Testy vody
Angus68 napsal: ve vodě o hodnotách pH4.7-5.2 a kh 1 moc rostlin neporoste
Já v jednom akvárku takovou vodu mám, akorát že KH je na nule. Divil bys se, co mi v tom roste: Sagittaria platyphylla, Sagittaria subulata, Ceratophyllum demersum, Egeria densa, Samolus valerandi(!), Hemianthus callitrichoides, Hygrophila corymbosa, Ludwigia palustris, Lemna sp., Eleocharis parvula, Helanthium bolivianum ... a ještě jsem jistě na nějaké zapomněl.
Já se taky divím, ale je to tak.
muťa napsal: ....převést, odečíst.
Byl bys tak laskav a pro nás nematematiky, nechemiky, ukázal vzorový příklad? Děkuji a věřím že nejen já.
Kubaa: nějak tady zapadla moje prosbička. Děkuji.
To nemusí být nic zvlášť extra. Stačí velmi populární africké cichlidy, kde kytky většinou buď nejsou vůbec nebo vzhledem k počtu ryb nehrají významnou roli. A takových příkladů by se našlo víc. Nebo prostě akvária, kde kytky kvůli dalším začátečnickým chybám stagnují a nepracují.
Jistě, že ryby můžou umřít i kvůli jiným věcem. Ale pokud je ten největší zabiják snadno testovatelný (a ty testy stojí pakatel, vzhledem k ostatním nákladům), tak má smysl ho testovat. Třeba proto, abychom si mohli být jisti, že je chyba jinde. Prostě diferenciální diagnostika.
Stejně tak za ta léta poznám vhodnou teplotu rukou. A poznám, že je rybám zima nebo horko. Ale proč si sakra nepořídit teploměr a nemít jistotu a mnohem přesnější informace?
0 28.12.2017 12:15 Angus68 –
Re: Maq Začátečník, akvarista ví, že mu ve vodě o hodnotách pH4.7-5.2 a kh 1 moc rostlin neporoste
Já bych to nechal Maqu tomu, kdo má už něco za sebou
Neber to tak jednostranně podle sebe. Já to mám podobné jako Ty - mám rád rostliny, mám jich hodně, a většinu problémů mi vyřeší samy a nejlíp. Pod to se podepíšu. (A test na NO2 nemám.)
Ale pokud jsem vyrozuměl, Kubaa má v plánu něco extra, velmi měkkou a kyselou vodu, kdovíjak to bude s rostlinama, a tak. A je spousta jiných různých situací.
Takže co je pro Tebe (a pro mě) zbytečnost, jiným se může velmi hodit. Ostatně pokročilý akvarista ví co dělá a posoudí si to sám. Spíš je otázka, co poradit začátečníkům.
A tady si dovolím trochu polemizovat s přílišnou koncentrací na měření dusíku. Ano, dusík nejrychleji zabíjí, to víme všichni. Ale záběh, to je přece daleko daleko širší proces. Pak se tady všelijací zoufalci bijí v prsa, že mají podle testů amoniak a dusitany na nule, a diví se, že ryby chcípají, rostliny hynou, řasy bují, přes zákal není vidět, a podobně. A přitom testy ukázaly...
0 28.12.2017 11:54 Angus68 – Re: Kubaa
Já nic vysvětlovat nepotřebuju. Jen sem se přimíchal do debaty, kde bylo něco zodpovězeno. Týkalo se to testů vody,né?
Vy si klidně řešte své zbytečné problémy.
Podle mě to jsou jen zbytečný tlachy o ničem, který stejně nikomu nepomůžou
Takže měřte a sledujte jak to roste. Já si nechám svý
Díky Miloši!!
To je pořád dokola, asi je zbytečné k tomu psát víc, vše už ti bylo vysvětleno v předchozích příspěvcích. A chápu, že máš rád kytky, ale znovu ti opakuji, že ne každé akvárium je rostlinné akvárium. Navíc pokud běží první fáze nitrifikace ale ještě ne ta druhá, nahromadí se dusitany i s hromadou kytek, protože kytky dusitany moc nežerou, alespoň většina druhů.
Založ vhodnými rostlinami, hlavně hódně
Pokud rostlinky porostou (a to nemám strach, že né), tak nemůžeš mít žádnej problém s dusitany. A potom, každej to moc řeší a přitom si to akvárium chce dělat to své bez vašich vnějších zásahů
Nechte ho bejt a neřeště zbytečnosti. Na co mi bude, když uvidím vliv NO2 v poměru 0.002mg/l na rostliny? Na ho....
A stejně to nepoznám
Rostou kytky? Žijou ryby? Líbí se mi to? To jsou otázky, který by si měl řešit
Ak je hladina NO2 už poznať na rybách, je to už naozaj príliš vysoká hodnota - resp. toto zistenie prichádza neskoro. Citlivé testy (napr. ten spomínaný JBL) umožňujú problém odhaliť oveľa skôr - skúseností s týmto mám mnoho. V zabehnutom akváriu nemá zmysel riešiť dusitany, no pri zábehu alebo zásadných zásahoch do filtrácie či celkového stavu akvária to zmysel má. Kubaa to vystihol presne. Test, ktorý nie je dostatočne citlivý, je k ničomu, lebo problém odhalí až keď je neskoro a je už zjavný aj na správaní rýb. Ak tam ryby nie sú, potom naozaj nie je možné naslepo zistiť nič.
Dusitany jsou ovšem obvykle to, co zabíjí ryby. A nepoučený akvarista nechápe, protože akvárium vyčistil a vydrhnul (a v lepším případě i počkal celé tři týdny, než dal ryby, jak mu někdo poradil). Většina dalších problémů buď nejsou tak akutní nebo trápí akvaristu víc než ryby (různé zákaly, slizy apod).
Proč řešíš takový hovadiny
Založ, uvidíš, porovnej, zkoumej, napiš zkušenosti
Prosím OT
Angus68 napsal: Nevím teda jakou máš vodu, ale úplně obyčejná z vodovodu by neměla mít a asi i nemá takovou zvýšenou hladinu NO2. U sebe to poznám, na to vem jed proto nepoužívám ty všelijaký taháky na peníze asi je to ve voku
Jsem jedno velké ucho. Jak se na obyčejných rozjezdových kytkách pozná 0.05 mg/l dusitanů (třetí hodnota na JBL stupnici). Když mě to naučíš, platím ti celý příští rok pivo.
PS: ne, neřeším to moc. Jsem přesvědčen, že na otravu dusíkatými látkami umírá velká většina akvarijních ryb prodaných v petshopech.
PPS: jak to proboha souvisí s vodovodem???
Neřešíš to zbytečně moc?
EDIT? Nechceš nejdřív něco založit a potom si pokecat o zkušenostech?
Nevím teda jakou máš vodu, ale úplně obyčejná z vodovodu by neměla mít a asi i nemá takovou zvýšenou hladinu NO2. U sebe to poznám, na to vem jed
proto nepoužívám ty všelijaký taháky na peníze
asi je to ve voku
1. S vysazením ryb se čekalo a čeká, ale soudě podle zdejších diskusi se čeká málo. Třeba tři týdny. Přitom tři týdny po založení jsem opakovaně naměřil vrchol dusitanů. Pokud si člověk chce být jist na základě čekání, musí čekat minimálně měsíc, u citlivých ryb i déle. Ale často se akvárium zaběhne rychleji. Takže když použiji test, mám jistotu třeba o týden dva dříve. To mi za těch pár korun za test stojí.
2. Když poznám zvýšené dusitany až podle ryb, znamená to, že ryby pociťují přinejmenším diskomfort, pokud ne dokonce vážnější zdravotní problémy. Toho je rád ušetřím a opět mi to za těch pár korun stojí.
3. Když je nějaký problém, často není diagnostika tak přímočará. Příznaky nejsou zcela specifické. Dusitany jdou testem rychle potvrdit - nebo vyloučit a lze problém hledat jinde.
4. Čerstvé zasazené kytky mívají spoustu problémů, třeba už z toho, že jsou čerstvé zasazené. Jak z toho diagnostikuješ dusitany, nevím. Diagnostikovat vodu podle kytek je netriviální a ani lidé, co se na kytky zaměřují, to neumí dokonale. Krom toho mám pochybnosti, že kytkám dusitany v tak nízkých koncentracích jako rybám vůbec vadí. A konečně, jsou i akvária bez kytek.
5. Ne každý chová "obyčejné ryby".
Jo, byly v pohodě celou dobu, měřil jsem to ještě v době, kdy tam ryby nebyly, po zakrmení prázdného akvária mraženým - ani se to nehlo a mražené do 2 dnů zmizelo
Ale teď už jsou v pohodě, né
Pozná, ale bral jsem to jako poslední test "zajetosti" akvária (po 5ti týdnech a s "naočkovaným" filtrem), pro jistotu. Ryby jsem sháněl dlouho, kousek jsem pro ně musel jet a všechno jsou to citlivky, tak jsem nechtěl riskovat
No právě že vůbec. U mně je to stejně.. je to to poslední, co řešim.. napětí na hladině
S vysazením ryb se čekalo už za tvého děda, a je to pořád stejné
Nechat akvárium zajet
Testuje se vápník a je jedno jestli máš slanou vodu nebo ne. V mořské akvaristice je to důležité proto je to určené hlavně pro ní.
Děda měl zkoušečku na hladinu, jó?
Myslím, že když je vysoká hladina NO2, budou trpět ryby, na kterých to každej pozná
Vážně neměřím a nemám s tím problém
Ale výměny vody pomůžou
2) obyčejné ryby se měly dobře i za dob mého dědy.. a tehdy se nějaké testy nevedly.
3) nepoznáš, musíš počkat o trochu déle s vysazením ryb
Ruzné papírky, vodičky, preparáty nejsou všespásné.. i když nám to teď ze všech stran masýrují do hlavy. Když dřív nebyly testy, ani CO2 přesycovače, ani výkonná LED světla, tak to také fungovalo
To poslední, co by ti můj děda řekl, je jaké napětí měl na hladině
a množil o 106.
Poprvé jsem si koupil test na NO2 a zrovna od Sery, ta stupnice mě taky zklamala. Ale beru to tak, že když se barva nehne ani o kousek, je to ok - měřil jsem NO2 v prázdném akváriu po zakrmení, abych viděl, jestli NO2 neporoste. pH test od Sery je na tom s citlivostí podobně, taky mě to docela zklamalo.
Ano, nedělá to dobře ani čerstvě zasazeným rostlinám
Teraz som si vsimol, ze aj Sera test na vapnik bude asi len pre slanu vodu. Mylim sa?
1) papírkům také nevěřím, ani levným testům od Rataje apod., proto používám kapkové JBL testy a elektronické měřáky
2) měl jsem doma leccos vzácného a hodlám mít ještě vzácnější věci (a chci aby se měly dobře i obyčejné ryby)
3) jak poznám v akváriu bez živočichů zvýšené dusitany (typické použití NO2 testu je potvrzení zaběhnutí nádrže a vhodnost pro vpuštění ryb)?
Já nic takovýho nepoužívám a ani neměřím, protože těm papírkům nevěřím
A na to, abych měl laboratoř (poměrně drahá záležitost), nemám doma nic vzácnýho. Ani ve velkým nic neprodukuju, ale jen pro sebe
Podívej se do AQ, a spoustu věcí poznáš i bez testů
Ano, s tím SERA testem, proto je k ničemu. Ani ta jejich nula není zárukou toho, že je voda OK. JBL test je citlivější a dokáže detekovat zvýšenou hladinu dříve, než je toxická. Proto tě může v předstihu varovat nebo naopak potvrdit, že je voda OK.
Když budeš mít měřitelný dusitany, tak to velice rychle poznáš i bez testu
Sera má srovnatelné testy s JBL.
Nikdy jsem ten test neměl v ruce, ale obávám se, že to tam nepíšou pro srandu králíkům. Nejspíš nebude pro sladkou vodu vyhovovat rozsahem (citlivostí).
Testy od sery jsou většinou imho celkem slušné, i když JBL je lepší. Znám jednu vyjímku - test na dusitany od sery je k ničemu, protože je málo citlivý, má stupnici: 0, průser, průser, průser, průser...
....převést, odečíst.
Byl bys tak laskav a pro nás nematematiky, nechemiky, ukázal vzorový příklad? Děkuji a věřím že nejen já.
Testy od Sery poznam, len netusim ako je to so spolahlivostou. Da sa mu verit?
RE: Kubaa. JBL robi samostatny test na Ca a dalsi na Mg+Ca. Pri oboch je udevene, ze su pre morske akvaria. Bolo by mozne ho pozit aj na sladkovodne?
Dělají test na hořčík a na celkovou tvrdost. Když to převedeš na stejné jednotky, tak získáš vápník odečtením hořčíku od tvrdosti.
Ahoj. Poradite mi spolahlivy test na vapnik? Pouzivam JBL, ale na vapnik asi nerobia.
Starší reakce
Začínaš znovu s novou, ale tentokrát zriedenou, vzorkou.
Inak ja riedim vodou z vodovodu, v tej PO4 nemám. Samozrejme predom overiť.
Děkuji za vysvětlení, rozumím.
Naředíš destilkou 1:1, změříš znova a výsledek vynásobíš dvěmi. Nebo naředíš 3(destilky):1(akvarijní) a vynásobíš výsledek čtyřmi. Samozřejmě můžeš ředit i víc... Ale chce to přeměřit i tu destilku, že ukáže 0. Některé destilky jsou dost mizerné.
Při měření se mi testovaný vzorek zabarvil hodně do modra, dle stupnice více než 1.8 mg/l. V návodu je psáno, že v tomto případě "nařeďte vzorek destilovamou vodou a porovnejte znovu". Znamená to že mám udělat celé měření znovu s již naředěnou vodou, nebo se má ředit ta již naměřená, modrá voda? Není mi to z toho návodu jasné.
P.S. Rýpal jsem se ve dně při přesazování rostlin...., kdyby se někdo ptal na proč mám tak vysoké PO4.
Starší reakce
Chlapi, všem moc díky za reakci a doplňující informace
NO2 tiež rozhodne od JBL. Prvé odtiene dostaneš ešte v bezpečnom pásme do 0,05mg/l.
Ale NHKG má pravdu, v zabehnutom akváriu budeš i tak stále merať nulu, ten test má zmysel pri štarte akvária, prípadne keď pridávaš ďalší húf rýb. Inak bude na poličke len zbierať prach...
No2 není potřeba měřit.
No3 měřím pomocí sery a jbl. Ukazují stejné výsledky. jbl je dražší, vydrží méně měření, ale je s ním měření mnohem snazší.
Ahoj, můžete mi, prosím, doporučit konkrétní použitelné a ověřené testy na dusíkaté látky? Díky moc.
Starší reakce
Není to na úpravu vody ale na měření jejích parametrů. Myslím si, že to nepotřebuješ. Ztráta peněz v tomto případě. Soustřeď se spíš na úplné základy akvaristiky.
Jestli chceš nějaké testy, tak si kup testy na NO
2 a na NO
3 (kvůli rybám). Zbytek je pro tebe zatím nepotřebný.
Tak to jsou testy vody. Měří hodnoty vody, nijak ji neupravují. Na jejich potřebu ti někdo zareaguje, názory se ale dost různí, jak jsem zjistil.
Mimochodem, tím, že si změníš nick, nezatajíš, že jsi to ty. Klidně jsi mohla zůstat baruska nebo báravidláková
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 39 40
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 41958x