Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
0 01.02.2011 17:50 annis [21] Zdravím,prosím o radu ..Skalára delší dobu příliš nepřijímá potravu,jen tak "zobne" ,výkaly,co jsem měla možnost pozorovat před pár dny byly normální..Jediný ,čeho jsem si všimla je,že jí z nosního otvoru kouká jakoby soplík..Také má v té oblasti tmavé zabarvení..Myslela jsem si,že se jedná o pigmentaci,ale mám pocit ,že oblast nosu je tmavší a pigment rozšířenější než byl..Léčila bych,ale nevím na co.Ostatní ryby jsou v pořádku.
Starší reakce
Pokud se ostatní ryby chovají normálně, žerou a jsou aktivní, neschovávají se, tak bych je jenom trošku více sledoval a uvidíš.
0 15.01.2011 13:03 adamekk ahojki mneli jsme 4skalary mlade 1nam dnes umrel mramorovy.14dnu byl schovany mimo a dneska umrel a nevim proc.?snad nejsou nakazeni vsichni.adam
Starší reakce
0 11.01.2011 21:42 HonzaS – Skalara-zarudly flek
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda někdo nebudete schopen určit původce a případnou léčbu onemocnění sklary. Za skřelí pod prsni ploutvickou se ji vytvořila červená, bíle orámovaná skvrna, viz foto. Nadrz ma 120l-vzduchování+biologický filtr, obsazení: 2 skalary, 10 neonek, 3 ancistrusi, cca 10 mečovek.
Děkuji za každou.
Starší reakce
Použij tu eSHu 2000
Starší reakce
0 20.11.2010 23:14 Nikki – Re: Forro
ahoj, zjistil jsi, co je s tou tvojí skalárou? já mám ve svém akva 2 a dnes jsem měnila vodu a všimla jsem si, že mají podobné bledé flíčky na bokách...
Starší reakce
hlístice
Capillaria - Jsou to tencí červi, velcí do 1 cm, kteří žijí ve střevech ryb. Nejvíce jimi trpí skaláry, terčovci, ale i další větší cichlidy, sumci příp. i jiné ryby. Červi často perforují střevní stěnu a zaplavují tělní dutinu, ve výkalech ryb se objevují oválná vajíčka červů. I při velkém příjmu potravy ryby hubnou, objevují se u nich velmi dlouhé, bílé výkaly, případně dochází následně k velkému zvětšení objemu břicha. Silně napadené ryby ztrácí zájem o potravu, chřadnou a hynou.
Nevím, zda je to ono, mrkněte na zdroj
www.akvarijni.cz/… je tam i o léčbě.
0 14.11.2010 13:57 Michal – Parazit na skalárovi
Na skalárovi som objavil takéto svinstvo, neviem príliš o čo ide, ale pôsobí to ako nejaký parazit, trčí z toho krátke tmavé vlákno. Mám strach aby to nezasiahlo aj ďalšie rybky, ale môže to ísť iba po jednom druhu. Vopred vďaka za pomoc. Rybka sa správa úplne normálne ako keby nič na sebe nemala. Fotka nie je najkvalitnejšia fotiť akvárko nie je žiadna sranda. Aspoň pre mňa.
...a ako dlho je v akva?
lebo sa "bezne" stava ked sa prinesu domov ze par dni nezeru resp. musia si zvyknut - ci uz na inu potravu a prostredie...
este k tejto otazke "za jak dlouho se samička může oplodnit??"
cca za 2 roky ale pocitam od vyliahnutia...
sa stane - pravdepodobne sa zlakol "trhol" a o nieco sa odrel...
to neries - s toho vyrastie
chtělo by to víc popsat nádrž, osazenstvo a údržbu, takhle ti nikdo neporadí. Nejlíp si tady založ prezentaci s fotkami
0 13.11.2010 11:20 skalarakva – Skalára věčně u dna + ancitrusy
Ahoj,
mám několik skalár,jsem začátečník - skaláry mám poprvé... jinak akvaristice se věnuji přes dva roky...
Moje jedna skalára se neustále drží u dna, nepřijímá potravu, nic nechce. Co s ní? Nechat ji volný život?
Mám ještě jednoho cca 13cm ancitrusa, 11cm ancitrusa, a teď jsem obdržela od kámošky 2x 1-2 cm ancitrusy. Za jak dlouho, poznám, zda-li to je samička nebo sameček, a kdyby to byla samička a sameček, za jak dlouho se samička může oplodnit??
Díky, skalarakva
Starší reakce
no oni ty nový skaláři nebudou dřív jak za 3 týdny si myslim..musim nejdřív zřídit přechodné akvárko, který asi bude taky fungovat jako karanténa
Rozhodni se sám,já bych je tam nedával,a zachoval klasickou karanténu.
Takže se nemusim bát že by to mohli chytnout další skaláry, který chci v nejbližší době pořídit
Tak to už může být oslabení imunity i věkem.
Tak dík za odpověď,myslim že ty druhý 2 skaláry to čeká taky..nemaj zas tolik propadlý spánky,ale taky nicmoc..ale aspoň si užili 7 let života..
Napadení vnitřními parazity ve velmi pokročilém stadiu.Ta už čeká na smrt...
Co je tý potvoře? má divně propadlý spánky pro ty který se asi budou chtít prát proč je fotka zepředu..
Starší reakce
0 03.10.2010 15:14 Hostmir – ..
a tady je ještě jedna fotka..
0 03.10.2010 15:13 Hostmir – Nemoc skalary
Potřeboval bych poradit, mám problém se skalárou. Na čele jí vyrašil malý hrbolek s bílou špičkou, vypadá to jako "jebák"
... bohužel není moc fotogenická, takže to na fotkách nejde moc dobře vidět, ale snad mi někdo dokážete poradit
nechová se jako nemocná, žere normálně, loví, je čilá a vše je ok. Ze začátku to byl jen malý hrbolek a pak se náhle zvětšil a špička zbělala.
Děkuju za každou radu
Starší reakce
0 23.09.2010 14:35 Nelly – Re: JuraS
Tomu se říká provizorní řešení do pondělí než přijde výplata =)
0 23.09.2010 14:31 JuraS – Re: Nelly
no když se ptáš na to jestli by stačila lampička ze stolu..co si o tom pak máme myslet ???
0 23.09.2010 14:29 Nelly – Re: JuraS
Hele tohle není moje první akvárko =) Jen to sou první skaláry a jedna z nich se chovala divně tak mně to trochu vylekalo =)
Jaké jsou parametry vody, jak děláš údržbu? Co testy na NO2, NO3?
0 23.09.2010 14:16 JuraS – Re: Nelly
0 23.09.2010 13:34 Nelly – Re: romant
Mno dejme tomu než pořídim osvětlení by na pár dnů mohla stačít lampička třeba ne?......taková ta Uv nevim co....prostě kancelářská
Než půjdeš kupovat ty kytky, tak si opravdu pořiď nějaký osvětlení, jinak ty peníze za rostliny vyhodíš. Mrkni v inzerci, každou chvilku tam někdo prodává nějaký osvětlení.
0 23.09.2010 13:28 Nelly – Re: kortezhugo
tak myslim si že přímo zboku to nebude
okna mám za akvárkem, takže by mělo svítit spíš zhora
JuraS napsal: proč v každé knížce o akvaristice je psáno, že by na akva nemělo z boku svítit přímé denní světlo ???
...ono to treba "upresnit" - denne svetlo nie je problem...
...problem je ked tam svieti priamo Slnko z boku...
...ale to dufam nebude tento "pripad"...
0 23.09.2010 13:21 Nelly – Re: JuraS
BTW v jedný knížce o akvaristice jsem četla že není nutný osvětlení zářivkou když člověk zkusí využít klasickýho denního světla-že to stačí
0 23.09.2010 13:20 Nelly – Re: JuraS
Jsou na to tak zvyklý už od května, takže si nemyslim že by to bylo světlem, navíc nemaj šok z náhlýho rosvícení nebo tak něco, jelikož žaluzie na noc nezatahuju, takže jak se rozednívá, tak se rozednívá....stejně jako v přírodě
0 23.09.2010 13:16 JuraS Z čeho se asi lekl ? no mě by taky asi za chvíli jeBBalo kdyby slunce svítilo z boku a ne z hora jak jsem od svých předků pár tisíc let zvyklý...proč se asi dává světlo nahoru nad akva a proč v každé knížce o akvaristice je psáno, že by na akva nemělo z boku svítit přímé denní světlo ???
0 23.09.2010 13:16 Nelly – Re: Deathbull
myslela jsem si že to je jedno jaký má člověk dno :(
Ještě si zkontroluj jestli ti v noci nepadá teplota na nějakou špatnou hodnotu a pořiď si osvětlení jinak ten nákup kytek bude tak nějak k ničemu, světlé dno rybám na pohodě také nepřidá...a časem jim bude akvárium nízké. Hodně zdaru.
0 23.09.2010 13:04 Nelly – Re: kortezhugo
Tak moc děkuju já skočim odpoledne do zverimexu a nějaký tam nakoupim, doufám že rybka bude v pořádku :( tohle jsem u nich fakt ještě nikdy neviděla a dost mně to děsí.....mám je už od května, pořídila jsem si je k narozkám....krunýřovce mám měsíc, ale nijak na něj nereagujou....akorát teda se občas stane že ta druhá skalára (ta která je momentálně zdravá) se mu občas pokouší ukrást jídlo =)
...tiez tam nic "zle" nevidim...
okrem stresu-"strachu" v ociach...ale mozno je to len fotom...
krunýřovci...pravdepodobne nebudu problem...
ale ako pise romant...rastliny pridaj - oni sa obcas tiez radi "schovaju"
0 23.09.2010 12:56 Nelly – Re: romant
Myslíš že by jim mohl vadit? A čím? Mám ho asi tak nějak od poloviny srpna
Něco vyššího, třeba nějakou valisnerku, nebo nějakou stonovku. Ještě k tomu krunýřovci, to, že si jich nevšímá, ještě neznamená, že jim nevadí.
0 23.09.2010 12:49 Nelly – Re: romant
Ale ten krunýřovec si jich vůbec nevšímá :( na rostlinky se chystám ale ještě nevím jaký by se tam hodily :(
0 23.09.2010 12:48 Nelly – Re: Nelly
Focený to je včera a žádný vzhledový změny na něm nepozoruju (jako že by měl něco na tělíčku)
Tak podle mě jsou opravdu stresovaný z toho prostoru. Je to prázdný. Přidej tam další rostliny. Celkově je takováhle nádrž pro skaláry a krunýřovce, kterej ještě naroste nevhodná. Když už, tak bych tam nechal jenom ty skaláry a toho krunýřovce dal pryč. V malým prostoru je pak může stresovat i maličkost.
0 23.09.2010 12:46 Nelly – Re: kortezhugo
toho co je vpravo
...a kereho to "klepe"???
0 23.09.2010 12:39 Nelly – Re: Nelly
Tak tu prezentaci už mám hotovou i s fotkama - ty ryby tam sou vyfocený všecky
0 23.09.2010 12:36 Nelly – Re: Nelly
jo a ten krunýřovec je asi velkoploutvej....nebo mu je aspoń hodně podobnej
0 23.09.2010 12:36 Nelly – Re: romant
Skaláry maj tak 7-8 i s těma všema plouvema, krunýřovec má 9 cm........akvárko je dlouhý 80cm, vysoký 50 cm a hloubka je 30 cm.....kdyžtak už si dělám prezentaci nádrže
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [29] ...... 39
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36708x