Akvarijní set
No tak osvetleni je základ, ktery mam na domacim akvariu znacne podcenen. Ty klasicke zarovky nejsou asi nic moc (teda podle toho co jsem cetl je to nejvic realisticke svetlo) alerostlinam se presto nedarilo. Abych teda opravil puvodni post, mam tam ted dve usporky po 8W(kvuli spotřebě - byla o tom doma vasniva diskuze a je teda falt ze žarovkama se dlouhodobe svitit neda), ale to je snad jeste horsi.Udajne maji svitit jako 40 W zarovka, ale to asi jen ve snu. BTW. jak to je u tehle usporek, pocita se pri tom kolik je watu na litr z toho kolik to ma svitit, nebo z tech 8 W.
No ale zpet k tomu co resim ted: Uz je jasne, ze si koupim akvario zvlast. Cetl jsem cely den a fakt ty sety jsou na prd. (pokud si teda clovek nekoupi nejaky hodne velky za velke penize a v lepsim pripade na zakazku). A radeji chci aby aby akvario vypadalo pekne svym obsahem, nez vnejsim vzhledem;) ).
Tak moje soucasna vize, po celodennim premysleni je, ze si nahoru akvária necham udelat(jeste teda nevim kde) z ocelových T profilu rám, ktery dobře natřu černou barvou+podlepim nejaou izoalci aby mi to neotlouklo to sklo a aby nereznul, na stojnu seshora necham navařit vystuhy z ocelonych plochych plátů, ktere budou drzet ty skla (nebo spiš sklo na kterem bude stat to svetlo a tu uzsi cast na krmeni udelam asi z nejakyho min krehkeho materialu (pexisklo?). Nakonec pak ten T profil oblepim zboku nejakou dřevenou listou (pokud to bude držet - nutné to ale nebude). Zrovna to jdu nakreslit a vymodelovat, takže pak pošlu obrazek svoji vize.
Ted ale problemý, které stále řeším ohledně osvětlení a poprosil bych o radu:
1. Když mám akváriu dlouhé 80 cm, bude tam stačit na rovnoměrné osvětení rampa dlouhá 64 cm , tedy 2x 20 W zařivka? Nebo koupit radeji rampu dlouhou 80 cm, pro 25 W zařivku?
2. Je lepší koupit rampu se dvěma zařívkama nebo dvě rampy po 1 zářivce? Našel jsem totiž tuto rampu:
www.levnaakvaristika.cz/… , jednak má už přímo zářivku v ceně (kvalita nevim jaka je?) ale hlavně mi přijde lepší, že je mužu dát vic od sebe, když bude potřeba, ale zase nevim jestli je to vhodne umisťovat dal od sebe? Pripadne bych koupil tuhle:
www.mazlicek.cz/…)
3. Nepraskne sklo pod těma zařivkama, kdyz tu osvetlovaci rampu polozim primo na to sklo (tedy chci na kraj tech ramp nalepit nejakou gumu, aby tam sel vzduch - tak 1 cm vyskou).
No to je zatim tak vsechno s cim si lamu hlavu

Vystizne

4 24.10.2009 20:23 zrada Zaleži i na delce. T8 dlouhe 60 cm a maji 18 W( ja mam jednu 20 W, ta je ale dlouha 61 cm, byla v tom setu, co ses na něj ptal)
T5 Philips 60 cm ma 24 W.
Rostlinky mi rostou slušně a to tam nemam reflektor. Ten budu pořizovat příšti tyden.
Mrkni se na moje krefetkarium, to je to akfarko ze setu.
S tou zářivkou to bohužel nepůjde... Jen ta 18 W...

Podklad podlahy je ŽB deska, ta unese hodne, ale na ni je kvuli vlhkosti co jsme meli v baraku takova speciálni hydroilozlace s takovyma vystupkama a ta ma max nosnost 175 KG/M3... takže omezeni je az v te horni vrstve.
Akvário bude stat obýváku, to byl duvod proc jsem chtel radeji set, ale rikam si, že i ten zarivkovy pokud bude cerny nebude vypadat spatně.Pokud teda nepraskne to sklo na kterem bude stat.
A ted asi blba otazka, ale nejsem elektrikar, ale nemuzu do toho krytu koupit nejakou vykonejsi zarivku neztech 18W do stejne patice co tam bude?
Akfarko si nemusíš nechat lepit na míru. Vem peníze a zajed třeba do Hornbachu. Stoji okolo 1000 korun, filtr 400, rampu s kvalitnim osvětlenim najdeš na netu. Do té ceny 2800 se v pohodě vlezeš.
Vy máte v bytě dřevěné stropy?
Mám uplně stejné, jen s vypouklym sklem. Stálo mě v Polsku 2000 Kč.
Osvětlení stačí, budeš ale muset vyměnit zarivky za 3-pásmové. Jsou tam nějake neidentifikovatelné.Ja mam Philips TLD 18 Wˇ- 840 a 865, stala každá 75 Kč
Taky nemá reflektory, ty bych určitě přikoupíl.
Filtr sem dal brachovi, a koupil si Hlavu AT 200 Za 300Kč.
Topítko jsem ještě nepoužil.
Tapeta, sítka a podložka, to koupiš za pak korun, vejdeš se do 100 korun.
Koupil bych ho v případě, že chceš mít kryt pouze z estetického hlediska.
Jinak bych si akfa raději poskládal.

Já ho koupil kvůli té ceně a krytu, protože akfa mam v obyvačce.

Dobrý den,
prosím zkušeňější o radu ohledně výběru akvária a jeho osvětlení.
Chci pořídít novou nádrř okolo 100 litrů. Stát bude na skříni dlouhé metr a široké pul metru. Zaujal mne tento set:
www.levnaakvaristika.cz/… cena je celkem prijatelná za 112 litrové akvário. Podobné od Juwelu stoji pred 4500.
Jenže kryt má jen 2x18W zářivky - je v to dostačující osvětlení? Vychází to nějakých 0,32 W/l.
Nebo mne napadlo, že bych si nechal slepit akvárium na míru dxšxv 100x30x40, tedy 120 litrů a využil tak ceou délku stolu. Jako osvětlení jsem si řikál pořídit tohle osvětleni zářivkama:
www.mazlicek.cz/… jsou to dvě 30 watove zářivky, tedy 0,5W/l.
Bohužel s podobýma věcima nemám zkušenosti, tak by mne zajímalo, jestli tohle světlo mužu položit přímo na krycí sklo (že bych nechal uříznout dvě skla - asi v poměru 1/3 a 2/3 šířky, tak 4mm tlusté) a položil to přímo na to sklo. Jde mi to to, jestli by to teplem neprasklo.
Co byste doporučili? klidně i nějakou jinou variantu. Na svych současných akvariich mám 15W na 33 litrové a dvojici klasických žárovek 40W na 6O litrové.
Další problém je, že nemím vůbec představu kolik bude stát nechat slepit akvário na míru, aby to nakoec nebylo draší než celý set.
Bohužel kvůli unosnosti podlahy je 120 litru vody maximum. Protože se samotným akváriem a dnem počítam s celkovou váhou tak 160 Kg, což je skoro max nosnot podlahy na metr ctverecni.
dekuji za rady
Starší reakce
0 17.09.2009 16:32 kreek – Re: hf
Při použití parabol a běžném osazenstvu to nevidím jako problém.
Je a není, to také záleží na plánované osádce.
0 17.09.2009 16:03 kreek – Re: Karolina
Nejedná se zrovna o kvalitní provedení, kryt je z velmi slabého plastu, který se zářivkami hřeje a praská. Jinak osvětlení by mělo být pro tuto litráž dostatečné. Doporučuji tisícovku přihodit a koupit kvalitní nádrž s kvalitním krytem, třeba od EHEIMu.
0 17.09.2009 12:48 Karolina – AKVARIJNÍ KOMPLET DIVERSA 200L
AKVARIJNÍ KOMPLET DIVERSA 200L máte někdo zkušenosti s tímto akváriem?Vyhovuje vám osvětlení tohoto akvária?
Starší reakce
Černá zářivka (resp zářivka s "černým" světlem), je speciální zářivka mající opravdu skleněnou část s černým luminoforem - vyzařuje UV záření. Její použití je tedy specifické - bankovnictví (UV efekt banovek), diskotéky (zářící bílé barvy ve tmě) apod. Její smysl v akvaristice mi uniká - pravděpodobně to tedy nebude tento případ...
Není PUR pěna jako PUR pěna. V akvaristice používaná se správně jmenuje makromolekulární polyuretanová pěna je to vlastně biomolitan.
0 05.09.2009 12:42
hf [54] Nemáte někdo zkušenost s tímhle?
www.akva-exo.cz/…
Nevíte co to znamená:
1. Osvětlení: 2xPL trubice 11 W (1x černá, 1x modro-bílá)
(co to je černá zářivka?)
2. Filtrační komora, ve které je filtrační polyuretanová pěna.
PUR pěna? To se používá na stavbě ne?
Jako 22W světla do 30l by se mi líbilo...
Starší reakce
0 01.09.2009 10:11 Enjoy – Re: Kneiflpe
Tenhle set na malawi malý.
Jinak tenhle set ale v černé barvě mám světlo zatím ok i když bych chtěla víc no uvidíme ale filtr je hrozně hlasitý!Takže já jelikož tohle akva je v obýváku tak plánuju koupi jiného protože tohle se fakt nedá.Jo a ten set nemá krycí sklo takže jsou zářivky přímo na hladinou vody což je pro mě osobně nic moc teda....
Záleží také na tom jak je staré. Já bych do toho za ty peníze nešel.
0 01.09.2009 08:51 Kneiflpe j kryt je dobry i osveleni, toho akvaristu znam 23 let
0 01.09.2009 08:30 JuraS – Re: Kneiflpe
na aukru koupíš funkční akvária s celou výbavou i za levněji...
Otazka zni jakeho krytu a jakeho osvetleni

0 01.09.2009 08:26 Kneiflpe Mám možnost koupit akvarko 130 l včetně krytu a osvetleni, musím si vyměnit jednu boční stěnu (je vyrizla slouzilo jako terarko) je to za 1500 Kč Je to dobrá cena?
Hlavne si dej bacha na delku rampy pro zarivky! At nedopadnes jako ja, mam tam delku skla cca 70cm, celkove misto je tak 80cm a ted babo rad co tam mam sakra dat za zarivky? Nakonec tam pujde ke stavajici 20W (asi specialce od zacatku) 1x T5 24W 830 a 1x T5 24W 840W s delkou 55cm. Akvarko ma pritom na delku 100cm (i kdyzpravda v jedne casti je tak 15cm velky vnitrni filtr).
Ale to je tak trochu OT, jen dalsi rada na co si dej pozor.
Souhlasím, tento kryt se po nějaké době zkroutí a změní barvu. V horším případě se rozloží na několik kusů. Pokud set, dá se tím ušetřit, protože celková cena bývá nižší, než kdyby se koupily jednotlivé komponenty zvlášť. Ale je třeba zvolit značkovou osvědčenou kvalitu.
Jestli chces set, tak doporucuji kvalitu Juwel, Eheim. Je to rozhodne lepsi nez nejaky no-name sety. Ale osobne bych byl take pro zakoupeni jednotlivych casti "na miru" pro tve akvarko.
Taky nedoporucuji sety, jeden mam doma, je asi 5-8 let stary, kvalitni prace co se akvaria a stolku tyce, ale kryt na akvarko je tragedie, ted resim dost kostrbate osvetleni a i kdyz tam dam dostatecne, kvuli male plose skla skrz ktere muze svetlo prochazet budou v akvariu stejne stiny.
0 31.08.2009 22:18 panev Téměř žádný set není dobrý, ať už kupuješ akvárko, kytaru nebo válečky

Navíc většinou nejsou nejlevnější, pokud si dobře vybereš věci (třeba v inzerci, nebo na nějaké burze či aucích) zvlášť ušetříš si jak nervy, tak nějaký peníz.
Já teď bojuju se světlem v setu, které nejde ničím nahradit

Skoro žádný set není dobrý, lepší bude když si koupíš vše zvlášť a odpadnou ti později starosti s nevyhovujícím filtrem a osvětlením

Na Malawi pod 200 litrů ani nekoukej, tohle je pro ně malé.
0 31.08.2009 21:50 Kneiflpe – Je to dobrý set?
Starší reakce
0 16.02.2009 15:36 Miluš – Re: Saal
Ahojky prosimtě cos tam dala za kryt místo toho puvodního?Dík

Starší reakce
0 11.02.2009 15:09 Martin – zářivka 15W 45cm
Ahoj všem,
proč tady někteří píšete jaký je problém sehnat zářivku 15W 45cm délky.
Neříkejte mi že v okolí nemáte žádný obchod s el. materiálem (nemyslím Bau..., Horn..., atd)
Např. na Ostravsku je JANČA - velkoobchod s elektroinstalačním materiálem.
Tam je takový výběr všeho (zářivky, startéry, trafa, atd......)
A to je jeden z mála obchodu!

Take jsem priznivce u ryb mene druhu, vice kusu (pokud to druh umoznuje).
0 11.02.2009 12:26 yanilishka – Re: Madu
K poctu tech ryb - me se to zda taky hrozne moc na 54 l (ale ja jsem naprosty zacazecnik)a navic, treba v atlasu je doporuceni, ze neonka cerna by se mela chovat v hejnu o 10ti kusech a vys. Nadruhou stranu tady mozna vsichni moc pocitame centimetry ryb na litry vody - kdyz jsem se zacinala o akvaristiku zajimat, narazila jsem na knizku Akvarium od P.W.Scotta(parkrat jsem tady narazila na jeho citace, takze asi bude uznavany)a ten v ni pise, ze na 55 l vody je vhodna delka 160 cm sladkovodnich ryb, coz naprosto odporuje vsemu, co jsem se tady na webu docetla. Co takhle koupit mensi pocet ryb (tak aby to vychazelo 1cm delky dospele ryby na 1 l cisteho objemu vody) a pokud to bude fungovat, tak postupne prikoupit. Kdyz se ukaze, ze je akvariu precejenom prerybnene, muzes zkusit rybicky udat tady v inzerci. Ale neonky cerne bych fakt dala aspon po 10 kusech treba na ukor jineho druhu - kamarad jich ma jenom sest a furt se mu strachy krci nekde v koute. Jo a co se rostlinek tyce, jestli dobre pocitam, tak pri jedne 15W zarivce na 54 l vody budes mit osvetleni necelych 0,3 W/l a to jsou nektere z tebou vybranych rostlin na svetlo narocnejsi. Zkus kouknout do atlasu rostlin a vybrat si nejake na svetlo min narocne, treba Douska Hustolista (Egeria Densa) je vdecna rostlinka, ale dost mozna nepatri do biotopu, co chces vytvorit.
0 11.02.2009 11:51 Madu – ještě dotaz
ještě jednou zdravim, pročetla jsem si ty odkazy a ač to není doporučovaný, přece jen bych chtěla to akvárko 60x30x30 - líbí se mi akvarijní set Aquarium set Living World (filtr Fluval 1 Plus, světlo 15W Sun glo, nějaký topítko 50 W) - doufám, že to bude dobrý
no a k dotazu: chtěla bych tam tyto rostlinky: zakruticha šroubovitá, anubis barterův, kryptokoryna wendtova, šípatkovec malokvětý, kabomba vodní - 2 svazky, zakucelka plazivá, hnědovka křídlatá, lilaeopsis novea-zelandiae, kryptokoryna walkerova, šípatkovec červený (inspiraci mám z knížky, takže beru jakoukoliv kritiku či připomínky

, z rybiček: 3 pramičky krásnoploutvé, 1 krunýřovec modrý, 7 neonek černých, 5 fantómů červených, 3 pancéřníčci zelení, 3 Betty - samec plus dvě samice (u rybiček taky beru jakékoliv rady, mě se jich zdá moc, ale v tý knížce to píšou jako ideál k těm rostlinám a k tomu akvárku... hlavně mi jde o ty Betty, pač samečka mám doma

Starší reakce
Souhlasím s tím, že Kristian uvádí nesmysly ohledně teploty barev a jejího vlivu na akvárium, ale problém se sehnáním třípasmové zářivky o délce 45cm mám v ÚL také. A veliký. Nemají ji nikde. Nakonec jsem nakupoval s dalšími na shop.narva.cz (škoda, že něco podobného nemá i osram).
pokud chces prodavam kryt ze setu 60x30 za 500Kč

Kristiane, než tu začnete rozvíjet jakési teorie o "827 pro rostliny, 840 pro barvu ryb a nebo kuchyňské s odstínem skoro 860", zkuste si ještě chvilku na dané téma číst, než začnete radit.

Přesně tak, tak jsem to myslel. Jsou sehnatelný ale v rozumným odstínu jako je barva 827 pro rostliny 840 pro barvu ryb. jsou 15W trubice húře sehnatelné. Odvážim li se tvrdit pokud nejde o glo a speciální trubice, nebo kuchyňské s odstinem skoro 860!, tak jen na objednávku.
Ale když se to vezme z ekonomického hlediska, tak poněkud dražší.
15W 45cm T8, také úplně normální trubice.
mozna by nebylo spatne premyslet o malinko vetsim, uz jen z duvodu osazeni svetel, kdyz vemes akva 60 dlouhy, musej tam byt bud uspoky, nebo specialky trubice. Odhadem nejake 15W. Klasicke truboce bezne sehnatelne (cenove velmi dostupne jaou totiz 18W 60cm dlouhe). Oni to s temy sety maji vyrobci a prodejci velmi dobre spocitane

0 05.02.2009 22:51 Madu – Re: Polux
Já si zas myslela, že menší bude lepší... a navíc jsem v jedné knížce našla "návod" jak vytvořit "biotop" (jestli se to tak dá říct, prostě poměr rostlinek a rybiček - vypsaný druhy a počet) v akvárku 60x30x30 a byly tam i ty Betty - tak proto jsem chtěla to akvárko 60x30

0 05.02.2009 22:43 Polux – Re: Madu
Myslim ze pro zacatek by jsi mela lepsi vetsi akvarko ! No to zalezi na schopnostech ja osbne bych si set nekoupil.Radsi si vyberu veci do akva sam a mam klid.

0 05.02.2009 22:35 Madu – akvarijni set x skladani
Ahoj lidi, chtěla bych začít s akvaristikou, pač mám doma od vánoc jednu Bettu v malým akvárku a je mi jí líto (dárek od rodičů sestře...). No, k věci - načetla jsem nějaké info, chtěla bych akvárko 60x30x30, ale nevím, jestli je pro mě jako začátečnika lepší koupit akvarijní set nebo to radši poskládat nějak sama, tj. koupit zvlášť akvárko, filtr, topení... ten set se mi zdá jako lepší nápad a zas se trochu bojím kvality těchto výrobků - žárovka 15W se mi zdá málo a celkově do těch technickejch věcí moc nevidím... takže se ptám

jsou tyto sety vhodné, doporučili byste mi je nebo jste spíš pro to "skládání"? máte někdo s těmito sety zkušenost(např. akvarijní set neptun aj.)?
Starší reakce
Z této stránky máme taky akva a vše super,je to dobrá volba.Nyní scháníme rohové starší,nevíte o něčem?nemůžu nic sehnat

jenom me tam chybi informace o sirce skla. Jinak to vypada zajimave ten set
Starší reakce
3 10.01.2009 11:22 Romiš – Re: Jrk
...životnost... u zářivky je to počet startů (500startů)...V akva se moc nevyznám, snažím se číst, poznávat, učit se...Ale o tom osvětlení to vím!
Měl byste si i o tom osvětlení osvěžit vědomosti.

U zářivek už dávno nerozhoduje o životnosti jen počet startů. Pravdu máte v tom, že zářivky stárnou = snižuje se jejich svítivost.
Ovšem! Zatím co např. u speciálek od fy. Hagen ("GLOGLO") je deklarována životnost podle typu 4000 - 5000 hodin a pokles svítivosti na konci životnosti až o 50%, u standardních třípásmových ("obyčejných" a pro akvaristiku velmi vhodných) zářivek je to podle typu 12000 až 75000 hodin, přičemž pokles svítivosti na konci životnosti je max. 10%!
EDIT: Ještě doplním, že životnost zdroje je omezena porušením elektrody nebo spotřebou veškerého emitoru.
Přidat reakci
1 ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 41321x