Neonka - nemoc
No "prekysliceni" toho bych se opravdu neobaval....

doplním, že jsem dneska ráno zase našel pravděpodobně otrávenou rybičku, neonku. spěchajíc do práce jsem neměl čas na další výměnu vody. ale večer jsem nainstaloval domamont rozstříkovací rampu, díky níž jsem mohl zvednout průtok čerpadla AT-200 z cca 30% na nějakých 75% což by mělo být 60l/h na 150l/h. Věřím mimo jiné v to, že se rychleji a lépe bude voda při takovémto průtoku filtrovat a rozkládat škodlivé látky v méně škodlivé, budou lépe rozptýleny živiny po nádrži, díky čemuž budou lépe fungovat rostliny, zeslábne moje zelená, silně rozšířená řasa a v tomto prostředí se bude rybám lépe žít!!! a nebude je rušit hodně zčeřená hladina, ačkoliv mám trochu strach z překysličení. budu kontrolovat
Starší reakce
tak už to tam frčí. zatím díky

Nezabije, ten amoniak je pro ryby mnohem horší než chlorovaná voda. Napusť to tou sprchou do kýblu a šup do akva

Jo, tak to je možný, když jsi byl zvyklej na jinou vodu, že to cítíš. Já vodu odstávat nenechávám vůbec, prostě napustím vodu do kýblu a pak to naliju do akva. Žádný problém jsem kvůli tomuto nikdy neměl.
vždycky jsem pil vodu u rodičů ze studny. ted piju vodu z vodárny a poznám že v tom je chlor, protože na to nejsem zvyklej.
tak co ty ryby? nezabije je chlor?
Vám doma smrdí voda chlorem? To je trochu divný, ne?
udělal jsem to, ale ta voda stejně smrdí chlorem!
Přes sprchu, sprchou do kýblu, aby se to co nejvíce čeřilo a event. chlór vyprchal.
přes sprchu? já nevím. stačí hadicí? tahám to v kanistru
Natoč to přes sprchu a bude to jak má.
ok, ale budou to muset holky vydržet, než odstojí voda do zítra. nebo risknout s chlorem?
jak vidím tak nastolit nějakou pevnou rovnováhu v 60tce bude dost těžký jestli ne nemožný
hmmm, tak toho sem se trochu bál. pH okolo 7 mám. stačí vyměovat pro začátek 10 litrů z 60?
Ono se velmi často zapomíná na daleko zákeřnějšího zabijáka, jenž se obvykle neměří a tím může být amoniak, tedy v prostředích nad ph 7.
po týdnu? Na NO2 testu nevidím ani stopové prvky dusitanů. ještě mi trochu připadá že jsou rybky lekavšější, ale možná to si nejsem jistý.
tak já tam zkusim dneska ještě nalít Nitrivec. říkám, včera jsem vyhodil starý menší filtr po měsíci souběžné práce.
Musíš se vrátit na začátek, kde ten problém s N látkama byl a tam podle mě došlo k tomu načnutí a to co pozoruješ je postupný vzdávání boje.
Edit: Akvo nešlape jak by mělo, tedy nitrifikace.
a tuhle to pošla zrovna dneska sem měl doma přesně týden
a možná příčina konkrétněji, nebo všeobecně? vodu jsem vyměnil včera ráno. a dneska večer rybka bradou vzhůru. před tím týden přestávka. před tím dva týdny. to že umírají není otázka dnů. včera dneska. jedna pojde dneska, druhá za čtrnáct dní, potom měsíc nic
Nasadil bych intenzivní vodoléčbu s přidáním rašelinového výluhu a pokud se to nebude do několika dní lepšit, nezastaví se to, bude nutné použít nějaké antibakteriální léčivo, třeba Bactopur direct, ale v separé nádrži, neb dojde k likvidaci nitrifikačních bakterií.
vypadají jako okousaný. a opadávají vždycky pomalu od kraje a lemovaní není nijak patrné, spíš je to čiré prořídnutí. a když rybka cípne, tak už jim tam nezbývá nic. všimám si toho především u ocasních ploutvý.
Vylepšit jim prostředí pobytu. Ty opadaný ploutvičky vypadají jak? Jsou světle olemovaný a jakoby ožraný? Nebo to jsou čitý "řezy".
jo ps. další kousky mají ty opadané ploutvičky. proto přemýšlím co pro ně můŽU UDĚLAT
Vyšší hodnoty N látek v minulosti a zhoupnutí vody v současnosti, někteří slabší jedinci z minula oslabeni a teď doraženi, tak nějak to obvykle běhá. Netvrdím, že to je tvůj případ, ale docela by mě to pasovalo.
hola hej, mám problém s malými kusy neonek. často mi umírají. mimo nich mi ještě pošli 2 malé a jeden velký z 8 pancéřníčků. akary zlaté, tetry královské a ancistrus sp. bez problému.
včera jsem po měsíci souběžné filtrace vypnul starý filtr s akvacitem 0,4 L a nechal jsem tam akvacit 2 L.
přesto jsem přesvědčený že nejde o nemoc. vypadá to jak otrava. vždycky mají otrhané ploutve a vždycky to jsou malé kousky.
ještě mě napadá že voda jde z jedné díry a někdy je proud moc silný asi 8 cm pod hladinou. ikdyž mají ukryty, jestli to nemá vliv.
Hodnoty vody pH 7, UT 10 dKH, CT 10 dGH - cca.
Test na NO2 mam Rataj Azotin, ikdyž je po expirační době. vždycky když měřím hodnoty dusitanů, tak je voda uplně čirá a s dusitany by podle vzorníku byla narůžovělá, což není ani trošku. jestli se na to špatně nedívám.
poradíte pls? já osobně jen tušim (slabší kousky, silný proud, přerybnění - možná)
Starší reakce
děkuj za info

0 31.03.2014 20:18 Feferonka25 – Re: FrantisekH
Krupicka (Ichtyophthirius multifiliis) je nalevnik, to neni neco, co na rybach vznikne jako treba pupinky na cloveku, kdyz sni neco na co je alergicky. A neni to ani vsudypritomna vec jako treba plisen, ze by ji ryby chytly jako dele otevreny kompot (alespon v prostredi akvarii).
Nejcasteji se prinese s novymi rybami.
0 31.03.2014 17:39 Feferonka25 – Nemoc
Dobrý den,
nevíte jestli KRUPIČKA - ( viditelné tečky po celém těle ze stresu a velkých změn )
je jenom na Neonky ? nebo ji můžou mít i jiné druhy ryb ?

Lucka napsal: moc dekuji za odkazy ale začátečník nejsem.
ne že bych chtěl rýpat ale dle vás začátečník nejste a nevíte jak změřit N látky ?
děkuji za radu. dám vedet jak se jim vede

Měnit denně 1/3, celej tejden a to že je ancák malej, to neznamená, že to není bordelář a bude do budoucna dělat rotiku, ono se to nezdá, ale až když člověk vidí v holým akváriu, co je jeden i malej ancák toho za den vyprodukovat, tak teprve potom tomu začne věřit. Do tvojí litráže se hodí z neonek, neonky modrý.
tak ten 1 ancák je malinkej má cca 3cm a panceřníčci jsou tam 4 a taky maly a neonek je tam ted tak možná 14. Měnila jsem 1/4 v patek tak kdy bych mela vymenit znovu?
Tak už se nám to klube. Velikost akva pro tvoje neonky ne zcela vhodné a když budu předpokládat přítomnost i dalších ryb a ono uspěchaný nasazení ryb, tak to co pozoruješ začíná dávat více smysl. Měnit, měnit, měnit vodu, to je základ. Jako přidanou hodnotu bych bral registraci a vytvoření prezentace předmětného akvária, aby se případné jiné, než mnou popsané chybky daly řešit.
Edit: Než jsem to dopsal, vidím tam i ancáka a to není dobrá zpráva, je to bordelář a to akvo na něj bude malý.
ty N látky myslite dusikaté látky?
45l neonky cervené, pancéřnícka a ancistruse.
Zrovna o nitrifikační bakterie bych ohledně rašeliny strach neměl. Ty mají "pracovní" rozmezí pH mezi 5 a 8,5. Máš ovšem pravdu, že prvotní a nejdůležitější je nastolit rovnováhu častými výměnami vody.
Může být, ale když je krizovka čerstvýho akvária, který se zabíhá, tak s tím moc nespěchám, tedy s tou rašelinou, jde tam o každou bakterii a víme co rašelina umí, i když to není nijak významný, prostě výluh používám až jako následnou rekonvalescenci. Ovšem je nutno přiznat, že nevíme, jak "starý" to akvo vlastně je a jak vypadá.
Možná bych doporučil i nějaký kvalitní rašelinný výluh který neonkám jen prospěje a eliminuje zárodky plísní.
Píšeš, že začátečník nejseš, ale tu botu jsi udělala, což se někdy stane i votlučenějším borcům. Nic do akvárka nelej a jenom často měň vodu, aby se držela hladina N látek v rozumných mezích a počítej s tím, že ještě nějaká ryba možná půjde kukat, ale ono se to srovná.
No a jak je to AQ velké? Co další druhy ryb?
dobre Michale, uznavam asi jsem byla zbrklá a nejaké věci jsem uspechala :( V akvaristice mi doporucili Multi-medikal. Je take proti plísním na rybkach. Ale ted už problem nastal a potrebuji ho resit :( už druhy den, se na zadne rybce nic neukazalo, tak doufam, že neumřou všechny :(
No a dát neonky (nebo jakékoliv ryby) do nově založeného akvária je chyba, která je charakteristická pro začátečníky, kteří se v procesech v akváriu moc neorientují. Další charakteristikou začátečníka je přidávání "nějaké vodičky, kterou doporučili (a úspěšně prodali) v akvaristice" při následných problémech, vzduchování je podobná story. Snad bych ty články pro začátečníky navzdory všemu prošel. Ryby patří do akvária, které bylo alespoň měsíc zaběhnuté s vhodným filtrem.
moc dekuji za odkazy ale začátečník nejsem. Jen jsem ted založila nové akvarko.
Kromě toho, že teď budete experimentovat, si především o akvaristice něco nastudujte. Jinak vás budou podobné problémy trápit ještě dlouho.
Témat pro začátečníky je tu dostatek.
To co doporučili je podle mě k ničemu. Zkusil bych eSHa 2000 nebo třeba Sera mycopur.
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 46 47
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42453x