Oceňuju, že jsi to alespoň zkusil, ale tvoje argumentace je sbírka Starých bájí a pověstí - založeno na "jedna paní povídala", důkazy veškeré žádné a tvoje zkušenosti taky nic moc, že? O úpravě faktů pro vlastní potřeby, jako již mnohokrát, ani nemluvě
Vezmu to popořádku:
Aforte napsal: Všechny světla, které jsi zde dala jsou podle zdejších uživatelů špatná.
Podle zdejších uživatelů? Pak by mě zajímala statistika nebo nějaký výčet, protože já naopak vím o mnohých, kteří jsou s těmito světly spokojeni.
A na rozdíl od tebe, mám s doporučovanými světly zkušenosti, neb je mám doma
Aforte napsal: I já mám Divers LED intenso. Každopádně budu muset dokoupit světlo. Adam Votava to měřil PAR metrem a zjistil, že je to vážně úplně naprd. Jsou to jen obyčejné LED pásky. Designově vypadá dost dobře. .
Argumentovat Vóťou a jeho akvárky je vážně dost mimo mísu. On je profík s mnohaletými zkušenostmi a dělá designová akvária, která mají úplně jiné parametry a potřeby. Vzhledem ke svým zkušenostem ví, co si kde může dovolit a co tím způsobí, zatímco uživatelka je začátečník, v jehož případě platí „méně je někdy více.“
Nevidím zde jediný argument, proč by toto světlo mělo být pro uživatelkou vymezené účely špatné.
Vzhledem k tomu, že je zde dostatek hezkých prezentací s tímto osvětlením, nebude to s ním asi tak úplně ztracené.
Mimochodem, co jsi tam kromě LED pásků očekával?
Aforte napsal: Blau lampičku nemám, ale lidé si stěžovali, že se častěji kazí než by měla. Nejhorší je u ní to, že sehnat stejnou zářivku, aby pasovala do osvětlení je docela problém. Musí být tedy originál. .
Vidíš, zkušenosti nemáš a jedna paní povídala? Já jich mám doma sedm a nejspíš mám neskutečné štěstí, protože svítí už přes rok a s žádnou z nich nemám problémy.
A to jedna z nich svítí dokonce nonstop 24/7, protože jí používám na osvětlení pracovního stolu s noťasem a nevypínám jí.
Zářivky v ceně něco lehce přes stovku (na Pankrácké burze, kde jsem i většinu lampiček kupovala nebo vyzvedávala objednanou přes e-shopy) jsou stejně sehnatelné jako lampička sama. Prodejci si totiž uvědomují, že zářivku bude třeba jednou vyměnit a bylo by dost nerozumné prodávat lampičku a pro zářivky posílat zákazníka ke konkurenci, když je to jistý kšeft.
Na osvětlení akvárek do výšky 30 cm naprostá spokojenost, na vyšší jsem to netestovala.
Aforte napsal: 4Aqua se zdá být dobrá. Každopádně podle testů ukazuje, že není zase tak dobrá, jak si všichni myslíme. Vypadá hezky. .
Se zdá? Si všichni myslíme? Takže zase bez zkušeností a důkazů? To už snad ani nemá cenu
Rampy 4AQUA mám doma čtyři - 4*24w (80cm), 4*24w (80cm), 3*39w (100cm) a 2*24w (60cm) - tedy zrovna tu, kterou uživatelce doporučuji. Nádrže mají výšku od 40 do 50 cm a rostlinky zde rostou od naprosto nenáročných po koberečky včetně červeně vybarvených. Podotýkám, že nehnojím ani neCOčkuji (zatím).
Zářivky jsem tam dala klasické OSRAM 830, 840 a 865 v různých kombinacích.
Dennerle nano light jsem záměrně nezmiňovala, protože jedno těleso by bylo na uvedené akvárium nedostačující a dvě by cenově již o hodně převyšovala stanovený limit. Jen pro zajímavost: náhradní zářivku jsem v e-shopech nenašla pod 300,- CZK, což by se při výměně ve dvou tělesech dost prodražilo.
Osvětlení Hailea
Pro spravedlivé posouzení: píšeš, že jsi spokojen, ale už jsi zamlčel, že i ty sis ve zdejším vlákně před pár měsíci na tuto rampu stěžoval. A dlužno podotknout, že další zdejší recenze zde nejsou o moc lepší.
Navíc rampa, kterou jsi uživatelce doporučil, je nevhodná, neboť je na její akvárium nedostačující - citace z heuréka.cz: Technická data: model YZ-450 - zářivka 10 W, délka osv. 45 cm. Uživatelka zmiňuje, že má akvárko o délce 55 cm.
Mám doma delší model, konkrétně YZ 900, ale koupila jsem ji z druhé ruky za super cenu a používám ji jen jako dočasnou záložní v případě potřeb. Jelikož je jen na jednu zářivku, sama bych si ji za plnou cenu nevybrala a ani nedoporučila - kvůli jedné zářivce i designu.
Samozřejmě existují i další varianty např. rampy Blau a Giesemann, ale tam už jsme cenově dost mimo.