Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
Dobrý, ale místo mřenek bych nasadila spíše pancéřníčky než krunýřovce
Klidně můžeš dát i více hejnovitých ryb.
Při délce 100cm a objemu 160l bych použila tuto sestavu:
-
3x čichavec zakrslý (samec + 2 samice)
-
10 - 20x razbora hegelova/klínoskvrná (která se ti líbí více - já bych nasadila tetry meděné)
-
10x pancéřníček (je jedno jaký, ale vybírala bych podle barvy dna, třeba pandíci by na obyčejném křemičitém písku nevynikli, to samé třeba pancéřníček kropenatý na tmavém dnu)
-
2x Krunýřovec L010 (samec + samice)
0 05.07.2009 22:58 lemon – Hodí se k sobě???
2 x čichavec zakrslý
10 x razbora Hengelova nebo razbora klínoskvrnná
4 - 5 x mřenka thajská nebo mřenka pákistánská
1 x krunýřovec sp.
Popřípadě bych dal místo mřenek ještě další druh krunýřovce, např. krunýřovec L010 se mi líbí.
Akvárium je dlouhé 100 cm, objem 160 litrů.
Starší reakce
Znovu se opakuji ... nedoporučuji 2 druhy teritoriálních rybek. Což Ramirezky i C. Lalie jsou ... kdyby mělo akva objem nad 100l dalo by se nad tím uvažovat, ale při 73l to nedoporučuji.
Když už nějaké ty rybky máš (2x C. Lalia, 2x ancistrus, 8x neonka) dokoupila bych 2 - 6 neonek a na dno dala maximálně 6 - 8ks těch pidi pancíků ... Vzhledem k objemu ty Ramirezky s C. Laliema ne-e ... ale samozřejmně, záleží na tobě
0 24.06.2009 12:17 Ricoo musím ještě přidat reakci..je to pár let ,co jsme měli v akva sotva 5O LITR Závojnatky,Betu,Neonky,Ancíka..
dle dnešních propočtů naprosté přerybnění a týrání zvířat a příšerná skladba ryb.Vzduchování 0 ,filtr 0 ,teploměr 0,měrení všeho toho 0 ,výměna celého akva+proprat kameny-takže žádné hodné bakterie a zajetí dna atd.. a rovnou vodovodní voda.Ptáte se,jak se snesly a jak tohle všechno mohly přežít?V pohodě...po letech nám je zrušila kočka,zapomněli jsme po čištění dát kryt a,malé otočení a bylo to.Jediný,co jsem pozoroval,že neměly šanci prckové živorodek.Nemůžu si pomoct..necítím se jako trapič,o ryby jsme se starali a měli je místo
TV..zdá se mi to dneska všechno přehnaný.Přerybnit nechci,ale mít v v 70LITRECH 2-4 RYBY se mi zdá na efekt dost málo
0 24.06.2009 12:16 V – Re: Ricoo
Používám JBL Easytest 5v1. Absolutním číslům se tak úplně věřit nedá, ale na sledování změn to stačí. Cena vychází na 7 Kč za jedno měření.
0 24.06.2009 12:03 Ricoo Děkuji všem za rady..ani nevíte,jak moc bych chtěl velké akva..ale neni kam-aby byl dominantní dekorací a potěšením.větší bych nacpal tak akorát někam do kouta.moje 83l je naprostý strop
,ale i tak jsem za něj rád..Já už mám delší dobu ve starém akva Čichavce zakrslého-pár,dva Ancíky a osm neonek.Chtěl jsem do toho většího k nim ještě tu Ramirézku-je to krásná rybka.že je náchylnější jsem četl.Počkám,až se tedy nové akva bude zaběhnuté..Musím si tady pročíst a najít typ na pohodové měření NO2 a 3,které mě finančně nezrujnuje-kromě rybek mám i jiné povinnosti
Radu určitě najdu.My měříme jen PH a pravidelně měníme vodu.Myslel jsem si,že se bez měření obejdeme ..ale kvuli Raminézkám asi ne?? Ani při pravidelné péči? rostlinek mám dost a daří se jim.Nevzduchuju,jen filtr.
0 24.06.2009 11:41 V – Re: Imiis
To si ale musí rozmyslet sám. My můžeme dát jenom tipy. Čím víc dá do akvárka rybiček, tím náročnější bude udržení rovnováhy. A bude to s největší pravděpodobností vyžadovat nejenom víc práce, ale i víc zkušeností.
A další vliv jsou osobní preference: právě teď chystám taky jedno akvárko s čistým objemem cca 70 l (70×30×40 cm). A budou v něm 2-4 rybky (5-2,5 l/1 cm).
No jo ... ale Ricoo chtěl i tu párovou rybku ... nechci poradit "dej tam toho co nejvíc" ale aby tam toho bylo dostatek a nikdo netrpěl na málo místa. Z vlastní zkušenosti vím, že najít i obyčejné pancéřníčky skvrnité v dobře zarostlé nádrži je trochu problém ... nicméně párová rybka malá, 5 otíků, 6 - 8 mini panců a pár těch neonek není špatná volba.
Kolikrát vidím tuto kombinaci (a ještě horší !) v setech 54l ... a to je objem cca 45l (maximálně!) ...
Pokud Ricoo zvolí třeba vnější filtraci, dobré osvětlení aby kytičky rostly a okysličovaly tak není problém mít "trochu více" rybek
0 24.06.2009 10:41 V – Re: Imiis
Moc. Taky tak 110 l. Netvrdím, že to nemůže fungovat. Ale šťastný řešení to není.
Když bych chtěl mermomocí dát hodně kusů, tak bych zvolil např. 20 Neonek modrých (Paracheirodon simulans) + 15 Pancéřníčků malých (Corydoras pygmaeus) + spoustu rostlinek + dobrý filtr.
A co 2x C. Lalia, 5x O. Affinis, 15 T. neonových, 8x Corydoras hastatus/Corydoras pygmaeus/Aspidoras pauciradiatus ?
0 24.06.2009 10:06 V – Re: Imiis
Neonek ano. To jsou bezproblémoví špunti, takže v dostatečně zarostlé nádrži si dovedu představit MÍRNÉ přerybnění. Ale ne, když tam dáš tolik druhů.
2 ancíkové je moc ... to jo ... pancéřníčky jsem nemyslela zrovna pandy ... ale ty opravdu nejmenší ... ti mají kolem 3cm ... a 6ks při 3cm není opravdu tak moc ... C. Lalia ? Ricoo psal že C. Lalia nebo ramirezky ... navíc ty sám jsi psal 15 - 20 neonek ...
0 24.06.2009 09:00 V Imiis napsala: 2x C. Lalia, max. 2 ancistrusové, 10 - 15ks neonek a ještě tam může být na dně tak 6 - 8 nějakých měnších pancéřníčků.
To už je trochu moc:
C. Lalia ... 10 l
2 Ancíkové ... 30 l
10 Neonek ... 40 l
6 Pandíků ... 30 l
Celkem ... 110 l. A to jsem ta čísla ještě trochu ponížil.
1 24.06.2009 08:15 Imii [46] Při objemu 72l bych se nepouštěla do více druhů teritoriálních rybek. Buď ramirezky nebo C. Lalia. Rájovce nedoporučuji, protože z vlastní zkušenosti vím, že to jsou oprsklé potvůrky.
Dále by jsi měl hledět na to, že ramirezky potřebují čistou vodu (jsou náchylné na výkyvy, NO2, NO3 atd.). C. Lalia potřebují kryté akvárium aby se jim nenachladil labyrint.
Musíš se rozhodnout na co máš podmínky. Já uvažuji o ramirezkách, ale počkám ještě tak 3 měsíce abych sledovala vodu a výkyvy v hodnotách. Přecijen nechci riskovat, že si koupím Ramirezky a pak mi do týdne pojdou ...
Doporučila bych ti ze začátku : 2x C. Lalia, max. 2 ancistrusové, 10 - 15ks neonek a ještě tam může být na dně tak 6 - 8 nějakých měnších pancéřníčků. Časem pokud v akvárku bude vše fungovat jak má, můžeš C. Lalia vyměnit za Ramirezky =)
0 24.06.2009 06:39 V – Re: Ricoo
Nejenom kvůli přerybnění, ale i vzhledově Počítej se mnou: párek Ramirézek ... 12 l, párek Č. zakrslých ... 12 l. Zbývají ti litry tak zhruba na 10-12 Neonek, což není nic moc hejno. Kdežto když dáš jenom párek Ramirézek, tak si můžeš dovolit mnohem působivější hejno 15-20 Neonek (podle množství rostlinek). Navíc IMHO čím méně druhů, tím lépe. Obzvlášť v takhle malých akváriích.
Ancík je přísavník, místo něj třeba 5 ks Otocinclus affinis nebo malých pancéřníčků Corydoras panda. Jinak ten pár Ramirézek a hejno neonek je úžasná kombinace, sám ji mám, mohu jen doporučit. A doplnit je malými rybkami na dno...
0 23.06.2009 20:08 Ricoo Díky a prosím tě, proč né po páru čichavce a ramirezek a k tomu ty neonky? Myslíš kuvůli přerybnění? (omlouvám se ancík je přísavník)? Díky
1 23.06.2009 19:50 V – Re: Ricoo
Pro Rájovce je to IMHO malý. Ancík proč ne, ale asi bych ho vynechal. Párek Čichavců zakrslých + párek Ramirézky ... může být. Ale jestli chceš ještě hejno Neonek, tak raději jenom jeden ten párek. Možná spíš Ramirézky.
Vyštrachala
jsem bloček s info ,když jsem si zařizovala akva já.Také jsem chtěla (a mám) čichavce zakrslého a byly mi k němu doporučeny(prodejcem v akvaristice)tyto rybky: ramirézka,skalár,rájovec ,neonky ,black molly...Nakonec mám molly ,neonky,přísavníky,čichavce..Tak nevím..Snad Ti poradí někdo zkušenější
nemám s tím zkušenost,ale nepřijde mi to chytré...
dej třeba pár čichavců(rájovců nebo remirések) a k tomu hodně neonek,hezky to vynikne
0 23.06.2009 18:53 Ricoo – Prosím Hodí se k sobě?
Dobrý den. Zařizuji si nové akvárium, čistý objem 72 litrů a chtěl bych si do něj pořídit po párech Čichavec zakrslý, ramirezky a rájovce. Uvažuji ještě o přísavníkovi a cca 8 ks neonek. Chci se zeptat jestli se k sobě hodí? Moc děkuji
Starší reakce
Tyhle rybky Ti krevetky asi sežerou a pokud bude některá rychlejší a schová se, stejně jí neuvidíš a čistit řasy asi taky moc nebude.
Apistogrammi môžeš chovať v páre,ale aj v skupinke.Skupinka má pozostávať s jedného samca a viacerých samičiek.Ak plánuješ skupinku,tak myslím,že do tvojej nádrže môžeš kľudne dať samčeka s 2-3 samičkami z každého druhu.
0 14.06.2009 18:18 gandalf15 – Re: gandalf15
a este jednu otazku. bolo by mozne v takejto zostave dat do nadrze krevety asi japonske a red chery?
0 14.06.2009 18:12 gandalf15 – zostava do novej 240 l nadrze
zdravim.
nedavno som zalozil svoje prve male akva a kedze ma to dost bavi aj napriek zaciatocnim problemom mi nadrz prosperuje a momentalne nemam ziaden vecsi proble.
rozhodol som sa zalozit nove akvarku a to v ramci moznosti priestou v byte. bude mat rozmery 100 sirka x 60 hlbka x 40 vyska, filtracia asi Eheim classic 2213.
vybral som si tieto ryby:
2 x Panaque sp. (L191)
2 x Rineloricaria fallax
? x Apistogramma cacatuoides (tu by som sa chcel opytat ci moze byt v jednej nadrzi viac samcom?)
? x Apistogramma viejita (tu sa chcem opytat to iste ako u kakadu)
ak by bolo mozne chovat viacero samcov a ku kazdemu samcovi priradit samicku kolko by som ich mal mat aby sa netlacili? z kazdeho druhu po 2 pary?
dakujem za rady.
Citace z atlasu: Mírumilovná hejnová ryba vyžadující velký prostor k plavání a skrýše. Tělo má stříbřitě zlaté. Na koncích ploutví má bílé špičky. Divocí samečci mohou honit pomalejší ryby. Žije ve skupinách v kyselé a zarostlé vodě
Jedna-li se o rybku kterou chcete do sve 16L nadrze, kterou mate v prezentaci, tak tu bych tam moc nedoporucoval je to dost mala nadrz. Jedna se o hejnovou rybu, ktera rada plave.
Hejnová rybka - minimálně 10ks
0 14.06.2009 09:23 nickolka – nic_kolka
ktetra měděná..doporučený počet rybek??
Na dno ešte pridaj 5-6ks pancierničkov,lebo v kŕdliku sa dobre cítia.
pokud chceš další rybky,tak bych určitě rozšířila hejno neonek obecných (a klidně i červených) a čichavci koupila partnera/ku další druhy bych nepřidávala. jinak akvárko máš moc pěkné
0 12.06.2009 12:53 Ivca – jaké ještě ryby
Dobrý den, mám 160l akva, a chtěla bych ze zeptat, jaké ryby (a kolik) ještě můžu přidat.
Zatím tam mám:
1x bojovnici pestrou
2x gold molly (+ nějaká mladý)
8x neonku černvenou
2x neonku obecnou
1xčichavce líbajícího
1x drápatečku
Předem děkuji za vaše názory.
Starší reakce
0 13.04.2009 12:24 callito – Re: V
Hledala sem v atlasu a nenašla sem rostlinu která by se mi tam zdála lepší,takže polysperma opravdu vítězí.Aspoň budu mít hodně kytek jak k darování tak do dalších AQ.
0 13.04.2009 10:29 V – Re: callito
H. polysperma opravdu roste rychle. Skoro bych řekl až moc.
Během pár týdnů mi 10 sazeniček zaplnilo 3/4 akvárka (60×25×35 cm). Moc pěkná je emerzní forma v polostínu: jedna snítka mi vykukuje vzadu podél skla, kam nedopadá přímé světlo od rampy. Ty co vykukují přímo pod světlem jsou taky pěkný, ale ne tolik.
0 12.04.2009 15:53 zeck – Re: Bob66
Příroda a akvárium je trošku rozdíl, nemyslíš ?
V přírodě v "hejnech" žijí, párové ryby v době tření se oddělí, ale v akváriu nemají kam, proto chovat skaláry v hejnech v akváriu je blbost... Ono chovat v akváriu i více párů skalár není to pravé ořechové
0 12.04.2009 15:50 zeck – Re: Yirka
Ahááá, až teď jsem se podíval ze kdy je ten příspěvek, tudíš se omlouvám
To ti doporučuji též. Pokud považuješ relevantní příspěvky staré tak prosím (i když o výšce nádrže nebyla řeč ani tam) ale DNES se odpovídá na dotazy "callito" a nikolv nějaké z března. Tak, prosím čti pozorně a reaguj v čase, jinak děláš tu debatu nepřehlednou. Tvoje reakce jsou opravdu trošku nenormální.
Takže si to shrňme, dnes žádná diskuse o skalárech nebyla a řeč je o nádrži 40 cm vysoké.
Myslíš že v přírodě žijí jen v párech? to nejsou labutě
V dostatečně velkém akva můžeš mít hejno skalár v pohodě
0 12.04.2009 15:42 zeck – Re: Bob66
Jj, ona je hrozně hejnová, skaláři jsou ještě hejnovější než tetry
Dělejte si hejna ze skalár, mě je to jedno, asi máte rádi pterophyllum fight's ...
Taky ti doporučuji něco přečíst, skalára je hejnová ryba, jen potřebuje více prostoru v období tření
0 12.04.2009 15:37 zeck – Re: Yirka
Doporučuju si ještě jednou přečíst všechny příspěvky...
To by mě zajímalo, kde bereš ty údaje. Výška nádrže 50cm - nikde není napsáno, rodněž nevidím nikde zmínku o skalárech.
0 12.04.2009 15:22 zeck – Re: callito
To je mi jedno, ale napsal blbost tak jsem reagoval.
0 12.04.2009 15:16 callito – Re: zeck
ten si to tu určitě čte
0 12.04.2009 15:13 zeck – Re: Snofrev
Skaláři žijí v hejnech ?! A od kdy prosimtě ?
0 12.04.2009 15:10 zeck – Re: callito
0 12.04.2009 15:10 callito – neni?
tak sem se koukala na jejich stránky a nenašla sem ho tam..asi sem slepá
Já chtěla jenom dva..ale to by byo nejlepší mít pár.,..takže koupit čtyři aby se zpárovaly?
0 12.04.2009 15:04 callito – Re: zeck
Tak já mohla mít dva do 2000 tisíc.. tak by se to zvládlo ne
0 12.04.2009 15:00 zeck – Re: callito
Nemaji a stejně i kdyby je měli, tak cena bude dost vysoká ( počítám s tím, že by jsi vzala 4ks a na vivárku by cena mohla být odhadem 450kč/1ks)
0 12.04.2009 14:57 zeck – Re: Jrk
H. polysperma poroste pod 0,25w/l, ale bude vytahaná a u dna bude opadávat. A navíc výška 35cm a 50cm je rozdíl, u výšky 35cm se světlo až ke dnu dostane líp, než když je nádrž vysoká 50cm.
Přidat reakci
1 ...... [52] ...... 61 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68115x