Skalára - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Pokud se jedná o kvalitní mražené krmení, které je těsně před zkrmováním dokonale rozmražené, tak je naprosto bezproblémové.
Ty ryby co se Ti nezdají normálně žerou a nestraní se?
Ahoj tak jsem tu zas na poradě
musím přiznat že poslední dobou krmím spíše mraženým je to špatně? Všimla jsem si že mají skaláry všelijak barevné ho.í které se jim drží u zadečku a místama jsou průhledné. Jedná se o parazity? Skaláry jsou jinak žravé a nemají s ničím problém spíše se mi zdá, že konga jsou štíhlejší než dříve při tom jim boule po jídle zůstává.. Nevím jak se to přenáší? Konga mi nikdá ke dnu nechodí...děkuju za rady
Starší reakce
ano nejmenší skalárka ... tři mají krásnou velikost baštěj už probíhá i snaha o dominanci jedné ale tahle za pul roku nevyrostla skoro vubec. asi se s ní tedy rozloučím...
Píšeš "nejmenší skalárku"...
Tak to bude nejspíš chcípáček od přírody, nemá cenu se s ní piplat, pořád bude mrňavá a nejmenší, já bych jí daroval smrt.
Osobně bych nevěnoval finance do léčby, proto radím jenom onu prostou vodoléčbu. Podle mě je promořená vnitřníma parazitama, já za sebe radím šetrný utracení.
no moc nepřijímá už od začátku, je utlačovaná a drží se dál od ostatních, vždy když jsem nasypala potravu odplavala na druhou stranu akvaria, a posledních pár dní se drží schovaná za listy a přijde mi že nebaští vubec.
Vodoléčbu, zcela automaticky. Přijímá potravu?
zdravím, před pár dny jsem utratila neonku s podezrením na vodnatost. dnes jsem odlovila nejmenší skalárku která je už chvíly lehce apaticka, má zarudné žábry je vidět že težko dýchá a přijde mi že mí i nepřirozene vypouklá očka. poradte...
Starší reakce
není to třeba nějaká plíseň?
www.akvastranky.com/…
třeba dát torben tím se nic nezkazí? A jinak,jak mi tady vštěpují tak vodolázeň ?
Ahoj dělají se hnědé pigmenty jako"popel" u terčovců i skalárkám?
Všimla jsem si že se jedné mezi pruhy udělalo takových pár teček hnědých nepozorovala jsem, že by se to hýbalo, ale co kdyby...
Rovnou říkám, že z tohodle já nic nevyčtu tak třeba někdo jiný bude vědět.
0 19.07.2013 19:08 lulu2589 je to trosinku videt u praviho oka.Rybky jsem odlovil a dal do provizorniho akvarecka, aby neohrozovali ty zdravé
0 19.07.2013 19:07 lulu2589 moc díky a fotku dodám
rovnou říkam, že nebude moc kvalitní
Podle popisu by to mohla bejt tzv. děrová nemoc, nebo-li projev možných vnitřních parazitů. Chtělo by to fotku. Začal bych přidávat vitamíny do žrádla, třeba pár kapek fishtaminu přímo do skrmovanýho žrádla a event. léčil na vnitřní parazity, to jako další možnost když ty vitamíny nezaberou.
0 19.07.2013 13:55 lulu2589 – pomoc pls.
dobrej mam par skalaru a ti maj na sobě takoví bílí tečky.jen na hlavě.krupičku poznám a toto jsou takový větší bílí tečky neví někdo co to je a jak to léčit?Budu rád za každou pomoc
0 19.07.2013 00:22 Já963 – Nemocná skalára amazonská
Teď navečer se mi skaláře udělala takováhle boule.. :(
i.imm.io/…
i.imm.io/…
Když se jí dá krmení tak nejí.. Jinak nic jinýho divnýho jsem na ní zatím nespozorovala.. Tak kdyby někdo věděl co s ní je nebo jak jí pomoct napište..
Doteď byla v pohodě uplně zdravá..
Starší reakce
ten torben je bomba!! Díky!
samec je téměř zdravý...už má skoro zahojené jizvy a s láskou opět terorizuje zbylé osazenstvo
Ahoj tak jsem dnes ráno přišla k akva a našla jsem mrtvou skaláru, ta která byla okousaná. Už se začala hojit, bílý povlak z očí zmizel a začala se zapojovat k ostatním rybám bez žraní. Nevím proč jsem ji našla na hladině :( a potom druhou černou s otevřenou tlamkou na dně:( měřila jsem hodnoty a jsou v pořádku, filtr nevypínám a vodu jsem čistila v úterý. Netuším co se stalo. Ryby se divně nechovají. Naopak konga si začaly odhánět samičky od hejna a ukazují se před nimi na mechu.. Pokud by byla nějaká otrava odnesly by to jako první pancéřníčci ne? A ryby by se držely u hladiny a lapaly po vzduchu...
No proč se to stalo, inu to jsou skaláry, jeden den milenci a druhej den nesmiřitelní protivníci, to se stává.
Stran té rekonvalescence, tak určitě vitamíny, rašelinovej výluh, podpořit vodoléčbou a jestli je problém v údržbě, tak na to dohlédnout, vodu měnit pravidelně 1/3 akva čerstvou, dno odkalovat dle potřeby a když se odkaluje dno, společně s tím nečistit filtr, to činit třeba týden po sobě.
Ok moc děkuji a nevíte proč se to stalo? To ji odmítl samec nebo co? Hodnoty bylo v normě a teplotu mívám 26 až teď na ty vedra. :( Je mi to líto nerada bych o ně přišla nebo nakazila jiné ryby.
Potom jsem se chtěla ještě vyjádřit ke skalárám u mamky jak jsem už dříve psala. U skalár se zjistily paraziti, dva skaláři přestaly úplně žrát. Mamka byla u jednoho chovatele, který ji poslal k veterinářce. Napsala ji entizol, vodoléčbu zvýšit teplotu až na 30, léčba 9 dní. Teď je asi v půlce skaláry jsou fit a žerou, jen to asi nesedlo kongo tetrám, jedna má ten samí povlak přes oko jako ta moje skalára. A neví jak pokračovat. Po ukončení léčby nasadit něco proti plísni nebo jen vitamíny? Akva má pár měsíců založené a já si myslím, že chyba je i v čištění. Protože se bojí narušení bio rovnováhy, takže když čistí vymění polovinu s tím, že čtvrtinu z jiného pár dní vyčištěného a zdravého akva a druhou čtvrtinu dává čerstvou. Do vody dává pouze akvasafe. je to s námi těžké že
Měnit vodu, lehce přisolit(pol. lžíci na 50 litrů) a přidat rašelinový výluh, to bych udělal.
Ahoj páreček který se teď často třel je špatný. Přes noc je každý na jiným mástě a totálně dotrhaný mezi ploutvičkama nemají blanku jen takové kostičky samice má dorvaná i záda a ocas a na boku krvavé šupiny, sami chybí jedna ta dlouhá ploutvička jako mají čichavci a má zakalené oko. Co se stalo? Včera tak nevypadaly. Mám koupit proti plísním kapky? Zvýšila jsem teplotu a vyměnila část vody. Prosím o radu.
S tím plně souhlasím,jak jsem napsal,je vhodný tak na to živé krmení.
Souhlas, ale kolega použil ve společenským akváriu se skalárama, z nichž jedna je pravděpodobně načatá děrovkou, tak proto to moje zavržení.
No,hodí se dobře jako preventivní desinfekce při lovu živého krmení ve volné přírodě.Ale i to není mnohdy stoprocentní
Fajn, tak příště už podobný přípravky "na všechno" nepoužívej, je to methylenová modř, je spousta výrobců a různých koncentrací a v zájmu pomoci si člověk velmi snadno přivodí ještě větší problém. Tím nikoho neodrazuji, jenom sděluji svůj názor a zkušenosti s obdobnejma univerzálníma léčivama.
protoze je na nem napsane proti vetsine nemoci... a nic jineho jsem doma nemel
po poslani tech fotek jsem jel za hodku uz pryc.. Toš proto..
Proč preventin? To je na dvě věci, to nekomentuju.
Vitamíny, vodoléčbu, pestrý krmení, lehký přisolení a rašelinovej výluh.
no o velikosti jsem nepsal.. Je to vitalni ryba, ktera sefuje a trochu i terorizuje vsechny ryby. Pred tim odjezdem jsem je poradne nakrmil, vymenil vodu osolil a dal preventinu..
Hlavne ze se mu to lepsi ikdyby to byla jina nemoc.
Kondice ryby nemusí být v přímé úměře velikosti ryby.
0 24.06.2013 07:10 radim jestli se teda jedna o tu derovitost, ktera je zapricinena krmenim, tak jaktoze to chytne zrovna nejsilnejsi jedinec z hejna?
jinak dnes jsem prijel a vypada to, ze se mu to zatahuje a mizi to
bude to ok...
Starší reakce
Ta optima je zbytečná(tedy alespoň podle mě). Ovšem Torben, je jiná píseň.
Z těch vitamínů mám velmi dobrou zkušenost právě s tím fishtaminem.
Edit: Když o tom dumám, tak tu optimu lze taky aplikovat přímo do(na) krmení a tudíž ten efekt bude, když přihlédnu k tomu faktu že je to vitamínový preparát, obdobný jako u toho fishtaminu a tudíž bych svoje tvrzení o zbytečnosti poopravil a oba přípravky postavil na stejnou úroveň.
Zkusit muzes i tohle:
www.akvarista.cz/…
Ale zkusenosti nemam, nesehnal jsem to, tak jsem koupil ten Fishtamin.
Do vody davam:
www.akvarista.cz/…
Ramirezkam se to libi a Skalaram by melo taky, takze pokud neco takoveho nedavas, zacni s tim.
Kup ty vitamíny, zejtra nakrm a tradá na víkend.
tvoje vodoléčba už jede druhým dnem
blbe je ze jedu na vikend do Prahy a bude hladovka
Mám podezření na tzv. děrovou nemoc a na tu je nejlepší dobrý krmení s ideálním přídavkem vitamínů, třeba fishtamin nakapanej na krmení před tím, než je podáváno rybám. Teď jsou rybníky a nepřeberný nádrže plný živýho výživnýho krmení třeba dafnií a komářích larev, tak se poohlédni v okolí, kde se dá nalovit. Když nebude možnost toho živýho, tak třeba granule a na ně nakápnout ten vitamín a samozřejmě polepšit prostředí lehkou vodoléčbou nebude od věci.
0 20.06.2013 17:17 radim ???
0 20.06.2013 17:16 radim
0 20.06.2013 17:16 radim nevíte co to je a čím to léčit?
Tipuji to na zvýšený hodnoty N látek, ale opravdu jenom tipuji.
0 19.06.2013 20:19 Šárka V. – Zákal očí
Zdravím. Asi před víc jak týdnem jsme u našich skalár objevili jakoby zakalené oči. Taky nechtěly žrát, byly skoro apatické. Ostatní ryby v akvárku je do těch očí zobali, tak jsme je dali do karantény. Asi po týdnu vypadaly už v pořádku, zákal zmizel, normálně žraly, tak jsme je vrátili k ostatním rybám. Ale ten zákal se jim objevil znovu. Ostatní ryby v tom samém akvárku jsou OK. Nevíte, co to je a co s tim?
Večer vodu vyměním.
Tak jsou dvě možnosti a to buď je to reakce na ty vyšší hodnoty dusíků nebo to budou vnitřní paraziti a to by se zvýšenou hladinou N látek souviset mohlo tím, že paraziti neobvykle rozjedou v nestabilnějším prostředí. Pojem vodoléčba je Ti jistě dostatečně znám, pokud to po několika dnech nebude lepší, tak se léčbě medikamentózní nevyhneš, ale to prozatím nepředbíhejme.
Ještě ten šrám.
Objevila se mi na jedné skaláře vybolené oko. Je normálně vitální, žere, bobky má OK, ale teď ji docela honí ostatní skaláry.
Dočetl jsem se zde o bakteriální onemocnění mozku, ale nedokážu posoudit, je-li to ono. Pro lečbu bych měl zaběhlou 10l elementku, ale to by pro ní bylo spiš za trest. Na boku má odřeninu (lysinu 2x2mm), ale už asi dva měsíce a beze změny.
Nedavno jsem měl zvýšenou hladinu NO3 (do 50mg/l), dnes už jsem na zase 25mg/l.
P.S. Omlouvám se za fotku, fotit skaláru, která je pořád v pohybu s časem 1/8 jde fakt těžko.
Tak sledovat chování, to je moje rada.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
Přidat reakci
1 ...... [20] ...... 39
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 36708x