Ryby do akvária 151 - 250 l (větší akvárium)
ano lze k tomu doplnit ještě mnoho a děkuji za doplnění, samozřejmě se k přidání rybek musí nějak dospět, jenom mě zaujalo, že dle nižšího doporučení by v akváriu měsíc po založení plavalo hejno teter a dva páry akar a to mi přišlo jako hodně nebezpečná hra i kdyby to akvárium mělo 250l čistého objemu
Tak si v tom pojďme udělat trošku ordnung.
Pozor na doporučení dát pro jistotu rybky až za 6 neděl, ono to může klidně skončit stejným průserem jako dát ryby za týden. Ono se tomu musí trošku udělat cestička v podobě přiživení vznikající nitrifikace a to ideálně přítomností plžů a občasnýho zakrmení prázdný nádrže sušeným krmením aby právě po těch "bezpečných" 6 týdnech nedošlo ke skokovým reakcím v podobě nadlimitně navýšených škodlivých N látek. Prostě se to dá podělat i v dobré víře.
Ať už je to tak či tak vždy doporučuji den před a den po vpuštění nové či další osádky u nových nádrží zvláště, vyměnit klidně polovinu vody a pojistit si tak ony případný skokový reakce.
Můj příspěvek nevnímej osobně, jenom využívám možnosti to zas a znovu zopakovat.
tak nebudú páry a budú po dve
1 27.10.2017 00:20 luster1717 –
Re: Tudy Plánujem nechať aspoň 3 týždne bez rýb po tom čo som si tu všetko prečítal
a dakujem pekne
U Akary hnědé to problém bude ( u mladé rybky nelze rozeznat samce od samice), ale u Akarky v pohodě.
To jsem zvědavý kde seženeš dva páry.
1. týden Tetry, další týden Akary hnědé, třetí týden Akarky zelené. A tleskám ke střízlivému výběru.
Edit: po napuštění nech akvárko alespoň 14 dní bez ryb, rostliny sázet zhusta hned při založení, píšu jen pro jistotu...
0 26.10.2017 22:55 luster1717 Zdravím tak v akvárku budem mať teda dve akary hnede dve akary zelené a jeden húf nejakých menších tetier a moja otázka teraz znie že či ich tam napúšťať postupne a a ked ano tak v akom poradí?
Dobrá rada díky. Jako první tam půjdou pancéřníčci, protože ty už mám v 60l. A dál se uvidí jak budou postupně přibývat. Určitě nepůjdou všechny najednou, to vím jistě. Jinak ten kančík zelenooký se mi taky moc líbí, no uvidíme. Viděla jsem nádrže s více druhy ryb a bylo to pěkné, ale musí se to umět udělat. Zase na druhou stranu se mi líbí i některé jedno druhové nádrže, zase se to musí umět udělat. Nejsem v akaristice zase tak dlouho, tak nejsem ve výběru nijak vyhrazená, líbí se mi od každého druhu něco a to je právě můj problém.
Neumím se udržet a čím víc se probírám seznami ryb, tím víc bych jich chtěla
Na kančíky zapomeň. Čichavce cosby taky v páru nedoporučuji, ve skupině sice jsou bezproblémoví, ale na to nemáš prostor. Rájovci jsou celkem ostří, nehodí se do společenského akvária. Celkem nic moc výběr. Chce to omezit počet potencionálně problémových ryb.
Určitě max 3-4 druhy, u mě jich je 6 a to je moc. Akary a Ancíky tady nabízím už víc jak měsíc a nikdo je nechce. Mohl bych je věnovat nějakému shopu, Ti by si je vzali rádi, ale to neudělám...
To je normální. Jestli tě to bude bavit, tak stejně u jednoho akvária nezůstaneš. Já se sem před rokem nevinně zategistroval a už jsem na pěti nádržích.
Ještě bych poradil - dávej tam ty ryby postupně podle oblíbenosti, dá ti to možnost včas přestat
Jsou to zatím jen takové moje dohady, chtěla bych všechno, ale je mi jasný, že to nepůjde. Bude to jen 130l čistýho objemu vody. Ještě to akvárko nemám, jen tak sonduju, co si s čím budu moct dovolit. Už se na to zařizování a vybírání moc těším. Určitě tam bude tak cca okolo 10 pancéřníčků. Chtěla bych hejnko teter královských, to už vím. Ale co dál, to ještě musím protřídit a vybrat tu nej kombinaci. Jsem v tomto hrozná. Mám na to zvláštní sešit, kde jsem si vypsala všechny ryby, co se mi líbí ze zdejšího seznamu, velikost, povahu, nároky a z těch jsem pak vybrala ty nej. Teď různě skládám skupinky, ale nějak mi to navychází na litry vody
Všem moc díky za pomoc a držte mi palce při výběru.
Držel bych se zásady max. 2 druhy "párových" ryb + případně hejno teter. Nasazení více druhů je sice lákavé, ale pravděpodobně časem zjistíš, že spousta druhů v akváriu spíše ruší. Kančík zelenooký je docela dobrý nápad (ale nevím, jak bude akvárium zařízené), já bych tam dal jenom ty kančíky a nic jiného - maximálně nějaké ty tetry, přízpůsobil zařízení akvária kančíkům a bude rozhodně víc na co koukat, než na rybí polívku, kterou s prominutím pořád vytahuješ
Tak vidím že za dnešek vcelku slušnej názorovej kotrmelec.
čichavec, čichavec, rájovec, pestřenec, gavúnek, tetry, kančík, do 250 litrů. Ty máš ale k dispozici ani né polovinu objemu. Viděl bych to na centrální hejno do vodního sloupce v počtu 30-40 kousků menších hejnových rybek, na dno partičku 12 pancéřníčků a z těch solitérů třeba čichavce ale perleťáky. Jinak v Jaroměři jistě rádi poradí, jsou to zkušení jak chovatelé tak hlavně pěstitelé, chce se to na aktuální stavy ryb i rostlin informovat třeba telefonicky, jejich web nestíhají tak často aktualizovat.
Tak to asi nevyberu nikdy.
potřebovala bych ještě další nádrže
Přesně, ty rybky jsou vesměs "teritoriální" a párové, pokud by se vytřely všechny najednou, stane se z akvária bitevní pole. Doporučuji max 2 páry. Jinak bude ostatním rybám to akvárko malé.
Edit: Čichavec modrý a Pestřenec je zajímavá a podle mě i vhodná kombinace. Každý se zdržuje v jiné zóně akva a mají podobné nároky na teplotu. Navíc jsou poměrně odolní.
jj já vím
a to je právě můj problém
Tak jsem koukla do jedné pěstírny na jejich web, mají tam seznam ryb co nabízejí. Co se mi tam líbí je většina teritoriální v době tření, jinak prý klidné ryby.
Čichavec modrý (Cosby) - pár
Čichavec zakrslý - pár
Pestřenec červený - pár
Rájovec dlouhoploutvý - 1samec + 1 samice - nevím jestli by nedělali problémy s ostatními
Gavůnek Geayův - 2 samci + 6 samic
Tetra královská - 10ks
Kančík zelenooký - pár - tím si nejsem jistá, že je vhodný
Při dobré péči a častější výměně vody by to snad šlo. Ale co mezi sebou nebudou bojovat? Nebo je to uplná blbost, dávat tyhle k sobě, nejsem si moc jistá rájovec x pestřenec.
No, tak já to ještě promyslím, ale finální podoba bude, až bude nové akvárko zaběhnuté. Mám ho objednané, mělo by mi přijít 31.10.-2.11., vážně už se na to těším. Taky bude záležet, jaké druhy ryb seženu, jelikož tady blízko je jen Madap, mají sice pěkný výběr, ale samo že nemůžou mít vše. A po netu jsem si ještě nikdy neobjednávala, na nějakou burzu se hned tak nedostanu. Počítám s tím, že ryby budou postupně.
No to já netvrdím, že se samci nebo samice budou prát, já jich mám 6, asi 1,5 roku starých a zatím jsem žádný pokus o množení nezaznamenal, takže je docela možné, že mám 6 samců
. Většinou se drží v hejnu a plachost potvrzuju
Těch 14cm je slušná velikost, já jsem je tedy neměřil, ale 14 určitě nemají - ale ještě něco málo počítám povyrostou.
Sám jsem zvědav, jak to bude fungovat. Akara hnědá určitě útočit nebude (samí samci jak píše Amatértom). Agassizky tam jsou teprve 2. den, zatím jsou v klidu, ale pokud se vytřou - uvidíme. Názory na snášenlivost jsou různé, hodně záleží na prostředí (které je u mě dost stísněné), na charakteru jednotlivých ryb...
Každopádně bych se této kombinace (při dodržení dalších podmínek, hlavně co se kvality vody týká) do 150 l akva nebál.
Mám momentálně 4 Akary hnědé. Pětiletý pár, jejich skoro roční dceru a ještě jednoho sourozence, takového záprdka. Pár se pravidelně třel, nicméně před 14 dny se samec poprvé vytřel se svojí dcerou. Takže evidentně nějaká soudržnost páru u akar chybí. Pokud vyloženě nechce mít pár, který by případně odchovával mladé, myslím, že libovolné dva kusy, byť by z toho vyrostli dva samci, budou bez problémů. Jejich největší negativum je až skoro panická plachost(u těch dvou ročních mladých ji zatím nepozoruji). Samec má malinko přes 14 cm. Tudy má tři samce a ty si v akvárku hověj parádně.
Líbí se mi ta Cichlidka Agassizova, ale to už by asi byla řežba
mít dva druhy cichlidek v jednom akva v takových rozměrech
Jj viděla a právě se mi líbí ty Akary
Díky
Určitě ano, viděla jsi mojí prezentaci a funguje to. Není to sice optimální, ale rybky vypadají spokojeně (nebo alespoň zdravě
).
A šlo by to, že by jich bylo na začátek třeba 6 a pak bych si nechala 1 pár, s darováním by nebyl problém. Fungovalo by to nějakou dobu v tomto počtu i s ostatníma rybama?
No tak tedy i bez akar, i když se mi fakt líbily. Přiznávám, že je to více druhů, ale mě se to líbí, když je to rozmanité. Problém je potom v tom, to vše sladit dohromady.
Díky, že trpělivě odpovídáte
Koukám se na ně několikrát denně v akváriu, 16cm nedorostou ani ve velké nádrži, spíše kolem těch 12cm. Ale jde hlavně o to spárování, pravděpodobnost, že se vytvoří pár ze 2 koupených ryb bude malá, i kdyby to náhodou byl samec a samice
Potom je samozřejmě možné ostatní jedince rozdat.
No, stačí se podívat na jejich velikost a představit si je dospělé v akvárku 100*40*40 cm. Pokud by jich člověk pořídil do začátku víc, tak potom by měl počítat s tím, že ty ostatní někomu daruje.
Mě nepřijdou nijak zvlášť náročné na prostor, každopádně pro vytvoření páru to stejně chce nejlépe alespoň 6ks a pak případně nechat pár, pokud se vytvoří.
Pro hnědé akary je to akvárko s odřenýma ušima pro 1 pár.
Podle mě je to hrozně moc druhů. Pár akary hnědé nekoupíš (leda od někoho už dospělé). Asi bych volil buď čichavce bez akar, nebo akary ve větším počtu (alespoň 4) bez čichavců. Vynechal bych parmičky i dánia a přitlačil na počtu teter.
Oba máte pravdu betta nebude, měla by to tam složité.
Právě rozměry jsou 100x40x40 takže čistý objem cca 130 - 140 litrů. Zapoměla jsem napsat, že si ze své nynější 60l nádrže nechám část svých odchovů pancéřníčků zelených, jsou to moje první odchované jikernaté rybky, tak jsem na ně náležitě pyšná, takže část z nich půjde do nového a část do světa.
A co takhle:
Pancéřníček zelený - 6-10ks
Akara hnědá - pár
Cichlidka kakadu - pár
Čichavec medový - pár
Čichavec modrý - pár možná čichavec tmavohnědý - pár
Tetra královská - 10-15ks
Parmička duhová - 10ks nebo Dánio pruhované - 10ks
Zase mám strach, aby to nebylo moc
Údržbu bych viděla 1xtýdně až 1x za 10 dní. Zpočátku třeba častěji, než se vše ustálí.
Betta do 160 l.
Tady se s tím nějak roztrhl pytel. Betta není žádný plavec, a ocení spíš samotu a klid, než cichlidky a čichavce. To je jako, kdyby jste mě nutily zúčastnit se maratonu (kde bude plno lidí), když mi stačí projít se kousíček do lesa (osamotě).
To je samozřejmě nadsázka.
Jinak rozhodně radši ty kakaďáky, než ramirézky pro začátek
To hejno ryb rozhodně ve větším počtu, tak píše Tudy. Halančíky bych tam nedával. Živorodky bych být tebou raději vyškrtl, k těm ostaním rybám se nehodí, protože to jsou čuňátka. Razborka bornejská je strašně malá a asi by ve společnosti velkých ryb moc neobstála. Takže tu taky nedoporučuji. Duhovka Wernerova, o té píšou, že je náročná na živou na kvalitní potravu, takže je otázka, jestli by jsi ji dokázal zajistit.
Což takhle jeden druh dominantní ryby (jakože velké, nikoli agresivní), k ní nějaké pořádné hejno teter nebo dánií nebo nějaké jiné hejnové ryby, a jeden druh na dno? Prvně samozřejmě přidat ty hejnové ryby
Těch 160 l, to je čistý objem? Jaké jsou rozměry nádrže?
Děkuji
Ano mám v úmyslu ryby přidávat postupně, první tak za cca měsíc a pak teprve ty choulostivější. To mě teda mrzí s tou bettou, byl to výběr kvůli dětem, asi jí tedy vynechám a časem třeba zařídíme samostatné akvarko. Vím, že chce vyžší teploty
Četla jsem, že jí některé ryby okusují ploutve. Njn tak nebude.
Akara hnědá + Halančík versus Bojovnice spolu nejdou dohromady kvůli teplotě vody, Cichlidky bych přidal až do dobře zaběhnutého akvária s ustálenou rovnováhou, to samé Čichavec medový. Hejnovku max 1-2 druhy o minimálním počtu 15 ks/1 hejno. Osobně nemám dobrou zkušenost s chovem Bojovnic ve společenském akváriu. Je třeba pečlivě vybírat spolubydlící kvůli teplotě vody a případnému okusování ploutví Bojovnice.
Dobrý den, budu zakládat nové akvárko, bude mít 160l. Bude tam hodně rostlin, ty už mám zajištěné a taky úkryty z kamenů a skalek. Řeším, jaké ryby tam budu mít, mám nějaké vybrané, nebudou samozřejmě všechny, aby nebylo přerybněno, vybrala jsem jich víc, co se mi líbí. Chtěla bych vědět, jestli by jim to spolu fungovalo, nebo se některé spolu nebudou mít rádi. V atlasech jsem o nich četla, ale chtěla jsem vědět vaše zkušenosti.
Akara hnědá - pár
Bojovnice pestrá - 1 samec + 2 samice
Cichlidka kakadu nebo ramirezova - pár
Čichavec medový - pár
Čichavec modrý - pár
Halančík gabunský nebo modropásý - 1 samec + 2 samice
+ nějakou hejnovou (samozřejmě, že ne všechny tyto druhy jen jeden nebo dva z nich
)
Parmička duhová - 5ks
Dánio pruhované - 7ks
Tetra královská - 8ks
Duhovka Wernerova - 6ks
Razborka bornejská - 10ks
Živorodka duhová nebo Wingeova - 5ks
Děkuji všem předem za vaše zkušenosti a trpělivost.
Akary modré jsou hlavně při tření výrazně agresivnější než ty hnědé.
Mám stejnou zkušenost ve 112 l akva. Když se mi Akarka zelená vytřela, tak sice útočila i na 2x-3x větší Akaru hnědou, ale jen proto, že si hlídala své malé teritorium, žádné urputné boje. Mimo tření absolutně v klidu. Ve velkém akva nad 150 l to vidím zcela bezproblémově.
Ano měl už před víc jak dvaceti lety a nikdy mi akary hnědé žádné jiné ryby neohrožovali . PS: Akara modrá je úplně jiný charakter.
Já měl akary modré, které mají tady v atlase podobnou charakteristiku jako ty hnědé. V době tření byly víc teritoriální.
A to nemluvím o tom, že malé rybky postupně z akvárka zmizely (posloužily jako potrava), jak akary rostly.
Ty jsi měl akary hnědé ve společenském akvárku?
Edit: Ony se ty akary pravděpodobně třít budou. Jakou máš zkušenost s teritorialitou hnědých akar před třením a po tření?
Ale no tak , akara zelená sice teritoriální je ale větší akaru hnědou neohrozí a naopak akara hnědá není agresivní.Měl jsem je kedysi ve společenském akváriu a nebyl problém
pokud teda luster nechce odchov.
Jestli je doporučený min. objem pro 1 pár akary hnědé nad 150 l, tak určitě ne.
Co až se budou ty hnědé akary třít? Kam se schovají ty zelené?
Máš to sotva jen na ten pár akary hnědé.
Mysli na to, že takové ryby jsou při tření dost teritoriální.
0 26.10.2017 10:21 luster1717 može byť pár akary zelenej a akary hnedej v jednom akvárku 180l?
Měl jsem tyto rybky:
rybicky.net/atlasryb/danio_perlove
Hezká hejnová rybka, pokud nechceš neonky. Do tvojeho akvárka by se k nim dal přidat nějaký větší druh, jak tu už zaznělo.
Kančík je potvora bude ti rýt ve dně. Každý ráno bude polovina kytek plavat na hladině. Bejvaj to docela agresivní týpci. To bych raději pořídil ty akary hnědé a něco na dno. Akarka a tetry bez problémů. Zajímavé jsou i sekernatky. Ty se zdržují zase u hladiny.
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 61 62
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 68115x