Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Skalára - nemoc

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 4 Přejít na další stránku   1  
Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2020 17:33 Katt Re: _ucx_
Vyfocené to mám dobře,jen se ta fotka vždy upravuje než se sem odešle. Prd tomu rozumim co a jak posílat aby se foto neupravilo. Děkuji za rady,budu to sledovat. Mám domluveno s bývalým majitelem že mi ji vymění že je to prý vrozená vada a nedorostla část žaber. Nechám si ji, je mi ji lito ji dát pryč. Děkuji všem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2020 20:17 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Katt
Pokud se chová normálně a přijímá potravu, tak je lepší to nechat být. Nákaza žábrohlísty by se určitě neprojevila už druhý den po zakoupení a nastěhování k novému majiteli a rozhodně ne tím, že by chyběl kus kosti. Rybu pozorujte, zkuste si ji i lépe vyfotit, ať máte pozorování s čím porovnávat, kdyby se to nějak měnilo nebo zvětšovalo, tak pak bude na čase to řešit. Jakou máte teplotu? Snažil bych se o 27 - 28 °C, ale to se zase nebude líbit těm neonkám obecným.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2020 19:51 Muž Maro_s.12 [96] Re: Katt
rybicky.net/clanky/526-zabrohlisty
Při napadení žaber dochází k jejich mechanickému poškození a k obranným reakcím hostitele, krváceninám a k odumření napadené tkáně (stejně jako u daktylogyróz).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2020 19:48 Katt Re: Maro_s.12
Ja jsem se tu nedočetl o půlce žábry ani nevím co s tim. Proto jsem to sem dal. Rybka žere,plave s ostatními, nechová se divně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2020 19:39 Muž Maro_s.12 [96] Re: _ucx_
Je to hrubý odhad. Podle všeho co jsem si tady četl to podle příznaků může být kterákoliv z možností. Tady na vlákně se dá dočíst podrobně všechno jen podle příznaků. Neřekl jsem že je to pravda pravdoucí jenom jsem se snažil nasměrovat na bližší diagnózu. Odhaduje se to těžko i kdyby ta fotka byla dobrá. Možná si dotyčný na fóru něco s těch možností najde a bude to moct lépe určit. Teď akorát ví že ryba nemá půlku žábru. Taky si rád nechám poradit co by to mohlo být každá rada lepší než nic :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   30.11.2020 19:27 Muž RAP [1549] Re: Katt
To, co tam chybí, je skřele, kostěná ochrana žaber. Občas se tato deformace vyskytne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   30.11.2020 19:27 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Maro_s.12, Kattovi
Klobouk dolů, když z takové rozmázlé fotky dokážete diagnostikovat plíseň, bičíkovce i žábrohlísty. Já si totiž nejsem jist ani jedním z toho, dokonce si myslím, že tohle žábrohlísti pravděpodobně nezpůsobili, ale že to je možná následek nějakého úrazu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.11.2020 19:09 Muž Maro_s.12 [96] Re: Katt
Řekl bych že to budou paraziti. Těžko říct jaký druh jaký mají výkaly? A žerou ? Může jich být víc plus to vypadá že se to i zaplísnilo. Je smutné že někdo prodá takhle zdevastovanou rybku ale prachy jsou v dnešní době přednější. Pro příště si před koupí všímejte každý detail na rybce. Paraziti by se dali odstranit třeba léčivem Hexaex pokud jde o bičíkovce. Žábrohlísty se mi podařilo odstranit přidáním soli do vody. Tady na fóru je o tom celé vlákno odpověď určitě najdete. A na plíseň zaručeně pomáhá ESHA 2000 v kombinaci s ESHA exit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2020 18:19 Katt – Nemoc žaber?
Fotka k příspěvku Včera jsem si přivezl čtyři skaláry. Jedna ma rozpadlá žábra na jedné straně, dá se to lecit? Co to je? Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   23.10.2020 13:40 Muž Kawasaki [2839] - Amerika – Poděkování
Zdravím všechny akvaristy. Před nedávnem jsem zažil měsíc trvající martýrium u svých ryb napadených bičíkovci. Osvědčená léčba eshou vůbec nezabrala. Oslovil jsem zde zkušené akvaristy a doufal, že něco vymyslíme. A povedlo se. Ryby opět přijímají potravu a pomalu se dostávají do kondice. Za pomoc a rady děkuji Luďkovi,Milošovi a Montymu. Jinak přeju všem ať vám to roste,plave a dělá radost. ;-)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.08.2020 20:40 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Jen
Tvl, tak tohle je maso. Jednou jsem viděl psa, co žil roky ve výběhu 2x2 m. Měl tam vychozené kolečko, byl apatický a prakticky nereagoval na vnější podněty. Těm lidem to nepřišlo vůbec blbý. Tohle mi ten případ připomnělo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   29.08.2020 19:44 R Muž ctibum [6870] Re: Jen
Asi teď nemá cenu řešit, kde se tohle neštěstí vzalo...
Skaláru bych utratil viz rybicky.net/forum/15576
Kropenáče (pokud nemáš možnost jim hned zařídit odpovídající nádrž viz rybicky.net/atlasryb/pancernicek_kropenaty ) a neonku, pokud vypadají "zdravě", bych odnesl do nejbližšího zverimexu a zkusil je darovat. Případně tady rybicky.net/forum/19452-darovani-vymena-akvarijnich-prebytku
Z akvárka bych komplet všechno, co je uvnitř, vylil a vyházel, akvárko vymyl a pro jistotu vydesinfikoval a uložil. Pak, pokud sis založila profil proto, že chceš začít s kavaristikou, bych si přečetl všechny odkazy pro začátečníky, které jsi dostala při registraci a pokud i nadále budeš chtít začít s akvaristikou, nech si tuhle třicítku pro krevetky a začni od nuly a pořádně... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   29.08.2020 16:14 Muž vlka [3443] Re: Kawa
Mě napadlo týrání zvířat. Divím se, že nejen Skalára, ale i kropenáčci tam vydrželi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   29.08.2020 16:10 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: vlka
Co mám na to napsat pane kolego??? Snad jen, že dát Skaláru do 30 litrů považuji za trestný čin. Na to nemám slova..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   29.08.2020 16:07 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Jen
Tady je už na léčbu pozdě. Pukud ta ryba poléhává její dny jsou sečteny. Až se divím, že v těch podmínkách vydržela tak dlouho. Zkraťte ji trápení. Zbytek rybek chcete darovat..tak prosím někomu kdo se bude lépe starat. Na ty vaše fotky je opravdu žalostný pohled.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2020 16:04 Muž vlka [3443] Re: Jen
Jsem zvědavý, co ti na tohle napíšou vlastníci Skalár...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.08.2020 15:38 Jen – Nemocná Skalára
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu ohledně nemocné Skaláry - viz foto. Skalára je v akváriu asi 4 roky, již delší dobu jsem si všimla "zaraženého" oka dovnitř hlavy (několik měsíců), ale nejevila žádné další příznaky nemoci. Poslední 4 dny nejí, rozpadají se jí břišní ploutve (místa rozpadu ploutví mají stejné zabarvení jako nemocně vypadající část hlavy), pořád je o něco opřená a pasivní, občas se pohne a opře se o něco jiného.
Co se prostředí/údržby akvária týče - Jedná se o 30 litrovou nádrž, je stará přibližně 12 let. Posledních pár let je osvětlována pouze denním světlem (nebo umělým z pokoje), nejsou v ní již žádné rostliny (pravděpodobně kvůli dlouhotrvajícím řasám a častému hynutí rostlin, proto se asi ani nesvítí) a nové ryby zde pravidelně umírají - nebyly před přidáním nikdy v karanténě. Majitel přidával do teď do akvárka čerstou vodu (měnila se 1/3 - 1/2 i více, průměrně jednou za 2 týdny), náplň filtru (používá se ten malý, tmavě zelený na fotce) se čistila vždy v horké vodě, několikrát byly zbytečně překrmeny a dlouho nečištěny. Při čistění se přidávají přípravky: AlguMin Plus, Dajana Start Plus, Dajana Biofiltr, krmí se Dajana Basic Tropical Flakes. Včera jsem poprvé přidala do akvária několik hodin odstátou vodu (vyměnila jsem 1/3), dnes jsem náplň filtru vyčistila ve vodě z akvária, teplota by měla být cca 26/27 °C, nevím jistě - další týden koupím funkční teploměr. Žijou zde 4 ryby - 2 Pancéřníčci Kropenatí (v Akváriu jeden přes 6 let, druhý 4 roky - oba vypadají zdravě), jedna neonka (v akváriu možná rok nebo déle - vypadá zdravě) a nemocná Skalára.
Vím, že se do teď díky nevědomosti majitele dělalo spoustu dlouhodobých chyb a zemřelo hodně ryb zbytečně, plánuji zkusit sehnat někoho, kdo by se o ně lépe staral. Nerada bych je ovšem předala nemocné (ty zbývající 3, pokud se tuhle nepodaří vyléčit.) Prosím tedy, mám Skaláru nějak léčit, případně jak? Myslíte si, že je třeba přidávat do vody ty přípravky, nerada bych její stav zhoršila. Moc děkuji za rady a tipy!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   21.08.2020 20:22 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Jirass
Já bych to na ty biče tipoval ale bez mikroskopie výkalu bych osobně žádné léčiva nepoužil - s ohledem na rychlý průběh u předešlého kusu.
Ono je tady trochu problém se vhodným léčivem , v lepším případě to bude spironucleus nebo hexamita - na ty zabírá většina komerčních léčiv , jen je potřeba zvýšit dávkování - díky nesmyslnému preventivnímu přeléčovaní , něčeho co ryby mnohdy ani nemaj, je tu rezistence a dnes je potřeba např u Metronidazolu někdy i ztrojnásobit dávku aby to vůbec zabralo a hlavně - postup a délka léčby - jinak to nemá smysl a bude se to dokola vracet jak bumerag .
V horším případě to můžou být kryptobie a s těmi je to mnohem složitější a s jejich léčením nejmlich. je jich mnoho druhů , některé žijí v tenkém střevě ,jiné v tlustém, v krvi , ve vnitřních orgánech a taky na povrchu těla napadají nekrotickou tkáň drobných ranek atd. běžnou mikroskopií i při zvětšení 1200X nemožné rozeznat která je která.
Pak to můžou způsobovat i helmiti , tasemnice atd...

Pokud máš možnost mikroskopu - dá se třeba na youtube najít spousta mikroskopických snímků jak co vypadá resp jak se co pohybuje - kryptobie se narozdíl od bičů při pohybu vlní.
Kdyby to byly moje ryby - léčil bych je vysokou teplotou a vtom akvu kde jsou , protože jestli to mají v sobě skaláry - je toho plné dno atd...
Postup je takový , že se začne postupně zvyšovat teplota - 2-3°denně , minimum je podle mé zkušenosti 35° - pokud se Ti povede 36 jen líp - méně je k ničemu . Ode dne kdy bude na teploměru min 35° se počítá 10 dní - ne méně , ne více , po celou dobu je nutné silně vzduchovat , v tak teplé vodě je hodně málo rozpuštěného kyslíku - mohl by být problém.
krmím klidně 2x denně ale jen trošku , ob den odsaju detrit ze dna (i ten se bude dle mého rozkládat v tak teplé vodě mnohem rychleji) a vyměním polovinu vody za stejně vytemperovanou -klidně i o 1° teplejší -ono udržet takovou teplotu topítkama není zas tak jednoduché , většina má 34°max některé ale i 36°
nutné říct že je možné, že ti odejde nějaká rostlina - u mně se to nestalo - mám ale samé hodně nenáročné , max zastavily na nějaký čas růst a netuším jak na to zareagují neonky - dle kolegy který toto praktikoval mnoho let - žádné úmrtí nikdy nenastalo , u mně v souvislostí s teplotou taky ne - samo pokud je některá ryba na pokraji života - nemusí to dát - ale pravděpodobně by jí nemusela pomoc už ani svěcená voda.

To vyboulené oko ,nebo nekrotická tkáň na boku ryby může být až sekundární - určitě bych ho neřešil primárně - pokud jsou ryby oslabené např. parazity , imunitní systém nemá sílu zvládat i triviální prvoky běžně žijící v akvu a ti pak mají ráj - mimochodem jsem se dočetl, že i někteří spironucleus napadají drobné ranky na těle - pak způsobují takové otevřené rány.

Vyboulené oko - důsledek např zmnožených parazitů v břišní dutině - nebo perforace střeva či jiného orgánu - zánět - horečka - nitrolebeční tlaky a oko leze ven.
Vzhledem k tomu jak rychle to šlo s první skalárou , bych začal jednat rychle ,at už zvolíš chemii nebo ne - to je ovšem na Tobě - hodně zdaru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.08.2020 14:11 Muž Jirass [0] Re: MatyMaty
Fotka k příspěvku Tak bohužel to nedala, to oko se jí sice na pohled zlepšilo, ale přestala žrát, začala být apatická a po pár dnech bylo po ní. A teď má nově podobné vystouplé oko další kus.

Aby toho nebylo málo, tak další kus má na sobě už delší dobu toto (viz foto), nejsou tam žádné chomáčky plísně, je to spíš naopak spíš důlek dovnitř, ale vůbec se to nelepší, spíš se to zvětšuje. 2x ob jeden týden jsem aplikoval třídenní cyklus s eSHA 2000, ale absolutně bez efektu. Ryba se zatím chová normálně, žere, dokonce je to dominantní kus, takže občas prožene ty ostatní.

Kde k tomu mohla přijít?
Nemohou to celé dělat nějací vnitřní paraziti u těch skalár? Všechny ostatní ryby ve společném akva jsou v pohodě zdravé.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.07.2020 22:31 Muž MatyMaty [15] Re: Jirass
Ahoj, dej jim čas. Já měl podobný problém s novými skaláry co se týče těch světlých výkalů a trvalo to celkem dost dlouho. Jsou to takové transportní citlivky ;-) budu držet palec ahoj
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.07.2020 20:48 Muž Jirass [0] – Skaláry problém
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj vespolek. Předevčírem jsem si přivezl 4 malé skaláry. Včera jsem si u jedné všiml jednoho vystouplého oka (první 2 fotky), má okolo něj i jakoby světlý "kroužek". Nevšiml jsem si, jestli to už měla od nákupu. Dneska měla i takový zvláštní dlouhý bílý výkal... Protože jsem je začal pečlivě pozorovat, tak jsem si ještě u druhé dneska všiml, jakéhosi světlejšího bodu u kořene hřbetní ploutve (druhé dvě fotky). Obě ryby se chovají normálně, aktivně plavou ve skupině i samy, žerou normálně, neschovávají se. Akvárium je čerstvé, teď je to přesně 5 týdnů po založení. Od začátku mám neměřitelné NO2, NO3 se také blíží nule. Vodu jsem naposledy měnil v neděli 1/3 (dnes je čtvrtek). Filtr běží nonstop od začátku bez čištění, pouze ob týden měním vatu na vstupu (bez rozebírání filtru) a o víkendu jsem přidal purigen. Teplota vody teď stabilně okolo 27-28°C.
Napadá mě jestli to třeba není následek stresu nebo třeba i nějaká ranka (vylovení, chovatel si je dal na dlaň aby koukl jestli jsou OK, pak do pytlíku, pak 30 minut cesta autem, přelovení do mého akva...). A jestli má smysl to nějak aktivně léčit (jak?), nebo nechat jak se to vyvine dál, nebo řešit radikálně (což bych strašně nerad). Jen abych ochránnil ostatní ryby.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.06.2020 22:35 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Pether
- pravděpodobně okruh Colummaris, již v postupujícím stádiu
- lehce zvednout teplotu, aplikovat malachitku, nebo přípravek Nifurpirinol (JBL Furanol Plus 250) a částečné výměny vody ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2020 22:12 Pether Re: ctibum
Fotka k příspěvku Akvárium jsem koupil před mesicem od jed
noho staršiho pána který se o akvárko
Moc nestaral v akváriu byla samá řasa, špinavé ryby měli plíseň tu jsem léčil esha 2000 karanténí nádrž zatím nemám přidám fotku celého akva v akváriu jsou dva sumecci 4 mecovky ancistrus 4 krát a 7 krát skalár
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2020 21:23 R Muž ctibum [6870] Re: Pether
Jen pro info, ta nádrž je provizorní karanténa, nebo v ní ryba dlouhodobě žije? Můžeš přidat celkové foto a pár informací o založení, údržbě, osádce atp.?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.06.2020 19:24 Pether – Skalara nemoc
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry den muze nekdo poradit co je to za nemoc skalara ma neco bíleho pod tlamkou
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.05.2020 21:50 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: fido16
- exophtalmus, zde nemusí být problém pouze v hodnotách vody, způsobuje ho také plíseň(jedna skupina) , vrtějši a motolice ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 22:03 Muž fido16 [631] Re: _ucx_
Hloubkovou orbu provádím co 14dní. Jediný Problém byl v kořenu. Neproudila tam voda tudíž následovalo zahnívání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 22:00 Muž fido16 [631] Re: Kawa
Tak to bude ono nic jiného tam není. Jak jsem psal údržbu nezanedbávám. Děkuji za radu s tím přípravkem. Separé nádrž naštěstí mám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.05.2020 21:56 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: fido16
Vezmi odkalovačku a pořádně odkal dno. Do hloubky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   30.05.2020 21:23 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: fido16
No to může. V akva nesmí nic zahnivat. Jestli to smrdelo, došlo k anaerobnímu hnití a vznikal tam čpavek. Neviditelný zbijak. Už v nízkých koncentracích se váže na krevní barvivo.
Lečivo na ty vyboulené oči je JBL furanol. Léčbu proveď v separátní nádrži. Silné vzduchování nutné. Dobře si přečti příbalový leták.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 21:15 Muž fido16 [631] Re: Kawa
Údržba je pravidelná každých 14 dní. Teď co jsou nemocní tak každý 3tí den max po týdnu. Ph 6,8-7. No2 a no3 bohužel nezměřím test nemám. Ještě jsem zapomněl napsat že jsem z akva vyndal velký kořen pod ním mi zahnívalo dno. Při nadzvednutí byl cítit smrad jak kdyby byla v akvu močůvka. Byl tam cca rok alenevím zda to s tím může souviset
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 20:37 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: fido16
Vypouklé oči=exophtalmus. Jaké máš parametry vody? pH,NO2,NO3. Nezanedbal jsi údržbu před nějakou dobou? Tyto priznaky tomu nasvědčují.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 20:20 Muž fido16 [631]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čauko, potřeboval bych radu jelikož už nevím kudy kam. Mám nemocné skaláry a nevím o jakou nemoc se jedná. Některé mají vypouklé oči jiné takové výrustky na hlavě. Žasný velký zásah v akva neproběhl. Výměna vody v poslední době každý týden. Teplota v akva 25 stupňů. Podával jsem sera bakto tabs v domění že se jedná o vnitřní parazity. Zkoušel jsem i esha 2000 bez výsledku. Nejsem si jist zda se jedná třeba o děrovou nemoc. Už mi odešli 3 skaláry během měsíce. Krmení dajana vločky, sak 55, Grindal, mražená artemie 1x týdně. Krmím ob den.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2020 14:25 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: let
Možná by Ti to pomohlo: www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 14:23 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: let
To co píšou tady v atlasu bych osobně upravil. Vůbec se nerozlišuje jestli jsou to dlouhá léta domestikované ryby, které jsou už přizpůsobené naším podmínkám nebo tkz.divoké formy. Jako např.tvoje Nanay. Každopádně by pH nemělo být nad 7. Luděk ti napsal optimální parametry. Myslim, že pH bys moh dostat na 6.5 tu vodivost bych nechal. Já mám 450 a jsou v pohodě. Kyseliny se bát nemusíš. Používá se Fosforečná 30%ni. Samozřejmě při manipulací rukavice a brýle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.05.2020 13:57 Muž let [16] Re: Tojsouvěci
OT: Teď jsem to ještě změřil a pH asi 7,4-7,6 - je to pod moje rozlišovací schopnosti (pH 7,8 z řadu).
Vodivost (měřák čína) 256. Alkalita KH10.
Ono zde v atlasu se třeba píše pro skaláry pH 6-8 - zkusím nastudovat, jak srazit pH dolů. Do CO2 se mi moc nechce, kyselinou bych si asi ublížil a s takovou alkalitou asi výluhy moc nehnou..? Mám možnost brát dešťovku z retenčky, ale to mi tady bylo rozmluveno (saze, pyl,...).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.05.2020 00:58 Muž Tojsouvěci [3585] - Kytky s čudlamaRe: let
Parametry Rio Nanay: pH 5.2-5.5,vodivost 40-50 Microsiemens (µS),teplota 26-30°C. Jak uvedl kolega v předházejícím komentáři,problémek může být v zásaditém ph a jeho vlivu na kožní sekreci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 22:49 Muž let [16] Re: Yirka
To asi ne,mají cca 5-6 měsíců a otiraji se i ty menší. Ale prd tomu rozumim :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 22:44 Muž Yirka [9118] Re: let
Nechystají se klást jikry?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 22:04 Muž let [16] Re: Kawa
Ok,teplotu jsem zvedl,vzduchovani zítra.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.05.2020 21:56 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: let
Nic na nich neni vidět. Preventivně bych zvýšil teplotu o 2 stupně přidal vzduchování a sledoval všechny ryby. Zatím tam nic nedávej. Bez zjevnych příznaků těžko určit léčbu. A to pH 7,8 je dost vysoké pro Skaláry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.05.2020 21:41 Muž let [16] – nemoc/paraziti?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o radu zkušenější - cca 3 dny zpátky jsem si všiml, že se skaláry začínají otírat o listy rostlin, není to nějak moc často, ale nelíbí se mi to. Vizuálně jsou podle mě v pořádku, ploutve neslepené a čisté, žerou, výkaly normální, tečky nevidím. Otírají si nejvíc hlavu. Přidávám foto ryby, kterou jsem teď viděl 3x se otřít. Ze zbytku osádky jsem viděl se otřít endlerku, ale jen 1x. Ostatní ryby se chovají normálně. Parametry vody jsem včera změřil NO3 15mg/l, pH 7,8, NO2 0, tepl. 25,5st. Měním vodu cca 1/3 (100l) za 2 týdny. Taky se mi zdá, že se teď ryby míň "hašteří", ale neměl jsem poslední týden moc čas koukat. Krmím mraženou artemií, patentky, občas koretry + vločkové se spirulinou. V případě potřeby mám eshu exit + 2000.
Edit: Jedná se o nádrž Fiaskow.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   29.05.2020 11:12 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: martisek101
Jo diagnostikoval jsi správně. Možná léčba přípravky zn. esha. Ne vždy se ryby podaří vyléčit. Zvýšit teplotu o dva stupně,vzduchovat. Postupně můžeš jit až na 30 C. Vzduchování nutné. pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   29.05.2020 09:28 Muž martisek101 [2] – Skalára nemoc
Fotka k příspěvku Ahoj, pomohl by mi někdo viz fotka? Ptal jsem se na fb skupině, ale bez odezvy.
Díky :)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   15.05.2020 08:02 Muž RAP [1549] Re: Richard
A přestaň krmit hovězím! Když maso, tak rybí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.05.2020 22:32 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Richard
Pohledej pojmy střevní paraziti - (bičíkovci- helmiti a pod) a s tím spojená děrová nemoc - bez mikroskopického vyšetření výkalu se ale asi neobejdeš - je potřeba určit druh parazita a dle toho léčivo - univerzální - funkční bohužel neznám
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   14.05.2020 22:27 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Richard
Napadení bičíkovci . Spironucleus nebo Hexamita. Léčivo vyrábí esha. Seženeš ho třeba v Hornbachu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.05.2020 22:08 Richard – Bílé tečky u čumáku
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte co s tím? Během roku mi uhynou stejným způsobem tak 2 skaláry. U naprosto vitální ryby se objeví 1 nebo 2 bílé tečky u čumáku. Třeba zmizí a zase se objeví. Pak přestane ryba žrát a tak chřadne, až ji utratím. Ostatní jsou naprosto v pohodě a plno měsíců se pak neděje nic, vše v pohodě.
V akváriu jen skaláry, 2x gibbiceps. Nepřerybněno, pravidelná výměna vody, krmení hovězí srdce, tetra rubin, živé a mražené larvy.
Děkuji!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.04.2020 06:11 R Muž afc1886 [14655] Re: Zdendasss
Tak třeba ostré hrany o které se ryby můžou lehce zranit, nebo to že se takové dno špatně odkaluje a odpadní látky (výkaly, nespotřebované krmivo atd.) zapadávají dolů a zhoršuje se kvalita vody.
Stačí ti obyčejný křemičitý písek do bazénových filtrací.
EDIT- to že se něco prodává v akvaristice, ještě neznamená, že to je dobré
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.04.2020 00:50 Muž Zdendasss [15] Re: RAP
Jo je to tahle nadrz aa co je tedy špatně na tom dně a jaký bych měl koupit, tohle jsem kupoval normálně v akvaristice.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [4] ...... 39

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36285x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5376?od=151