Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Odkal nádrž a vyměň vodu. Uvidíš pak co se bude dít - horší to určitě nebude.
0 05.01.2010 18:29 BlankaŠvecová Jo a ještě přestaly žrát, všechno zůstalo ležet na dně.
0 05.01.2010 18:24 BlankaŠvecová a chcípne? Mám ji vyndat? Voda se dnes slabě mléčně zakalila.
pokud ta skalára byla v nádrži normálně chována, tak to může být, jak píše provokater.
0 05.01.2010 17:50 kreten – Re: chytek
no tohle asi ono není, spíše došlo k dokončení parazitického napadení plynového měchýe a ztrátě rovnováhy
0 05.01.2010 17:34 Blanka – Skalára - leží na boku
Dobrý den, prosím o radu. Skalára mi najednou lehla na bok a jen tak leží a docela ztěžka dýchá. Neví někdo, čím by to mohlo být? Děkuji, Blanka.
Starší reakce
Zkus přípravek eSHa 2000. Na plíseň se mi osvědčil. Potom není třeba ani sůl.
Takže skalára už je skoro týden v karanténě ale vůbec se to nelepší. Má zjevně pořád plíseň na břiše. Co je ale nejpodivnější už i na štěrku na dně začala vyrůstat plíseň!
Přitom jsem do vody dal prostředek proti plísni a přidal sůl dle návodu.
Zkusím tedy ještě většinu vody vyměnit a dát znovu to léčivo a sůl, jinak už fakt nevím.
Bohužel na fotce toho moc vidět není,jen ta plíseň okolo.Chtělo by to aby bylo místo postižení lépe vidět.
Tak tohle je ona.
Pokud je opravdu pravda vše tak,jak popisuješ,řekl bych,že se jedná o druhotné zaplísnění po zranění.Dost často plíseň,,vyžere"i kus tkáně.Léčba FMC je při dodržení postupu účinná a dostatečná.Osobně bych dal trochu soli pro zvýšení tvorby slizu.Samozřejmě foto by napovědělo víc.
Pošli foto toho kráteru na skaláře,díky
Před dny jsem si všimnul že jedna skalára má vepředu na boku bílý chomáč - prostě jak plíseň. Hned jsem se jí rozhodnul jí chytit a dát vedle. Při lovení bílý chomáč odpanul a pod ním má skalára díru do těla. (blééé)
Takže skaláru jsem dal do malého akva bokem a skaláře i do hlavního akva jsem aplikoval FMC, v tu chvíli jsem neměl nic jiného po ruce. Na ostatních rybách nevidím žádnou vadu.
Skalára zatím žije, ryby nekrmím, nesvítím, vzduchuju.
Ale zásadní dotaz - co dál? Mám použít nějaký lepší prostředek na plísně? Mám ryby krmit nebo až vyměním vodu?
Dík za rady, rád bych skaláru zachránil ale bojím se o ostatní rybky jestli nemohly něco chytit.
Jo ještě poznámka - do toho akva jsem aspoň půl roku nedával žádnou novou rybu ani kytku.
Starší reakce
Neni zač, od toho tu jsme.
Držím palce.
0 09.06.2009 22:31 Daaava – Re: Barney
OK, zkusím něco vymyslet. Díky...
No tak se zbav toho, kde dělá bordel - agresivnější u Cichlid je skoro vždy samec. Takže z toho plyne, ža rapl bude asi samec. Do záchodu, no to fakt ne. Dej ho do zverimexu.
0 09.06.2009 22:26 Daaava – Re: Barney
Odlov samce, to se ti řekne... Druhé akvárko nemám a do záchodu s ním, to ne. A další problém je v tom, že mi v obchodě nikdo neřekne pohlaví. Tyhle dva jsem kupoval na výstavě od odborníka a ani ten to nevěděl.
Neviděl bych to jinak.
Nebo možná počkat, ale to asi ne, spíš kup 3 nové kousky třeba. Nebo odlov samce a dokup pokud možno samce. Jestli je samec rapl, tak spíš se zbavit ho, než samice.
0 09.06.2009 22:19 Daaava – Re: Barney
Takže mi nezbývá nic než přikoupit další a doufat, že si vybere a že nekoupím jen samce.
Samec se nejspíš chce třít, ale samička neni připravená. Ale že by toto Skaláři dělali? Nejspíš nemáš ideální párek. Kolik jsi koupik na začátku kusů, 2 ? Pokud se ti dva dali dohromady z nutnosti, zřejmě něco neklape.
0 09.06.2009 22:12 Daaava Zdravím zdejší veřejnost. Prosím o radu s jedním pro mě nepochopitelným jevem. V akváriu máme dva skaláry (podle ma párek), máme je od února, takže bych jejich věk odhadoval tak na 7-8 měs. Doteď byli v pohodě, dokonce jsme už asi čtyřikrát viděli jak si hlídaj vajíčka nakladený na listu (samozřejmně bylo do tří dnů po nich). Teď ale došlo k něčemu, což dost dobře nechápu. Jeden z nich, asi samec, začal tu druhou nahánět, doráží na ni a kouše ji. Kvůli tomu je už 3 dny zalezlá a skoro kvůli tomu ani nežere. Když náhodou vyleze, ten druhý jde hned po ní a když jí párkrát prožene akvárkem, hned zase zaleze.
A ještě něco. Když už vyleze a zastaví se, ten druhý, pokud ji zrovna nehoní, se před ní postaví a má takový třesavý pohyby, jakoby tiky. Vypadá to jako by ji zastrašoval a nebo naopak se jí dvořil. Co má tohle všechno znamenat?
Starší reakce
Žaberní víčko nedosedá natvrdo,tzv.,,záclonku" má.Pokud je delší,je to nejspíše hlenová ochrana(tvoří se více hlenu).Jestli k tomu ještě zrychleně dýchají,nebo,,jedou na jednu žabru"jedná se s největší pravděpodobností o napadení žabrohlísty.Doporučil bych léčbu Chloraminem T,nebo Tremazolem.U Chloraminu T je potřeba zvednout pH nad 7,5,UT nad 10 a minimálně 12 hodin před nekrmit,je to pro zkušené.Tremazol,který sám používám vyžaduje jen po ukončení léčby vyměnit 80% vody.Léčba probíhá 3x po 3 dnech.Hlídal bych i výkaly,zda nemají bílou barvu.
0 28.05.2009 14:51 Pavla – skřele
Dobrý den, mohl by mi někdo poradit. Mám doma terčovce a teď se jim udělaly takové jakoby záclonky za skřelemi. Rychleji dýchají. Jeden nepřijímá jídlo. Musím silně vzduchovat. Pokuď někdo víte, tak prosím o radu, jak je přeléčit. Děkuji.
to ma teší a rado sa stalo
vrele diky za radu ,skusil som exit a visledok je us po 12 hodinach zacalo to myznut.
no mne to po čase odoznelo samé, ale akurát čítam čosi podobné v poradni
www.dajanapet.cz/… (názov je "prosím o radu" z 11.4.2007 14:29) - snáď to ešte bude na tejto strane, keď to kukneš. Majiteľ mal ale aj sprivodné príznaky (rozstrapkávanie plutiev) V každom prípade by to podľa toho vraj mohlo byť aj napadnutie nejakými zrejme parazitmi (biológia mi až tak veľa nehovorí) - možno tá rada povie tebe viac.
Edit: ešte raz to čítam a zisťujem, že on tam popisuje ťahanie vlákien z plutiev, nie z tela skalára, tak to asi moc nepomôže...
Hm, ak to vyzerá ako dlhá pavučinka ťahajúca sa z kože, tak asi tuším o čom píšeš. Nie je možné, že by tvoj skalár mohol mať nejaké mechanické poškodenie? Moja skalárica to mala, keď sa dosť prudko pobila s druhou - vtedy som ju odlovila do karantény (hlavne aj aby mala kľud), ničím som neliečila - nechávala som to "vyhniť". Po pár dňoch, keď sa zahojili zranenia z bitky a poobnovoval sa sliz, tak tieto pavučinky zmizli... Inak som to nijak neriešila - ešte sa to sem-tam stáva, ale opäť tomu predchádza nejaká tá potýčka. Pravda ale je, že sa to väčšinou ťahá z tela, nie z plutvy (aspoň si na také nespomínam).
skalar na hornej plutve ma nieco ako pavucina alebo vata ,je to dlhe a priesvitne.taha to za sebou a je to dlhe aj 3cm.neviem co to je tuna sa o niecom takom nik nevijadroval.foto momentalne nebude.
Starší reakce
Zvyš teplotu vody na 30°C, osol ji a krm živým nebo mraženým, hlavně artemie.
Pordil bych dřív, ale nevšiml jsem si fóra, sorry.
Tak dík za rady a hlavně za ochotu
Pro velký úspěch pozoruji zarudnutí na začátku postraních ploutví
poraďte co s tím
Prosím poraďte!mam tam dát sůl nebo co pomůže?bojim se
Já nevím,proto se ptám
Ahoj, přendal jsem z menšího akva rypouny do většího, a típ pádem jsem přestal do menšího dávat patentky. Od té doby moje 3 skaláry nežerou. A navíc na tom jednom se objevil takový jemný bílý matný povlak...Ostatní ryby jsou o.k a dlabou... Co s tím? Díky za rady
Mám taky dotaz, přendal jsem z menšíhi akva rypouny do většího, a típ pádem jsem přestal do malého dávat patentky. Od té doby moje 3 skaláry nežerou. A navíc na tom jednom se objevil takový jemný bílý matný povlak...Ostatní ryby jsou o.k a dlabou... Co s tím? Díky za rady
Starší reakce
o.k. díky...
Léčivo se jmenuje Entizol.
Zatim sem dal skalaru do izolace, zvýšil sem teplotu na 30. A v pondělí koupím ten entizolom a uvidím....
0 24.01.2009 17:03 Vosounek – Re: miro03
Souhlas s Mirom.
0 24.01.2009 10:46 miro03 – Re: capretto
Evidentne ide o vnútorné parazity treba zaliečit entizolom kúpiš ho u veterinára.Dávkovanie si tu nájdeš v starších príspevkoch v sekcii fora.
Ju a má bílé, skoro průsvitné výkaly. Krmím suchým a mraženýma patentkama z obchodu. Jak dlouho vydrží bez žrádla?
Tak mám tu ještě jedno malý akvarium do ktereho ho můžu dát. Sice kulatý , ale jiné nemám
Jak moc mu mám osolit tu vodu? A musím mu tam na ty 3 dny dávat filtraci, topítko navíc mám, vzduchovací kamen taky , ale filtraci ne... Jedině ji v pondělí koupit, ale jestli to vydrží do tý doby bez filtrace?
0 24.01.2009 08:08 Vosounek – Re: Yirka
Jirko neznám, ale povedlo se mi vyléčit více Skalár touto jaxi neortodoxní metodou, kolega ichtiolog říká bičíkovci kteří cizopasí ve Skaláře se za určitých podmínek přemnoží a napadnou měchýř ryby, slábne nežere a snaží se plavat což je horší a horší. Vyšší teplota je likviduje. Opakuji je to babaská rada, ale mockrát cca 5-krát mi vyšla
Je jasné jako u všeho ber nebo nech bejt
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [33] ...... 39
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36708x