Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Nemáš s nimi třeba paví očka? U mě plavou hlavou vzhůru když hledají a loví gupčí potěr v plovoucích rostlinách.
ale ona je v poho jak zaklepu zradlem tak normalka se narovna a zere a pak zase je hlavou nahoru
i vecer sem ji pozoroval a je chvilkama hlavou nahoru a pak se srovna a v cajku plave
Asi opravdu bude mít poškozený plynový měchýř, pokud neudrží rovnováhu, nic jiného mne nenapadá. Takže buď fyzický problém, nebo paraziti.
no není je docela mlada ani rok ji nemam
nevim proc to dela ale kdyz se de nazrat tak se srovna a pak zase cely den de nahoru muslim si ze takhle ani nespi ze je srovnana nejsem si ale jisty...
0 30.10.2011 13:24 JagerMaister zrejme to bude tým hnevalo ma to lebo akvárko bez skalárov nepôsobí tak esteticky vďaka za info ..
Tak pokud se tak chovají od tý doby co jsi vyházel tu pistii, tak to bude tím světlem, jak si myslím.
Zkusil bych jim přistínit hladinu, myslím si, že se jim moc nelíbí to světlý dno v kontextu s tím osvětlením.
0 30.10.2011 12:43 JagerMaister no oni sa tak správajú už dlho ten výluh som pridal včera je to domáca výroba
Takhle se chovají od toho přidání rašelinovýho výluhu? To je doma vařený, nebo nějakej komerční přípravek?
0 30.10.2011 12:19 JagerMaister ahojte mám otázku ohľadom správania skalárov ... mám akvárium 200l ---
rybicky.net/nadrze/10541 teraz je v ňom 6 skalárov vo veku asi 5 mesiacov na výšku 7cm a ich správanie nedokážem pochopiť nádrž je husto zarastená, vodu mením týždenne 1/3 ... krmim ich rôznymi vločkovými krmivami a aj mrazenými ...včera som pridal rašelinový výluh
ryby sa správajú fakt čudne sú stále zalelzlé pod koreňmi a rastlinami pri pohľade do akvárka ich ani nevidno ... výjdu von iba pri krmení .... a ked výjdu tak sa držia iba pri dne nespôsobuje to nízke akvárium 40cm čo nieje veľa síce je tu mnoho nádrží 40cm vysokých v ktorých plávu skaláre a nevyzerajú tak ako moje .. neviem čo s tým ?
Poškozený plynový měchýř? Není to nějaká veteránka? Zdá se mi na fotce dost narostlá...
Zdarec mam takovy dotaz uz tak tejden pozoruju skalaru jak se podivne chova furt je trochu hlavou nahoru a podivne se klepe dnes to vygradovalo tak ze sem ji videl uplne hlavou nahru.
nedokazu si to vysvetlit normalka zere je teda kapanek vyhubla ale ne moc jen cely den se chova takto divne take se mi zda ze ma bouli na hlave jestli to nebudou zas naci paraziti..
pridam foto
diky za odpoved
Starší reakce
To, že ryba 3 dny nežere, ještě nemusí nic znamenat. Pokud je ta ryba opravdu zdravá, tak nežrat vydrží klidně 14 dní a nic se jí nestane. Pokud nejeví žádný jiný příznaky nemoci, tak bych to neřešil a nechl jí o hladu. Pokud byla utlačovaná a je vystresovaná, tak jí dej čas. Můžeš častěji měnit vodu a zkus zahejbat s teplotou. Prostě tzv. měnit prostředí, ale nepodstrojoval bych jí.
EDIT: Pokud by ryba měla bílé táhnoucí se výkaly, tak by se mohlo jednat o střevní parazity.
0 22.09.2011 06:51 Nelly – Skalárek nežere a má propadlé bříško
Dobrý den,
můj skalár (1,5 - 2 roky starý) nežere a má propadlé bříško. Myslím, že to, že přestal jíst, bylo způsobeno rybou, která jej "šikanovala" ( honila ho, narážela do něho). Ryba je pryč, v AQ nastal klid, ale skalár stále nežere (trvá už více než 3 dny).
Žádné projevy nemoci nemá. Je zcela v pořádku (kromě milimetrem natržené ocasní ploutve).
Poraďte jak ho přimět jíst, ať mi nezemře. =( To propadlé bříško je dost viditelné.
Mockrát Vám děkuji za pomoc
Starší reakce
ale nemali by to potom aj ostatné ?
Vživotě mu to nedorose ,jsou to nevhodně chované ryby a mají upálené prsní ploutve dusíkatými latkami.
I 100 l je na skaláry málo,a dát je spolu s rájovci není dobrá volba,rájovci jsou agresivní ryby,a jejich agrese prudce stoupá v době tření.V tvém akvišku to bude i tak boj o prostor,a kdo myslíš,že přežije?
Dej skaláry raději pryč,nebude jim dobře,a v téhle společnosti už vůbec ne,přijdeš o ně...
50l je už dávnejšie zrušené teraz mám 100l s rajovcami a tými skalárami no a rôzne sumčeky.
Tak upřímě, pokud ty skaláry máš v tom 50 lirovým akvárku, tak to je běž vrátit obě, to není akvo pro ně, ale třeba máš ještě jiný akvo než je v prezentaci.
no ona tam nemá vôbec nič a nieje od chovatela je len z chovproduktu a ja som si to ani nevšimol, akože polhodinku som si vyberal ....
nechcem ju vracať chudinku .
Pokud se nejedná o nějakou genetickou poruchu, tak mu to doroste. Občas se stane, že o nějaký ploutve příjdou při nějakým souboji.
Pokud je vůbec nemá tak to nevadí a je to deformace...Je to sice špatně když ti něco takovýho prodají, chovatelé by měli takové zlé kusy rovnou likvidovat ale nicméně v životě mu to nebrání...
Zdravím, mám taký problém kúpil som si pár skalárov a doma som si všimol že jeden nemá tie prsné plutvy ( tie byčíky ) tak sa chcem spýtať či mu to dáko veľmi vadí pretože pohybuje sa normálne a aj žerie v pohode.
Starší reakce
Další vodu na zítra si už nech odstát!
Ten problém je v tom, že to akvárko je čerstvě založený a ty ryby tam šli moc brzy. Uvidíš jak na tom budou zítra, ale když se bude denně měnit voda, tak by to nemuselo špatně dopadnout.
Ano, vodu tam nalej teplotně sladěnou přímo z vodovodu.
Rychle vyměnit vodu, klidně polovinu akvária.
To, že čistí nějaký místo, ještě neznamená, že se právě tam vytřou. Co se týká těch dní, tak jsem Ti to už napsal v předchozím příspěvku. Jinak se můžeš podívat třeba sem:
ceskycichlidklub.eu/… To se nedá předpovědět, to by byla nuda.
Obecně platí, že ke tření je právě ta častá výměna vody a střídání teplot může dobře stimulovat. Tím střídáním teplot mám na mysli zvyšování a po několika dnech zase snižování teploty vody, což se dá docela dobře skloubit s tou výměnou vody. Ale zase na to moc netlač, čím více se chce tím méně to jde a je to příroda a tý prostě neporučíš. Dej jim čas, pokud budou mít ty dobrý podmínky, tak se jistě nenechají dlouho pobízet, chce to čas a trpělivost.
Mít v akvárku dobrý prostředí, tím myslím hlavně vodu, její častější výměna není na škodu, určitě se ryby budou cítit líp v zarostlejší nádrži, kde mají možnost se schovat a mít tzv. svůj klid. Nechal bych je v klidu, moc jim nepodstrojoval s jídlem, klidně několik dní hladovky a nechal je si zvykat na nový prostředí. Pokud je to akvárko nějak čerstvě založený, tak rozhodně měnit vodu, to je základ aby se tam nehromadily N látky.
jojo ale ja jsem napsal ze jsem si koupil nove dam ho sem to nove ma 112L
Doufám, že se nejedná o toto akva
rybicky.net/nadrze/12724 ?
Jinak patrně si samec zvyká na nové prostředí. Jen tak pro zajímavost, jak dlouho je akva založené, parametry vody atd.?
Tvoje akvárium je pro skaláry velikostně nevhodný a jestli už měli snahu se ve zverimexu třít, tak to budou již dospělejší kusy a těm se tam už vůbec nebude líbit. To, že se ty ryby chovají jak píšeš, je známka toho, že jsou ve stresu a s největší pravděpodobností to vyústí v jejich zvýšenou agresivitu, takže bych rozhodně doporučil je vrátit do té prodejny a volit ryby odpovídající velikosti Tvého akvária a před tím než se příště budeš chystat na nějaký nákup si o daných rybách něco dopředu přečíst, to se vždycky vyplatí.
jestli je máš v těch 54 litrech, tak to je na pár skalár příliš malé. Dle netu je tam 11W zářivka, ne? To je dost málo i na kytky
Ahoj koupil jsem si nové akvárium a do něj jsem si dal skaláry amazonské, samce a samici cokonce si myslim ze pár protože když jsem si je ve zverimexu kupoval zrovna se pripravovali na treni ale ted ten samec je porad na jednom miste a nic nedela jikry tam nema neni nemocnej? ani kdyz jim tam dam jidlo nejde zrat zkusil jsem zhasnout a najednou zacal normalne plavat a jist nemam silne zarivky? koupil jsem si set ecoline 2000
Starší reakce
I když je ten test dosti drahý, jeho výsledky bych nepřecňoval. Pokud jinak provádíš standartní údržbu, pokračoval bych obden ve výměně vody.
Používám sera quick test, vodu jsem již vyměnil, ale je divné, že jak zhasnu světlo, plavou po celém akváriu... Ale jak jsem řekl, ostatním rybám nic není... TomV
Sytíš CO2? Jaké testy používáš?
Jako první pomoc vyměň 50% vody.
Ahoj, mám menší problém. Skaláry se nadechují u hladiny, jako kdyby lapaly po dechu (avšak pouze skaláry) Jinak na krmení normálně přijedou, jsou aktivní akorát jsou skoro pořád u hladiny. NO2 - 0
NO3 - cca 30-40
Můžete mi někdo poradit? Dík, TomV
Starší reakce
0 12.07.2011 21:22 JagerMaister –
Re: Romy chcel som ich zachrániť
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 39
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36708x