Akvarijní set
No asi radeji se stolkem, pochybuji, ze nabytek z ikei by to vydrzel

Myslis, ze tech 16l je velky rozdil?
Mas krasne akva. Kouknu jeste na juwel. Diky moc
Moc dekuji za rychle komentare

To, ze je co nejvetsi akva lepsi, jsem zjistila uz pri koupi meho prvniho 23l akvarka

Proto chci ted vetsi, ale bohuzel na nejake cca 300l nemame prostor

Tak kolem tech 100l jsem si rikala, ze je adekvatni.. Libi se mi sety, ale docela hodne lidi je hani. Jedine, na ktere jsem cetla dobrou recenzi ke od aquatlantisu. A nakonec, jak pisete, si ho asi tedy sestavim sama
By mě zajímalo, jestli je tu někdo, kdo si o svém akvárku říká, že je dostatečně velké bez ohledu na jeho objem.
Jinak já jsem šel do Diversy a spokojenost, ale do setu včetně skříňky a hliníkového osvětlovacího krytu bez ostatního vybavení, takže asi jiný případ než Diversa, o které přemýšlíš.
Určitě bych se ale nebál sestavení z komponent...rady tu určitě seženeš.

No, taky se ti začnou kytky pořádně rozrůstat a pak začneš mít pocit, že to akvárko je proklatě malé a kytky se do něho fakt nevejdou
A je to stejné akvárko, které při založení a osázení vypadalo prázdné.
Tak tak, za chvíli si člověk na tu velikost zvykne a potom začne přemýšlet jestli neměl pořídit větší nádrž
Určitě bych taky doporučil sestavit si to sám. Zpočátku se to může zdát těžké ale jakmile do toho člověk zabředne tak zjistí že to není tak náročné. Tady je navíc spousta lidí co jsou schopni a ochotni poradit

V obou případech jsou poddimenzované filtry. Světlo taky podle mě nic moc. Ale rozhodl bych se pro ten větší, pokud si to tedy nechceš sestavit podle sebe. Chceš to koupit i se stolkem?
Vždycky je nejlepší co největší. I přesto ti časem začne připadat malé

Jinak není nic těžkého na výběru filtru a osvětlení

S tím tady hodně lidí poradí.
Ahoj, prosim o radu. Chci si poridit nove akvarium (set) cca kolem 100l. Rozhoduji se mezi Diversou 112l a Aquatlantis Advance 80 (96l). Ktere je lepsi? Nebo jake jine byste mi doporucili? Sestavovat sama si ho nechci, vubec tomu nerozumim.. Diky moc
Doufam, ze pisu do spravneho fora, jsem cerstve zaregistrovana
Máte někdo zkušenost s těmi nanoakvárii Blau s oblými předními rohy? Nedávno tu někdo psal, že se mu brzy rozlepily spoje... to není moc povzbudivé, ale třeba to byla výjimka?
Osvětlení a filtr mám své, jde mi hlavně o nádržku.
Je to každého volba, obojí má své výhody a nevýhody. Já mám celé akva černé včetně písku a kamenů, zeleň rostlin a barvy ryb pak lépe vyniknou. Kryt drží světlo "uvnitř" a při pohledu na akvárium mě nic neoslňuje, dovnitř mi nic nepadá. Nevýhodou je přehřívání v létě a potřeba neustále stříhat rostliny - držet je zcela pod vodou a pokud nejste manuálně zruční, tak to vyjde poměrně draho (cena krytu).
Se svým 30 cm vysokým akvárkem vím moc dobře, jak to s vyššími rostlinami chodí. Kdybych neprotrhával, drží mi kryt jenom na kytkách.

Osobně volím kryt kvůli vzhledu - více se mi to líbí, plus z toho neprosvítá přímé světlo (při mírném pohledu zespoda, třeba když sedím v křesle a dívám se na akvárium). Z praktického hlediska bych ale těžko hledal argumenty. Možná to, že z akvária nikdo nevylézá, nic do něj nepadá, má nižší odpar vody (resp. vyšší, ale kondenzovaná voda se vrací zpět).
Můžeme zkusit dát dohromady všechna pro a proti.
EDIT: Když jsem viděl pár fotografií po tom, co do akvárka spadla kočka, přidávám další argument pro zakrytování.

Ona je otázka, jestli je výhodné mít akvárium zakryté.
Ze začátku jsem byl nadšený tím, že se dnes dají koupit hezky vypadající kryty na akvárium, o čemž bych si před téměř 35 roky mohl nechat leda tak zdát ...
Ale po nějaké době jsem přišel na to, že ten hezký kryt s osvětlením má taky nevýhody:
- v létě se akvárko s krytem víc přehřívá než akvárko bez krytu
- rostliny, které vyrůstají z akvárka ven, se spálí na zářivce (nebo na jiném svítidle).
Takže 3 roky po mém návratu k akvaristice budu měnit kryt za zavěšené osvětlení

Ono taky záleží, jestli to člověk chce mít s víkem nebo bez něj (a taky na tom, jak moc je šikovný). Když chci víko (a třeba i podstavec), pak se zpravidla vyplatí vzít set, byť se třeba filtrace a osvětlení můžou vykopat z domu. Třeba tady ale někdo ví o levném výrobci akvarijních poklopů.
Zdravím.Jen přidám svůj názor ke koupi setu.Měl jsem dva cube 30 a 60.Podle mne je lepší si koupit jen akvárium(třeba od dennerle,myslím že ty jsou celkem dobře zhotoveny) a zbytek techniky bych dokoupil zvlášť.Podle mne ty sety jsou vybaveny tak na hraně výkonosti.Když pak jsou k vidění krásný zarostlý nano akvária,tak je potřeba si všimnout co za za vybavení je k tomu potřeba.Z 90% jsem neviděl,že by majitel takové nádrže používal to co se prodává v setu.Já jsem nakonec,obmněnil vše a zůstala jen orig. nadrž.Záleží na tom co člověk od akvária očekává a kam to chce směřovat.Já osobně,by jsem si set už nekoupil.

Ten Chihiros bude na 60 litrů silný až moc, ale od toho má stmívač. Náročným rostlinám stačí výkon tak 1 W/l, pokud se bavíme o zářivkách typu T8. Ty mají účinnost cca 80 lm/W a svítí do všech stran (i nahoru, kde je část světla pohlcována krytem, v lepším případě odrážena dolů).
Chihirosy mají přibližně 160 lm/W a svítí rovnou dolů.
EDIT: Samozřejmě záleží i na hloubce akvária, ovšem tu jsem zde vynechal, domnívám se, že při hloubce nějakých 30 čísel (60litrové akvárium) není moc co řešit.
A na také akvárium by stačilo toto svetlo Chihiros LED A501 33W 50-70cm + stmievač? Aj na pestovanie rastlin, napríklad aj takej "cuba"?

Jestli to je tvoje první akvárium, tak si kup raději obdélník a aspoň 60l. Budeš to mít jednodušší s provozem a výběrem ryb.
Dle mé zkušenosti světlo pro středně náročné kytky proč ne. Filtr je úplně na nič -
cirkulace vody nefunguje pro dané rozměry skoro vůbec, proud je cca ve 30% zbytek kytek to živinami zásobovat nebude. A mě se teda docela rychle rozlepily spoje u dna (možná vadný kus).
Na pěstování náročnějších rostlin budeš potřebovat nejen odpovídající osvětlení, ale neobejdeš se ani bez pořádnýho živení, tedy včetně umělýho dodávání CO2. Osobně bych ti doporučil, jsi-li začátečník, aby jsi se směrem s "náročnýma" rostlinama nevydával, ten objem realizoval jako krevetárieum, tedy třeba.

Jako karanténa, proč ne?

Starší reakce
aha, tak to som blbo pozerala, pardon. Idem to bližšie preskúmať. Ďakujem.

Však to co jsem dala odkaz jsou LED. Ale já osobně bych zrovna do tohoto nešla.
Jinak dá se určitě i takhle malé vyrobit na míru, třeba tady
www.akva-tera.cz/…
a místo trubic se tam dá nacvaknout LED těleso... ale cenově už to samozřejmě bude úplně nekde jinde.
Mala som na mysli kryt s LED osvetlením, taký som nenašla.

A krycie sklo mi nepomôže. Potrebujem kryt na celý vrch akvária.

Čo sa funkčnosti týka, najlepšiu skúsenosť mám s krytom na mojom Juwel Lido 120
www.amazon.fr/…
len na malé akváriá taký štýl krytov nerobia...

A ja som technický antitalent, takže sama si ho nevyrobím.
Jen chci upozornit na to, aby při tom položení osvětlovacího tělesa na krycí sklo nedocházelo k přehřívání osvětlení, což u LED osvětlení zkracuje jeho životnost. Spíše to osvětlení ještě podložit, aby neleželo přímo na skle a případnou mezeru vepředu zadělat. Vzadu to nechat otevřené, ať to větrá. Jinak tak, jak píšeš

Kryt se najít dá, ale je fakt že jsou o dost hnusnější než na těch setech

a světlo v nich asi taky bude míň kvalitní.
www.heureka.cz/…
Nevím jestli potřebuješ vysloveně kryt jakože aby světlo neylo vidět, ale pokud jde jen o to aby bylo akvárko přikryté, tak je ještě možnost si tam dát samostatné světlo, a krycí sklo. To sklo by se dalo dát buď na úchytky
www.google.cz/… nebo pokud by se akvárko lepilo tak se tam rovnou můžou vlepit i vzpěry.
Od firmy Aquatlantis mám samostatné světlo a ok, filtry porovnat nedokážu ale v těchhle malých setech bývají spíš jen honiče vody.
Ten set od Aquatlantis má ale velkou výhodu v tom, že je prostě větší - i těch 10cm navíc na délku a 5cm na výšku je u takhle malého akvárka hrozně znát.
K jakému účelu akvárko chceš?
Případně si můžeš akva nechat slepit a kryt dokoupit zvlášť. Musela by sis samozřejmě nejdřív vybrat kryt a podle jeho rozměrů slepit akva, ale mohla by sis nechat udělat i vyšší.
YAhojte, potrebujem radu.Zvažujem akvárium, ale som limitovaná miestom.hĺbka môže byť max.26cm a akvárium musí mať kryt. Zatiaľ zodpovedajú kritériám Aquatlantis Atlantis 50 a Juwel ViO 40. Viete mi poradiť ktoré, prípadne prečo? Alebo nejakú inú variantu? Kryt si sama vyhotoviť neviem...
Starší reakce
Nevím, jak Diversa, ale Aquatlantis to lepí, páč to nešlo sundat ani nový... Vzal bych to opatrně kolem dokola menším lámacím nožem. Případně silou, pokud už se s krytem nepočítá, povolí spíš plast než sklo...
Bude tam zřejmě hrát roli čas a tedy bych si tipnul, že to co drží je vodní kámen a proto bych zkusil zajet nožem pod okraj, zvláště z vnitřní strany a snažil se tak ten támeček uvolnit. Popř. můžeš použít hadr namočenej v kyselině citrónový a tímto ten rámeček otírat, zvláštěpak tam kde se dotýká skla.
Ahoj,
dostal jsem akvarijní set Diversa 54l s nefunkčním světlem, chtěl bych tam dát LED chirios a provozovat akvárium otevřené. Nemáte někdo zkušenost se sundáváním horního krytu i s tím rámečkem? Přiměřenou silou i to nejde a pořádně zabrat se bojím, abych to nějak nerozbil....
Dík

Pozor, já jsem tě od toho světla neodrazoval, jen jsem tě upozornil na možné problémy, které se mohou vyskytnout. A series je z těch světel určitě nejlepší. Navíc sis zvolil variantu 60-80, takže to světlo budeš moct použít potom na větší akvárium, až se ti tohle bude zdát malé. A věř, že to bude brzy.

Taky se přimlouvám za výkonovou rezervu plus stmívač. Mít možnost snadno regulovat intenzitu osvětlení je velmi důležité. Obrovský pokrok proti časům ne tak dávným!
A dodám k tomu jako nesytič CO2: Jak se akvárium stabilizuje, řasy obvykle zlobí míň. Pak si troufneš na trochu náročnější kytku, protože se Ti zalíbí, a bude se Ti ještě náramně hodit, že můžeš na svícení trošku přidat.
Taky jsem pro Chihiros, mám na dvou aq a spokojenost. Na každém aq mám nastavenou jinou intenzitu světla podle potřeby. Teď chceš sice nenáročné rostliny, ale co časem až tě to pohltí

jestli chceš vidět, jak to svítí, koukni na moje low-tech akvo
rybicky.net/nadrze/25695-barevne-blues, neřekla bych, že je to moc. Pravda, jsem asi na polovině intenzity, mám to ztlumený

. Říkám, za mně absolutní spokojenost
Nejdrive jsem ho mel vybrany ale po radě ze na nenarocne rostliny je to moc i kdyz to ma regulator. Si teda vyberu lfl-cl plus stmivac.
Nejak jsem nepochopila, proc nejdes do toho Chihiros LED A-series
www.rostlinna-akvaria.cz/… , ktere uz je vybavene stmivacem. Ja ho mam a jsem s nim moc spokojena.
Jaké teda zvolit lepší Z series nebo raději LFL-CL-600 díky možnosti připojení stmívače ?
Ten stmívač jsem psal, že bude potřebovat u toho a series
www.rostlinna-akvaria.cz/…
A ano máš pravdu, u z series nejde použít stmívač, naopak u Lfl už použít jde.

Chumlik napsal: A na světlo z series teda nepujde žádný regulátor ? Mám dojem že jsem to četl zrovna tam, v dotazech a odpovědích k produktu. Tak tam trochu zabrowzdej.
0 13.09.2017 21:00 Chumlik –
Re: Maq Vím že větší pro začátečníka lepší ale omezuje mě prostor 60cm . Proto i ten externí filtr abych si akva užil s minimálním vnitřním vybavením. A na světlo z series teda nepujde žádný regulátor ?
Ahoj,
koukni do mé prezentace Krevetín, všechno šlape jak má. Je to rozměrově prakticky stejné, techniku tam mám vypsanou. Filtr JBL e401, můžu doporučit, absolutně tichý, vůbec o něm nevím. Vše ze Sklorexu a
Když chceš externí filtr, tak asi zas tak nešetříš.
I pro začátečníka je větší akvárium lepší než menší, ve větším množství vody se spíš "rozpustí" chyby, které nepochybně uděláš.
afc1886: Nejsou zrovna zetka nějak omezená, že stmívač k nim nejde?
Děkuji, světlo z series se mi líbí. A co filtr tetra ex 600 je to dobrá volba? akvarium budu mít v ložnici tak kvůli hlučnosti. Našel jsem i tento
www.rostlinna-akvaria.cz/….
A to hlavní nákup samotného akvária na sklorex-akvarium.cz?
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 45 46
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 41636x