Úhyn ryb
Podle mě je příčinou příliš tvrdá voda. Zkusil bych ji ředit dešťovkou. Když se podívám do karty žhavé tetry, vyžaduje výrazně měkčí vodu a otíci o pancíci jsou na tom podobně. Navedla mě na to informace jednoho mého známého, který dříve pracoval v Hornbachu Ostrava Svinov. Tam taky čerpali do akvárek vodu ze studně a měli ji tak tvrdou, že se jim pravé neonky obracely hore břichem dva dny po dodání.
Tak právě koliformní bakterie by bylo dobré zjistit, to je totiž tzv. fekální znečištění vody a bývá to velmi často onen kámen úrazu.
Psal jsem ti to 2x z mobilu ale není to tu.
Pořiď si spínací hodiny a zapoj na ně vzduchování. Spínej ho v době kdy zhasínají světla a vypínej chvíli před rožnutím světel. V době kdy světla svítí, by měly dostatek kyslíku zajistit rostliny a v době kdy nesvítí CO2 rostliny nepotřebují.
Njo ale teď je důležitější zamezit úhynu.
Rostlinky to chvilku bez co2 vydrží,a teď mě napadá proč to tam dáváš když řešíš úhyn.Asi bych se snažil vyřadit všechny proměnné.
Mág:hm já vím sem na mob a za jízdy se blbě píše.
No já mám rozbor vody z chalupy a vemu to podle něj, ale to byl pouze chemický rozbor. Já si myslím že pro mé účely až tolik nepotřebuji vědět, jestli nebo kolik Coli bakterií tam je.
Je ale pravda že za týden to nemusí být pravda ty hodnoty. Proto jsem se ptal na co bych hlavně neměl zapomenout, jelikož mám testy JBL, které jsou brány jako ty lepší a vstupní vodu jsem přeměřil. Je mi ale jasné že laboratoř je laboratoř.
EDIT: tím na co bych neměl zapomenout, jsem myslel v souvislosti s tou zemědělskou činností....co by mohlo být limitujícím prvkem.
Nemyslím si. Bohužel se voda ve studních poslední dobou mění tak rychle, že dnešní podrobný rozbor bude zítra naprosto k ničemu a proto jsem vyslovil názor, že ten základ bude pro účel možného zdroje problému postačovat, ale konečné rozhodnutí bude na zadavateli rozboru.
Možná ne. Mám v tom trochu hokej, ale často vidím rozbory pitné vody, které se zaměřují na všelijaké zdravotní parametry, nic proti tomu, ale údaje o obsahu Na, K, Mg, Ca, P, a další často chybějí. Když už si zadal rozbor, tak ať tyhle věci ví, ne?
Samotný klasický rozbor bude jistě dostatečně vypovídající o kvalitě tvojí studniční vody.
Volal jsem do laboratoře a mám si říct, které konkrétní prvky chci rozborem zjistit. Jinak dělaji jen klasické, biologické rozbory s pár prvky navíc. Na co bych neměl zapomenout, co bych měl zjišťovat především souvislosti s blízkostí pole?
Zavádět vzduchování se ale zase bije s přidáváním CO2.
Plovoučky tam nech dej vzduchovani.pokud to bude kyslíkem tak to vzduchovani vyřeší pokud ne.tak cokoliv co bude odstraňovat z vody škodlivé látky bude potřeba.
To netuším. Ale vyloučit to nelze, pole není daleko. Udělám co nejdříve ten rozbor a pro jistotu uberu ty plovoučky.
To zajisté a co další látky hnojení na polích postřiky vsechno to leze do vody nám takhle jzdaci otrávili půlku rybníka.!nehnojili u vas?
Rozbor nemám, ale budu dělat, resp. už jsem měl dávno. Vím jen že je tvrdá a obsahuje dusičnany 15 g/ml. Ale jestli je uznána jako pitná, netuším. Jsou to už léta co byl dělaný test. Ono ale co není pitné, nemusí znamenat, že je špatně pro ryby. Normy pro lidi jsou přísné.
Vím, že jsem ti je dával.
Ale mám ověřeno, že dobře rostou i v akváriu s NO3 skoro 0, pokud je nějaký přísun dusíku z krmiva. Pokud v akváriu nekrmím a NO3 je nula - nerostou vůbec.
Co ten kyslík? Viděl jsem už hodně mrtvých ryb kvůli kyslíku, ale bylo to vždy ráno a nikdy ne po jedné. Vždy více mrtvých ryb najednou.
Ta studna má pitnou vodu? Měl by k ní být rozbor. Zkus ho najít.
EDIT: Ještě k tomu kyslíku. Měřit to moc nejde, sice mám test a mohl bych ti ho i pučit, ale ukazuje divně. Mi šlo spíše o to, jestli nějak čeříš hladinu, máš vzduchování a podobně. Pokud se hladina vůbec nehýbe a není vzduchování, můžou se ryby v noci dusit. Mohlo by to být na jejich chování během rozbřesku i vidět.
Bydlím vedle Ostravy, takže studna. Plovoučky fakt šílí (jsou od tebe). No je fakt že jsem je nechal vyřadit abych přistínil kvůli žabímu vlasu.
Test na O2 nemám.
Tak jistě že jsou potrhané i když se nemají o co potrhat, to potrhání je totiž jejich reakce na nevyhovující podmínky, jsou nuceny přebývat v bordel vodě, ty nejstarší jedinci jsou zřejmě na ledacos zvyklý, ono ruku na srdce, ta péče o akvárium v průběhu těch tří let asi probíhala všelijak a vůbec nejhorší jsou právě ty brutální a jednostranný zásahy kdy se čistí, čistí, čistí a zase čistí vše co člověku příjde pod ruku a ono potom ten zdravej bordýlek chybí a chybí a chybí a umírají nám ryby a je to stále dokolečka, máme problém, napíšeme prd informace, všichni co to čtou mají přeci křišťálovou kouli, mrknou se, ahááá, tady je problém a už se rady jenom hrnou.
Tak takhle to děvucho nefunguje, buď dáš do placu všechno co se o akváriu dá informačně sdělit a to nejlépe formou prezenatce a nebo to bude neustále asi, možná snad, třeba to, třeba ono.
Ne, nic nekupovat.
Z toho co Jana/Janica napsala je více než jasné, že o akvaristice neví vůbec nic a jenom zabíjí ryby. To je potřeba důrazně říct, nějaké okolky ničemu neprospějí.
Teď to chce naštudovat základy akvaristiky krok za krokem, jak se to vůbec dělá, a pak se eventuálně pustit do založení akvária.
Anebo jít od toho, nevídáno, nikde není napsáno, že každý musí být akvaristou.
Osobně to vidím na klasické narušení biologické rovnováhy. Už se to vezlo nejspíš od té výměny / instalace pozadí. Jedna ryba uhynula, už tak hraniční rovnováha zkolabovala, další rybky se už vezly. Po návratu a důkladném vyčištění akvária je biologická rovnováha dost v háji, ale asi by to bylo ok, kdyby se do akvária po týdnu nepřibyly nové ryby - rovnováha to vzdává, a ryby opět umírají. Ty přeživší z původní ekologické katastrofy jsou zřetelně odolnější, tak se ještě drží.
Takže za mě - měnit třetinu až polovinu vody denně týden a minimálně měsíc nekupovat nové ryby. Po tom měsíci dokupovat ryby po malých skupinkách, v cca týdenních intervalech. Vodu měnit týdně třetinu, už pořád.
Dost mě překvapuje, že vám některé ryby vydržely tři roky...
Nové ryby bych v žádném případě nekupoval.
Můžete přidat fotku akvárka?
Úplné vyčištění je založení nového akvárka. A do toho nemůžete dát zpátky ryby a ještě jim přikoupit další...
Podle mě rybky neuhynuly na chcíplou rybu. To možná byla jen poslední kapka do už tak mizerných podmínek...
Pročtěte si odkazy, které vám vložil romant...
Ideálně kdybyste se zaregistrovali a založili akvárku prezentaci...
Janica napsal: Uplne vycisteni je vycisteni kaminku, filtru, akvaria -prolite vodou a vzate houbickou, rostlin a vseho co v akvariu je. Ryby cistime, vzdytak, kdyz se akvarko znecisti cca mesicpul az dva, kazdych 14 dni ale menime pulku vody v akva.
Tady bych hledal problém,špatně provádíte údržbu akvária.Žádné vytahování kamínků rostlin a ostatních věcí.Buď se čistí filtr,ale až když klesne průtok filtru,nebo se odkaluje dno.Nikdy né najednou.Ale to vše najdeš v těch odkazech,co ti tady dal romant.Dej tady prosím fotku celého akvária,někdy dá jedna fotka za tisíc slov.
Akvarium mame 3 roky, jsou ryby, ktere tam jsou od zacatku. Bohuzel ale se ted deje neco, co uplne nechceme... Uplne vycisteni je vycisteni kaminku, filtru, akvaria -prolite vodou a vzate houbickou, rostlin a vseho co v akvariu je. Ryby cistime, vzdytak, kdyz se akvarko znecisti cca mesicpul az dva, kazdych 14 dni ale menime pulku vody v akva. Rybky tedy zemreli, na uhynuti jine rybky, jeli jsme pro to, pro vice rybek, aby nam v akvarku nezbylo 5 jedincu.. ty ale do dvou dnu posly.. nechali jsme tedy tyden akvarium s temi prezitymi od zacatku a nic se nedelo, ani jedna nezemrela, meli jsme tedy za to, ze je to v poradku a jeli pro dalsi, ty ale opet acali umirat. Nedavame tam nic, co by tam ale nepatrilo.. opravdu sitim uz nevime rady, rybky ale jsou jakesi potrhane, ale nemaji se cim nebo o co potrhat..
Chtělo by to více informací o akváriu.Jako třeba,jak je akvárium staré,jaká je tam technika,jak probíhá údržba atd.. Mě osobně děsí ta část,cituji -akvarium jsme tedy dukladne vycistili a par jedincu tam vratili, poridili si dalsi rybky a ty taktez odesli...
Tady bych i hledal problém s úhynem.Takže nejlepší rada pro tebe je se zde zaregistrovat,zřídit prezentaci akvária s co nejvíce pravdivými údaji a určitě se najde problém,kde je zakopaný pes.
0 01.05.2017 14:28 Jana – Prosim o pomoc
Ahoj, z niceho nic nam zacaly umirat rybky v akvariu... poridili jsme si 3D tapetu a vse bylo v poradku, odjeli jsme ale na dovolenou a po prijezdu bylo akvarko plne mrtvych ryb.. pouhych 5 kousku se nam podarilo zachranit. Jedna rybka uvizla v tapete a tak zacali umirat na rozkladajici se maso... akvarium jsme tedy dukladne vycistili a par jedincu tam vratili, poridili si dalsi rybky a ty taktez odesli.... nevite, cim by to mohlobyt. Uz si opravdu nevime rady.. stale ale.prezivaji rybky, co neumrelyty. Dekuji
Starší reakce
Kikyo napsala: Kytek mi přijde, že mám dost, určitě by se tam vešlo ještě pár, ale že by to mělo nějaký zásadní vliv, to asi ne.
Narazila jsi na moje "oblíbené" téma. Vím že mnozí, včetně velmi šikovných a zkušených akvaristů, to dělají jinak, ale já se snažím o to, aby rostliny okamžitě spotřebovaly všechen dusík, který se v akváriu vyskytne. Momentálně to tak už mám, a klidně můžu (zlehka, ovšem!) přihnojovat i amoniem (NH4), nitrifikaci nepotřebuji, a měním-li vodu, není to kvůli jejímu znečištění dusíkem. Nemusím mžourat do testů, beztak jsem částečně barvoslepý. A žijí mi v tom na znečištění (hlavně dusík) citlivé ryby.
Rostliny stojí peníze srovnatelné s kvalitními testy, ale jsou při tom mnohem pěknější. Tobě rostliny rostou, blahopřeji, tak proč jich nedat dvakrát tolik?
Ano NO3 od rataje nebrat, nejlépe JBL příp. SERA, ale NO2 stačí rataj neukáže sice hodnotu ale jakékoli zbarvení znamená nějakou chybu v aqua. To je právě, že řekneš, že kytek je dost, neznamená, že pro tvou nádrž je jich dostatek. Zjednodušeně - NO2 test nám řekne možné chyby v stabilitě nitrifikace a NO3 test právě dostatek kytek pro akva.
0 24.04.2017 16:39 Kikyo [2] - Cichlidy Kytek mi přijde, že mám dost, určitě by se tam vešlo ještě pár, ale že by to mělo nějaký zásadní vliv, to asi ne. Jinak většina ryb co umřela byla úplně bez příznaků, párkrát tam bylo úmrtí na tu brousilku rybí, párkrát ryby vykazovaly zvláštní chování už před úmrtím (stranily se, schovávaly se, např. ramirezky), ale jak říkám, většina vypadala ještě předchozí den úplně v pořádku a zdravě a na druhý den už jsem našla jen mrtvolku... Určitě se dám spíše na ty kapkový testy po týhle zkušenosti, ale prý NO3 test od Rataje je nic moc, tak nevím... ten mi vždy ukazoval ty hodnoty poměrně nízké už od začátku založení akva. Při posledním měření Tetra ukazovala tak 80 mg/l a Rataj tak do 20 mg/l. Takže z toho vůbec nejsem moudrá
Prý je dobrý test od JBL na NO3, ale ta cena se mi zdá poměrně vysoká (asi 4x tolik co test od Rataje).
Ono mozno tomu ten tekuty uhlik tiez pomohol. Ak bolo nestabilne prostredie s NO2 a do toho este lejes dalsi jed v podobe tekuteho uhliku, moze to porobit zlobu.
Urcite si kup kvapkove testy a budes mudrejsia.
EDIT-Este ma napadla jedna vec. Precital som si cely tvoj dennik a viackrat sa ti tam pri umrti opakovalo, ze rybicky mali nejake prepadnute brucho, resp. prehnutu chrbticu. Nie som v chorobach ryb odbornik ale nemoze tam byt nejake bakterialne alebo virusove svinstvo ?
Co na to hovoria znali v chorobach ryb ? Viem, ze si to liecila ale mozno to nezabralo.
Ked si to mala takto vypozorovane, nie je co riesit. Zrusit tekuty uhlik a hotovo.
Jednoznacne sa priklanam ku kvapkovym testom. Pruzkove stoja za dve veci. Rozpetie 0, 25, 50, 75, ... je masaker. Napriklad JBL ma 0, 5, 10, 25, 40, ...
Přimlouvala bych se za pořízení kapkového testu alespoň na NO2 na kontrolu stability, klidně nejlevnější od rataje a možná i NO3 vzhledem k řídkému osázení kytkami (nejlépe JBL, příp. sera). A taky bych stopla jakýkoli vodičky hnojení, tekuté CO2, akvaregulátor..
6 24.04.2017 15:14 Karnal [196] Abych se vrátila trochu k původnímu dotazu, tak ano, já mám podezření na úmrtí rybek způsobených easycarbo. Mohlo to mít i jiné příčiny, to samozřejmě, ale jako dost do vypadalo na to carbo.
Ještě do původní minitůňky jsem si koupila živorodky sličné, deset kousků. Do akvárka jsem v té době přidávala easycarbo, v celkem minimální dávce. Časem začaly některé kusy vypadat špatně, jedna uhynula, začala jsem měnit vodu a nepřidávala carbo. Rybky se zlepšily, tak časem jsem zase začala carbo přidávat - opět po nějaké době byly rybky špatné a část uhynula. Tak zase výměny vody, zase se zbytek ryb zlepšil.
I když už mi to bylo trochu podezřelé, zase jsem začala dávat carbo. A zase jsem si zopakovala předešlou zkušenost - zbyla mi jedna rybka. Carbo jsem od té doby nepoužila a rybka vypadala zdravě a v pohodě, ta nemoc už se na ní pak neprojevila.
Krevety byly celou dobu úplně v pohodě.
Od té doby těmhle desinfekcím tedy moc nevěřím a nepřidávám.
0 24.04.2017 15:12 Kikyo [2] - Cichlidy Jinak díky za tolik reakcí, v tom akva bude špatně asi víc věcí, přesto se nemůžu dopátrat ničeho konkrétního. Udělala jsem pár chyb už od začátku, ale nemyslím si, že by to měl být takový průser, aby umíraly ty ryby tímhle způsobem, jakým umírají. Pestřenci jsou šlápnutí vedle, ty plánuji co nejdříve přestěhovat do menšího, kde to budou mít jen sami pro sebe. Jinak ale ta druhová skladba není podle mě úplně mimo mísu. Jsou tam samý mírumilovný druhy, až na ty pestřence žádní agresoři a ryby vedle sebe koexistují v pohodě, takže si nemyslím, že by byly nějak ve stresu. Tím spíš, že na ten objem tam těch ryb není tolik, kolik by mohlo. K tomu, že při těchto hodnotách tvrdosti a pH musím mít ve vodě malý obsah CO2 na to, aby mi rostly rostliny, můžu říct jen to, že od začátku se těm rostlinám až na tu počáteční výměnu listů u některých z nich, daří skvěle. Rostou jako divé, podle fotek v prezentaci to jde i vidět. Ani jedna z rostlin, co jsem si pořídila, mi "neodešla", některým se teď daří trochu hůře, ale i některé červenolisté rostliny rostou poměrně dobře, přestože jsou to náročnější druhy na světlo a CO2. V tom bych problém neviděla, ty nestabilní hodnoty budou spíš daný mojí neschopností měřit papírovýma proužkama a dobře z toho odezírat hodnoty. Někdy je to dost subjektivní, to vyhodnocování, protože ta stupnice třeba zrovna u NO3 je dost malá (jsou tam hodnoty 0, 25, 50, 75 a 100 a někdy jsou ty odstíny fakt na dlouhý přemýšlení). Teď už to budou 3 týdny, co jedou 2 filtry souběžně, takže si myslím, že by to mělo být pomalu ale jistě stabilizované, ale během posledních 4 dnů mi zase umřely 2 ryby, gold molla co je v akva od samého začátku (už 4 měsíce) a jedna neonka (a neonka tam taky musela být min. 2 měsíce), ostatní ryby úplně v pohodě, nikdy nevykazují žádné podivné příznaky ani chování. Nic co by mohlo napovědět, z jakého důvodu hynou
Vidis, tak sme sa predsa dohodli.
Osobne by som dal teraz uz akvariu len cas, aby sa to stabilizovalo.
Pripadne kontrolovat NO2, NH4 a pri vyssej hodnote vymenit cast vody.
A vidíš, teď s tebou naprosto souhlasím.
Ale ten stav kde je teď,to nijak neřeší. Už to tak je,stalo se. Ale dokud žijou a žerou apistogrammy, nemyslím si, že tam je teď něco toxického.
To ano, techniku som si vymakal do posledneho detailu. A to prave hovorim, ze treba rozmyslat. Ja netvrdim, ze ma niekto robit okolo akvaria elektraren, ako mam ja. Niektore zakladne veci by ale bolo fajn aplikovat:
- dostatocne velky filter. Jednoznacne som za externe filtre s vacsim objemom naplni.
- nevymienat zabehnuty filter za nezabehnuty
- nedokupovat do nezabehnuteho akvaria ryby
- najprv osadit rastliny, nechat akvarium 2-3 tyzdne zabehnut a az potom zacat pozvolna osadzovat ryby
- snazit sa ryby koncipovat zmysluplne, aby som pre vsetky druhy zabezpecil optimalne podmienky (kH, ph, ...)
- hejnove ryby kupovat vo vacsom pocte a nie z kazdeho druhu 1-2
- aspon na zaciatku sledovat parametre vody a reagovat na pripadne problemy
Da sa takto vyhnut vela problemom a zbytocnym umrtiam ryb, problemami s riasou, ...
spooky napsal: Ja som pri zakladani akva dodrzal niekolko zakladnych pravidiel ...
To sice evidentně ano, ale kromě toho Ti pomáhá velmi silné technické zázemí. Například voda: máš reverzní osmózu a chytrý systém permanentní a masivní výměny vody. Nebo řasy: dáváš hodně CO2 a používáš hydrolýzu. To rozhodně nespadá do kategorie základních pravidel. A nenazýval bych takové akvárium přírodním, protože na přirozené procesy spoléhá vlastně co nejméně.
Kikyo je na úplně jiné technologické úrovni, jako mnoho z nás, a opravdu musí bazírovat na těch základních pravidlech - vlastně mnohem víc než Ty.
Asi jsou tam špatné testy, nebo špatně používané. Filtrace je nejspíš pod míru, ale souhlasím s DavFM že její vliv by neměl být přeceňován. Je zajímavé, že rostliny se zdají v pořádku, a ryby hynou. Akvárium možná není přerybněné pokud počítáme "na kila", ale tu mnohadruhovou směsku vidím jako velký problém.
Není vyloučené, že ty ryby nehynou kvůli tomu, co v akváriu je, ale z toho, co tam Kikyo dává. Chemii a spousty ryb z různých zdrojů, a to dřív, než to akvárium mělo čas si sednout.
Ja neviem ako ta Amazonia funguje ale funguje. Mam ju v akvariu.
Nebudem sa tu s tebou dohadovat. Je mi v podstate jedno, co si kazdy so svojim akvariom robi. Ale potom sa nedivme, ze to chcipa ako na beziacom pase.
Ja som pri zakladani akva dodrzal niekolko zakladnych pravidiel a do dnesneho dna mi nezomrela ani jedina ryba, nemal som ani jediny zakal, ziadna riasa, idealne hodnoty vody a akvarium prosperuje na 100%. Ale podla teba asi málo o tom viem.
Urcite je v Amanovej technike kus komercie. To nepopieram. Ale napriklad tie ich aditiva su vynikajuce. Ani zabehu akvaria nevyskakovali hodnoty NH4/NH3 a NO2 do vysokych hodnot. Nam den po dni vedene zaznamy o hodnotach vody a maximalna hodnota pri vrchole zabehu bola NH4-0.5 a NO2 tiez 0.5 mg. Pri klasickom akva, ktore som prevadzkoval v minulosti boli hodnoty v zabehu podstatne vyssie.
Nemyslim si, ze ma Tetra blbe testy. Skusal som ich a ukazovali +- rovnako ako Sera a JBL.
Co za zle odcitava pri teste kH alebo GH ? Kvapkas do skumavky, zamiesas a ked voda zmeni farbu, je hotovo. Kolko kvapiek, taka je tvrdost. A zmena farby pri kH teste z modrej na zltu je fakt viditelna bez problemu.
Mluvil jsem bez námahy,za cenu pytlíku té amazonie koupím osmozu.V tomhle akváriu asi Amazonia není, nebo je? Proč ta voda by měla teda jít dolů s tvrdostí až teď?
ADA Amazonia je pro mě osobně jenom předražená hlína.Proto jsem se s ní v praxi nikdy nesetkal. Na jakém principu to tu vodu změkčí?
Amano dělal pěkná akvária, mělo to nějakou filozofii. Dnes bych řekl, že je z toho jenom komerce.Není však mým snem se k němu nějak přiblížit, fakt ne.Naopak se snažím od tohoto stylu udržet co největší odstup.
Zmakcovanie vody bez namahy nie je mozne ? A skusal si uz niekedy substrat ADA Amazonia ? Asi nie.
Netvrdim, ze je to cele zle. Len proste sa vyvarovat blbostiam ako je vymena filtru za nezabehnuty a podobne.
Vsetci obdivujete Amanove akvaria ale s takymto pristupom sa k nim ani len nepriblizite.
Je to ale len moj pohlad, nikomu ho nenutim.
Většina nitrifikačních bakterií je ve dně a různě po akváriu. Nejsou jenom ve filtru. Samozřejmě, je to blbost, vyměnit filtr aniž by ty dva jely souběžně aspoň měsíc.Ale tohle akvárko s tou hrstkou ryb co tam je, MUSÍ fungovat i bez filtru. A že i tady na rybičkách je spousta lidí, co filtr nemají a funguje jim to.
Ty v tom vidíš akvárko, kde je všechno špatně a mi se naopak to akvárko velice líbí. Velké, spousta kytek a relativně málo ryb, byť tedy tak trochu směska. Ty bys dal CO2 na 20mg/l a já bych ho tam nemusel mít vůbec.Podle tebe jedna chyba za druhou, podle mě to chce jenom čas a ono si to sedne.
Absolutně nestabilní prostředí a jsi ochoten uvěřit tomu, že tam měkne voda. Čím si to, kolego, vysvětluješ? Protože to je sen mnoha akvaristů, změkčit vodu jen tak bez námahy...
Vidím to podobně. Přerybněný se mi to nezdá, jen blbě překombinovaný.
Ale imho hlavně blbě založený a rozjetý, což se asi časem srovná, když tomu dá čas a klid a smíří se se ztrátama a nebude hledat důvody někde jinde, třeba v otravě Glutaraldehydem
Ved v podstate je vsetko v poriadku. Ja len prehanam. Kludne vymienaj filter v akvariu bez jeho zabehu. A to, ze ti chcipaju potom ryby je vlastne uplne normalne. A kludne este doplnit ryby. Aspon na 100 kusov. To bude v nefunkcnom ekosysteme uplne idealne.
A nepovedal som, ze to ma zabalit. Len sa treba vyhnut zakladnym chybam, ako je vymena filtra za nezabehnuty, a vsetko pojde lahsie.
Já bych těm naměřeným hodnotám moc nevěřil. Obzvláště ta tvrdost. Pokud nezměnila zdroj vody, tak posun hodnot vody směrem dolů je téměř vyloučen.
Co se týče počtu ryb, ono jich tam vůbec není moc. To akvárko má 300l.Mám v akváriích 60l běžně 10dospělých pancíků a třeba 20-30 dospívajících apistogramm a nic tragického se nedějě. A to to mám skoro bez kytek, vodu měním půlku jednou týdně.Ona by v tom objemu klidně těch neonek mohla mít 100 a bylo by to málo.
Je teda fakt, že to je taková směska, ale bez těch živorodek a pestřenců by to bylo úplně ok.
Nedělal bych prakticky nic, měnil bych vodu a čekal, až si to sedne. Slabé kusy uhynou, živorodek bych se zbavoval, k trifasciátě bych našel 2 samičky. Jo a abych nezapoměl, krmit jenom malinko a pro ty cichlidky něco mraženého nejlépe. Hlavně nezoufat, nevzdávat to a nenechat se rozhodit lidma, co si mylí, že jsi vrah, protože ti chcípla gubka nebo otík (ti chcípají často, většinou to jsou importy s podlomeným zdravím
).
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x