Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
Pláž pro pancéřníčky? Copak to je? Pancéřníčky bych také chtěla...
JJ už jsem si to zadala
Díky.
Nejraději bych ale stejně toho trpasličího - viděla jsem je naživo a z pancéřníčků se mi líbili nejvíc...
Nebo jsem přemýšlela i nad hejnem otíků - nemáte někdo zkušenost, jak případně zvládají sbírat krmení ze dna? V akváriu je nachystaná "pláž" pro pancéřníčky a je škoda ji nechat jenom šnekům...
0 01.02.2017 12:08 Evlyn – Gavúnci
Tak si jdu nakonec taky pro radu...
Akvárium 120x40x45, venkovní filtrace, rostlinné bez C02.
Teď jsou v něm gavúnci diamantoví (Melanotaenia praecox) v počtu 10 kusů.
Co k nim?
Původně plánovaná sestava bylo jedno velké hejno teter červenohlavých a na dno hejno pancéřníčků trpasličích. Tetry škrtám (gavúnci mě nadchli a chtěla bych akvárium postavit na nich). Mám ale trochu obavu z kombinace gavúnků a tak malých pancéřníčků - nemáte někdo zkušenost? Popř. tip na pancéřníčky do max velikosti v dospělosti 5cm?
Díky.
Starší reakce
Já bych hrozně chtěl takhle velkou nádrž narvanou právě Galaxkama. Maximální hejno co by bylo možný a jenom Galaxky, nic jinýho do prostoru. K tomu krevetky, pancéřníčky/otíky a lorikárie...
Starší reakce
0 21.01.2017 16:09 ercan [38] Ahojte!
Chci vyměnit osádku mého akva. Viz moje prezentace
rybicky.net/nadrze/25303 . Původní osazenstvo jsem již daroval. Nechal jsem tam jen Pancéřníčka skvrnitého.
Chci si tam pořídit Dánio perlové a Kardinálka vietnamská.
Můžete mě doporučit ještě nějaké rybky hodící se k těmto rybkám?
Předem moc děkuji.
Starší reakce
0 18.01.2017 13:51 Morti – počet rybek
Zdravím, mohu se zeptat, kolik rybek mohu dát do akvária velkého 100x50x38cm (výška vody zatím 35cm)?
Zvažuju začít s kombinací Garra ruffa, pancéřníček skvrnitý-Corydoras paleatus nebo p. trpasličí-C. hastatus a Danio pruhované-Danio rerio (už mám 5 ks)? Nevadí velikostí rozdíl? Ostatní nároky dle tohoto webu by měly tyto druhy mít stejné. V akváriu je ještě měchýřovka Ampularia australis. Co byste k nim ještě doporučili (teplota do 19-20°C)? (Nějaké druhy vhodné pro začátečníka..) Děkuji za typy.
Starší reakce
Aj karamba...Chudák rybička. Připadám si teď jako vrahoun ryb.
Obávám se, že nemáme komu ji dát... Ale holt to zkusíme nějak vyřešit, rozhodně ji nechci trápit. A nebude to pro ni ještě větší štres - pořád ji někam vekslovat?
Jojo, za to naše dno už jsem tu sekec dostala.
To budeme muset teda nějak pořešit, i když to bude pakárna. V akvaristice nám bylo doporučeno. Nechápu proč, když je tak nevhodné, chápu, že chtějí prodat, ale však my bychom si koupili i jiné, vhodnější, takže o výdělek by nepřišli...Chjo.
To dno je podstatně větší průšvih. doporučuji vyměnit. Černobílá drť je nevhodná svou velikostí, ostrými hranami a chemickým složením.
Špatně se odkaluje a může způsobit zahnívání dna. Jeho ostré hrany můžou poškodit hlavně ryby dna. Bílé kamínky jsou krystalický vápenec a při velkém množství v akváriu bude způsobovat větší tvrdost a z tím i zvyšující se pH. Při používání CO2 se tento problém ještě zvětšuje.
Ne, skaláru někomu darovat.
0 24.11.2016 20:01 Clamera Ještě jednou zdravím. Máme pár týdnů založené akvárium a momentálně dolaďujeme rybí osazenstvo...Přiznám se rovnou - jsme začátečníci (nebudu-li počítat své pošetilé pokusy o založení akvárka cca ve 13 letech a chov nádherných bojovnic v malých akváriích čistě pro potěchu oka), takže s nějakým tím rýpnutím počítám, stoprocentně se dopouštíme x typických začátečnických chyb, takže si sypu popel na hlavu předem.
Naše současné osazenstvo v 200l akváriu (čistý objem odhaduju tak na 180l) je následující: 6x Black Molly, 6x krunýřovec jednopruhý, 6x plata skvrnitá, 8x tetra krvavá a ode dneška 1 skalára amazonská (Pterophyllum scalare). A nyní k dotazu - jak jsem se dočetla, skalára je hejnovitá rybička a je mi teď trochu líto, že jsme si koupili jen jednu...mám brouka v hlavě, jestli k ní raději nekoupit ještě jednu do páru. Na víc si netroufáme, už tak mám zlý pocit, že máme v 200 l rybek až dost...Myslíte si, že by se tam za stávající situace ještě jedna skalára vešla? Nebo to zmákne i jako solitér?
Starší reakce
JJ díky. Plánuji přidat sice až později, ale stejně se nám víc libí ty kakadu.
0 07.11.2016 16:25 holecmi5 – Rybky
Zdravím,
založil jsem akva viz moje prezentace, 100x50x50 - 250l, čistý objem cca 200l. Přemýšlím o osazenstvu. Chtěl bych tam nějaké hejnovky (nejsem si jistej jestli zvolit dvě hejna nebo jen jedno), rybky na dno a nějaké barevné cichlidky, moje představa je asi taková:
neonka červená: 20-30 ks
tetra královská: 10 ks
panceříček skvrnitý: 10 ks
cichlidka ramirezova: 3ks
cichlidka kakadu: 3 ks
Co na to říkáte? Šla by takováto kombinace? Nebo vás napadá ještě něco jiného k těm neonkám jako hejnovka nebo dát jenom neonky? Vrtaly mi hlavou i skaláry, ale to by pak už nešli ty cichlidky. Chtěl bych to mít všechno jih ameriky. Pokud by vás napadla nějaká zajímavá barevná či tvarově zajímavá rybka např místo těch teter tak sem s nimi prosím.
Děkuji za rady
Když cichlidky tak spíš ty kakadu, na ramky je to stále čerstvý akvo.
Cichlidky by měly být OK, skaláry určitě ne.
Prosím o radu, mám akva 83x43x50, plavě v něm 8 panďáků a 27 neonek. Zvažuji ještě nákup jednoho páru bud ramirézek, kakadu nebo skalár. Myslíte, že to nebude už moc?
Díky za rady.
Starší reakce
Děkuji, děkuji. Něco si o tom ještě nastudujem a promyslíme to.
Krunýřovců je asi 1000 druhů, nejdříve je potřeba vybrat druh a až pak řešit počty. Souhlasím, nedoporučuju Krunýřovce síťovaného, ale ani obyčejného ancitruse (někdy ničí rostliny).
Za mě můžu doporučit tohoto:
rybicky.net/atlasryb/panak_sp_L204
Jen 1 (občas se mezi sebou perou).Potřebuje kořen, neničí rostliny, bývá vidět i přes den a má zajímavé zbarvení.
Nebo třeba skupinu (aspoň 10ks) otíků:
rybicky.net/atlasryb/krunyrovec_jednopruhy
Potřebují kvalitní péči, ale žerou řasy a jsou naprosto mírumilovní.
0 31.10.2016 17:46 Clamera – Kolik krunýřovců do 200l akvária?
Zdravím. Zakládáme si nové akvárium - jeho objem je 200l, čistý objem vody bude o něco nižší. Chtěli bychom si do akvárka pořídit i krunýřovce...Poradí někdo kolik krunýřovců by bylo optimální nasadit? Někde jsem vyčetla 2 samice + jeden samec, ale nemám zatím zkušenost...Nechceme krunýřovce síťované, kteří prý dorůstají až do 50 cm, ale nějaký menší druh...
Pokud byl filtr zaběhlý a akva jsi předělal před měsícem, evidentně problém nebyl. Já jsem zajeté akva (se substrátem) posílal přes celé Státy, trvalo to 3 týdny, a filtrační média zatím byly v igelitovém pytlíku a bakterie to taky přežily.
Ale k rybám. Dania a mečovky bych nedával, nehodí se k té jižní Americe co tam máš. Jak bylo řečeno, Dania jsou moc aktivní. A mečovky moc žerou. A serou ;) Dalších teter si tam dej kolik chceš. Ty skaláry vyprodukují tak 3/4 všeho odpadu. Takže ten zbytek se na zátěži skoro nepodílí.
Až ti ty skaláry dorostou, nejspíš se budeš muset půlky zbavit. Ale viděl jsem 250L s osmi skaláry a byly (byli?) v pohodě.
Já bych u těch počtů ryb zůstal. Spíš bych doufal, že se rychle chytí rostliny, anebo dokoupil nějaké rychle rostoucí (viz zdejší atlas). Na můj vkus - a snad i s ohledem na biologickou funkčnost - tam té zeleně je trochu málo.
Ještě poznámka ke zmiňovaným dániím: Tyhle čilé rybky by podle mého vkusu rušily skaláry.
0 30.10.2016 13:06 Honda Díky za názor. Tenhle stav je cca měsíc. Bez toho proprání to opravdu nešlo, akvárium bylo celé zelené, nebylo dovnitř skoro vidět. Myslím, že i tak tam bakterií zbylo spoustu.
Mečovky tedy pořizovat nebudu. Ty ostatní počty ryb by odpovídaly?
Proprané dno, nové rostliny... to je víceméně nové akvárium. Ale budiž...
Omezím se na předmět Vašeho dotazu, tedy ryby: Ta kombinace je velmi podařená tak jak ji máte. Další druhy bych už nepřidával. Možná by ti pancéřníčci byli raději v osmi než ve čtyřech.
Mečovka se mně do téhle sestavy vyloženě nelíbí.
0 30.10.2016 12:25 Honda Proč předčasně? To akvárium bylo v provozu několik let, jenom se o ně posledních pár měsíců nikdo nestaral, kupoval jsem ho funkční, ale zarostlé řasami. Dovezl jsem i část vodní náplně, co tam byla, filtry jsou zaběhnuté, šterk jsem jenom propral, maximum toho zůstalo původního...
Honda napsal: Rád bych, aby to vypadalo pěkně nebolo to přeplácané a hlavně bez zadělání si na problémy.
Tak na problémy pravděpodobně už zaděláno máte, protože z Vašeho popisu se zdá, že jste ryby vpustil do akvária předčasně. Opravdu by to chtělo tu prezentaci.
0 30.10.2016 10:41 Honda – skaláry a neonky
Pořídil jsem starší fungující, ale zanedbané přerybněné akvárium, rostliny pouze umělé. Objem 240l, reálně vody přes 200l, výška 60cm. Vyčistil jsem ho, umělá kvítka vyhodil, přerostlé rybí osazenstvo jsem daroval akvaristovi a začal s něčím menším. Doplnil rostliny, zatím vypadá, že se rybám daří dobře, rostlinkám to bude asi ještě chvíli trvat. Mám tam 4 skaláry (dva různé páry), 17 neonek, 7 teter červenohlavých a 4 pancéřníčky. Rád bych počet trochu rozšířil (další skaláry určitě ne) a rád bych to tu zkonzultoval. Vím, že je tu požadována prezentace, to časem třeba taky přijde, zatím tu povětšinou jen čtu. Fotografii můžu případně přidat. Rád bych něco k oživení hladiny a větší hejno, tj. představa je 10 - 15 danio pruhované, cca 15 neonek, 8 teter červenohlavých. Má cenu přidávat ještě nějakého pancéřníčka či případně další druh (třeba mečovky)? Rád bych, aby to vypadalo pěkně nebolo to přeplácané a hlavně bez zadělání si na problémy. Skaláry jsem dal zároveň s neonkami, takže problém není, spíš se ty páry trochu prohání mezi sebou. Možná by měly být jen dvě.
Starší reakce
Tak ani napodruhé
, hapancistrus, nic si z toho nedělejte, příště to třeba vyjde.
Spíše se vrátím ke skalárům.Pokud jsem pochopil, budete mít dvě barevné varianty, ze kterých se teprve budou skládat následně páry. Odvozenou úvahou, teda předpokládám,že chcete odchovávat.Pokud se pár sestaví v dané barevné variantě,což je sice možné, ale spíše nepravděpodobné, nic proti. V druhém případě je to již horší, nebot ve výsledku odchovu nedocílíte typově shodnou barvu, ani jedné vámi chovaných variant.Píši ve zcela zjednodušené formě vysvětlení, ve vztahu ke genetice a kříření jednotlivých forem.
Doporučoval bych volbu pouze jedné barevné varianty.
Pokud je má úvaha o odchovu mylná,považujte můj podnět za bezpředmětný
Tak samozdrejmne vim ze i kytky musim vybirat podle jejich potreb a podminek. A tim videt a ukazat si na ni jsem myslela to ze si nebudu brat nejakou okousanou olamanou ale vezmu si (ukazu si) radsi na tu druhou ktera je v pohode.
A co se tyce dna tak radsi hapancistrus, a nejakeho ancika
Špatně jsem to napsala, zabehle uz bude ale jeste neni hotove
vytiraci jeskyne pro hyoancutrusy prijdou pristi ryden a kytek je tam zatim malo.
Doma mam 2 skalary a kvuli nim jsme koupily vetsi akva 110Dx45Sx50V a mam objednany dalsi 4. Filtr je 30cm a je na 500l akva mi mame jen 250l..
Ahoj, ukazovat na kytky ktery vidis a libi se ti nemiri nikam, chce si to rozvazit, ktery se hodi k podminkam akva a je sance k tomu, ze preziji a dal se budou vyvijet. I tak nektery pujdou do nebe.
... i kdyz nemusi, zalezi na stesti v otazce zacatecnika ....
I ty skalary by to zvladly v poctu 6ti v tom tvym akvu, ale pak by to asi muselo byt jednodruhovy (vyjma obyvatel dna) .... ancitrusi, pancernicci, nevim co je hypancitrus, ale pokud je to dalsi obyvatel dna, tak bych ho tam urcite netahal ... ti 2 kropenaci a ancici jsou dost ...
V prvnim prispevku pises "Akva je už zaběhlé" a ted zase, ze ne. V nem se taky ptas co bys mela kopupit a ted pises zes musela koupit vic skalar. To uz ty ryby teda mas?
Ja si myslim, ze tam chces das moc velkych ryb, spolu s rybama co v nem budou bud vypadat blbe nebo se jim tam nebude libit. Navic mas na to vsechno dost prtavy filtr.
Fungovat to klidne bude, ale budes s tim mit zbytecne moc prace.
Zajete jeste neni, neni vse hotove. Pristi tyden teprve prijdou vytiraci jeskyne a postupne dokupujeme kytky. To jsem tam psala. Kmen umelohmotny neni!
Skalar jsem musela vzit vic aby si udelali par, zbyle pujdou do sveta
6 skalar se ti do 250L nevejde. Ja mel 2 ve 200L a kdyz se trely, nebylo misto na ostatni ryby. Navic tam nemas zadny kytky, zadny deleni prostoru. To same bude problem s prisavniky; se nemaj kam schovat, co zrat (ten klacek vypada umelohmotne). Ty tetry budou na bilem pisku a modrem pozadi vypadat vyblite a obecne se jim to moc libit nebude.
Celkove to akva zajete nevypada.
0 25.10.2016 19:43 Deniii – Nove akva
Zdravim, chci se zeptat na osazenstvo 250l. Akva je už zaběhlé, zatim mám jen vymyšleno co do něj a chtěla bych vedět názor skušenějších ->>
10x fantom černý
5x ancitrus
2x pancéřníček kropenatý
2x skalara koi
4x hypancitrus
4x skalara modrá
10x neonka červená
Půjde to k sobě popřípadně nějakě spoluplavce navíc?
Co se týče kytek stále jich tam je málo :( to vím. Nemohu sehnat žádné pořádné.
Starší reakce
Pestřence a Rajovec.
Jeden Afrika druhý Asie.
Oba nejsou náročný .ale nejsem si jista jake by bylo soužití. Vzhledem k tomu že pestřence má radši teplejší vodu 24 až 28°C
Rajovec 15 až 25°C..
Tudíž to same plati i pro male cichlidky k rajovci , to také ne..
Male cichlidky mají taky radsi tepleji. .
Vzhledem k tomu , že pestřenc patří taky mezi cichlidy tak bych ho společně s malejma cichlidkama taky nedavala. Budou se zbytečně navzájem stresovat.. protože by měli stejný vodni sloupec. .
Takže ti navrhuji toto.
Bud se zaměř na rajovce jako hlavni a podle teploty vody k němu najdi vhodné další ryby.
Nebo jako hlavni pestřenc a k němu nějaké hejno.
Co se tyče Betty a Pestřenc. .. Já bych to nedělala. .
To si ma veľmi nepotešila
Celkom som ale nepochopila tie rajovce, mohli by byt s tými cichlidkami ak by som vynechala pestrence?
Alebo ak by som chcela pestrence mohli by s nimi byt rajovce?
A aký máš názor na kombináciu pestrenec x betta? (je to iba otázka)
Ďakujem
Pokud tam chceš par skalar , tak ostatních cihlidek tam je už moc.
Na dno panciky, nějaký velky hejno do prostoru a dost.
Druha varianta jsou dva druhy malých cihlidek apistogrami a ramirezky plus velké hejno do prostoru nějakých pohodových rybek...
Pokud bys chtěla pestřence tak jiné malé cichlidky k nim ne. ..
To samé když by tam měli byt rajovci.
Celkově ale jak je seznam ryb psány , tak dohromady do jednoho akva rozhodne nedávat.
Trochu si s tim pohrát a rozdělit a promyslet co z toho by bylo top
Můžu z vlastní zkušenosti potvrdit, bojovnice jsou mrchy a nikdy nevíš, co za magora si přineseš. Do společenského bych je rozhodně nedával...
Ramirezku bych za bojovnici nikdy nevymenil, bojovnice jsou mrchy, ramirezky krasny hodny rybicky
0 21.10.2016 13:39 Sju4321 –
Re: Maq Ak by som vynechala ramirezku a pridala bojovnicu? šlo by to? bojovnica sa dole nezdržiava mohloby to fungovať či?
Trošku bych ubral na těch cichlidkách. Všechny mají podobné a dost vyhraněné nároky na prostor - ryby žijící u dna a tvořící teritoria. Budou si překážet a nemusí to dělat dobrotu.
Dá se tomu částečně pomoct pokud je akvárium opravdu dobře zarostlé a plné úkrytů. Hodně rostlin je nutných i proto, že cichlidky jsou citlivé na dusík ve vodě - rostliny ho odčerpají.
Naopak bych si tam dokázal představit navíc hejno teter, nějaký druh který se zdržuje dále ode dna.
0 21.10.2016 10:58 Sju4321 – Akvarko 250L
Čaute všetci,
chcela by som Vás poprosiť o radu. Vybrala som si pár rybičiek, ktoré by som si chcela kúpiť do akvária(250 L). Akvárium ešte nie je zriadené, ale chcela by som ho mať posiate rastlinkami(tie už mám vybraté- je ich asi 35-40). Ako som sa už dočítala najprv nechám akva aby sa rozbehlo bez rybičiek ale chcela by som vašu radu už teraz.
Takže k rybkám:
2x Pelvicachromis pulcher (samec,samica)
4x Apistogramma cacatuoides (1 samec, 3 samice)
2x Pterophyllum scalar(samec + samica)
2x Mikrogeophangus ramirezi (samec + samica)
3x Macropodus opercularis (samec + 2 samice)
8x Corydoras paleatus
je to už dosť alebo by som tam mohla šupnúť ešte neonky červené?(ak áno koľko?)
veľmi sa mi páči aj bojovnica ale táto by ais mala s vyššie uvedeným obyvateľstvom problémy že?
ak by bolo ešte miesto tak by ste mi mohli odporučiť nejakú rybku na riasy
Ďakujem,
Sju
Tak k tvému dotazu:
Bojovnice (ano), určitě 3 + 1 dát můžeš, rozhodně bych ale nedávala 2 samce do společného akvária. To si netroufnu ani já do svého 700litrového
, nejspíš by to neskončilo dobře.
Skaláry (ne): s bojovnocemi by to asi nedělalo dobrotu, navíc by ti požraly ty neonky - radši bych dala nějaké hejno teter nebo razbor
Neonky modré(ne): jak píšu, nebezpečé ze strany skalárů, já ze své zkušenosti musím říct, že menší kousky mi v akvu likvidovala i samice betty. Když neonky, tak nejlépe červené, jsou přece jen větší. A pořádné hejno, 10 je málo, tak aspoň 20 ks.
Pancéřníčci (ano): nedávala bych ty nejmenší, ale třeba pandy nebo oranžovoskvrnné, štěrbáky apod.
Ancistrus (ne): jsou to opravdu velcí bordeláři a navíc ožírají rostliny. Místo nich bych doporučila hejno (aspoň 10 kusů) Krunýřovce jednopruhého (Otocinclus affinis)
To je tedy jen můj názor, záleží na tobě
Skalárům je vhodné poskytnout výšku vodního sloupce alespoň 50cm, kdyždáš dno, budeš cca na 45cm, zvážil bych to. Neonek modrých můžeš dát klidně 20-30ks a pancéřníčků 15ks bych se taky vůbec nebál. Ancistrus vhodný je, pravdou je, že to je čuník a řasy konzumuje pouze jako mladík, jak odroste, tak si rád pochutná na rostlinách. Pokud by jsi chtěl na řasu, tak nějaký otocinclus, nebo z plžů třeba nertina, ta je na ně kombajn. K bojovnicím se ti určitě vyjádří někdo jiný, osobně bych je tam nedával a udělal spíše samečkovi samostatné akvárko. Ještě by jsi mohl třeba doplnit měděnky, nebo jím podobné tetry.
0 19.10.2016 08:46 majky255 – 200l Akva
Ahojte, prišiel som sem po radu, aké rybky by sa mi hodili najviac do 200 litrového akvária.
Mám nejakú predstavu, ale chcel by som ju konfrontovať s vami.
Akva bude 100(dĺžka)x50(výška)x40(šírka). Akvárium bude bohate posiate rastlinami, tiež úkrytmi a pod.
Ryby:
Bojovnica(Betta) - je to moja najobľúbenejšia ryba, ale chcem sa opýtať, či môže byť v 200 l akva. Niekde som čítal, že vo väčších nádržiach môžu byť aj 2 samce,pravda? Chcel by som tak 1ks samec, 4 ks samička
Skalár - nebudú problémy s bojovnicou?.... 4 ks
Neonka modrá - 10 ks
Pancierniček - ešte neviem presne ktorý.... 8 ks
Ancitrus - je vhodný? čítal som, že je to riadny neporiadnik...
Aké rybky by sa ešte k takejto skladbe hodili? Resp čoby som mal zvážiť a nekupovať?
Ďakujem,
Majky
Starší reakce
Diky za rady. Krmeni tam trochu dam.
Pandy klidne s n. cervenou. Mel jsem to tak leta. Na teplotu si nikdy nestezovaly a dokonce se regulerne mnozily. Vetsinou tak 26C. Kdyz jsem mel Altum, byly i v nejakych 30C. Nevim, kde lidi vzali, ze pandy chteji nizsi teplotu.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 61 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68115x