Testy vody
Člověk sbírá zkušenosti neustále.
Ten test je prošlý.
uhodls

taky "dobrá" zkušenost?
Není ten kapkový test NO2 od Dajany?
nevím jestli to patří tady ale mám papírky a kapkový test na NO2. papírek v políčku NO2 nezměří nic - zůstane bílý (což je žádoucí), kapkový test už dva měsíce tvrdošíjně tvrdí že ve vodě nepřežije ani plastová rybka (ač má být v odstínech růžové a je hnědočervený-pořád) a teď k podstatě dotazu. jak vytvořit vodu kde bude prokazatelně velká úroveň NO2 - chcu si potvrdit že papírkový test funguje.
Starší reakce
Musíte číst pozorněji, Mauriku. Já se držím původní "předlohy" = debaty o měření tvrdosti a alkality. Vy sem pletete test NO2, kde je princip měření odlišný.
Kdybyste se nemohl upamatovat, rád vám připomenu, s čím jste do debaty přišel:
Já nevím, ale asi jsem lempl na testování vody. Vím, že ty papírkové testy jsou nic moc, nicméně, abych vůbec nepřirovnal barvu, tak to je divné. Dnes jsem opět zkoušel tento test a jedinou položku kterou jsem dokázal určit, dle předlohy, tak bylo pH, které zprvu bylo 6,4, ale po minutě jak píšou, tak to ukazovalo 6,8. Nicméně KH jsem nedokázal přiřadit, jako by to bylo míň než 0, protože dle mého to bylo ještě světlejší, než než nejsvětlejší nula. No GH jsem neurčil už vůbec. Já bych asi potřeboval, aby to ukazovalo prostě různé barvy a ne odstíny jedné.
Na to jsme vám s Wendy2 doporučili používat k měření KH a GH kapkové testy.
Proč, to si zkuste najít sám.

OK!

na to se budeš muset zeptat někoho, kdo rasborky chová, nikdy jsem je neměl, nevím jak jsou háklivé. zkus maléhoLibora
Jo, tak díki, ještě asi jedna otázka (asi ne na toto vlákno): Chi tam mít Razborky, ale ty mají pH 5.5 - 7, a ty píšeš, že v Bratislave je pH 7.35 - 7.87, je to pro ně velký problém???

A muze jim vadit tvrdost???(oni mají max. 12 dGH, jak to tak muzu udrzet?) Díki!!!

pokud jsi z Bratislavy tak to tam je: celková tvrdost 2,04 – 3,26 mmol/l, pH 7,35 – 7,87, dusičnany 3,95 – 17,14 mg/l. Máš tu vše co potřebuješ

Tam to taky není.

mkni na ten můj odkaz, jsou tam rozbory z Bratislavy
Z Bratislavy

Aha, promiň. No i tak sem to nenašla (sprosté bratislavské stránky), nemajú tam pomaly ani nič o vode (je tam článok založenia bratislavkej vodárne tak akurát)

tak jsem to nemyslel, musíš konkrétně na stránky společnosti, nebo města. třeba tady jsou údaje jakou máme vodu my:
www.krnov.cz/… To asi moc nepomohlo:
www.bvsas.sk/… Je to dost velké rozhraní

Nevím tedy, posuď sám, já sem z toho vyčetla, že je to voda mäkká až voda tvrdá.

A jak si ho mám vybavit??? (prosím s ohledem na to, že mám 13 let)

ten rozbor z vodarne je presnejsi ako to co nameras testami
Co já vím, skusím, ale raděj bych měla výsledky před sebou (nechci něco pokašlat), ale přece jen tam zatím budou razborky, možná testy pak, když tam pujdou kreveťule

. Tak děkuji!!!

Na nově založené nano 20l, a pak tam budou krevetky, takže asi jo, že?

Aha, no dobrá, tak jaké mi doporučíš? (prosím ne moc drahé)

papírkové testy jsou obecně na dvě věci
Ahoj, mají to být nějaké takovéhle testy (asi je tam málo těch papírku)http://akvaland.sk/2343-sada-testov-nano-minilab.html ???

tu mějí víc tých papírku
akvaland.sk/… ale je to eSHa, máte s tou značkou někdo zkušenosti??? Je to dostačující?

Děkuji!!!

Z mych zkusenosti muzu obecne doporucuji rozhodne Seru (pripadne Tetru).
Od Rataje pouzivam jedine Ferrin (a jednou jsem mel Foskol) a to proto, ze jednak lze u nich pomerne dobre odecist barvu dle natistene skaly a hlavne je mozne u nich namichat i vztazny roztok, takze lidi se slabsim barvocitem (muj pripad

) muzou porovnat mezi sebou dve tekutiny a nikoliv tekutinu s natistenym papirem, coz muze byt problem. A naopak - test NO3 je napriklad od Rataje naprosto nepouzitelnej!
Pro mne jednoznačně Sera, Rataj mi už do baraku nesmí s žádným testem.
Martin Honzejk
Co je lepší: Sera kH- Test, nebo Karbon od Rataje? Děkuji
Zkušenější akvarista který nemá speciální nároky na složení vody nepotřebuje prakticky testy vůbec. Začátečníkovi bych z vlastních zkušeností doporučil alespoň základní sadu testů a to na pH, alkalitu (KH) a dusitany (NO2).
Ješte sem zabudla dodat, na co všechno případně potřebuji testy?

Jěšte jednou děkuji!!!

Ahoj, chtěla bych se zeptat, jak moc sou duležité ty testy vody?

Budu si zakládat nano 20, budou tam asi razborky a pak možná krevetky. Předpokládám, že pro ty krevetky to bude nutné, ale radsi se zeptám, tedy potřebuji nutně dělat testy vody???Jestli ano, jaké sou dobré/máte s nimi skousenosti???

Děkuji!!!

bulawaio napsal: berme to, že někde stojí ve skledičce a přípustna vzduchu
Ja som mal skôr na mysli to, že voda tečie
Teda, že parametre vody vstupujúce do vodárne i vystupujúce z nej sa menia na základe počasia, odberu a podobne. Mesto môže používať viac rôznych zdrojov, ktorých pomer sa môže meniť - u nás dva s dosť odlišnou tvrdosťou i iným spôsobom dezinfekcie.
Jo a parametry vody z vodovodu jsem dával sem do tohoto tématu na straně 96, zda je to ok voda nevím

Teda ani nevím co z toho výpisu je pro mě vše důležité
Ten jsem si koupil od JBL a ještě než jsem si objednal ten CO2 set (ještě nedorazil), tak jsem to šoupnul do akva a pozoroval jak se bude měnit barva. No nebyla ani modrá, ani zelená a ani čistě žlutá, byla to taková směska

No uvidím až to dorazí a zda barva bude jasnější. Ale popravdě ta barva byla taková spíše modrozelená

Tak třeba na NO2 mm test od Rataje a postup je trošku odlišný než píšeš. Naberu do ty plastový odměrky vodu z akva (určitý počet ml) do toho nakapu roztok (10 kapek)z lahvičky A, protřepu a nechám pět minut, pak nakapu 10 kapek roztoku z lahvičky B, opět protřepu a nechám 5 minut a poté porovnávám barvu dle vzorkovnice barevnými kruhy.
Měřit KH a GH pomocí reagenčních papírků je skutečně nanic. Jaksi tu zapadl komentář Wendy2, tak ho připomenu.
Při použití kapkových testů sledujete množství spotřebovaného titračního roztoku (počet kapek) potřebné k obarvení stanoveného objemu testované vody např. z barvy červené do modré nebo z modré do žlutozelené. Což není pro člověka s neporušeným barvocitem problém zaregistrovat.
Přesnost takových testů je násobně vyšší, než papírkových, přesto i zde existují značné rozdíly zejména v závislosti na výrobci.
(Na toto téma je zde celá hromada informací.)
vecsinou tie zmeny niesu v akva nejak velke oproti vstupnej vode a hlavne ked pravidelne menis vodu tak to stale dorovnavas. Parametre vstupnej vody ak mas vodovodnu zistis na internete.
Ak hodlas zakupit CO2 potrebujes CO2 pern. test podla ktoreho to nastavis.
A ještě něco, před týdnem jsem si koupil Ratajův test na NO2, kde sice nen´až tak rozsáhlá barevná škála, ale popravdě i to byl pro mě problem, se rozhodnout, které to růžové kolečko se přesně shoduje s barvou vody v té umělohmotné odměrce

No já to chci hlavně vědět ohledně toho, že když si kupuju kytku, nebo rybu, tak tam většinou jsou určité vhodné parametry vody napsané a v neposlední řadě mám z Polska objednaný CO2 set, tudíž je přinejmenším vhodné, abych dokazal určit\změřit parametry vody, abych něco nepokazil

Ale na to stačí 3-4 kapkové testy, v porovnání s tím setem za pár kaček. Na zjištění hodnot a porovnání trendů je to bohatě. Budeš-li pravidelně testovat, tak po vypotřebování 1 balení budeš přesně vědět na čem jsi.
tak jasné, že akvarijní prostředí vodu ovlivňuje o tom žádná, ale právě aby člověk zjistit co se pak děje na výstupu, řekněme parametry vody po týdnu v akváriu, je přeci dobré a vlastně nutné znát parametry na vstupu

v prvom rade sa zacne vyparovat

, ide o to co sa deje s vodou v akva kde na jej vlastnosti vplivaju ryby, rastliny, korene, substrat... avsak pri pravidelnej vymene vody sa nebude moc odlisovat od vstupnej. Testy vyuzijes hlavne ak hnojis, pridavas CO2, pouzivas raselinu... vtedy je niekedy vhodne poznat parametre ako pH, NO3, PO4, Fe
zajimává domněnka, nic takového mě nenapadlo, co se tedy děje dále z vodou,která má tedy určité základní parametry? berme to, že někde stojí ve skledičce a přípustna vzduchu
bulawaio napsal: řekněme kolem 1200 Kč by se tentest nechal udělat. Já vim, že mu jde o akvarijní vodu, ale je dobré přeci jen vědět, co mi do akva teče
Takže zaplatíte 1 200,- a budete vedieť aké parametre má (mala) voda v dobe odobratia vzorky. Veríte, že rovnaké parametre bude mať voda aj na druhý deň, týždeň či mesiac?
Preto to, vo väčšine prípadov, považujem za vyhodené peniaze.

ted jsem koukal na netu a řekněme kolem 1200 Kč by se tentest nechal udělat. Já vim, že mu jde o akvarijní vodu, ale je dobré přeci jen vědět, co mi do akva teče (například pro dávkování určitých prvků hnojiva). Nicméně co jsem ted koukal, tak test už nevim od jaké firmy (ale levný rataj to nebyl) stojí cca 300 na dusičnany a to samé stojí na fosfor,což je asi takový ten základ prvků. Ale tady jde vlastně jen o tvrdost a Ph, což teda vlastně stačí testy

Přidat reakci
1 ...... 39 40
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 42221x