Mám tady pro Vás zkušené jednu výzvu.
Nečekal bych, že se budu ptát na to jaké ryby do akva, ale prostě se mi to nedaří rozseknout. Zejména asi díky tomu, že nejsem ochoten za neonku modrou dát 30Kč/ks (uvažoval jsem jich tak 40-50ks), abych zjistil že mi za chvíli vyskáčou z akva (navíc relativně citlivá ryba, zejména z importů co nebývá vždy po dovozu OK - mám na mysli vyšší úmrtnost po koupi a nejspíš jsem neašel nikoho, kdo by ji tady množil)
Řekl bych že prezentaci mám poměrně solidně vyplněnou, ale vypíchnu podstatu věci.
Akva 90x45x45 (čistých zhruba 150l vody), bez krycích skel (a dávat je tam nebudu) poměrně silně osvětlené zářivkovým osvětlením - při zhasnutí světel v cca 21:30 se mi stávající ryby lekají a vyskakují. Jedna OT otázka na technicky schopné - je možné se zářivkama něco udělat, aby zhasínaly třeba minutu (mám za to že ne, ale třeba někdo ví něco jinýho
)? Částečně to zřejmě vyřeším tím, že na kratší strany dám kousek krycího skla zasahující cca 5cm do akva.
Přidávám CO2, takže vody kyselá, ~5dGH, teplota 24-25, přes léto víc, akva poměrně zarostlé
Za cca 2,5 měsíce se mi hejno espeiek vyskakováním zredukovalo z 21 na 7ks. Možná by se problém vyřešil ještě jedním druhem ryb, ale bylo mi potvrzeno i od jiných, že rasbory jsou prostě lekavky (borarasky jim jako opora nestačí).
Měl jsem představu dvou skupin menších hejnových ryb. R.Espeho a neonky modré (borarasky tam nepočítám
).
Moc nejsem ochoten dát za modrou neonku 30Kč za kus abych je pak každý druhý ráno sbíral po podlaze.
Když jsem procházel atlas, hledal jsem menší hejnové rybky zdržující se spíše v dolní polovině vodního sloupce (právě kvůli tomu vyskakování) a kterým nebude zase tolik vadit relativně silné osvětlení. V podstatě asi jediná ryba u které jsem našel poznámku, že vyžaduje dobře prosvělenou nádrž, je tetra královská.
A teď teda babo raď, jaký rybky tam teda pořídit, aby to hezky vypadalo a nemusel jsem smutnit,když budu sbírat rybky po zemi?
Neonka červená mi příjde na tu nádrž (resp. alespoň vzhledem k její délce už dost velká),tetra královská by teoreticky byla možností. Tetra krvavá bych řekl, že je poměrně akční ryba a mám obavu aby nevyskakovala. Tetra ohnivá je barvou dost podobná espeice (navíc dost bojácná ryba). Neonka modrá mi pořád příjde jako nejvhodnější volba - nevíte o nějakém chovateli? Gebauer aktuálně nemá skladem. Kudrna nereaguje a jinak mi google nic moc nenašel.
Ocením každou radu, tedy kromě té - pořiď si krycí sklo (nebo nenapouštěj akva až po hranu) a máš po problému
Spousta kluků tady má odkrytý nádrže, ale s postupným zhasínáním - archaický zářivky jsem u nikoho s otevřeným akva asi nenašel...
V případě, že nikdo nic, tak to klidně smažte ať tu neplevelím nováčkům
Případně se nebráním přesunutí příspěvku pod vhodnější téma - o objemu to v tomto případě moc není...
Předem děkuji