Úhyn ryb
Zhruba v sobotu jsem zakoupil v HOCH ZOO ( akvarko bez neboztiku ) 5x tetra krvava, co nejrychlejsi donesl v papiru a šále pod kabátem domu, vlozil do akvarka v pytli, nechal 15 minut plavat, pote vypustil pět teter krvavych. Za tri dny mi tri uhynuly. Moc detailne jejich chovani neznam ale zdalo se mi ze se jakoby cukaji a lapaji po dechu, nasledne vicemene vsechny stejne zacali plaval na bok, dolu hlavou, chvili ok, chvili uplne KO, a nakonec smrt. Cim to muze byt ? Nekdo rikal prerybneni ( viz. profil nadrze zde ) ale co se tyka centimetru ryb a objemu nadrze, nezda se mi to tolik fatalni. Nekdo rikal, ze mam malo kytek a ryby nemaji O2, ale zbytku ryb se zatim SNAD dari dobre, zadna nevykazuje problemy. Nekdo rikal amoniak, to zitra snad koupim nejaky test a uvidim. Cim to muze byt ? Mam tam jeste 2 ty tetry, jedna vypada relativne OK, druha je porad skovana v kytce a taky se mi zda, ze lapa po dechu, ale zatim zije. I kdybych o ne prisel, rad bych vedel cim to bylo a do budoucna to eliminoval..
Diky vsem za rady zacatecnikovy ...
btw. rychla otazka na konec - po instalaci novych 2 trubic 18W se teplota pohybuje k veceru i nad 25 C - muze to vadit ? Topeni jsem vypnul ale ty zarivky polozene na skle to zrejme vytopi
Starší reakce
Nepolevuj ve výměnách vody ať ten zlepšený stav potvrdíš, s krmením to opravdu nepřeháněj a rostlin přidej co se vejde.
TAK POSLUŠNĚ HLÁSÍM, ŽE PO VÝMĚNĚ 50% VODY SE RYBY OBRATEM ZAČALI ZOTAVOVAT A DNES VŠECHNY PAPKAJÍ, PLAVOU A MAJÍ SE K SVĚTU
Tímto ještě jednou děkuji za rady. Zatím nechám bez samečka (přežilo 6 samic) a bez chemie a budu vše bedlivě sledovat a měřit.
Anubisové se mi krásně rozrůstájí, stejně jako další jménem nezapamatovaná rostlinka.. ale ještě případně dokoupim.
Díky a hezký víkend
nepřidávej žádné ryby dokud se to nespraví a dokup ještě rostlinky (nebo seže´d od jiného akvaristy)
Vyměníno téměř 50% vody, tentokrát bez jakékoliv chemie. Zítra tedy učiním totéž a nechám se překvapit. Ještě jednou díky za rady a jdu si nafackovat... hezký večer všem. Monika
Jinak s Vámi doporučovaným postupem souhlasím pánové.
Já si myslím, že jednotlivé přípravky podané podle návodu problémy nezpůsobí. Jiná věc je koktejl z těchto přípravků. Ona směs Aquatanu, Nitrivecu, Toxivecu a Aloe Gelu asi moc rybám nepřidá
.
Ty rybky u otce byli v jiným(lepším) prostředí než jim tam vytváříš Ty a proto se jim tak nedaří. Ten důvod úhynů je v tom, že byť byla použita startovací chemie, tak těch rybek tam šlo v krátkým čase moc a to akvárko to prostě nezvládá, nitrifikace nefunguje tak jak má. Ordinuj denní vodoléčbu a s těma pavíma okama bych se rozloučil, odejdou podle mě všechny, nebo velká část.
Diky kluci, jdou prehodit 50% vody a uvidime, co rybky na to. ZItra ucinim totez. Zatim diky za rady.
Než jsem to dočetl dokonce, chtěl jsem říci, že taťkovi rybky (odchované postaru), se prostě nedokázaly přizpůsobit uměle dodávaným regulátorům. S překvapením máš stejnou tezi.
Může to být cokoli. Svou myšlenku, která je totožná s tou tvou nedokáži obhájit. Je to jen taková teorie. Dokud jsem doléval tyto regulátory, měl jsem obdobné problémy. Možná na tom něco pravdy bude.
Verila jsem priruckam od Sery a knizkam o Nano akvariich, ze v pripade pripravku pro start filtru a aquatanu je mozne ryby nasadit po 24 hodinach.. tak jsem pouzila pripravy a pockala 4 dny. Kdyby hynuli vsechny ryby, ci vsechny pavi ocka, verila bych spatne vode. Ale proc jen urcite hejno? To me prave mate. Bez rozdilu veku a pohlavi, ale jen to jedno hejno od otce. Ted uz tam asi prerybnino neni. Je tam uz j en 6 samic pavich ocek a 2 pancernicci... :(
Právě to vzdala další samice :( ... přemýšlela jsem o tom, ale po té 1/3 vody včera jsem zlepšení nezaznamenala, hynuli dál, tak jsem se rozhodla to raději nechat usadit. .. mam to tedy jeste ted prehodit tu vodu?
0 31.01.2012 21:40 jogr 4 dny? akvárium se má zajíždět aspoň 3 týdny ideální měsíc!
PS:Těch ryb tam máš taky moc je možný že je to tím!
Sera přípravky, pokud byly podány podle návodu, příčinou nebudou. Viděl bych to na syndrom nové nádrže. Takže bych doporučil denní výměnu až poloviny vody až do stabilizace nádrže. Ty šmahem vyloučené dusitany bych změřil
.
Edit: Roman opět rychlejší
Vyměň polovinu vody v akvárku a uvidíš jaká bude jejich reakce. Krm maximálně jednou denně a teď po dobu tak 2-3 dní nekrm vůbec.
Moc prosím o radu, v polovině ledna jsem si založila nové akvárko - 30 litrů. Vše podle rad a příruček. Založila dno, koupila rostliny (6 ks vče. dvou anubiasů a nějaké trávy), kořen, voda....Akvárko má filtr a vzduchování Atman 1500, topení Easy Heater 75W, zářivka ve výku, teplota 23,5 stupnu Celsia. Při založení jsem použila Aquatan, poté Nitrivec. Dle testů byl vyšší Nitrát a GH.
Po 4 dnech jsem vysadila 9 gupek (5 samic a 4 samce). Chov od otce, který vše děla postaru a nepoužívá žádnou chemii. Ryby se měli čile k světu. K tomu 3 ks okružáků. Po 3 dnech jsem dokoupila 3 samice v akvaristice, aby byl dobrý poměr samice a samci. Vše v pořádku. Dva dny na to jsem dokoupila 2 malé pancéřníčky panda a k nim jsem dostala zdarma malou Cleu Helenu. Až potud vše dle plánu. Vždy po převozu jsem dolila do akvárka Aloe Gel proti stresu, krmim 3x denne malinkate davky a kocham se, jak papaji. Nic vetsinou nezbyde. Krmiv JBL zelenym a TetraMinem.
PO prvním týdnu fungování jsem se dle některých příruček rozhodla k prvnímu čištění (vzhledem k malé velkosti akvárka) a vyměnila jsem odkalovačem 1/3 vody. Dolila jsem v teplotě akvárka konvičkou a přidala jsem aquatan přímo do akvárka. Vše se zdálo být normální.
A TADY NASTAL PROBLÉM: Druhý den jsem si všimla, že otcovo hejno 9 pavých oček plave pořád proti filtru a nechodí do spodní části akvárka. Když to dělali i odpoledne, snažila jsem se o tom něco načíst. Amoniak i NO2 jsem vyloučila, ač jsem laik, protože se to týkalo jen části ryb. Ostatní ryby žerou a jsou v poho. PUstila jsem více vzduchování a vyměnila ještě jednou 1/3 vody a nalilia toxivec.
Druhý den ráno byli dva samci mrtví.
Zbytek otcova hejna pořád plaval proti proudu a nežrali. Viditelně mají nateklé žábry. Odpoledne uhynul další samec, večer uhynul i nejstarší krásný samec. Zbyli jen samice. Stále plavali proti filtru, ostatní ryby v pohodě. Sháněla jsem v okolí sadu testerů, nic jsem moc nesehnala a nikdo neporadil nic moc. PH je kolem 6,5, GH je 2-3, GH cca 14.
Další den ráno byla mrtvá i jedna mladá samice. Ostatní stále plavou proti filtru, dnes už to plavání vzdali a spíš tak vysí pod hladinou. Nežerou. Dvě mají zřetelně zduřelé žábry, občas všechny lapají po vzduchu, špatně se jim dýchá. Kupované 3 samice gupek i pandy v pohodě. CO mám dělat?
MOJE TEORIE BYLA, že gupky od táty nejsou zvyklé na chemii a po její aplikaci si spálili žábry. Je to možné? Nebo jsem někde udělala chybu? Moc prosím o radu, nechci ji zopakovat.
Starší reakce
díky koupím lepší světlo , taky mám dojem že to nesvítí jak by mělo což jde vidět na fotce
díky prostuduji to a uvidím, kvítka dokoupím snad to půjde
ty smajlíky někdy fakt nechápu, to se směješ že ti umřela ryba?
Že by vysoké hodnoty dusíkatých látek ve vodě? Chtělo by to popsat podmínky chovu.
0 05.01.2012 17:20 Schwabra – tlamovci
Ahoj, uz mi umrřel druhy tlamovec na stejné příznaky.. nevim co to ma znamenat.. nevite prosim co by to mohlo být ? příznaky: nejedl, pořád plaval nahore u hladiny jakoby lapal po dechu a uplne bez energie. po dvou dnech umřel.. dekuji za kazdou odpoved
)))
Už jsem zkoušel a něco našel (Ecology Of The Planted Aquarium) . Myslel jsem, že máte něco po ruce. Díky.
Odkaz po ruce nemám. Zkuste strejdu Gůgla.
To jsem nevěděl. Nebyl by nějaký odkaz nebo zdroj abych mohl doplnit znalosti?
...NO2 rostliny nepotřebují...
Potřebují? Nepotřebují? Např. D. Walstad uvádí NO2 jako jeden ze zdrojů N pro rostliny.
Ale to jen tak na okraj - tahle poznámka s řešením Radkova problému nesouvisí...
Pořiď těch rostlin víc. Rostliny nepotřebují ani tak NO2 ale NO3. NO2 je velmi toxické pro ryby, bakterie a filtru (a částečně i ve dně a ve vodě) ho přemění na NO3 které je nebezpečné až ve větších dávkách.
NO3 a další živiny které využívají rostliny jsou obvykle obsažené i ve vodovodní vodě, takže někdy může výměna vody naopak kytky "pohnojit" nebo aspoň odebere látky kterých je moc a přidá ty které už nejsou.
Důvod toho proč se tvým rostlinám nedaří bych viděla spíš v osvětlení, sety ho mají obvykle nedostatečné (můžeš kouknout jak silnou máš zářivku). Pak buď přidat světlo nebo vybírat jen málo náročné rostliny. Trochu se to dá vylepšit koupením nové zářivky (jestli třeba ta co tam máš je nějaký noname co už byla v krytu když si ho kupoval) nebo třeba vylepit kryt alobalem aby se toho víc odrazilo do akvárka
Na NO2 se kupují testy a NO2 rostliny nepotřebují. Pro rostliny je využitelné amonium NH4 a dusičnany NO3.
a jakým způsobem se dá měřit NO2 ? a nebude to vadit rostlinám které ho potřebují? i když rostliny mi taky nějak umírají
Z těch N látek bude nejlepší sledovat hodnoty NO2 a s výměnama vody pokračovat do té doby, dokud nebudou ty hodnoty nulové. Vodu měnit klidně denně(obden) 30%, tím se nic neskazí. Tento objem je dobrý posléze měnit týdně.
EDIT: Chce to rostliny, pomůžou se stabilizací akvária, čím víc tím líp.
Přidal jsem jim víc vzduchu a asi jim mám častěji měnit vodu než je třetin za 2 týdny abych se zbavil N je tak??
Dík za odpovědi.Opravdu Labidochromis Yellow i Aulonocara Stuartgranti jsem krmil stejnou stravou asi 2roky bez nejmenších známek nějakého problému.Jak pozorně čtu každý přispěvěk , že je to otázka času než se to projevý na rybkách, no nevím,možné to být může.Když si vzpomenu kolik jsem vychoval prcků,tak mě to spíš směruje jinam.
Krmit patentkama opatrně jsem vyčetl i tady na fóru,sám bych si nedovolil takhle experimentovat,někde jsem dokonce vyčetl,že někdo jim dává i syrové srdce...no to je na uvážení.Co jim opravdu zamotalo střeva,byly nítěnky,které jsem jednou vyzkoušel,to taky opravdu nemůžou.
Chtěl bych znovu sehnat nějaké mírné tlamovce a vyvarovat se všech chyb.
Podle mě tam těch ryb bylo přidáno moc najednou a vzhledem k tomu, že tam byly jenom 3 rybky, tak tím větším počtem ryb došlo k jenorázovýmu zvýšení N látek a ty kančíci se udusily, tomu by odpovídalo to zrchlený dýchání a červěnější žábry.
a nemáš fotku akvárka? ta mnohdy vypoví víc než celý odstavec informací
akvárko má 112 litrů bylo zaběhnuté tak 2 měsíce, ryb sem vypouštěl 12 všem se vede jsou bez příznaků a vypouštěl sem je ke 3 pancéřníčkům pandím
Byli to kančíci červenohrdlý a vodu mám standartní z vodovodu
Do jak zaběhnutýho akvária ty ryby šly? Jak je to akvárko velký, kolik ryb tam bylo přidáno najednou a kolik jich je tam celkem?
a jaci to byli kancici? Jinak nenechal ste krom teploty navyknout ryby i na vasi vodu? Popripade mate jiny zdroj vody nez hornbach ci nejakou atypickou studnicni vodu?
0 04.01.2012 18:07 radek – smrt
převoz trval cca 40 min v teplotě 22C cca a vypouštění nechal sem sáček 20 min v akvárku a pak vypouštěl
Jak dlouho trval transport ryb, jakou měli při přepravě teplotu, jak jste postupoval při vypuštění ryb do akva?
0 04.01.2012 16:20 radek – smrt
Zdravím, prosím o pomoc umřeli mi kančíci koupil sem je v hornbachu ještě ze třemi druhy ryb a těm se daří dobře, ztratili chut' k jídlu zčervenali jim žábry a panicky dýchali prosím o radu jak této nemoci nebo otravě předcházet nebo jak se dá léčit děkuji za odpověd'
To ano, z fyziologického hlediska tomu rozumím. Že by ale rybky byly tak zblblé z toho, že když jim tam člověk něco hodí, tak to hned sežerou? U mně to tak nefunguje? Nedávno mi do akva odpadly dřevěné, jemné piliny, rybky se připlavaly podívat, ale ani ťuka. A i tazatel uvádí, že toto praktikuje již delší dobu (2 roky), a doposud nic.
taky neznam tyhle ryby. Ale asi jde o to, ze maji vyrazne dlouhe streva, pomale traveni a potrebuji hodne balastnich latek. To je stejne jako, ze se masozravci sice nazerou rostline stravy, ale nezasyti je to.
A v prirode bych rek, ze nejsou zvykli brat z hladiny to co jim clovek hodi, nebo najit takove obrovske mnozstvi proteinovych bomb.
Prosim o poupraveni nebo upravu toho, jestli to ja chapu spravne.
Předem přiznávám, že s těmito rybkami nemám žádné zkušenosti. Proto možná naivní dotaz. Když jsou bíložravé, tak to v klidu zblajznou i masíčko a následně na to uhynou? Myslel jsem, že i taková rybka má zakódované nějaké chování v genech, a že operuje s nějakým pudem sebezáchovy. Vždyť v přírodě se jí nabízí taktéž nepřeberné množství hmyzu na hladině a přesto se jím asi nekrmí a následně neumírá.
Děkuji za odpověď.
Jestli se jedná o Labidochromis c. yellow, tak ty jsou býložravé a krmení patentkami je jen otázka času
Jen mne zaráží,že je krmím stejně cca. 2 roky včetně patentek a až doposud dobrý
Řekl bych že na vině bude to krmení patentkami, které pro ně nejsou vůbec vhodné
www.akvamalawi.com/… Přidat reakci
1 ...... [22] ...... 38
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 22891x