,5-1
Akva 120l po 7 dnoch od vymeny 1/3 -40l Dnes mam menit vodu
NO2-0 NO3-30 GH->7 KH-6 PH-7 CL2-0,5-1
Akva 60l po 7 dnoch od vymeny 1/3 - 20l Dnes mam menit vodu
NO2-0 NO3-15 GH->7 KH-6 PH-7 CL2-0,5-1
Písal som už aj na vodárne aby mi dali udaje o vode aj ked velmi nechceli a presne udaje si musim zaplatiť. POskytli mi len udaje o tom ako sa robí kontrola a tak su tam minimalne a maximalne udaje namerane na mojej ulici v priebehu roka.
KE Juh rozvodná sieť
Názov ukazovateľa Mer. jed. Namerané minimum Namerané maxi
Escherichia coli KTJ v 100 ml 0 0
koliformné baktérie KTJ v 100 ml 0 0
enterokoky KTJ v 100 ml 0 0
Kultiv.mikroorg.pri 22st.C KTJ v 1 ml 1 4
Kultiv.mikroorg.pri 36st.C KTJ v 1 ml 0 48
bezfarebné bičíkovce jedince/ml 0 0
živé organizmy jedince/ml 0 0
Vláknité baktérie bez Mn a Fe jedince/ml 0 0
Mikromycéty jedince/ml 0 0
mŕtve organizmy jedince/ml 0 0
železité a mangánové baktérie pokryv.p. v % 0 1
abioseston pokryv.p. v % 1 6
dusičnany mg/l 5,00 15,5
dusitany mg/l 0,000 0,000
fluoridy mg/l 0,000 0,000
kyanidy mg/l <0,002 <0,002
Celkový organický uhlík mg/l 1,31 1,31
voľný chlór mg/l 0,050 0,050
absorbancia - 0,048 0,068
amónne ióny mg/l 0,020 0,030
rozpustené látky-sušené mg/l 455 455
farba mgPt/l 1,0 14
chem.spot.kyslíka manganist. mg/l 0,80 1,7
chloridy mg/l 9,40 9,40
nasýtenie vody kyslíkom % nas. 91 91
reakcia vody - 7,60 8,00
sírany mg/l 117 117
sulfán voľný ug/l <2,5 <2,5
teplota vody °C 8,1 14,2
Zákal FNU 0,14 2,72
pach - 0 0
Vodivosť mS/m pri 20 °C 33 58
horčík mg/l 6,1 11
vápnik mg/l 60,0 112,0
vápnik a horčík mmol/l 1,75 3,25
mangán mg/l 0,006 0,035
železo mg/l 0,070 0,67
bór mg/l <0,020 <0,020
antimón ug/l 4,07 4,07
arzén ug/l 2,08 2,08
chróm ug/l 0,529 0,529
kadmium ug/l 0,000 0,000
med ug/l 26,4 26,4
nikel ug/l <1,00 <1,00
olovo ug/l 5,11 5,11
ortut ug/l <0,100 <0,100
selén ug/l <2,00 <2,00
zinok mg/l 1,39 1,39
sodík mg/l 8,38 8,38
bromičnany mg/l <0,003 <0,003
benzén ug/l <0,50 <0,50
1,2 dichlórbenzén ug/l <0,14 <0,14
1,3 dichlórbenzén ug/l <0,10 <0,10 1
1,4 dichlórbenzén ug/l <0,10 <0,10 1
dichlórbenzény ug/l <0,14 <0,14 1
1,2 dichloretán ug/l <0,35 <0,35 1
chlórbenzén ug/l <2,0 <2,0 1
dichlórdifenyltrichloretán ug/l <0,020 <0,020 1
hexachlórbenzén ng/l <20 <20 1
heptachlór ng/l <3,0 <3,0 1
lindan ug/l <0,020 <0,020 1
metoxychlór ug/l <0,020 <0,020 1
Aldrin ug/l <0,020 <0,020 1
Dieldrin ug/l <0,020 <0,020 1
Heptachlor-epoxid A ug/l <0,020 <0,020 1
Heptachlor-epoxid B ug/l <0,020 <0,020 1
pesticídy spolu ug/l <0,020 <0,020 1
styrén ug/l <2,0 <2,0 1
1,1,2,2 tetrachlóretén ug/l <1,0 <1,0 1
1,1,2 trichlóretén ug/l <1,0 <1,0 1
PCE+TCE spolu ug/l <1,0 <1,0 1
tetrachlórmetán ug/l <0,55 <0,55 1
toluén ug/l <10 <10 1
vinylchlorid ug/l <0,10 <0,10 1
xylén ug/l <10 <10 1
brómdichlórmetán ug/l <2,0 <2,0 1
chloroform ug/l 1,9 1,9 1
bromoform ug/l <2,0 <2,0 1
dibrómchlórmetán ug/l 2,1 2,1 1
trihalometany spolu ug/l <10 <10 1
dichlórfenoly ug/l <0,70 <0,70 1
2,4,6 trichlórfenol ug/l <1,0 <1,0 1
benzo(a)pyrén ng/l <5,00 <5,00 1
benzo(b)fluorantén ug/l <0,021 <0,021 1
benzo(k)fluorantén ug/l <0,018 <0,018 1
benzo(g,h,i)perylén ug/l <0,012 <0,012 1
indeno(1,2,3-c,d)pyrén ug/l <0,014 <0,014 1
polycyklické aromat.uhlovodíky ug/l <0,010 <0,010 1
celk.obj.aktivita alfa Bq/l <0,03 <0,03 1
celk.obj.aktivita beta Bq/l 0,08 0,08 1
objemová aktivita Rn 222 Bq/l <1,0 <1,0 1
aND pre obj. aktivitu alfa Bq/l 0,03 0,03 1
aND pre obj. aktivitu beta Bq/l 0,01 0,01 1
aND pre obj. aktivitu Rn 222 Bq/l 0,03 0,03 1
kys.neutr.kap.do pH=4,5 mmol/l 2,70 4,45 2
Ak my viete poradiť budem len rad, už si fakt neviem rady. Zatial som nekupoval ani nove ryby, tak neviem či mam kupiť niečo nove a pozorovať či to skonči ako stare osadenstvo. Rybky maju svoj vek a boli u bývalých majitelov v zlom prostredi.
Co sa týka liekov mam po ruke ESHA EXIT a SERA MED FLAGELOL.
Starší reakce
Souhlasím s Romantem. Navíc ty testy jsou orientační, nejde jim úplně věřit.
Já rozumím tomu, že to nechceš připustit, už jsem to zažil bezpočetkrát, ono se nemusí(elo) jednat o NO2,3, ale klidně mohlo jít NH3,4. Znovu opakuji, 3,5 týdenní akvo může být velmi nestabilním prostředím.
Měřím jsem po přidání rybek 2x denně........ leda by to zhoupnutí bylo tak rychlé že bych to ani tak nezachytil.
3,5 týdne po založení se do akvária cichlidky nedávají a můžou testy ukazovat co chtějí, přes to vlak, tedy alespoň u mě nejede.
Podle mě jeden z možných scénářů je, že se po přidání ryb ty N látky prostě zhouply, ryby to načne a potom je otázka času, až je nějaký další pošoupnutí dorazí. Ovšem můžu bejt vedle jak ta jedle.
NN žádná manipulace se nekonala. Myslím si osobně že není důvod prot to aby něco mělo vymírat....
ryby šli do akvárka asi 3,5 týdne opd založení poté co testy ukázaly že voda je OK.
Nějaká manipulace s filtrem od jeho zprovoznění? Jak dlouho tam ty ryby jsou, ještě lépe kdy tam šly? Pokud sedí údaje v prezentaci, tak je akvo cca 7 týdnů "starý" a to nemusí pro cichlidky být to pravý ořechový. Měřenejma hodnotama bych se nenechal zmást.
a tou výměnou tam přeco dodáváš NO3, pochybuji že máš ve zdrojový vodě 0 mg/l. Je taky důležité čím NO3 měříš. Zrovna na NO3 dobře fungují jen testy sera nebo jbl.
Ale pokud máš N nízké, tak bych preventivně dal do filtru aktivní uhlí.
Přidat reakci
1 ...... [9] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x