Úhyn ryb
Děkuji. 2sumeččci, 2ancistruse, 4dania, 2black molly, 2platy, 4 neonky a 4 paví očka, no a mimina asi 4 black molly a asi stejně pavích oček, ale ty maj zatím tak necelej 1cm. Jo a jeden šnek. Myslíte že je to moc? Je to 60*30*30 takže 54l. Kytky jména nevím, ale brala sem rychlerostoucí nenáročný, údržba 14 dni až 3 týdny, filtr plus cca 10l vody, do nové vody dávám aquaregulátor a občas kápnu do akva preventin a hnojivo aquaflor sem dala asi jen 2x protože kdytky spíš uštipuju a vyhazuju než že bych je chtěla podporovat. A filtr peru v tý vodě co vypustím. Mám tam topení na cca 26°C a filtr obyč molitanovej. Akvo bylo v provozu cca 3 týdny než tam šly ryby a to ještě ty baloon šly asi 14 po té, ve druhé várce. A ze začátku uhynula jen jedna black molla. Jinak na ostatních nic nepozoruju.
Takhle bez více informací o nádrži se to bude velmi těžko určovat, ale zkusme to. Kolik je tam těch rybek celkem a jak probíhá údržba? Odkalování a výměna vody, kolik a jak často a jak často je čištěn filtr?
0 02.06.2011 11:49 Štěpánka – Ballon molly
Ahoj, nejsem žádnej velkej odborník, mám akvo 60l, běží cca 3-4 měsíce, docela už zarostlé, obyvatelé jsou 2xzlatý ancistrus, 2xzlatý sumeček(jako panceřáček), neonky, black molly, paví očka, dania, a plata (možná je to správně xifa..
). Všechny rybky jsou v pořádku, black molly i paví očka máme už i mimi, jen ty ballon molly mi chcípaj, dycky tak po 4 dnech jedna. Nejsou na něco náchylnější nebo nemaj nějaké zvláštní požadavky? Díky moc
Starší reakce
na krupicku jsem pouzival costapur od sery je to celkem dobra vec stoji to asi 150 kc a zachvilku sem mel vyleceno a nebo sem se tenkrat nekde cetl ze staci prisolit vodu a zvisit teplotu
Vysoký dusičnany si vysvětluji tím, že nezakořeněný rostliny nestíhaly spracovávat ten dusík a když se vymění dno, tak se z akva odstraní podstatná část nitrifikačních bakterií a ty co zbydou ve filtru a na stěnách akvária to pak prostě nestíhají, ale když se mění ta voda tak se to dá zvládnout. Jsi toho důkazem, budiž to ostatním ponaučením.
Pozoruhodné. Já bych tipoval vysoké dusitany a nízké dusičnany. Už z principu věci. Výměnou dna se odstranila velká část nitrifikačních bakterií, tím pádem stoupá hladina NO2 a díky nedostatku bakterií se NO2 neoxiduje v potřebném množství na NO3.
před pár měsíci jsem se potýkala s tím samým. Vyměnila jsem dno a i když 80 % vody bylo staré a i zaběhlý filtr, ryby visely pod hladinou. Úhyny teda nebyly, tak daleko jeme se nedostala. Dusitany nulové,ale dusičnany vysoké. Trvalo to měsíc, měnila jsem denně vodu, později s většími intervaly. Ale stačilo to
Jasně, takže to akvárko je znovu založený a platí to co jsem si myslel(a nejen já). Docela dobrý je mít test na NO2 a sledovat hodnoty dusitanů a tomu přizpůsobit tu výměnu vody. Musí být neměřitelný, jinak se rybky zachovají tak jak známe. Teď bych po dobu cca týdne určitě měnil min. 30% objemu nádrže. Nekrmil bych vůbec, ryby to vydrží v pohodě a akva se zbytečně nebude zatěžovat dalším přídělem N látek.
EDIT: Bleskový Haimdol to jenom potvrzuje.
Výměna dna je velký zásah do rovnováhy akvária, takže důsledky mohou být stejné jako při založení nádrže. Změř si hodnoty NO2 a uvidíš na čem jsi.
0 27.02.2011 18:57 looqek Diky za tipy, uz jsem obmenil pul vody. Pred tim tydnem jsem koupil 10 novych rostlinek a novy kremicity pisek, jinak vse je v akvarku stare. I voda je puvodni. Toto akvarko mam asi rok.
Taky myslím, že to bude otrava dusitany. Nádrž vypadá čerstvě, takže to bude nejspíše " syndrom nové nádrže". Tu vodu vyměň jak poradil romant a ve výměnách pokračuj klidně obden dokud se situace nestabilizuje. Zákal budou nejspíše nálevníci. Po stabilizaci nádrže zákal zmizí sám.
Na nic bych nečekal a vyměnil vodu. Klidně i 50% objemu akva. Jak je to akvárko starý? Tipoval bych na čerstvě založený akva v němž ještě nefunguje biologická rovnováha.
0 27.02.2011 17:55 looqek – Umíraji rybycky, zakalilo se akvarko, lapaji po dechu
Ahoj, mam problem. Mel jsem vysoke PH kvuli vapencovemu kameni, tak jsem koupil nove kameni. A asi tyden nato se zakalilo akvarko zvlastni mlhavou barvou a zacaly umirat rybky. Akvarko je zakalene do bile mlhy a ancistrusy zmenily barvu z tmave na svetlou a maji jakoby prazdne bricho. A zda se me, ze rybicky lapaji po dechu. Nevite co se deje? :( Foto v priloze.
Dekuji
Starší reakce
0 17.02.2011 16:16 Tudy [330] - Krevetky Mě se také nafoukli, navíc mají dlouhé tenké bílé výkaly. To nafouknutí jsem nejprve přisuzovat nevhodné stravě (dostávaly 2-3x týdně okurku ze supermarketu), ale už měsíc jim okurku nedávám, teď mění barvu do tmava a celkově hubnou, jen břicho se jim dál nafukuje, už přestaly i žrát a nevyzazují skoro žádnou aktivitu. Během 5 měsíců mi pošel jeden ancík a 4 Dania (zhubnutí, bílé výkaly, separace od ostatních a pak smrt), ostatní druhy jsou OK. Podle všeho asi vnitřní paraziti, dnes jsem koupil a použil Spirohexol od JBL, dám sem vědět, jak to dopadlo.
Zkusim se zeptat. Nepouzivate nejake pripravky proti hmyzu, nebo nejake vune (treba zapojene do zasuvky) atp.? Vim, v zime vetsinou veci proti hmyzu moc nehrozi, ale prece jen bych se zamyslel i nad timhle, kdyz ryby byly O.K. a najednou odchazi jedna za druhou. Nebo nedelalo se neco doma, co muze do vody dodat neco pro ryby jednovateho, nejake barvy, laky, nebo neco podobneho?
0 17.02.2011 13:36 nnntomas Ne, CO2 nedávám...
A co CO 2 ? Nedáváte? Nemohlo být i málo kyslíku, když se nesvítilo?
0 17.02.2011 12:09 nnntomas Chemii ani léčiva jsem nedával.
Jasně možný to je, ale to bychom museli znát ty hodnoty v momentě kdy se činnost toho osvětlení obnovila.
0 17.02.2011 11:39 xx Co otrava léčivem nebo jinou chemií?
0 17.02.2011 11:37 nnntomas Ale je možné, že se nafukovali kvůli NO3? Ono už skoro dva dny svítím, takže to třeba kleslo... Ale až včera začli umírat.
To nejsou nijak tragický hodnoty. Jejich výši bych přisuzoval tomu nefunkčnímu světlu. Rostliny nerostly a neměl to kdo spotřebovat.
0 17.02.2011 11:29 nnntomas Voda se mění...
NO2 je nulové, ale NO3 je 30-35 mg/l...
Jasně, psal jsem 30% objemu akva. To s tím přendáním do čerstvý vody, to si jistej nejsem, aby to pro ně nebyl ještě větší šok, pokud je ta příčina opravdu v těch N látkách.
0 17.02.2011 11:13 nnntomas – Re: romant
Mrtvý jsou samozřejmně už pryč, myslel jsem přendat třeba do kýble s čistou vodou ty živý ale nafouklý...
Jdu měnit... třetina akva stačí?
Jasně, ty nafouklý a zřejmě i mrtvý ancistrusy rychle pryč, protože tím jak se budou rozkládat, tak ty parametry vody budou ještě zhoršovat a znovu opakuji na nic nečekej a tu vodu vyměň, Když to změříš potom a bude to stále špatný, ta s tou výměnou pokračuj klidně denně.
0 17.02.2011 11:04 nnntomas – Re: romant
Nekrmil, nebyl "skoro" nikdo doma, ale stejně...bez světla je to v háji. Asi to bude opravdu tím... nemám ty nafouklý ancitrusy odlovit do čerstvý vody, pokud by tam bylo fakt hodně NO2?
No, rozhodně bych nečekal a tu vodu vyměnil. Tím, že nefungovalo světlo a jestli jsi i při tom krmil, tak bych si na ty N látky opravdu vsadil.
0 17.02.2011 10:58 nnntomas Nově tam jsou jen ty čichavci - asi týden. Parmičky jsou černopruhé. Ancitrusů tam bylo - jeden dospělejší pár /6cm/ a asi 10-12 malých /3cm/.
Pár dní mi teď nefungovalo světlo, že možné, že by to bylo tím? Zkusím udělat test jestli ještě mám čím...
Krmím jen "sušeným" /LON mix,PlecoMim,apod./, nic mraženého apod. radši nepoužívám.
Ta úvaha s těma dusíkatejma látkama mě taky prvotně napadla. Určitě by to chtělo udělat test na NO2 a pro jistotu bych vyměnil 30% vody. To složení živočichů je tam taky dlouhodobé, nebo tam teď někdy něco přibylo? Ta parma, co je to zač a kolik těch držkolezců tam bylo, je?
0 17.02.2011 10:41 nnntomas – Re: romant
Akvárko mám založený už pár let, vody je tam asi 150litrů. Svítím 80W, filtrace Eheimem 2217, vzduchuju. Údržba odkalení asi jednou za 3 týdny. Je tam 20 neonek, 4 čichavci, 2 žáby, 2 mečovky, skalára a 4x parma.
Tohle se mi ještě nikdy nestalo... mohlo by to být dusičnany/dusitany? Ale o by chcípli asi první spíš neonky, ne? Ryby plavou normálně...
přesně jak píše romant, ale určitě to není normální.
Napiš informace o akvárku. Velikost, filtrace, počty ryb, údržba, jak dlouho je založený atd.
0 17.02.2011 10:30 nnntomas – umírající ancitrusové
Zdravím, za dva dvy mi umřelo 6 ancitrusů /i 2 neonky/. Ancitrusy mají nafouklé břicha. Nemáte nějaký tip čím byto mohlo být?
Starší reakce
0 27.12.2010 21:31 Aveysha – Re: Semtex
když jsem zdravá, měním jí jednou za 2-3 týdny, teď jsem marodila, ale jednou měsíčně minimálně určitě měním... ale zítra nebo pozítří tu vodu nechám změřit a uvidí se... jen sem byla vykulená, že mi z ničeho nic umírá sameček. nemůže umřít třeba i na leknutí? to je ale kravina... ne?
0 27.12.2010 19:33 Aveysha – Re: Aveysha
Ehm... pomoc. Umírá mi sameček betty asi. Dneska byl v pohodě, jeli jsme zrovna koupit nový ryby. Koukala jsem na něj, když jsem do akvárka dávala pytlík s rybama na vyrovnání teploty. Byl u hladiny, měl na sobě ty pruhy, co se občas objeví na samičkách, vypadal v pořádku. Hodinu jsem byla jinde a pak jsem šla přelovit ryby. Koukám, že sameček je dolu u dna... hlavou vzhůru, neschopnej se obrátit a hejbal žábrama. Tak jsem ho dala do síťky k hladině, aby měl vzduch, ale kdyby nebyl tam, tak není schopnej vyplavat nahoru, vůbec nehýbe horní ploutví. Ryby jsem tam přelovila bez vody a opatrně a blbě mu muselo bejt už když jsem je tam dávala, všimla jsem si toho zároveň...
Tak jestli umře (ach jo, ale budiž), čím to může bejt? Betty nejsou náročný na kvalitu vody přece a jen tak z ničeho nic přece nemůže chcípnout.
Nevím co to je, ale přesně na to co jsi vyfotil mi během dvou dnů vymřeli všichni Ancíci. První šli dospělí, pak střední velikost a nakonec Ti nejmenší.
Postihlo to tehdy jen Ancíky, ostatnímu osazení akva se nic nestalo.
Na starobu určite nie , ancistrusáci sa v pohode dožívajú aj 10 rokov.
A co pH? Na to jsou ancíci náročný.
Tohle vypadá na vodnatelnost.
0 24.12.2010 21:32 Aveysha – Re: sollik
mám tam kořen, kameny, kamennou skalku, kytky. myslím, že měly... taky byly občas schovaný
Jak máš akvárko zařízené? Měli se samice kam před samcem schovat?
0 24.12.2010 15:55 Aveysha – Betta a umrtí rybiček
Ahoj (hezké vánoce). Můj problém:
původní sestava akvária (120l)
Parmička pětipruhá - 8
Razbora klínoskvrnná - 8
Parmička černopruhá - 4
Betta splendens (1 sameček + 3 samičky)
Po 4 měsících minus 4 razbory a všechny 3 samice betty. Před 14ti dny se mi betty třely (prý to znamená, že voda špatná nebude). Poslední samici samec zabil dneska, to bylo poprvé, co jsem ho chytila "při činu". Jindy se ráno vzbudím a vidím jen kostru.
Chci se zeptat, je možný, že ty ryby zabil samec? Tedy, všechny? Na ty parmičky neútočí, umíraj jen razbory a samice. Nejspíš místo razbor koupím zebřičky, na ty třeba taky nebude útočit. S tím úmrtím samic se musím smířit? Díky za rady
Starší reakce
Parmičky nádherné mají v noci "noční" zabarvení. Projevuje se to u spousty ryb. V noci bývají jejich barvy utlumené a ryby se jeví bledé.
Přidat reakci
1 ...... [25] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x