Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Osvětlení do středního akvária (51 - 150 l)

 

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 36 Přejít na další stránku   1  
Osvětlení do středního akvária (51 - 150 l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   08.01.2013 00:15 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: lhajek
2x18W T8
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.01.2013 23:04 Muž lhajek [1870] - RostlinyRe: Adam
Vcelku pěkně shrnuto jednu věc bych doplnil a na jednu se zeptal. U toho osvětlení záleží také jak vysoko nad akváriem bude umístěné, čím výše tím může být silnější, protože musí svítit na delší vzdálenost.

Za jakého osvětlení se dá ještě akva provozovat bez přidávání CO2. Řekněme takové akvárium 80x40x40 tedy bruto 128L s běžným rostlinstvem Cryptocoryny, Anibiasy, mechy, Microsorka a nějaké na světlo nenáročnější stonkovky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   07.01.2013 18:49 Muž Ad@m [1051] Re: Uno
Uno napsal: Tak se to tady rozdebatovalo o různých věcech, ale nepodařilo se mi zjistit to nejduležitější.
Dozvěděl jsem se že bych měl mít cca 0,5W/l tedy na mých 100l akvo musím mít nějakých 50W.
Tu záleží na svetelnej náročnosti rastlín, pre prosperujúce Anubiasy stačí menej svetla než pre prosperujúce Alternathery(to isté platí o živinách). Pri priemerných spoločenských akváriách(pekne zarastenými bežne dostupnými rastlinami)s objemom 100l stačí 0.4 - 0.5 w/l(žiarivkového svetla obyčajných žiariviek s primeranou svietivosťou k svojej wattáži, nie špeciáliek čo svietia ako sviečka), zatiaľ čo pri tých rastlinných je potrebná podstatne vyššia intenzita osvetlenia(a pri tých hororoch s umelými rastlinami zase presne naopak). A pre dobrý rast je samozrejme potrebná rovnováha medzi živinami a svetlom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2013 13:07 meleri
ja myslim, ze tech 2X39w je trosku silnejsi, jestli mas problem s rasou, mela bych strach takhle tam "smazit" a zkusila bych 2X30w, to je precejen aspon 0,4w na litr. I kdyz kazdy ti tady rekne, ze takhle merit silu svetla je spatny ale jinak na mereni je potreba drahy pristroj :-( takze pro me osobne je toto meritko jedine, ktereho se muzu drzet....
mrkni treba na toto: rybicky.net/nadrze/8829 ten pan ma 2X30w na stejne litry jako ty a ma krasne rostlinky, aspon z fota to tak vypada...ono to neni jen o svetle, ale taky jakou mas vodu, jestli hnojis, jestli menis vodu, jaky je filtr....je to tezke, sama v tom dost plavu ale je treba sehrat vsechny tyto veci aby to dobre fungovalo....chce to vypestovat si trosku na to cit, protoze spousta testu a mereni ti stejne taky moc nepomuze....

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.01.2013 13:02 meleri Re: Marek
to prvni svetlo je rampa, ke kteremu si muzes poridit kryci sklo. to druhe je akvarijni kryt...muzes tam dat normalni zarivku stejne delky s 39W. ja jsem spis pro zarivky typu Philips nebo Osram, nejsou tak drahe a kazdy je doporucuje, sama jsem je pouzivala a byly v pohode...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   07.01.2013 10:07 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Marek
Promiň, byl jsem trochu unavený, tak jsem si dal sprchu a přepsal to :-)
Ta lampa se určitě dá chytit na 12mm, i když se přiznám, že jsem ji kvůli tomu z pod postele nevytahoval - má stejnou, jen v provedení 4x54W T5. Asi už navždy zůstane pod postelí :-)
K síle osvětlení si musíš odpovědět ty sám... ono je to složitější. Není W jako W. 20 W z klasické T8 trubice není stejné jako 20W z T5 trubice, stejně jako 20W ze žárovky není jako 20W z úsporné žárovky. Navíc záleží především na tom, co od akva chceš. Například mně stačí na 300 l akvárku 2x39W T5, Sid by tam dal tu lampu, co mám pod postelí, a svítil by 4x54W T5. A měl by tam míň řas než mám teď já... Ale ne díky světlu, ale díky tomu, že on v akva řasy nemá, protože mu jde především o rostliny, a tak jim hodně svítí, hodně hnojí a dává CO2. Mně jde o živočichy, mj. o šneky Brotia pagodula, kterým se snažím řasu v akva pěstovat, aby ji mohli spásat. Rostliny mám na světlo málo náročné, proto svítím 2x39W do 300 l a hnojím výjimečně, COčkuju jen pro pobavení z výroby Saké.
Nevím, jestli jsem to napsal srozumitelně, ale neexistuje univerzální recept na světlo. Jestli si slibuješ od toho, že dáš lampu 2x39W, se ti vyřeší problém s řasama, tak tě ubezpečím, že nevyřeší. Pokud chceš řešit řasy, musíš to vzít komplexně a pořešit poměr osvětlení x hnojení x CO2. Jako základ pro řešení problému doporučuji prostudovat nejdříve tento článek: www.horacovoakvarium.cz/… a teprve potom kupovat nové osvětlení.
Mimochodem, jak staré jsou tvoje zářivky a máš na nich reflektory?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 9   07.01.2013 10:07 Muž Miso [470] Re: Marek
moznost je kupit kratsie krycie sklo tak aby si mal po stranach priestor na uchytenie toho svetla.
co sa tyka sily toho svetla, neda sa to takto povedat ci je moc alebo malo silne, to zavisi od viacerych faktorov. Urcite ti ale len zvysenie intenzity osvetlenia problem s riasou nevyriesi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2013 01:30 Marek Re: malyLibor
Ďakujem, potreboval som objasniť ten rozdiel medzi tými dvoma osvetleniami...
A ešte k tomu umiestneniu: nad aq mám krycie sklo, nad ktorým vytŕča len 12 mm skla, takže neviem, či sa bude dať pripevniť pomocou držiakov na bočné steny :-O. K tej sile osvetlenia: pokojne si dám poradiť. Neviem, či je to príliš silné...riadil som sa len podľa pravidla 0,5w/l...mám 140 l akvárium, kde mám 2 žiarivky: jednu 20-ku, druhú 18-ku, čiže mám 0,271w/l, čo je myslím príliš slabé a akvárium je celé zariasené. S vyššie uvedeným osvetlením by som sa dostal na hodnotu 0,557w/l.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.01.2013 01:10 Marek Re: malyLibor
malyLibor napsal: Na sklo se položit dá, ale běžně se upevňuje na držáky na boční skla a nebo zavěšuje nad akva na lanka, je to praktičtější než položit na slo.
Tvému problému se zářivkama nerozumím. Pokud se ti jejich barva nelíbí, dají se snadno vyměnit za jiné, cena 2 těchto zářivek je okolo 6.-Eur.
Nepochopili tě asi ani v tom obchodě. To, co ti nabídli, je kompletní elektroinstalace určená k zabudování do tvého krytu, proto je levnější než ta komplení lampa.


No vidíš, že to ide napísať aj uniformejšie a ešte dokonca zrozumiteľnejšie :-D .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.01.2013 01:06 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Marek
Na sklo se položit dá, ale běžně se upevňuje na držáky na boční skla a nebo zavěšuje nad akva na lanka, je to praktičtější než položit na slo.
Tvému problému se zářivkama nerozumím. Pokud se ti jejich barva nelíbí, dají se snadno vyměnit za jiné, cena 2 těchto zářivek je okolo 6.-Eur.
Nepochopili tě asi ani v tom obchodě. To, co ti nabídli, je kompletní elektroinstalace určená k zabudování do tvého krytu, proto je levnější než ta komplení lampa.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 23:57 Marek – Osvetlenie aq 140l
Zdravím, idem si kupovať nové osvetlenie k aq dĺžky 100 cm a výšky 40 cm. Dočítal som sa, že je vhodné mať aspoň 0,5w/l ... Sid mi poradil toto osvetlenia:
aquario.pl/…
Problém je len v tom, že pôvodné žiarivky sú určené na morské akvárium a treba ich vymeniť. Podľa tých obrázkov usudzujem, že sa dá prichytiť na bočné steny akvária alebo podľa obr. 2 sa dá aj položiť na krycie sklo...je to pravda?
Písal som firme e-mail ohľadne toho, či by sa to osvetlenie dalo zakúpiť bez týchto žiariviek. Odpísali, že nie, ale, že si môžem kúpiť toto osvetlenie - aquario.pl/… pre vlastnú montáž, neviem čo pod tým mám chápať...stačí iba dokúpiť Žiarivky a nič viac ? :) ...

Rozdiel v cene medzi týmito osvetleniami je značný aj keď prihliadnem na to, že prvé osvetlenie má žiarivky...prečo je ten rozdiel cien taký veľký ?
Vopred ďakujem za odpoveď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 15:23 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: slunecnice54
To tam napsáno být musí, protože to nesplňuje nějakou normu, ale je to světlo, které je naprosto v pohodě, pokud máš krycí sklo. Firma se tímto nápisem brání před žalobami, že by například někomu zapnuté světlo spadlo při čištění do akva a způsobilo nějaké škody. Samozřejmě při čištění akvárka nebo při výměně vody snad každý rozumný člověk vypíná všechny spotřebiče od produ... snad s výjimkou filtru, ale já vypínám vše, celý přívod do akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 14:55 Žena slunecnice54 [1] - LabyrintkyRe: malyLibor
jo díky moc už sem se na něj dívala, ale je tam psáno, že podle norem se toto světlo nehodí pro akvaria, tak jsem pochopila, že je to jen pro terárko.tak teda nevim nechám si vyřezat ve skle takové půlkroužky pro kablíky a pro krmení mam tam i topítko tak to kouká nahoru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 13:35 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: slunecnice54
Fotka k příspěvku No, já sklo používám, protože nerad sbírám sušené rybky z podlahy okolo akvárka... ale je to každého věc. Pokud jej budeš nechávat řezat, tak pamatuj, že potřebuješ také nějaké místo pro kábly a hadičky vedoucí do akva - obvykle stačí odříznout kousek zadního rohu 3na3cm, a taky že potřebuješ krmit tak, abys při každém krmení nemusela oddělávat celé sklo - já to mám řešeno tak, že mám krycí sklo užší než akva a na boku mám užší pásek skla, který vždy jen posunu dozadu, vzniklým otvorem nakrmím a zase nasunu, abych měl celé akva přikryté, na uřezání rožku pro kábly jsem jak vidíš zapomněl stydim
Osvětlení můžeš použít buď speciální akvarijní světla - na průměrně náročné rostliny stačí např.toto www.akva-tera.cz/… pro náročné rostliny pak např. toto: www.akva-tera.cz/… No a já na podobně malé akvárko používám klasickou stolní lampu s úspornou zářivkou 22W a taky to stačí :-)
Na obrázku je lampička právě zhaslá, boční sklo posunuté dozadu kvůli krmení
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 13:08 meleri Re: slunecnice54
ja jsem mela stejnou velikost akva jako ty. koupila jsem si lampu Lux 2X15W a k tomu jsem mela urezany kus plexiskla, ta rampa ma nozky na kterych se opira o hrany akvaria. Jednu dobu jsem mela i akvarium neprikryte ale dost se odparovala voda...a obcas vyskocila nejaka ta rybka. takze zalezi na tobe jak to chces.
to svetlo, koukni but na Lux -Resun nebo Halilea. 2X15w je myslim dostacujici...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 13:03 Muž Burik [727] - AquascapingRe: slunecnice54
Ramp je na trhu hodně nějaký určitě najdeš,pročti si toto vlákno. A sklo tam dávat nemusíš, jen budeš mít větší odpar vody
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 10:55 Žena slunecnice54 [1] - LabyrintkyRe: slunecnice54
a ještě dotaz jaké velikosti uřezat to sklo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 10:54 Žena slunecnice54 [1] - Labyrintky – osvětlení 54l akva
mám dotaz mám akvárko 60x30cm a je tam dost neštastný kryt aqua szut osvětlení hrozné každé tři měsíce kupovat celé světlo a ještě má jen 11W chci radu když bych si nechala uřezat sklo a dát si rampové osvětlení poradí mi někdo jaké?díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 04:24 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: Burik
No tmu tam opravdu nemam prosvicuje celé dno akorád nerostou ty nízké
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 01:23 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Tom25
pokud vím,tak T8 18W zářivka má délku 59cm..tys říkal,že jsi naměřil 43,5cm,což je 15W

Rozhodně tam nenarveš nic silnějšího

Jestli do 200L akva svítíš jednou 15W zářivkou,tak se nedivím,že ti nic neroste..musíš tam mít tmu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 01:13 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: Burik
Myslíte že nedám ?? já myslím že jo jak se to zjistí vůbec ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 00:59 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Tom25
No, Burik má pravdu. To chce k tomu tvému světlu dokoupit ještě další.... tedy, pokud potřebuješ, aby ti rostliny rostly víc. Pokud jsi s akva takto spokojen, pak je jen třeba zářivku co rok měnit, protože po roce ztrácí svítivost. My to tak nevidíme, ale rostliny to prý pocítí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 00:52 Muž Burik [727] - AquascapingRe: Tom25
30W do patice pro 18W nedáš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 00:47 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků)Re: malyLibor
No 65 cm mam výšku délka 80cm ,ale jeden pán mi poradil ,že mi stačí 24 W a bude to ok ? já mrkal ještě dnes a našel sem v moji velikosti 30W tak jestli by to stačilo já myslím ,že ano co myslíte ? mam to hlavně kvůli rostlinkám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 00:31 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: Tom25
Neznám velikost tvé nádrže, ale na 200 litrů mi přijde 18W už dost málo... ovšem silnější zářivku do svého osvětlení nekoupíš. Spíš to chce přidat ještě jednu stejnou lampičku na 18W, to už by mohlo stačit pro nenáročné kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.01.2013 00:14 Muž Tom25 [3] - Akvaristika, a chov bezobratlích živočichů (raků) – :-)
Ahoj Lidičky porat te mi mam akvárko 200l a chci si koupit zářivku mohu mít jen jednu mam tam tet T8 18 W ale kytky hrozně pomalu roztou ty krátké vůbec :-( chci zítra zajít si koupit zářivku ale nevím jestli prodávaj třeba 21 W, 30W, nebo dokonce 40w na mojí veliksot zářivky . Velikost mé zářivky je 43,5cm s tima konečkama z obou stran to je rovných 45cm.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.01.2013 23:05 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: Uno
možností jsou 2 až 3 zářivky T8 18W délka 59cm, nebo dvě T5 FQ 24W délka 55cm, nebo jejich kombinace (možná by se našlo i jiné řešení, tohle jsou zářivky OSRAM).
Výhoda více zářivek je 1) jak už bylo zmíněno - můžeš si vybrat různé kombinace barevných odstínů, 2) můžeš jednotlivá tělesa dát na různé časovače a osvětlení se bude spouštět postupně podle toho jak chceš, 3) světlo bude po akvárku víc rozprostřeno, nestane se že by kytky na některém místě měly míň světla

Ještě přidám nevýhodu - víc osvětlovacích těles = vyšší cena
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 21:41 meleri Re: Uno
mas fakt lepsi dve nez jednu.
Mela jsem akva 54l jen s jednou 15cti watovou zarivkou a kytky moc nerostly. Prikoupila jsem svitidlo 2X15w a k tomu co2 od dennerle, a mela jsem za tri tydny krasne zelene kytky...dulezite je to svetlo ale taky i co2 a hnojeni....ale v te tve mekke vode a nizkym pH ti to poroste i bez co2, bude stacit jen to svetlo a nejake klasicke hnojivo....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 19:17 Uno
Tak se to tady rozdebatovalo o různých věcech, ale nepodařilo se mi zjistit to nejduležitější.
Dozvěděl jsem se že bych měl mít cca 0,5W/l tedy na mých 100l akvo musím mít nějakých 50W.
Hledal jsem na netu rozměry trubic s odpovídající Watáží ale našel jsem jen dlouhé které se mi na akvo nevejdou. Myslím že budou lepší 2 zířivky slabčí než 1 silná?

Jak to vidíte?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 18:43 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: meleri
rostlinám víc světla nevadí, jen pak budou potřebovat víc živin a CO2. Jde to jednoduše vyřešit tím, že budeš svítit míň hodin (nebo začneš přidávat hnojivo a CO2).
Plovoucí rostliny taky dobře pomůžou, jak psal Adam, nebo třeba valisnerie která bude splývat po hladině
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 18:31 meleri Re: Adam
jako ze se spali? ano kytky by sly....ale nejde to fakt necim trochu prikryt?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 18:19 Muž Ad@m [1051] Re: meleri
Svietiť cez utierku? no
Najlepšie bude veľa plávajúcich rastlín ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 16:00 Muž Ad@m [1051] Re: Moucha
Moucha napsal: www.unistar.cz/…

vetsinou se tam daj narvat standartni zarivky.... ty od heilea jsou na nic, moc nevydrzi

jinak ani ty svetla nejsou prilis kvalitni.... ale v nozuzi se daj pak samodomo vylepsit

Tie žiarivky Hailea Tropical Red sú o ničom, majú hroznú svietivosť a výdrž, ale osvetlenie vôbec nie je zlé. Po roku pár mesiacoch používania YZ - 750 zatiaľ všetko v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.01.2013 13:57 Muž kortezhugo [983] Re: malyLibor
A 14W, 21W ,35W...
Ale jesto aj viac len su "nestandart" a zle sa zhanaju resp. niektore potrebuju spec.EP.
www.ecat.lighting.philips.sk/…


 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 13:00 meleri Re: malyLibor
a vy si myslite, ze tech 54W je moc? napr ta pani ma 80 litru a ma 39 w coz mi prijde akorat na jeji litry, ja mam necelych 120, tak si rikam ze tech 54w je ok....no a ze to presahuje, co se da delat, ale pisou tam ze se to da nastelovat na tech 100 cm....

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 12:50 Muž malyLibor [5371] - AsieRe: meleri
To je v pořádku. ALe to osvětlení o 20 cm delší než akva je hloupost. A těch 1x39W je na tvé akva dostatečné. Buď 1x39, nebo 2x21, mezi ničím jiným se nerozhoduj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   05.01.2013 12:50 Muž Miso [470] Re: meleri
nehnevaj sa ale nieje, s 54W T5 tam viac svetla mat nebudes. Neriad sa W/l tento udaj ti o ontenzite osvetlenia nic nepovie
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 09:56 Muž kortezhugo [983] Re: Miso
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.01.2013 09:53 Muž Miso [470] Re: kortezhugo
co su to za ziarovky tie 21W?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   05.01.2013 09:37 Muž kortezhugo [983] Re: meleri
Mozete kludne pouzit aj tu 1x39W ako pise Miso.
Osvetlenie 2x21W ma zopar vyhod.
1.Osvetlenie je podstatne ucinnejsie - tak ze spotrebuje menej energie a lepsie svieti.
1x39W - 3500Lm
2x21W - 4200Lm
2. - 2 trubice rovnomernejsie nasvietia akva + daju sa kombinovat spektra.
3.Ako som pisal daju sa lahsie zohnat - pouzivaju sa v podstate "bezne" ako podlinkove osvetlenia.
Pre toto sa oplati pospekulovat nad "skratenim" toho akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.01.2013 09:05 Muž Miso [470] Re: meleri
ale sak ti piseme ze zober 1x39W nie 2x39W
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 20:32 Muž kortezhugo [983] Re: meleri
Fotka k příspěvku A akva uz mate?
Ja osobne by som to riesil tak ze by som si ho dal zlepit na 98cm.Alebo najprv by som si kupil osvetlenie a k tomu akva.
Alebo vlepit takto pasy skla?....
Zastrcka sa da tiez prehodit....
www.globallux.cz/…
Proste rieseni je dost - len asi nevyhovuju.Tak ze ja to vzdavam. :)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:56 Muž Miso [470] Re: meleri
s 2x24W dosiahnes len to ze stret akva budes mat osvetleny rovnako ako s 2x39W a na bokoch bude svetla malo, no da sa aj tak. Ten Hagen ma celkom dobry odrazovy reflaktor takze si myslim ze aj 1x39W bude stacit na nie uplne narocne rastliny. Mal som 2x39W na 240l, potom som to len koli dlzke vymenil za 2x54W.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:26 meleri Re: Miso
no jo jenze ja si myslim, ze 39w jen jednou to je dost malo ne na 120l akva? fakt bych chtela ten Hagen 2x24w jenze furt nedokazu nijak zjistit jestli ty trubice ktere maji 56 cm dokazou dostatecne osvetlit to akva ktere ma 100cm..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:19 Muž Miso [470] Re: meleri
2x39W asi ano preto som pisal ze treba zistit ci to dokaze fungovat aj s jednou ziarivkou a ked by si potrebovala pridas druhu. Hagen sa robi aj 1x39W aj 2x39W. ten link je 1x39W a stoji 1588Kc co je cca 64eur, 2x39W v tom istom shope 79eur
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:12 meleri Re: Miso
ja bych do toho Hagenu prave chtela jit, ok je to drazsi ale aspon to vypada, ze to vydrzi za ty prachy ne jak ten Resun a pod..jenze tech 2x39 w je strasne moc ne? ja nevim.....kdyby to slo treba nejak utlumit, nemate nekdo na to figl jak utlumit svetlo?

uz sem z toho zoufala, vsecko klape podle planu akorat s tim svetlem se to zadrhava;..

navic me depta, ze ten Hagen maji ted slevnenej na 90 eur coz je proti 120 vyhodne....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:09 meleri Re: katterinecka
dekuji, z kuchynske linky, to nevim jak bych to dala proste ja nejsem zadny kutil a ani manzel by to nedal, proste precejen voda plus elektrina plus ja rovna se pruser takze nevim...

a co je to takove to udelatko co nekteri lidi maji, proste takova cerna dlouha vec se zarivkami, maji to polozene hned na tom kryci skle? je to uzke, vypada to, ze v tom maji jen jednu zarivku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:07 meleri Re: lhajek
ja bych to brala jenze ten chlapek mi proste napsal ze na 100cm akva to proste neni, ze ta roztec tech nozek je jen 98cm....a navic me odrazoval od tech anglickych zastrcek, pritom teda adapter mam, rikal ze na dlouhe pouzivani to neni dobry ten adapter, proc to nevim, prjde mi to blbost ale ok je to asi odbornik ktery ma i akvaria....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 19:05 meleri Re: malyLibor
ja si s tim chlapkem z anglie nekolik dni pisu a problem je, ze ta rampa je JEN do 98cm! ani o cm vic! protoze oni to maji na ty svoje "inche". pak mi rikal ze nedoporucuje dlouhodobe pouzivani adapteru na zmenu anglicke zastrcky na evropskou.

Resun, celkem smejd, tak za to chteji 1000kc postovneho! takze to vyjde nastejno jak ten anglicky, s tim, ze ten anglicky vypada lip....

pak mi zbyva jenom ten Hagen, a ten je bud moc silny nebo moc kratky ale jinak waty ok, takze jeste zkusim napsat na zooplus.fr.

no a co se tyce Haliley, tak mi odmitli to poslat do fr a druzi mi proste neodepsali, vic sem toho nestihla...

takze ted fakt uz nevim...jedine ze jak pojedu do ceska tak se mi podari neco sehnat v kamennem obchode, treba v Horny bitch smich ale nevim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2013 15:07 Muž Miso [470] Re: meleri
ani toto nieje zla cena, len treba zistit ci to bude svietit aj s jednou ziarivkou www.rostlinna-akvaria.cz/… , alebo ten Hagen petdiscont.cz/…

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [36] ...... 64 65

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 56270x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13533-osvetleni-do-stredniho-akvaria-51-150-l?od=1751