Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení do středního akvária (51 - 150 l)

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Osvětlení do středního akvária (51 - 150 l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2017 21:22 Muž ludvik [1082] Re: Milan77
30 Wattů příkon. 80 lumenů na Watt. Mi to vychází na 2400 lm. (Mínus nějaká ztráty na elektronice, ale ty velké nebudou).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2017 21:20 Milan77
Ahoj som tu nový preto sa vopred ospravedlňujem ak niečo popletiem
Mám na vás takú prosbu mám 140l rastlinné akvárium a chcem vymeniť osvetlenie,pokukavam na toto LFL-CL-1000 30W, 100cm M/B len problém je že neviem aké je silne lebo výrobca neudavaju koľko má lúmenov jedine čo viem že ma 80lm/w nič viac ani predavač nevie,Tak sa chcem opýtať či to bude stačiť na moje akvárium vopred vám ďakujem

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2016 13:50 Muž Suntour [4] – bílá x modro bílá
Ahoj, pro naše akve viz profil.
LED Tommi
www.exo-eko.cz/…

jaký je rozdíl mezi bílá a modro-bílá verze ?
Co je lepší?
Děkuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2016 15:21 R Muž afc1886 [15628] Re: Frost
www.rostlinna-akvaria.cz/…
To první-lfl mám,a jsem s ním spokojen.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.12.2016 15:16 Frost – LED osvětlení do 112L
Zdravím, chtěl jsem se pozeptat, jaké byste mi doporučili LED osvětlení do 112L (80x35x40). Mám tam klasický setový kryt s trubicemi 2x18W, ale už s tím nejsem spokojený a chtěl bych to dát pryč a přejít na LED rampy.
Rostliny: Anubias barteri, Hygrophila corymbosa, Limnophila sessiliflora nepřidávám CO2 občas přihnojím Sera Florena
Děkuji za odpovědi :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 08:50 Muž liborass [174] Re: Suntour
já za sebe bych šel do toho prvního, libí se mi víc ;-) referenci asi moc nenajdeš, protože to je myslím novinka...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.12.2016 04:39 Muž Suntour [4] – Jaký
Ahoj, řeším osvětlení akvaria. Designove se mi libi od výrobce UP Aqua
ale nenašel jsem zde žadnou refernci.
Pak můj další kandidát je výrobce Tommi
Kterém byste dali přednost ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.12.2016 08:24 GP Re: honcka
to je prave to, co jsem myslel, podle me zadna hranice ve smyslu minimalniho vykonu jednoho zdroje neni (a naopak). bud se to vejde naskladat do plochy a vyjde napetovy zdroj / snesitelny pocet proudovych a pak to jde nebo ne. driv bych sahnul po optice.
a naopak svitit jednou led asi neni idealni (mozna by se nasel zadany efekt) z duvodu nerovnomerneho rozlozeni spis nez predimenzovaneho jednoho zdroje (ikdyz pak spot pod zdrojem muze mit uz prilis).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 15:29 Muž honcka [39] Re: GP
Já taky ne :-)
Mám 45cm s větším nemám skušenost, v jaký hloubce se to láme a má smysl šáhnout po výkonějších netuším
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 15:16 GP Re: honcka
nechci zadnej flame, pokud se da odpovidajici vykon a slusne se rozlozi, no problem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 14:59 Muž honcka [39] Re: GP
Z hlediska ceny - u XPG mám vyskoušený, že na 45cm hloubce to musím regulovat, aby to nebylo přesvětlený, tj je imho zbytečný tam kupovat 2x výkonější XML, o tom, že by XPG neprosvítili víc než 50cm jsem nepsal
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 13:01 GP Re: KarlosS
jen jsem reagoval na zminku o hloubce, ktera vypadala, ze je minena, ze xpg2 neprosviti vic jak 50 cm a xml2 by mely byt v tomto nejak lepsi. byl jsem zvedav, jak to bylo mysleno ...
edit: koukam, ze cenovy rozdil je uz minimalni...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 10:21 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: GP
nikdo neříkal, že jsou lepší.
Jsou levnější ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 10:09 GP Re: honcka
z jakeho konkretniho duvodu by mely byt lepsi XPG nezli XML (pominuli rozloženi svetla)?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2016 09:54 Muž honcka [39] Re: Affinity
Předpokládám, že má do 50cm hloubku, v tom případě mi přijdou 10W cree XML trochu jako kanón na vrabce, bohatě mu tam budou stačit 5W XPG, zvlášť jestli nebude mít CO2, jám mám koupenejch na mý 112l 12ks XPG a jede mi 6 na MW LDD700 ještě s ořezaným 4/5 výkonem, mohl jsem zapojit všechny a hnát to na polovinu, ale když je těch diod míň, tak mi to dělá pěknej shimmering od vln na hladině.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 09:40 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: Affinity
to jo, i řasy.
Za mě by měl začít s něčím slabším (nebo si k těm čipům udělat regulaci), aby neměl problémy.
Jen dej pozor, že výkonové čipy se napájí proudově, nikoliv napěťově jako třeba LED pásky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 09:12 Muž Affinity [1] - RostlinyRe: gostrider466
Pouzij cree led cipy 10 w treba 3 stud. Bila a dva tepla bila dohromady 50 w a nejakych 5000lm a podle me ti poroste vsechno ;) na ebayi apod je toho plno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 08:56 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: gostrider466
pokud neuvedeš odkaz či parametry zamýšleného osvětlení, tak je debata zda to půjde či nikoliv bezpředmětná, led osvětlení je velmi velmi široký pojem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2016 08:46 gostrider466
dobry den chcem si urobit osvetlenie na moje 160 l akvarko a uvazujem o led osvetleni chcem mat v akvarku asi12_15 raslin vsetky su nenarocne .myslite ze to pojde k sebe.dakujem za postrehy ;-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 12:22 R Muž romant [28002] Re: domik420
Jsi-li začátečník tak rozhodně to max. 2x15W a pomoci si můžeš odrazovým reflektorem. Ono ulovit se do sítě watového šílenství je tak jednoduché. ;-) Pokud víš proč to chceš, víš že tě nemine pravidelná péče v podobě přihnojování do vodního sloupce a použivání CO2, potom klidně i těch 2x24W. X-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.11.2016 11:30 Muž domik420 [1]
Chtěl bych se optat co byste zvolili za osvětlení do akva 63l čistý objem okolo 50l. Zda 2x15w nebo 2x24w

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2016 18:36 Muž Čorka [0] Re: afc1886
Tak to teda zítra objednám, i s tím stmívačem a uvidím. Doufám že pojedou i náročnější rostlinky. Díky za doporučení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 21:22 Muž Čorka [0] Re: afc1886
afc1886 napsal: www.zbozi.cz/… Toto se ti nad zářivku nevleze? Ono je to trafo od zářivky těsně vedle ní, takže tam nevleze nic. Zvládl by 24W s reflektorem i náročnější rostliny jake traviny nebo kobercovky? Bylo by to pro mě výhodný ale nebránim se ledkám, holt se budu muset zbavit krytu. www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 21:04 R Muž afc1886 [15628] Re: Čorka
www.zbozi.cz/… Toto se ti nad zářivku nevleze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 20:55 Muž Čorka [0] Re: afc1886
afc1886 napsal: Tak jestli si chceš pomoct se světlem,tak nad tu zářivku kup reflektor www.levnaakvaristika.cz/… .Ale není to tak,že vyměníš světlo a rostliny se rozjedou jako blázen.Světlo je jen jeden dílek složité skládačky. Tak bohužel reflektor není možné do akva dostat. Tak si asi koupím celý zářivkový set a k tomu reflektor a půjdou i kobercovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:46 R Muž afc1886 [15628] Re: Čorka
Tak jestli si chceš pomoct se světlem,tak nad tu zářivku kup reflektor www.levnaakvaristika.cz/… .Ale není to tak,že vyměníš světlo a rostliny se rozjedou jako blázen.Světlo je jen jeden dílek složité skládačky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:38 Muž Čorka [0] Re: afc1886
A zářivka teda ne? Prý to je celkem účinný ( a pro mě levný)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:36 R Muž afc1886 [15628] Re: Čorka
Tak do krytu na doplnění osvetleni-akvaria.heureka.cz/… ,ale s tím nemám zkušenost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:33 Muž Čorka [0] Re: afc1886
afc1886 napsal: Tak zkus toto www.rostlinna-akvaria.cz/… .Mám ho a jsem s ním velmi spokojený.Ještě jsem dokoupil www.rostlinna-akvaria.cz/… No jo, vypadá to fajn i cena je fajn ale jak to nacpu do krytu to netuším. Stačilo by to i na rotalu nebo limnophilu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:28 R Muž afc1886 [15628] Re: Čorka
Tak zkus toto www.rostlinna-akvaria.cz/… .Mám ho a jsem s ním velmi spokojený.Ještě jsem dokoupil www.rostlinna-akvaria.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:23 Muž Čorka [0] Re: afc1886
afc1886 napsal: Na ty rostliny co máš v prezentaci ti 15W zářivka stačí jak psal romant.Já bych ale dokoupil reflektor nad zářivku. Mám tam novou 865 Lumilux a nový starter, ale beze změny. Skusil jsem tam dát echináč bleherův a vůbec neroste, to světlo fakt nestačí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 19:03 R Muž afc1886 [15628] Re: Čorka
Na ty rostliny co máš v prezentaci ti 15W zářivka stačí jak psal romant.Já bych ale dokoupil reflektor nad zářivku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 18:50 R Muž romant [28002] Re: Čorka
Místo té diversa zářivky bych pořídil klasickou třípásmovku a to buď 830(více do žluta) a nebo 840,865(více do bíla) a když nebudeš chtít pěstovat trávníčky musí to valné většině rostlin stačit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2016 18:22 Muž Čorka [0] – Co do 54ky
Zdravím, mám akva set od Diversy, osvětlení je naprd, řasy bují ale rostliny nic. Chci koupit něco nového, je dobrý set Osram od rostlinnaakvaria.cz? Má s tím někdo zkušenosti? U nás v elektru u známých to mají rozkouskované ale bez těch vodotěsných patic, kde je seženu to nevím :( Mám koupené nové rostliny a potřebuji to co nejdříve aby nezašly. Nebo máte jiný nápad?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 09:54 Žena Jitka66 [8] Re: Jitka66
Fotka k příspěvku Díky. Osvětlení je přes celé akvárium, rostliny jsem se snažila vybírat nenáročné, rostou. Tak-že zatím mi to asi může stačit...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 09:27 Bacoun Re: Jitka66
To záleží:
a)Jak hustě je akvárium zarostlé? nebo do budoucna bude
b)Jak náročné či nenáročné rostliny na osvětlení v něm jsou?nebo chceš do budoucna mít

Jinak pokud máš nenáročné rostliny a světlo je na celou délku akvária,tak by mohlo být dostačující.
Dále si myslím,že asi do krytu lze umístit další osvětlení.Je dosti pravděpodobné,že si výrobce trochu zahrál na svém písečku a nejspíše tam půjdou nejlépe osadit světla právě od něj :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.10.2016 08:34 Žena Jitka66 [8] – Osvětlení akvarium 60 l
Mám akvarijní set od Juwel 61x31x37 cm . Je v něm osvětlení NovoLux LED Spectrum, 8 Watt, 624 Lumen. Můžete mi poradit - je dostačující? Za jaké jiné LED osvětlení event. vyměnit? Aby šlo přichytit do krytu setu (jsou tam úchytky pro 3 světla)....

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.10.2016 17:08 R Muž afc1886 [15628] Re: zacatecnik
Já bych šel raději do vodotěsných.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.10.2016 16:15 zacatecnik – Jaké patice T5
Zdravím možná že se to tu už probíralo, ale chtěl bych se zeptat chci si udělat kryt na akvárium a můžu tam použít klasické patice nebo raději vodotěsné když bude na akváriu krycí plexisklo. Předem děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2016 14:56 R Muž afc1886 [15628] Re: RudeRat
Tak ono ani ten echinodorus není nějak extra náročný. rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_marble_queen Já si pořád stojím za tím,že to osvětlení,které máš je na ty tvé rostliny dostačující.Ještě jsem si všiml,že máš krycí sklo.Čistíš ho?
Ale když jinak nedáš tak tohle by mělo být víc než dostačující,ale asi se připrav na řasy. www.rostlinna-akvaria.cz/… U tohodle světla ti už nebude stačit hnojit občas a přidávat CO2 nepravidelně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2016 14:47 Bacoun Re: RudeRat
Já mám přesně toto osvětlení a musel jsem k němu pořídit stmívač.Na začátku jsem to světlo měl nastavené i se stmívačem na 3/4 výkonu a bylo to moc.Nedodávám CO2 z bomby ani z kvasnic.Listy se mně do dvou dnů úplně zkroutily,vybledly a udělaly se na většině dírky(zřejmě nedostatek draslíku),jak psal kolega vyžraly co bylo a pak začaly trpět.Od té doby co jsem snížil osvětlení pomocí stmívače na 50% mám "klid".Rostliny sice nerostou tak rychle,ale za to nejsou pokroucené,nemají dírky a řasa je minimálně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2016 13:34 GP Re: RudeRat
podle popisu mi taky spis prijde, ze to sviti tak dobre, az kytky vyzraly, co potrebovaly a ted jim neco schazi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2016 11:19 Žena RudeRat [9] Re: Bacoun
Svítím 8hodin, osvětlení je o 10cm kratší než akvárium. Ale nezdá se, že by na to rostliny na krajích trpěly, spíš se mi nezdají ty, které jsou přímo pod světlem. Teda, limnophila a egerie jsou v sedmém nebi. Ale echinodor má zelené žilky jsou na nových i starých, ale ty staré žloutnou. A ještě teda děraví. Kryptokoryně sem tam zežloutne list a nové listy jsou narozdíl od starých tak světlé, že jde o úplně jiný odstín zelené - místo temně hnědozelené je to prostě svěží jarní zeleň s tmavými žilkami. Ale právě cca před měsícem jsem je hnojila tabletama do dna od dennerleho, které mají hořčík i železo. CO2 dávám sporadicky, to jo, ale to jsem dávala i před tím, než se začalo dít tohle, a kytky i řasa byly oukej. Jediné, co jsem dělala tehdy a teď ne, je že jsem preventivně solila vodu. To světlo už mám přes rok, kytky takhle začaly vyvádět podlení tři měsíce... nějak to nechápu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.07.2016 11:12 Žena RudeRat [9] Re: afc1886
mám přesně tohle. Ale jdou mi jen rostliny, které jsou nenáročné na světlo, proto si myslím, že těm náročnějším, třeba tomu mému echinodoru marble queen, to zřejmě v nějaké fázi růstu už přestalo stačit... V druhém akváriu, které je stejně vysoké, zase valisnerie roste jen do výšky 15-20cm. Chlapík v akvaristice se teď pustil do testování světel a zjistil, že tyhle led mají nevyhovující spektrum. Takže - kolik do tohohle 60-70l akvária mám dát zářivek?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 16:32 R Muž afc1886 [15628] Re: RudeRat
Podle prezentace tipuji,že máš toto osvětlení www.akvarista.cz/… ,které je víc než dostačující.Problém bude spíš něco jiného,ale to bych řešil tady rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 15:03 Bacoun Re: RudeRat
Něco jim chybí.Jaká je doba svícení?Osvětlení se mě zdá v pořádku,pokud je po celé délce akvária(to není z prezentace jasné)Nejspíš to vypadá na nedostatek CO2(vzhledem k té řase) a jak popisuješ,pokud ty žilky mají zelené,tak by to mohl být i nedostatek hořčíku.To je ,ale otázka.Záleží také,jestli se to objevuje na starých nebo nových listech.Nejsou náhodou nové listy pokroucené?Pokud ano,tak máš silnou intenzitu svícení.Tím by se vysvětlovala stagnace i řasa(moc světla,málo CO2).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 11:03 Žena RudeRat [9] Re: Petas33
A jak dlouho tam ty kryptokoryny máš? Protože já s nima mam zkušenost takovou, že po vysazení asi tak půl roku vypadají úplně nečinně, ne že by tedy shazovaly listy, ale rozhodně se nerozrůstají. Potřebují nejdřív prorůst substrátem, to jim trvá nějakou dobu a až potom začnou pomalu rašit nové listy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2016 02:40 Žena RudeRat [9] – 60l
Zdravím! Poradili byste mi prosím, jaké osvětlení a v jaké intenzitě dát do mého 60l akvária, v prezentaci RudeRat akvárium? Svítím LED, ale zdá se mi, že rostliny stagnují nebo jim na listech lezou žilky, ačkoliv mají všechny živiny, a tvoří se řasa. Zkoušela jsem upravovat délku svícení, ale nic nezabírá. Pak jsem ze strany v druhém akváriu (kde svítím stejnými LED) zasvítila stolní lampičkou a kytky, které doteď chcípaly, pod tímhle světlem krásně vystartovaly. Akvária jsou přitom stejně vysoká a vůbec rozměrem se liší minimálně. Tak mě napadlo, že ty LED mají buď špatné spektrum nebo málo svítí. Proto bych chtěla koupit T5, otázka je, jestli mi na těch 60l budou stačit dvě. Nebo jestli tři už budou moc? Děkuju,
I.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.07.2016 18:47 FJ
Akvárium 52l s rozměry 53x34x29 cm
co říkáte na toto osvětlení?
www.akvamex.cz/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.07.2016 11:09 Petas33 Re: romant
Právě že kytky mi moc nerostou kryptokorky skoro vůbec

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 64 65

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 56397x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13533-osvetleni-do-stredniho-akvaria-51-150-l?od=616