Ancistrus - chov
Neboli 1 litr na rybku ... což je ovšem stále málo ... Nejmírnější pravidlo, které jsem doposud našel zní "2 litry na malou rybku" (knížka stará 25 let). Naštěstí (pro ryby) se tato doporučení stále zpřísňují a dnes nejcitovanější je skutečně "1 litr na 1cm ryby" (dospělé, bez ocasu).
Co se toho vzduchování týče, při výpadku proudu nehrozí zpětný chod motorku, nýbrž nasátí vody do vzduchovací hadičky vlivem ochlazení kompresoru (a následné vytečení samospádem). Pokud musíš mít vzduchovací motorek pod akvárkem, doporučuji pořídit bezpečnostní zpětný ventil (je propustný pouze v jednom směru). Přijde asi na čtyřicet korun.
Pardon trochu jsem se spletl chtěl jsem říct v krychli 10x10x10 (cm)
10cm krychlových = krychlička o hraně 2,155cm na jednu rybku.

Tak to máš celkem jiné počítání u těch ryb na prostor. Měl jsem dojem že to je 1 ryba 10cm krychlových (přepočítano na malý druh rybky). Zatím to nechám tak jak to je. Rovnováhu tam mám ale takovou křehkou.
Obecně se počítá 1 cm ryby,je 1 l vody,jen anténovec má kolem 14 cm.U skalár se počítá min.30 l na kus.Pochybuju,že z původního objemu se po osazení akva odečetly jen 3 l.Pokud je mnoho ryb,jsou větší odpadní látky,snižuje se kvalita vody,přibývají NO látky a ubývá kyslík.Pak se přidají řasy.To je začarovaný kruh,ze kterého dostaneš nádrž jen ty.Rovnováha se tvoří dlouho.
Silně přerybněná? A kolik ryb bych měl mít? 2 nebo 3 gupky? Uvažuji že bych prodal skaláry ale není komu.

Ne nejde. Musel by být jedině na krycím skle a stěmi vibracemi bych jej tam sotva dával.

To je naprosto normální chování krunýřovců.Pokud se jedná o Tvou nádrž 60 l,tak se nediv,je silně přerybněná.
Ale přes den je vzduchování vcelku nanic, spíš jen vizuální efekt. Když už vůbec vzduchovat(nejsem příznivcem), tak na noc. - Předpokládám tedy, že bublifuku říkáš vzduchování a ne filtru. Filtr pochopitelně nevypínat vůbec!
Nejde ten vzduchovací motorek umístit nad úroveň hladiny v nádrži?
No bude to znít divně ale z důvodu bezpečnosti na noc externí motor vypínám. Jako dnes v noci byla bouřka nehodlám riskovat že motor chytne zpětný chod
0 08.09.2008 18:52 marsz Ten bublifuk by měl jet spíš v noci. Kyslíku bude asi málo.
Tomu se říká přídatné dýchání.Krunýřovci naberou vzduch do trávícího traktu a v žaludku,nebo ve střevech se silně prokrvená sliznice postará o to,aby se dostal kyslík do celého krevního oběhu.Přebytek vzduchu odejde tlamkou,nebo si rybka,,upšoukne".
Co znamená u ancistrusů, že vyplavou na hladinu naberou vzduch a pak se přilepí na kameny, vydají podivný zvuk a vypustí bubliny (nabraného vzduchu) to jsou jejich námluvy nebo jim něco nevyhovuje? Mám samce i samici je to kupované v páru. A mám obavy aby mi neuhynuli ... P.S tohle dělají jenom večer když nejede bublifuk
sameček je schovanej ahlídá si svuj úkryt..a máš ancistruse sp...ranunculus je vzácnější druh

0 07.09.2008 17:08 Evicaaa OK, já nevěděla, že jsou to malé rybky, myslela jsem, že je to prostě jen nějaká zmenšená verze.

Tak díky za objasnění.
0 07.09.2008 16:01 mckyta – ancistrus
zdar lidi. ancistruse jsem koupila normálně ve zveráči ( a to není velkej zveráč ). Moje samice má asi 7cm na dýlku. je to macek. Nedávno jsem si k ní koupila ještě malýho samečka..ale po pár dnech se po něm slehla zem..by mě zajímalo, co se s nim stalo..

0 07.09.2008 15:02 Hároš DeFalco A co jsi myslela,ze prodavaji ve zverimexu za zvirata? Starsi,ktera uz moc dlouho nevydrzi a zakaznik bude muset prijit brzy znovu

? Dobra obchodni strategie,ale zase tech starosti,nez vyrostou a zestarnou... Jasne,ze tam prodavaji mlade kousky. Kdyz si koupis vodni zelvu,ktera ma krunyr jak padesatikorunu,tak to neni nejaky maly druh,ale vyroste ti jako ten tvuj ancistrus.
0 07.09.2008 14:31 Bexim mí máme jednu akvaristiku kde jsou i spešl rybky(pirana plodožravá,nožovec,rypouniatd.)a tamrybky nevykupují a dospělíancistrusijim docházek už z odchovny
tohle je otázka roku..
Ještě takovej detail..dorůstaj neznamená že narostou..máš malý akvárko,takže pokud je nebudeš přirkmovat spešl žrádlem,tak ti možná nevyrostou víc jak 10cm

0 07.09.2008 13:29 oldkiwinka – Re: Evicaaa
Dospělé rybky dávají do akvaristik pouze v případě, že je dále nepotřebují, nebo se jich zbavují z nějakého důvodu. Mladých ryb se zbaví, dospělé si nechá pro další odchovy.
0 07.09.2008 12:33 Bexim většinou....u nás prodávaj občas aj dospěláky ale jsou dražší
0 07.09.2008 12:19 Evicaaa – Re: Bexim
Mláďata?? Takže ve zverimexu mají vždycky mláďata??
0 07.09.2008 12:14 Bexim máš mládata

a máš 100% ancistrus sp.
0 04.09.2008 19:12 jirkaa – Re: Gerrik
co vím já tak 10-12,max.15kč,samozřejmě chtěj co největší,ideální minimálně od 3cm v těle.bohužel ted v létě se moc neprodává,navíc podle mě je ancáků těžký nadbytek.dost lidí je nosí i zadarmo nebo za trochu krmení.i když možná jiný kraj,jiný mrav...

0 04.09.2008 18:40 miro03 Ancistruse berou obchodníci tak 3,5 - 4 cm velké, běžná praxe je vykupovat za polovinu prodejní ceny v akvaristice.
Na Slovensku Ancistrus 10-12sk-nakupujú obchodníci. U Vás neviem.

tak ja se zeptam kde v okoli Karlovych Varu vykupujou ryby. Objel jsem nekolik akvaristik a vsude mi rekli, ze ryby neberou, protoze maj centralni filtraci. Byl jsem i v Plzni.
Nevíte někdo za kolik se tak běžně vykupují ancistrusi a jakou délku by ryba na výkup měla mít? Mně se ty potvory množí jak zběsilý, tak že by ch si takhle vydělal aspoň na krmení. Příp. zkušenost kde v HK vykupují rybky. Díky
Starší reakce
tak si je pořiď..oni ti to trošku sklidí dorána

pěstují si řasy na žrádlo?

0 30.08.2008 21:18 sokar Vím že to do tohoto téma nepatří ale chtěl bych se zeptat všech co chovají obyč.krunýřovce jestli vám taky dělaj takový velký množství detritu.Mám 3 obyčejný a přes noc není problém udělat tolik detritu že písčité dno je spíš černé.Je to normální??Krmím 1x za den a vždy to všecko zmizne,ale mám tam taky krunýřovce L25.Že by tolik detritu dělal on??
Díky za názory.

0 30.08.2008 20:04 jirka4 – Re: wladys
Protože tomu vůbec nerozumim a je to dost drahe přes Čd .
Pokud vím, tak na skladě byl poslední samec...
zkus to přes gigaakvarium..všimnul sem si že to maj v ceníku
0 30.08.2008 12:35 jirka4 – Re: petr
Mno to by mě taky zajímalo

0 30.08.2008 12:34 petr – Ancistrus ranunculus
Dobrý den, nevíte kde bych mohl sehnat tohoto zajimavého krunýřovce v Ostravě ?
Starší reakce
0 25.08.2008 21:17 happy85 – Díky díky díky
Super, to by snad mohlo fungovat. Díky moc
0 25.08.2008 21:01 Tereza Prťata seč nejlíp loví v noci, kdy vylezou z úkrytů a jsou přichycení na skle. Najednou rozsvítit v pokoji (ne akva) a než se vzpamatují, pár jich "seškrábnete" síťkou.
Nevím, jestli to bude fungovat na ancistrusí prťata, ale odrostlé kousky se dají chytat do klasických sklenic od kečupu s návnadou uvnitř. Možná by stálo za pokus políčit na ně podobnou, ale menší "past" - skleničku s úzkým hrdlem?
0 25.08.2008 17:37 happy85 – Re:
Díky za rady, pokusím se je dostat do nějaký skleničky, ale jestli mi dojde trpělivost tak je proženu odkalovačem

nevim jak s lovenim nekolika desitek ryb ale me se ve spolecnem akva osvedcilo nejlepe dat jim tam nejaky ukryt (koren,truka,kokos) oni tam zalezou a prisajou se a vy je s tim vyndate a jak uz tu nekdo psal date pod ne ve vode sitku a jak ten ukryt vyndavate z vody tak se pusti a mate je v sitce, ale rikam funguje to jen na par jedincu lovit tak desitky mladych tak by to asi trvalo mesic

Přidat reakci
1 ...... [50] ...... 65
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 51165x